Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.01.2008 :: партньор

Труд и творчество

от Силвия Тулева :: Коментари (9) :: (6805 прочитания)

Празниците минаха, а след тях останаха купища боклуци. Тези „боклуци“ могат да се превърнат в доста полезни неща.
Коледните и новогодишни празници минаха, а след тях останаха купища боклуци – поздравителни картички, опаковки от подаръци, стари календари, коледни дръвчета, бутилки. Сигурно се чудиш какво да ги правиш. Най-лесният вариант е да ги метнеш в шарените контейнери за рециклиране. Тези така наречени „боклуци“ обаче могат да се превърнат в доста полезни неща...

От картичките могат да се направят ефектни малки кутийки за подаръци или пък да се изрежат по-малки картички или етикетчета. Някои са толкова красиви, че могат да стоят добре даже на стената или пък от тях да се направи украса за догодина.

Опаковъчната хартия може да се използва отново за увиване на подаръци, а някои видове пък са подходящи за оригами. Листата от миналогодишните календари могат да се превърнат в пликове за писма или пък са чудесни за спрягане на глаголи по френски например. С по-големите листове хартия, били те от опаковки или от календари, могат да се подвържат книги или пък тетрадките и учебниците на детето за училище. От листата на миналогодишните тефтери ще станат интересни хартиени мъниста за герданче или гривна.

В бутилките от вино може да се забучи някоя свещ и ето ти страхотен свещник, а може да се декорират с парчета от опаковъчната хартия, изрезки от картичките или с конци, ей така просто за малко красота.

Ако елхичката ти е в саксия, изкарай я навън, но гледай да е на по-закътано място и пролетта я засади. Ако нямаш къде – включи се в кампанията за засаждане на Витоша на WWF и Горичка (e-mail:kampania@wwfdcp.bg). Ако обаче имаш отсечено дръвче, чиито бодлички вече капят, събери ги в купа и ще си имаш ароматизирани потпури.

Това се казва новина: За втора поредна година зоопаркът в Добрич призовава хората да не изхвърлят коледните дръвчета в контейнерите за смет, а да ги оставят до тях. Работници от зоопарка минават да ги събират, а после ги дават за храна на животните. Бизоните и конете изяждали само зелената част, докато след цакелите и козите не оставало нищо.

Цифра: 1 млрд. коледни картички се изхвърлят всяка година само в Обединеното Кралство.

Нашият съвет: Ако не си творяща натура, то просто използвай шарените контейнери.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

16.01.2008 :: 11:49 :: от Snooky
#1
Re: Труд и творчество
Maйка ми, понеже е артистична натура, е запазила всички коледни картички, които сме получили през годините и всяка Коледа ги залепяме по стените в къщи и се получава доста ефектно. Опаковачната хартия също не изхвърляме, а прегъваме и залепяме във формата на звезди и пак по стените. Може да се каже, че нашите стени са доста шарени по празниците. :) Бутилките от вино тя ги оцветява с бои за стъкло и ги разпръскваме из апартамента като украса. Това, което е неизползваемо, изхвърляме в контейнерите за рециклиране естествено. :)
16.01.2008 :: 19:28 :: от Denski
#2
Re: Труд и творчество
Това за зоопарка в Добрич страшно ми хареса. Жалко, че и в София и в други градове със зоологически градини няма такива. Но пък е много приятно да разбереш, че в по-малките градове не чакат да ги научат от чужбина или от по-големите български градове, а сами измислят и осъществяват такива страхотни идеи :)

Искам да се оплача - тази година лично баща ми (когото врънкам от няколко години за това) купи елхичка с корен. Или по-точно, купи елхичка УЖ с корен! Когато я извадихме от чувалчето с пръст за да я пресадим се коренът беше абсолютно окастрен, само с едно чуканче! Направо избеснях! Надявам се на никой друг да не му се е случило, въпреки че малко се съмнявам. Догодина - само от разсадник!
16.01.2008 :: 23:26 :: от spart
#3
Re: Труд и творчество
Denski,
точно от чужбина са научили. Идеята е прилоожена за първи път от зоопарка в Берлин , а те са я заимствали. Т.е. няма нищо лошо някой от чужбина да ти покаже как се прави.
17.01.2008 :: 15:05 :: от Denski
#4
Re: Труд и творчество
Мислех, че е оригинална идея, но няма нищо лошо дори и да е заимствана.

Благодаря spart - както винаги даваш полезна информация и разяснения :)
18.01.2008 :: 16:47 :: от ejjjik
#5
Re: Труд и творчество
ах, колко е грозно авторката да нарича картичките боклуци
21.01.2008 :: 13:39 :: от Belka
#6
Re: Труд и творчество
В нашето семейство отдавна ползваме едни и същи опаковки за празниците. Изполваме торбичките с дръжки. След като си подарим подаръците, прибираме торбичките до следващият празник. Така правим и за рождените дни в семейството.
Някак естествено се получи.
21.01.2008 :: 13:47 :: от Belka
#7
Re: Труд и творчество
Сетих се и още нещо, на календарите, дъщеря ми отдавна рисува. Купувам сокове в стъклени бутилки, после правим сок в тях или ги ползваме за други течности.
Спомних си как едно време ползвахме пликчетата от прясното мляко за сандвичи :)
Изпращам електронни картички, което май не е за гордост, защото другите са някак по-лични.
Старите учебници и тетрадки, които лежаха по шкафове от ученическите години и сега намерихме и отидоха на село за разпалки. Заедно с тях заминаха и някой стари списания.
Не всичко е по темата, но просто се сетих ...
24.01.2008 :: 11:58 :: от oceanangel
#8
Re: Труд и творчество
з направих от календара за 2007 огромен фототапет, просто залепих отделните части и се получи супер. а с останалата част направих купчинка с листчета за писане до телефона. А пликчетата за подаръце естествено се пазят за друг случай :)
23.02.2008 :: 14:54 :: от NADQ
#9
Re: Труд и творчество
u nas se pazqt ob6to vzeto vsqkakvi plik4eta...a az daje i drugi 4asti opakovkite...pandelkite su6to mogat da se polzvat pak , kakto i hartii , top4eta, munista - na vsi4ko moje da se dade vtori 6ans :P
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg