Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.03.2008 :: партньор

Естествените майки

от Босилена Мелтева :: Коментари (6) :: (7791 прочитания)

Estestveno.com e български сайт за родителство в хармония с природата. Сайт за всички, които искат да бъдат близо до децата си.
Напълно естествено е едно бебе да плаче. Това и още едно-две неща (които няма сега да споменавам) са единствените активни дейности, които то извършва през първите месеци от живота си. Също толкова естествено е майката и бащата да откликват на неговия плач без да гледат часовника, без да се захласват по схемите за почасово хранене, спане, смяна на памперси. И да приемат този понякога влудяващ плач като единствено средство за комуникация и стремеж към оцеляване, а не като „манипулация". Вътрешната интуиция често в живота е много по-добър съветник отколкото баби, лели, доктори или наръчници, а при общуването с едно същество, чиито комуникативни умения се свеждат до плаче или не плаче, вслушването във вътрешния глас си е направо задължително.

Кърмене и bg-mamma
Среща ги желанието да кърмят децата си. Както и шокиращият факт, че у нас лекари и педиатри "сякаш тенденциозно искат да ти попречат да храниш бебето си с майчино мляко". В родилното не допускат като практика новородените да са при майките постоянно, дават адаптирано мляко и вода, препоръчват ранно захранване още от четвъртия месец, съветват да се кърми под режим, което не стимулира адекватно млякото на майката. Тази политика води към преждевременно отбиване, което се случва все още масово в България.

Олга е икономист на 26 г. и кърми сина си Андрей до две години, отбива го в третия месец от втората си бременност. "Това е начинът, по който природата го е измислила. Ако детето се отбие само по-рано е различно". Олга разбира във форума за кърмене на бг-мама, че има хора, които поемат отговорността за себе си и за децата си и не се доверяват сляпо на медицинските съвети. Започва да превежда авторитетни съвременни изследвания и западни практики и ги пуска във виртуалното пространство. Скоро се сближава с други като нея, започват и срещите наживо. Идва и идеята за собствен сайт, в който майките да откриват достатъчно актуална и адекватна информация за кърмене, естествено активно раждане, естествено захранване, привързаното родителство и отглеждане без памперси. Срещите и идеите не спират до тук. Чети надолу.

Естествено активно раждане
Голяма част от групата на estestveno.com е с негативен опит от първото си раждане - с операция (секцио) не по свое желание, а по преценка на лекарите. "В България раждането масово се възприема като негативно преживяване, свързано с мъчителни болки, в най-добрия случай с епидурална упойка или секцио ", казва Еми (35 г., майка на Ирина на четири години и Косьо на една, иначе преподавател Английска филология в СУ). „Да се откажеш от нормалното раждане, значи да се лишиш от един върховен миг в живота си. А болката е просто част от нещото, което е много по-голямо и силно като емоция". След едно принудително секцио, решава следващото да се случи по естествен начин и да направи всичко, което зависи от нея. Изчита доста и разбира основните причини за своя несполучлив опит - стресът, който преживява обикновено жената при влизането в болница, лягане по гръб, връзване с колан, ускоряване на контракциите със система. Всичко това може да доведе до спиране на родовата дейност. "За да родиш естествено в България, разбирай - да не те обезпокояват, означава да платиш една солидна сума и то по стандартни тарифи (за VIP стая, за присъствие на бащата, за избор на лекар). Така бях почти през цялото време на крака, не ме притесняваха и успях да постигна раждането, което аз исках - без никакви медицински интервенции и без химия. Моето раждане не беше само лично изживяване, исках да прокарам пътека за останалите майки, за да стане това тенденция, нещо нормално, за което да няма нужда да плащаш в България и можеш да направиш у дома, ако пожелаеш". Има и още.

Привързано родителство
Групата за игра и родителски кооператив. С количките до тук! Или по-меко казано - това са феновете на слинг (парче плат, в което привързваш бебето до себе си, сигурно си виждал вече някъде по улиците) и близостта с бебето. Могат дори да ти ушият слинг, ако решиш. Привързано към майка си, новороденото чува отново познатия и успокояващ ритъм на сърцето, приема и изучава уверено непознатия свят наоколо, адаптира се по-лесно, а когато се измори или се отегчи, засуква и заспива в удобната люлка. Пълноценно участва в живота на майка си, не я лишава от свободата да ходи където и когато иска. Със слинг, жената не е така изолирана от социалната си среда, това я прави много по-удовлетворена, което в крайна сметка е много важно за самото бебе. Тромавата система на детските ясли и градини, както и пълната изолация на родителя от тази система кара група Естествено да търси свои алтернативи за отглеждане.

Вдъхновяват ги родителските кооперативи в Нова Зеландия (над 500 във всеки голям квартал), които са част от държавната система. Решават да си направят свой с "подръчни" материали. Засега са на етап издирване на подходящото място. Зачестяват обаче срещите, случват се ежеседмични тематични занимания, водени от различен родител, а не от една учителка. Децата се чувстват сигурни и спокойни близко до родителите си, но вече имат своите приятели и игри. Родителите също взимат своята порция приятно общуване. "За мен е много важно да съм част от общност, но пък са много малко нещата, които да мога да правя заедно с децата си. Този родителски кооператив, както и групата за игри Приятели е чудесен начин да сме заедно с хора с общи разбирания и децата ни да се чувстват добре," обяснява Еми. Мислят и за организиране на обучения на родители в техники на позитивното възпитание, начини за майките да развият малък бизнес, свързан и съчетан с майчинството (шиенето на слингове и детски играчки например), за да останат по-дълго с децата си.

Eфектът на лавината

След форума за кърмене в бг-мама, новият сайт estestveno.com, активното участие в две Световни седмици на кърменето и изложба Мамалия на кърмещи с участие на майки от форума, идеите за нови проекти витаят из въздуха. През това време за последните две-три години броят на активно и продължително кърмещи се разраства, родителите, които задават все повече и все по-адекватни въпроси, повлияват на лекарите. Все повече педиатри започват да уважават мнението и интуицията на майката, подкрепят и стимулират продължителното кърмене.

И накрая нещо важно – хората в Естествено не са някакви дръпнати сноби, които си мислят, че са открили топлата вода. С радост приемат в групата си и други майки и татковци, които искат да са близко до децата си. Проверихме го лично.CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

10.03.2008 :: 22:00 :: от vrabche
#1
Re: Естествените майки
мога да гарантирам за положителния ефект на игралната група приятели,която естествено.com организират,тъй като я посещавам с моето малко момче.той много се кефи,а и на мен ми е страшно приятно.добре е да се усетиш с нормални майки около себе си, а не със стресирани, пушещи и викащи "не" по безброй пъти същества.сигурна съм,че и те си обичат децата и всичко останало(стресираните),просто не ме кефи техния style.
на последната група с естествено,на която ходихме с бебока имаше гайдар,които свири и се игра хоро на една полянка пред блок в "белите брези".разказаха нa децата за българия и че е добре да я обичаш от сърцето,откъдето се обича мама,раздадоха им знаменца,която бяха късани,нахапвани и т.н...но идеята е много яка и със сигурност смислена.
препоръчвам
11.03.2008 :: 16:50 :: от krem
#2
Re: Естествените майки
Мога да кажа само едно голямо браво!
И да им пожелая успех в борбата занапред, защото в нашата държава всичко става с голяма борба, дори и естествените неща.
13.03.2008 :: 07:29 :: от albena cholakova
#3
Re: Естествените майки
Благодаря на Босилена Мелтева за статията, както винаги освен приятна за четене и изключително полезна!
13.03.2008 :: 09:37 :: от Василена
#4
Re: Естествените майки
Супер неща правят естествените мами, съжалявам че не може и ние да сме с тях по-често, но и това ще стане. Липсвате ни!
18.03.2008 :: 15:48 :: от vladinabg@abv.bg
#5
Re: Естествените майки
Колкото повече хора разберат за всичко това,толкова по-добре.За съжаление на повечето майки им се струва трудно и непосилно...Това е бъдещето обаче.Повече гласност и по-чести медийни изяви по проблема ще ограмотят все по-голям брой родители.А и ще има все по-щастливи и здрави деца.Бабите ни са били по-умни и по-интелигентни от нас.
19.03.2008 :: 12:23 :: от vladinabg@abv.bg
#6
Re: Естествените майки
Относно привързаното родителство и парчето плат,наречено слинг,бих добавила още ,че това е правено от нашите баби и въпросния слинг всъщност е добре познатото цидило или цидилник.Бабите ни са привързвали детето към себе си и дори така са работили на нивата.Същото цидило дори са връзвали като люлка.Така,че пак в контекста на предишния ми коментар-наистина смятам,че е добре да се учим от естествените начини,които бабите са прилагали и които те самите са научили от своите родители.Просто с течение на годините допуснахме грешките на криворазбраната цивилизация да се наместят злокачествено в живота ни.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg