Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.12.2007

Честита нова година!

от gorichka.bg :: Коментари (4) :: (5085 прочитания)

С какво ще запомнят 2007 авторите на Горичка и как според тях се очертава 2008?
Силвия Тулева
2007-ма за мен беше година на борба и отрицание на найлоновите торбички. Спрях да ги ползвам за пазаруване, за боклука. Бях упорита и дори досадна в идеята да убедя поне близките ми и приятелите да спрат да ги използват. Понякога беше лесно, а друг път направо невъзможно, но е факт, че много неща се промениха за една година.

Започнах да пазарувам плодове и зеленчуци само от пазара, тъй като за разлика от магазините, там не е нужно да опаковам стоката в найлон, за да ми я претеглят. На пазара отначало всички ме гледаха странно, някои ми се подиграваха, други се обиждаха, че не искам точно тяхното найлонче. Задаваха ми смешни въпроси от рода на „Имате някаква алергия към найлона ли?“, „Да не сте от онези шантавите еколози?“.

Сега вече е различно, случва се да видя и съмишленици с чанта от плат в ръка, а понякога дори се случва някой от продавачите да обяснява на клиентите за вредата от найлоновите пликчета. Това все пак си е напредък. А през 2008-ма, сигурна съм, ние – така наречените „шантави“ ще сме много повече.

Изборът на Горичка: най-доброто от Силвия Тулева през 2007 г.

Радмила Младенова

Признавам си за доста неща се паля като бенгалски огън и пръскам енергия във всички  посоки. След такива моменти неизбежно идва редът на няколко оглозгани до сиво дни. В началото на тази година си спомням как се тюхках, че ето на пак така стана, какво да се правя, когато един много добър мой приятел ми каза: "Ами постъпвай екологично, пести си енергията." Та ако трябва да обобщя, за мен 2007 година мина в изследване и изпробване на рецептите и предписанията за зелен живот, докато намеря тъкмо онези, които зареждат с жизненост мен и хората, които срещам.

Изборът на Горичка: най-доброто от Радмила Младенова през 2007 г.

Иван Димитров

За мен 2007 е важна с много неща. През 2007 човечеството масово призна грешките, които е допуснало в отношенията си с природата. Учени потвърдиха, че 90% от вината за промените в климата е наша. Оказа се, че ледовете на север се топят наистина бързо. През 2007„Неудобната истина” стана хит, не че съм фен на Ал Гор, но така много хора достигнаха до една наистина неудобна истина. Рейдиохед пуснаха новия си албум по интернет, отказвайки се да го пържат на дискове. И най-вече за мен 2007 е важна с това, че започнах да пиша за Горичка.

Надявам се, че 2008 ще ни даде много. Че държавите най-накрая ще вземат да се разберат какво да правим сега, защото в Бали не успяха да направят това съвсем. Че повече хора в България ще започнат да мислят за планетата, където се намира малката им и безкрайно симпатична държава. Че всичко ще тръгне нагоре... Че това ще е година, която ще се помни с обединяването на човечеството около каузата за спасяване на бъдещето на планетата. Че и България ще се включи официално в тази кауза. Че политиците ни ще разберат колко е важно да мислят за тези неща... Че аз и ти ще им помогнем да направят това, защото няма кой друг да го направи.

Изборът на Горичка: най-доброто от Иван Димитров през 2007 г.

Босилена Мелтева

2007 година. Случи ми се да откажа найлонова торбичка на пазара и една баба сериозно да се стресне, защото никой не е предупредил обикновените хора за вредата, а тя да си слага хляба в такива пликчета от години. Случи се и да влизам във все повече вериги супермаркети, в които ме питаха специално желая ли найлонова торба, защото вече не е безплатна и да ми предлагат платнени алтернативи. Открих и новопоявили се зелени етикети БИО върху „чисти” стоки, които отново през 2007 г. прераснаха до внушителни щандове, от които често си пазарувах. Пробвах дори БИО junk food на едно парти, пак в България. Пожелавам си другата година да вляза в малко магазинче, просто защото ми е харесало едно цвете на витрината, и всичко в него да е БИО - от хляба и млякото, през кремовете за лице и четките за зъби, до книгите и дрехите. Както ми се случи в Милано тази Коледа и то няколко пъти.

Изборът на Горичка: най-доброто от Босилена Мелтева през 2007 г.

Олга Апостолова
През 2007 за първи път си направих компост. Системата, която измислих, се оказа доста практична, и от пролетта до сега не съм изхвърлила нито една обелка в боклука. Събирам органичните отпадъци в голям кош на терасата и в края на седмицата ги изсипвам в компоста си в къща недалеч от София. Изумиха ме две неща. Първо, вече почти не изхвърлям боклук и, второ, за има-няма пет месеца обелките от картофи се превърнаха в чудесен хумус, с който есента покрих цветята.

Самата компостна купа освен всичко друго е доста симпатична. Първата дървена конструкция направих под смокинята, като я разделих на две - компост, който пълня в момента и "запечатан" компост, който вече не пипам. Системата ми хареса и когато се наложи да преместя конструкцията (под смокинята започна да пречи), използвах същата сглобка, но оптимизирах формата на двете отделения - по-дълги и по-тесни за лесен достъп.

2008. Чака ме бая пътуване. Отсега ми е съвестно за всички обелки, които ще отидат в боклука.

Изборът на Горичка: най-доброто от Олга Апостолова през 2007 г.

Росен Росенов
През тази година си направих един важен извод: колкото и да пишеш и говориш за нещо, винаги ще има хора, които за първи път го чуват. Затова никога не спирай да говориш за това, което ти се струва важно.

Освен това през 2007-ма за първи път открих, че има нещо на света, което не зависи само от важни чичковци и лелички със скъпи костюми и скучни изказвания, а зависи и от всички нас, стига да сме заедно. Или поне така твърдят стотиците учени от Междуправителствения панел за промените в климата към ООН.

През 2007-ма написах статия в уикипедия. Може би си я чел. Или пък си я писал. През 2007-ма открих, че отговорност и бизнес не си противоречат. И най-сетне разбрах какво значи да си устойчив. През 2008-ма обещавам да ти го обясня с прости думи.

През 2008-ма няма да юркам приятели да садят дръвчета, няма да икономисвам ток и вода и няма да произнасям думата "пликче". Това вече го правя. За 2008 ще си измисля нови предизвикателства. Продължавам.

Изборът на Горичка: най-тъпото от Росен Росенов през 2007 г.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

30.12.2007 :: 00:56 :: от Dessie
#1
Честита нова година!
Приятели, около суетнята по коледните празници и посрещането на приятели и роднини не ми остана време да поздравя всички вас ;-)
Желая ви да сте все така креативни и вдъхновяващи, екипът ви на съмишленици да се увеличава, а идеите за устойчиво развитие да достигнат до повече хора, които да проумеят важността на всичко това, за което пишете.
През 2007 г. аз ви открих в търсене на себе си и от деня в който ви срещнах неизменно сте с мен. Благодаря ви, че ви има!
04.01.2008 :: 14:20 :: от stefka grigorova
#2
Re: Честита нова година!
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,НА ЦЕЛИЯТ ЕКИП НА ГОРИЧКА!!!
Аз също ви открих през 2007 година и съм наистина щастлива с това мое откритие!Мен също ме вълнува опазването на природата,защото сме неразривно свързани с нея!Ако тя е добре,то и ние ще сме добре на нашата красива планета ЗЕМЯ!
Пожелавам ви все така всеотдайно да работите в името на доброто на планетата,в името на доброто на хората,в името на доброто на нашите деца и внуци!Знайте,
04.01.2008 :: 14:20 :: от stefka grigorova
#3
Re: Честита нова година!
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,НА ЦЕЛИЯТ ЕКИП НА ГОРИЧКА!!!
Аз също ви открих през 2007 година и съм наистина щастлива с това мое откритие!Мен също ме вълнува опазването на природата,защото сме неразривно свързани с нея!Ако тя е добре,то и ние ще сме добре на нашата красива планета ЗЕМЯ!
Пожелавам ви все така всеотдайно да работите в името на доброто на планетата,в името на доброто на хората,в името на доброто на нашите деца и внуци!Знайте,
04.01.2008 :: 14:23 :: от stefka grigorova
#4
Re: Честита нова година!
Извинете,но да продължа:Знайте,че още много хора трябва да се убедят в тази кауза и най-вече нашите политици!!!!!Защото природата на България трябва да се запази,независимо от желанието на много новобогаташи да строят на места,които трябва да останат девствени за бъдещите поколения!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg