Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.01.2008 :: партньор

Калифорния над всички

от Иван Димитров :: Коментари (8) :: (4375 прочитания)

Съединените щати са една от страните, които се съпротивляват срещу налагането на по-строги мерки за намаляване на вредните газове. Но Калифорния има особено мнение.
Съединените щати са всеизвестни със своята податлива на интересите на индустрията политическа система. В края на 90-те петролни и автомобилни гиганти, съвместно с държавната власт, попречиха на ранните експерименти с електрически превозни средства. Компаниите устояват успешно и на опитите за въвеждане на по-високи стандарти за енергийна ефективност. И това са само два примера.

На този фон Калифорния изпъква с категоричната си позиция към климатичните промени. Губернаторът на щата Арнолд Шварценегер още през 2005-та заключи: „Дебатът свърши. Ние виждаме заплахата. И знаем, че времето за действие е сега.”
И Калифорния наистина се опитва да действа.

Шварценегер е подписал законопроект, изискващ от щата до 2020 година да намали емисиите си до нивата от 1990. Прокарва и програма, целяща до 2010 20% от енергията на щата да идва от възобновяеми източници. Бори се срещу замърсяването на въздуха, като стимулира водачите на хибридни автомобили. Губернаторът публично заяви, че подкрепя дългосрочното построяване на водородна магистрала. Планира се и въвеждането на система за търгуване с емисии като тази в ЕС.

В тазгодишен доклад екипът на Шварценегер по действие за климата заключи, че редуцирането на парниковите газове до нивата от 1990 няма да повлияе зле на икономиката на щата. Напротив. Експертите пресметнаха, че това ще доведе до създаването на около 83 000 работни места и ще докара приличен доход от 4 милиарда долара. А от цялата работа имиджът на Шварценегер хич няма да пострада.

Ако има главна сцена, на която да се изгражда политиката на бъдещето по отношение на глобалното затопляне, то това е Калифорния. Няма друго място на планетата, където зелените идеи да се прилагат по-интензивно. Независимо дали говорим за слагането на слънчеви батерии на покрива на къщата или за масовото навлизане на зелените технологии.

Тези интереси обаче далеч не са въпрос на самоцелна политика. Те са въпрос на оцеляване. Щатът е на фронтовата линия на глобалните климатични промени, а LA и Сан Франциско са пряко застрашени от повишаващото се равнище на Световния океан.

Това се казва новина: Наскоро приключи организираната от ООН международна среща в Бали по промените в климата. Тя продължи ден повече от заплануваното. Американците свалиха своите възражения по Пътната карта на Бали в последния момент. Сега се предвижда разработването на ново споразумение за климата, което през 2012 година да замести Протокола от Киото.

Цифра: 2007 – годината, в която най-много се е обсъждала темата за намаляване на вредните газове.

Съвет: Опитай да се свържеш с някой роден политик. Предай му, че тук и там по света не се кефят на промените в климата. Да видим какво ще ти каже. Освен Честита Нова Година.

Източник: The Independent

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

02.01.2008 :: 11:07 :: от Руси.Атанасов
#1
Re: Калифорния над всички
Това е една хубава новогодишна новина!
02.01.2008 :: 13:03 :: от woods
#2
Re: Калифорния над всички
Любопитно ми е какво мисли California по въпроса за GMO?
02.01.2008 :: 13:09 :: от woods
#3
Re: Калифорния над всички
Защо не направите английска версия на сайта? Примерно ако искам това тук да го покажа на някой американец.
02.01.2008 :: 13:18 :: от woods
#4
Re: Калифорния над всички
После видях и линка долу, но това не променя предложението ми - така ще придадете по-глобална ориентираност на сайта ви. А, Иване?
02.01.2008 :: 20:24 :: от Dunyata
#5
Не е ли време за форум?
Здравейте!
Разбира се, радвам се за напредъка в мисленето за природата, което показва Арни.
Но също така искам да припомня, че нашите скъпи редактори на Горичка преди време обещаха първия български форум за зелен лайфстайл... Та, кога ще е готов форумът?
04.01.2008 :: 13:53 :: от Сава Чанков
#6
Re: Не е ли време за форум?
„Та, кога ще е готов форумът?“

Скоро.
11.01.2008 :: 23:32 :: от gerimira
#7
Re: Калифорния над всички
браво на Арни
10.06.2008 :: 11:13 :: от earth's friend
#8
Re: Калифорния над всички
Woods, има английска версия на сайта.


Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg