Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.01.2008 :: партньор

Неeфикасната истина

от Иван Димитров :: Коментари (5) :: (5043 прочитания)

Проучване на английската организация Global Action Plan оценява обществената осведоменост за връзката между информационните и комуникационни технологии и техния въглероден отпечатък.
На световно равнище IT оборудването държи 3-4% от парниковите емисии. Този процент се увеличава допълнително, тъй като различни правителствени политики изискват съхраняването на все по-големи количества информация. 37% от компаниите съхраняват данните си неограничено. В същото време, около 40% от сървърите са използвани непълноценно с половината от техния капацитет. 86% от IT отделите дори не подозират, че дейността им има екологичен отпечатък. 80% от респондентите в проучването пък не вярват, че политиката на техните компании по отношение на съхраняването на данни е екологично отговорна. А по-малко от 20% са тези, които някога са виждали сметките за електричество на компанията, за която работят.

Без съмнение се нуждаем от по-устойчива политика и в този сектор. Около 60% от запитаните изпълнителни и IT директори – хората, които взимат решенията, смятат, че най-големите пречки пред тези промени се крият в липсата на време и в цените. Те вярват, че по-ясни стандарти и данъчни облекчения биха могли да помогнат на сектора да намали емисиите си. Затова и от организацията Global Action Plan призовават правителствата да стимулират намаляването на въглеродния отпечатък на компаниите и да преразгледат политиките си за дългосрочно съхраняване на данни.

Също така те настояват IT секторът да дава по-качествена информация за влиянието на техните продукти върху околната среда, отделите за IT да проявят отговорност за енергийната цена на оборудването, както и компаниите да се уверят, че тяхната инфраструктура си е поставила ясни енергийноефективни цели.

Цифра: 61% от центровете за съхраняване на данни имат капацитет за само още две години растеж.

Това се казва новина: Директорът на Global Action съобщи, че грубо сметнато сървърите имат годишния въглероден отпечатък, който се получава от кола, която харчи 4,5 литра гориво за 24 километра. Това ще рече, че общо взето въглеродният отпечатък от IT сектора е равен на отпечатъка на авиационната индустрия.

Съвет: Търси енергийноефективни компютърни решения. Знаем, че е трудно, но се налага.

Източник: Global Action Plan

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

08.01.2008 :: 09:51 :: от alexx
#1
Re: Неeфикасната истина
"В същото време, около 40% от сървърите са използвани непълноценно с половината от техния капацитет."

За решение на този проблем могат да се използват т.нар. виртуални сървъри. За България незнам, но в световен мащаб (пр. Amazon) се предлагат такива виртуални сървъри.
По същество получавате пулен контрол над "машината" без дори да подозирате, че тя работи заедно с няколко други на една единствена физическа машина.
08.01.2008 :: 18:04 :: от pstj
#2
Re: Неeфикасната истина
Хъм.. много сериозна тема.
Може да взучи глупаво, но старите компютри все още стават. Не ги изхвърляйте, подаерте на някой, който си няма. По-тромави са но значително по-малко енергия хабят от последния мощен звяр. Ако можете да избирате, предпочетете лаптоп и свободна операционна система (определено е доказано че такава по-рядко изисква подмяна на хардуера с по-мощен). Спирайте си компютрите когато не ги ползвате. В Datacenters това не е възможно, но има опити за увечличаване на енергийната им ефективност и начините им на охлаждане - зачетете съответните материали ако се каните да изградите ваше сървърно помещение.

Челен опит:
2005 година, сметка за тока за декември месец: 67 лева
2006 година, сметка за тока за Януари месец: 49лева.
Разлика в потреблението: продадох компютъра си и монитора си (Athlon 2GHz захранване 400W и CRT монитор Dell 17 инча) и си взех лаптоп - 60W. Почти 20 лева разлика. Не само аз бях шокиран, майка ми също, милата, тогава тя плащаше. Отделно от това лаптопа грее по-малко и е по-малко шумен. Ползвам си го вече повече 3 години и съм много доволен. Не мисля да го сменям скоро. Ако все пак се налага да използвате обикновен стационарен комп, не го оставяйте да работи. "Тегля филми сега" не е оправдание. Първо е незаконно, второ е неетично, трето - ако толкова не можете без филми, теглете ги с по-ниска скорост докато ползвате компа или пък си пуснете по-бърз Интернет. Краен вариант - вземете си кутия за хард с вграден торент клиент. С Лаптопа не ползвайте външен монитор когато не е нужно, 22 инчовите модели ас страхотни за филми, но наистина ли е нужно да светят и да ви вдят очите докато четете новините или чатите?

Успех на всички с намаляване на емисиите. За повече tips and tricks (свързани с Линукс предимно, щото Уиндоус нянам и не разбирам) можете да питате без притеснения
08.01.2008 :: 23:25 :: от pavon
#3
Re: Неeфикасната истина
Tova za laptopa i energospestqvaneto koeto pravi e naistina istina :) Az sam na nai gadnoto Vista :(
09.01.2008 :: 09:44 :: от alexx
#4
Re: Неeфикасната истина
Още малко съвети към потребителите на портативни устройства.
Потърсете зарядно използващо слънчевата или вятърна енергия.
Виждал съм по разни сайтове но си признавам, че до сега не съм ползвал. Най-интересното такова устройство беше като мини вятърна мелница, което се закача на велосипеда и така си зареждате телефона докато пътувате за работа.
09.01.2008 :: 10:45 :: от Олга
#5
Re: Неeфикасната истина
alexx, от няколко дни използвам зарядно със слънчева батерия. невероятно е! въпреки че няма слънце ;) работи безотказно и си зареждам gsm-а, ipod-a и апарата. нямам представа откъде се купува такова нещо, моето е от новогодишните подаръци на бтк/вивател. казва се PV Power, но освен брандинга няма никаква друга информация.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg