Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.01.2008 :: партньор

За бебето с любов

от Босилена Мелтева :: Коментари (14) :: (8010 прочитания)

Освен на вътрешния глас и на природата, родителите могат да се доверят на опита на хора, минали по същия път, a и на доста съвременни изследвания.
Пускам си телевизора. Заглеждам се в рекламите за бебешки продукти. Вече съм в осмия месец и ми е леко странно как ще успея да набавя всичките тези "важни" и "незаменими" принадлежности за бебето си. Колко сложно и скъпо било да си родител. Обзема ме паника.

Излизам. Имам идея за дълга и спокойна разходка в парка, вероятно цял ден. От пет месеца съм майка и се чувствам прекрасно в кожата си. Вече съм наясно от какво има нужда моето бебе и мога да му го дам навсякъде и по всяко време. Доверявам се най-вече на майчиния си инстинкт и на знаците, които ми подава детето. Заедно откриваме пътя към естественото "привързано" отглеждане.

Кърмя, когато и където поиска бебето ми. Майчиното мляко е безценно и незаменимо, защото дава всичко необходимо. Съдържа живите съставки и предава имунитет. Нагажда се според нуждите на детето във всеки етап от развитието, дори през различните часове на деня и нощта. Успокоява го и създава неповторима близост и контакт. И е уникално приятно преживяване. Всяка жена може да кърми, стига да не се вманиачава в почасовия режим на хранене, да не прибягва с лека ръка към дохранване с изкуствено мляко и да не избързва със захранването преди шестия месец - неща, които педиатри у нас почти винаги съветват. Затова и кърменето до четвъртия месец се смята за геройство по нашите ширини. А е съвсем нормално нещо една майка да кърми до 2-3-годишна възраст детето си, нищо че всички се удивляват и наричат тези деца кралимарковци.

Когато се стигна до твърдите храни и соковете, заложих без никакви колебания на биохраните, защото в тях гарантирано няма химикали и консерванти, а и пазят природата. Подобни детски стоки се намират спокойно и в България. Логото им краси бурканчета и кутии на HIPP, Lactana, Milupa, че дори и Nestle. Освен това вече се предлагат и биозеленчуци, био кисело мляко и сирене, а скоро ще има и такива пилета.

Нося бебето си близо до мен. Обикновено го привързвам в слинг (или с други думи в дълъг шал). Още от новородено, защото това не товари неукрепналия гръбнак, но може и до 2-3-годишна възраст. За мен това е много удобно - така съм навсякъде, където поискам. Не се налага да променям особено обичайната ми среда и навици. Ползвам двете си свободни ръце. Не се притеснявам, че детето ще се разглези от гушкане. По-важно е, че се чувства добре близо до мен, чува познатите от корема му звуци (като ритъма на сърцето ми), получава топлина и сигурност. В слинга то разглежда и опознава непознати места и хора, но може и да суче или спи. "Бебеносенето" всъщност прави децата уверени и те много по-лесно се престрашават да проучват света сами (има и научни доказателства по въпроса).

Освен това спим заедно. В една стая сме, леглата ни са близо, в ранните месеци често се случваше и всички да сме на общата спалня. Така нощното кърмене не е мъчение, спестяваме си и продължителни ревове, недоспивания, както и притесненията дали детето е добре завито и диша ли нормално.

Играчките ни са основно предмети от света на възрастните (обезопасени, разбира се), които детето се стреми на всяка цена да опознае и да вкуси. Това му е заложено в природата и няма смисъл да го ограничаваме. Е, имаме и стандартните играчки, но те са дървени или пък платнени. Избягваме пластмасовите версии, които, ако не са вредни, най-малкото са без вкус и мирис и не са особено интересни на малките изследователи. Не използвам домакински препарати за почистване, които са токсични, а за децата това важи с двойна сила.

И много внимание и любов. Давам ги без угризения, че това ще разглези детето. Без колебания дали ме манипулира. По-добре сега, когато то има истинска нужда от тази близост с хората около себе си.

Освен на вътрешния глас и на природата си аз се доверих на опита на хора, минали по същия път, както и на доста съвременни изследвания. И вие можете да ги намерите на любимите ми места в интернет - askdrsears.com, bg-mamma.com, estestveno.com, healthychild.org и bebe.to.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

07.01.2008 :: 22:24 :: от pstj
#1
Re: За бебето с любов
Много хубава статия, благодаря.
07.01.2008 :: 23:05 :: от woods
#2
Re: За бебето с любов
#1, кефят ме коментарите ти (не тоя, другите)
08.01.2008 :: 09:12 :: от Vladi
#3
Re: За бебето с любов
И на мен много ми допадна статията. pstj, а на тебе като ти гледам другите коментари, чак не ми се вярва, че нещо написано в "Горичка" ти е харесало.
08.01.2008 :: 13:19 :: от newage
#4
Re: За бебето с любов
По този начин отгледахме и нашият син. Жена ми вярва изцяло в майчиния си инстинкт и мъдростта на майката-природа, която по-добре от всеки учен и лекар знае как да стават нещата правилно.
Синът ни се роди у дома, под родният покрив, всред прегръдките на мама и тати. От първият миг на белия свят той беше щастлив с нас. В родилният дом го взимат, мерят, теглят и после го оставят далеч от мама. Не бих искал да съм на мястото на тези деца...

После отказахме да го ваксинираме. И без ваксини животните в природата са здрави. А споделяме един въздух и една вода с тях.

Разбира се, детето се чувстваше най-добре в слинг. Намерихме, преведохме материали, ето ги и за вас: http://sling.beinsa.info В слинга то е близо до мама, тя го усеща като част от тялото си, това е незаменимо.

Когато усещате детето си като част от вас отпадат всякакви предписания, правила. Усещате кога детето е гладно, кога е жадно, кога му се ходи до тоалетна. Синът ни Самуил никога не е хранен по предписания, по час, какво той иска, ние усещаме. Жена ми спи с него и благодарение на тази интуитивна връзка той израсна без нужда от памперси. От 20-тия ден след раждането му жена ми безпогрешно започна да усеща кога му се ходи до тоалетна и просто го подържаше в нужния момент над легенче. А когато той видя колко по-добре е да се ходи в легена, отколкото в гащите започна да ни сътрудничи като съобщава със жестове и звуци. (описали сме този метод на http://nodiaper.beinsa.info).

Тя го кърми вече 18 месеца и, като се обърна назад, виждал колко по-лесно е да гледаш детето си естествено, с привързано родителство. Детето по-малко (да не кажа въобще не) боледува, вместо памперс носи обикновени гащички, оттам отпадат всичките подсичания, мъкнене на торби с памперси, замърсяването на природата. С Кърменето пък храната е винаги с нас, прясна, винаги готова. Отпада нуждата от биберони, топлене, приготвяне на млека и т.н. Освен това, гърдата на мама е магически инструмент -- удари ли се детето, веднага се успокоява след две суквания. Има ли нужда от витамини или калций -- готово. Даваме ги на мама и то ги поема с кърмата.

И така прескочихме всички биберони, залъгалки, памперси, детски пудри, шампоани, колички и прочие.

Парите, които спестихме от памперси, изкуствени млека и др. са над 2000 лева. Ето ви вноска за бъдещото образование на детето. А и не само в парите е работата -- ВРЪЗКАТА С ДЕТЕТО, ИНТУИТИВНА, ЖИВА е нещо незаменимо. Някои родители започват да общуват с детето чак когато проговори човешки език. Каква загуба!
08.01.2008 :: 14:03 :: от woods
#5
Re: За бебето с любов
Инак за кефа на тия дето не признават критика ще кажа че и на мен тая статия ми хареса.
08.01.2008 :: 14:39 :: от woods
#6
Re: За бебето с любов
newage, Браво за статиите. Защо не ги организирате в сайт? Има ли още?
08.01.2008 :: 18:08 :: от pstj
#7
Re: За бебето с любов
Съжалявам ако съм създал усещане за негативно насроен специално към пишещите тип. Не съм, просто повечето статии са си тъпи и скучни. Това не значи че авторите им са такива. И не значи че имам специално отношение. Да речем просто, че писмената ми реч е малко по-претруфена и хаплива от колкото се налага и от колкото е в реалния живот. На живо никой не би имал нерви да изслуша брътвежите ми, нали така:)
10.01.2008 :: 19:05 :: от Tchonev
#8
Re: За бебето с любов
Споко, пич, ти си един от малкото нормални хора в този форум. Не създаваш усещане за негативност, а просто за обективност.
Иначе статии като тази ме побъркват. Кой го ебе кой с какво си храни детето и къде си го носи? А и за фразата "заложих без никакви колебания на биохраните, защото в тях гарантирано няма химикали и консерванти, а и пазят природата" просто ме сриват психически. Първо, кой го гарантира това нещо, и второ какво значи химикали, кои съединения са "химикали" и кои са "еко" и къде пише, че "химикалите" са непременно вредни??
11.01.2008 :: 17:01 :: от raggaman
#9
относно изказване 8
комплексираните недо..носени български хейтърчета са навсякъде, не им обръщайте внимание, защото те точно внимание търсят.. или се опитват да си пробутат тъпия блог, който никой не чете. фък оф чонев отивай да гледаш слави. или ники кънчев
11.01.2008 :: 23:15 :: от Tchonev
#10
Re: За бебето с любов
Какво да гледам си е лично моя работа, чадо.
По тона ще ги познаете хейтърите.
А че се опитвам да си пробутам блога - естествено, че е така. Всеки се опитва да пробута нещо в този живот, кой музикалните си вкусове, кой с какво си храни децата, кой пък просто циците си. Комуто не допада този факт - може винаги да хване гората (или поне колкото е останало от нея)
12.01.2008 :: 01:27 :: от raggaman
#11
ш
ишчей, казах!
14.01.2008 :: 21:28 :: от irina_st86
#12
Re: За бебето с любов
за бъдещите и настоящите родители тази статия сигурно е интересна, а онези които не ги вълнува защо я четат?
20.01.2008 :: 22:00 :: от rodoliubec
#13
Re: За бебето с любов
На всички бъдещи майки препоръчвам книгите на Владимир Мегре от поредицата " Звънящите кедри на Русия" По добро и подробно обяснение за правилно зачеване,износване,раждане ,отглеждане и възпитаване не съм срещал.
20.03.2008 :: 00:58 :: от eliger
#14
Re: За бебето с любов
Страхотна статия! До дума са съм съгласна с всичко написано. Мисля, че всеки родител трябва да постъпва интелигентно при отглеждането на детето си. Заинтересованост и отговорност към детето и околната среда са най-малкото, което може да се направи!!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg