Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.01.2008 :: партньор

Обещавам, обещай

от Иван Димитров :: Коментари (14) :: (4907 прочитания)

След суроваканията, късметите и празненствата дойде време и за порция новогодишни обещания.
След суроваканията, късметите и празненствата дойде време и за порция новогодишни обещания. В последните дни интернет пространството прелива от тях. Аз, разбира се, се гмуркам, за да извадя някои в стил "Горичка".

Биби ван дер Зее пише в блоговете на "Гардиън", че единствената диета, която смята да направи през новата година, е нисковъглеродната. Само така, Биби. През изминалата година на целия свят стана ясно, че атмосферата се нуждае от стопяване на излишните парникови газове, ако искаме Земята да си възвърне някогашната стройна фигура.

От какво се състои рецептата на Биби ли? От внимателно следене на входящите в домакинството зеленчуци с едно наум за пропътуваните разстояния (стига с този чесън от Китай) и засилена употреба на сезонни зеленчуци. С оглед на последното обещание Биби се зарича най-после да се научи как се приготвя тази пуста ряпа (аз тези дни си направих салата). И да убеди майка си, че изключването на уредите от контакта далеч не означава, че на следващия ден първото, което трябва да направиш, е да ги пуснеш отново. Накрая на постинга Биби пита читателите какви зелени обещания са дали те.

Какво наистина си обещахме да правим или не през новата година? Много хора - да намалят полетите, да преминат на зелени енергийни източници, да окуражават приятелите си да се променят, да преодолеят вътрешната си съпротива и да убеждават повече хора да живеят по-съзнателно.

Срещат се и други полезни идеи като: да заведеш приятелите си на почивка сред природата (аз и приятелите ми най-вече там ходим по принцип) и да убедиш шефа си да предприеме нещо зелено в офиса. Последното е чудесна идея, но... На кого да кажа да предприеме нещо? На "Горичка"? Или на списание "Едно", където публикувам статии от време на време и което отскоро излиза на рециклирана хартия? Може би по-нататък, когато покрай авторстването започна да работя и нещо друго...

Да... Но и аз имам някое и друго обещание, което искам да споделя с вас.

На първо място ще обръщам повече внимание на съдържанието на продуктите. Те бъкат от толкова Е-та, че нищо чудно някой ден, когато ми открият някаква непозната до този момент болест, да възкликна: "Е-е-е-е-е-е-е-е, как стана тая работа?" В Германия, където ще живея един семестър, ще премина на екологичен прах за пране. Като ми хареса, ще има да му мисля, когато се върна есента, но това е друг въпрос.

Както и преди съм казвал, винаги ми е допадало едно качество на по-древните хора - изработвали са сами толкова много неща. До края на годината ще си направя един музикален инструмент, който се нарича диджириду (аборигенски инструмент). Смятам, че е време да започна да използвам ръцете си и за друго освен за тракането по клавиатурата, барабаненето по тарамбуките и дрънчането по китарните струни.

Да издам книгата си на рециклирана хартия (ако успея да я издам). В момента търся издател за дебютния си роман. Признавам, че търсенето е доста трудно, но не смятам да се поколебая да кажа едно твърдо "не", ако вариантът (ако такъв се появи) е книгата да бъде издадена на нерециклирана хартия. В романа няма нищо зелено (или почти нищо). Но е крайно време и писателите да се ангажират някак с екология. Хулио Кортасар има разказ, в който в бъдещето Земята е затрупана от безброй книги. Всъщност и днес на пазара циркулират безброй много книги. Все някой трябва да удари едно рамо на добрите дървета...

Има толкова обещания, които пропуснах: да пропагандирам по-активно сред роднините и приятелите. Да озеленя банята - скоро четох, че е по-добре да използваш сапун, отколкото шампоан. Това се връзва с препоръките, които се дават за моя hair style - от пет години и половина косата ми е сплетена на расти. Да науча повече за здравословното хранене - все пак съм вегетарианец, грехота е. И накрая: да напиша още много статии за "Горичка"...

Това е. Сега е твой ред... Ти гониш!

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

10.01.2008 :: 09:41 :: от Dessie
#1
Re: Обещавам, обещай
Да си направя компост, а ако мога и обществен такъв в двора на детската градина, където родителите и децата им да си носят отпадъците от снощната салата ;-)
Да премина само на рециклирана хартия в офиса;
Да науча всичко за възобновяемите енергийни източници;
...
10.01.2008 :: 11:14 :: от krem
#2
Re: Обещавам, обещай
Да продължа да купувам FSC хартия за офиса и да тормозя доставчиците на офис консумативи, като им обяснявам защо искам точно тази хартия;
Да сложа разделни кошчета за хартия в целия офис и да тормозя колегите да ги ползват; (кошчето под моето бюро вече е известно и го пълня не само аз :)))
Да си ползвам торбичките от плат всеки път и да не си позволявам да се разсейвам и да се оставям да ми пробутат по някоя найлонка от време на време, както става сега;
Да продължа да се оттървавам от канцерогенната козметика и да я заменям с биокозметика, вкл. да пробвам да заменя боята за коса с биокъната която открих (дано да стане)
Да си купя 1-2 безумно скъпи тигани от черна стомана и да изхвърля тефлонените от къщи.

Да продължа да "тормозя" познатите и роднините си като ги просвещавам в зеленият начин на живот, независимо дали искат да ме слушат :)
10.01.2008 :: 19:35 :: от Whiskey
#3
Re: Обещавам, обещай
Просто е потресаващо безхаберието и незаинтересоваността на хората, с които работя в една фирма относно зелените проблеми! Хартия се харчи катго за световно, боклуците не се разделят отделно и т.н. А съдейки по многобройните клиенти, с които си имам работа, положението е направо трагично. През изминалата година направо се чуствам гузно, че не съумях поне да внедря рециклирана хартия за принтене. За това обещавам да се боря по-настойчиво тази година за това. Мисля, подобно на крем, да се иницирам и да събирам изхвърлената хартия на офиса и да я хвърлям поне в кошовете за рециклиране. Просто опитвали ли сте се да накарате някой пушач да се откаже от цигарите? Можете да си навлечете не само гнева, ами и да изгубите човека като приятел. Ами същото е и с опитите ми да внедрявам зелената идея в живота на останалите.

Все пак през изминалата година, макар и малко, у нашия дом почна да навлиза зелената идея. Вече една част от отпадъците ни отиват в контейнерите за разделно събиране. Използваме по-често биологични препарати за пране, миене... Купих си и първата енергоспестяваща крушка :). Проблема обаче е, че свети по-слабо и трябват две... Е и к'ва е файдата всъщност от тея енергоспестяващи крушки btw?

Жалко е, че намирам толкова малко сподръжници на някакви такива идеи. Една малка част все пак намират тези неща за интересни, но после пак се връщат към старите си навици. Надявам се в тази година обаче това вече сериозно да се промени и колкото е може по-бързо. Исках и да си го обещая, но в днешно време, когато мнозинството от хора тук живеят от ден за ден, без да им пука за утрешният ден, това си е по-скоро мисия невъзможна. Въпреки това си обещавам, че тази година ще бъда още по-настоятелен, защото е крайно време вече да има някакви резултати, а не само празни обещания. Искрено се надявам тази година много повече хора да осъзнаят реалните проблеми да почнат да действат.

В крайна сметка си мисля, че по-важното е обещанията да станат резултати.
11.01.2008 :: 14:13 :: от pharaon
#4
Re: Обещавам, обещай
Изхвърлянето на тефлоновите тигани прецаква природата!!! Защо поне не ги използаш докрай, поне да не се обезмисля произведената пластмаса, т.е. нека поне това замърсяване да е последно, но не е напразно!!!
11.01.2008 :: 16:18 :: от krem
#5
Re: Обещавам, обещай
Защото ползването им прецаква мен!! Имаше статия тук колко вреден е тефлона!
Освен това са на доста годинки, и вече са за смяна, ако не искам хубаво да се нагълтам с парчета тефлон. Добре, че прочетох навреме колко са вредни и няма да си купя нови такива както мислех.

Пък и винаги когато изхвърлям такива вещи, които още могат да се ползват или дрехи и обувки ги оставям отстрани до контейнера и ромското братство поема по-нататъшното им ползване.
По инициатива на една приятелка здравите дрехи вече ще ги давам в домове за сираци.
11.01.2008 :: 16:58 :: от Dessie
#6
За да изчезнат найлоновите торбички!!!
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=942858 това не е обещание, но от сърце си пожелавам и в България да започната да се предлагат такива материали. А в Китай правителството е въвело ограничения при изплолзването на найлонови торбички http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1146109 !
11.01.2008 :: 17:08 :: от pstj
#7
Re: Обещавам, обещай
Аз не съм си обещавал нищо, защото няма смисъл, през цялото време съм в съзнание какво правя и дори да направя нещо "грешно" го осъзнавам и щом го правя едно обещание в началото на годината надали ще ме възспре:) Но гледам да съм добър към майката природа.
Имам въпрос към krem -къде ги тези тигани и с какво са по-добри? Под "къде ги" имам предвид в коя търговска верига ги има а с какво са по-добри питам не само от гледна точка на тефлона но и принципно, да речем аз готвя на газ предивмно, с какво ще са по-добри... по-трайни, по... по какво? Мерси, малко съмневеж, ама то и мъж да готви и разбира от тези работи... трудна работа:)
11.01.2008 :: 20:00 :: от Whiskey
#8
Re: Обещавам, обещай
Аз си купих silargan тиган на силит от пиротска. Около стотина лева вървят и са доста тежки. Провери на сайта на силит за какво иде реч.
11.01.2008 :: 20:57 :: от Dessie
#9
Re: Обещавам, обещай
Ето една статия, в която подробно се обяснява за какво точно става въпрос с тефлона http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451.
Аз напоследък се чувствам страшно объркана и по отношение на един друг въпрос - флуора. В детската градина ни четат в началото на всяка година лекция колко е полезно флуорното мляко за децата и за зъбната профилактика на децата. Вчера попаднах на една статия, която твърди точно обратното - не само, че бил канцерогенен флуора, но и усилвал канцерогенния ефект и на други съставки, които се съдържат във водата, макар и в нищожни количества. Не ми се иска да ми обещават нищо, но ако дават нещо канцерогенно на децата ми просто ще ми се пръсне сърцето.
12.01.2008 :: 10:29 :: от Whiskey
#10
Re: Обещавам, обещай
Флуорът е токсичен, но в минимални количества не е толкова опасен. Обаче съществуват и много методи за детоксикация. Въпреки това го избягвай.

При мисълта, че може да се натрупва в организмът ми, това ме накара пастите за зъби отдавна да ги сменя с изцяло билкови. И съм повече от доволен от тях. Все пак, ако толкова си се притеснила за здравето на детето си заради флуора, той напрактика е направо безобиден в сравнение с цялостната картинка. Други неща би трябвало да те притесняват. Изчислено е, че само в една стая има поне 40 компонента оказващи канцерогенно влияние върху човешкият организъм. Било то от отделянето на химически съединения от бои, мебели, строителни материали, или от геопатогенните вълни, елетрически заредените частици и т.н. Добрата новина в случая е, че човек не толкова лесно се поддава на всичките тези влияния, а и съществуват някои прости и ефективни методи за защита, но това вече е друга тема.
14.01.2008 :: 13:19 :: от krem
#11
Re: Обещавам, обещай
pstj и аз наскоро научих за тези тигани. И аз все още проучвам от къде мога да си ги купя.
Мъжът ми е готвач и работят с такива, но са купени от фирма, която доставя кухненско оборудване наедро. Казва се "Робуста". Издирих я в нета и видях, че има магазин само във Варна. Може би там продават и надребно.

Тиганите са от черна стомана Солинген и на практика са вечни.
Загорял такъв тиган може да се търка с тел или директно да се стърже със шпатула и му няма абсолютно нищо. Нито една чертичка, проверено!!!!

И тези тигани са доста дебели и тежки и предполагам, че са подобни на silargan.
Знам и че са доста скъпи, но не мога да кажа цена.
14.01.2008 :: 14:01 :: от krem
#12
Re: Обещавам, обещай
... по въпроса за флуора гледах наскоро по новините, че нашите "умни" стоматолози най-официално предлагат в питейната вода да се добавя флуор!!!! въпреки, че тази практика на запад е отхвърлена като такава с недоказани ползи и доказана вреда! Не ни стига хлора дето го пием. Какво ли още ще измислят в нашата малоумна държава!
14.01.2008 :: 15:13 :: от pstj
#13
Re: Обещавам, обещай
За тиганите, амии... имат магазин да, сега чакам да отрият мръсотията от улиците защото нямам вседеходка и да ида до него. Аз съм си от Варна така или иначе, добре ми е дошло. Дано да продават на дребно и тигани... бая скъпо е това 100 лева за тиган, но ако са хубави... що пък не!
14.01.2008 :: 15:43 :: от krem
#14
Re: Обещавам, обещай
Хайде сподели моля те като отидеш до там. И аз мисля че 100 лв. за тиган са си бая пари, но ако наистина са почти вечни, както ме увериха си струва инвестицията.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg