Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.01.2008

Оттук насетне

от Теодор Тодоров :: Коментари (6) :: (4009 прочитания)

"Не ми се струва редно да чета в интернет единствено кой къде какво направил по света". С какво "зелено" се забърка Теодор Тодоров в България през 2007 г.?
Теодор Тодоров e от Инициативна група „Витоша”, партньор в годишните залесявания на Горичка.

Като начало да спомена, че точно в средата на годината взех та напуснах добре платената си работа, защото ми се занимаваше с по-интересни и полезни неща. Не че там правехме глупости – стартирахме процедури по обявяване на нови и разширяване на съществуващи защитени територии, проведохме сума ти проучвания и обучения, снимахме филм и издавахме информационни материали за природата, изградихме екотуристическа инфраструктура около защитени територии, стартирахме програма за финансиране на демонстрационни проекти в сферата на биоразнообразието, екотуризма, устойчивото земеделие и горско стопанство.

Междувременно през март бяхме регистрирали организация, която да се занимава със създаването и отглеждането на нови гори и вече изискваше повече внимание. Полека-лека успяхме да изградим партньорства, привлякохме дарения и спонсори, разработихме и спечелихме два проекта за възстановяване и устойчиво управление на горски екосистеми, направихме си интернет страница, реализирахме първия тиймбилдинг включващ залесяване и засадихме над 20,000 нови дръвчета (голяма част от тях пресадихме, защото изсъхнаха през горещото лято).

В резултат на споделените с нашите партньори усилия много хора научиха как и защо се залесява, а близо 300 души се включиха в акциите и за първи път изпитаха тръпката от засаждането на дръвче със собствените си ръце. И всичко това се случи някак си между другото, без офис, техника или служители на заплата – с много работа и подкрепа от хубави хора. Сега обработваме семената, които събрахме през есента и планираме дейностите за 2008 г. – вече имаме пари за доста хубави неща, а поле за работа дал господ.

Паралелно, покрай консултантската фирма, разработихме няколко успешни проекта и се захванахме с най-различни неща – от създаването на напълно оборудван природозащитен център с интерактивна експозиция до трасирането на познавателни маршрути, изграждането на екотуристически атракции, провеждането на обучения, заснемането на филм, издаването на информационни материали, инсталиране на електропастири и залесяването на още 20,000 дръвчета в Родопите.

Правихме какво ли не - изготвяне на стратегия за развитието на туризма (в една община, която не желае да повтаря грешките на Банско), изграждане на горски природозащитен център и плаващ информационен център за биоразнообразието, осигуряване на екипировка за алтернативен туризъм (включително каяци с пристан и оборудване, алпийска екипировка и оптика), разработване на нови екотуристически продукти, проучвания на застрашени видове и изпълнение на дейности за опазването им.

Иначе в личен план нещата бяха съвсем обикновени – сложихме си енергоспестяващи крушки и малко изолация в къщи, събирахме си отпадъците разделно (макар че трябваше да ги возим до най-близките цветни контейнери), а компостната ни купа така и не успя да порасне, защото долните слоеве много бързо се превръщаха в пръст. Честно казано, не се считам за особено зелен, защото покрай тези неща навъртях 25 хил. км с малката ни зелена (на цвят) колица, която бидейки на газ все пак замърсява... Покрай разделното събиране увеличихме и потреблението на опаковки (с успокоението, че се рециклират), пък и колко хартия изхабихме покрай тия проекти... мъка!

Е, през годината срещнахме много трудности - сблъскахме се с некоректни партньори, бюрокрация, безхаберие, некадърност, корупция и интереси под най-различни форми... Но това си е в реда на нещата и макар да ни струваше много нерви, време и усилия, не ни попречи да си свършим работата (пиша в множествено число, защото сама птичка пролет не прави и за всички тези неща допринесоха много хора). Както някой беше казал: където някои виждат проблеми, други намират възможности...

Не искам да критикувам или да давам акъл на никого, но не ми се струва редно да чета в интернет единствено кой къде какво направил по света. Не че не е вдъхновяващо, но мисля, че няма да е зле ако в страна с толкова кадърни хора вземем да правим повече реални неща, за които да пишат чужди сайтове, например. Защото в днешно време не е трудно за човек с идеи, знания, телефон, компютър и интернет да промени света – познавам такива хора и то в България.

Та така – не смятам да обещавам нищо зелено за 2008-ма, макар главата ми да е пълна с идеи - в крайна сметка има толкова предизвикателства и интересни неща за правене в милата ни родина, че да се чудиш откъде да започнеш...

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

12.01.2008 :: 21:21 :: от pavon
#1
Re: Оттук насетне
Borbata prod1ljava i praveto tova vse edno go pravite sa sebe si i za drugite i ne 4akaite hvalbi ot 4ujdi saitove :)
13.01.2008 :: 10:19 :: от Светослав93
#2
Re: Оттук насетне
Ами аз мисля,след като се затопли времето,до блока до който живея (в гр. Добрич) да засадя по възможност колкото мога повечре дръвчета,защото живея баш до един булевард и сутрин като отворя прозореца да си проветря стаята и вместо свеж въздух,влиза отровата от улицата!Само че не ми е ясно от къде ще намеря дръвчета.... РУГ не иска да помогне изобщо....
13.01.2008 :: 20:56 :: от Tchonev
#3
Re: Оттук насетне
Светльо 93,
Еби ги РУГ. С колкото по-малко чиновници се занимаваш, толкова по-добре. Провери в интернет за разсадници в Добрич, не може да няма. Вярно, че ще е малко по-скъпо, но не с много. Тука у Софията са по десетина кинта парчето - виждам, че си ученик, но вашите едва ли ще ти откажат некой лев за такова нещо. Ако не можеш да намериш фиданки там където живееш, някой път пролетес като пътувам за Русе с колата ще взема оттук и ще ги засадим заедно в Добрич до блока (можеш да ме намериш на tchonev@gmail.com или айсикю 104083388 да се разберем). Само трябва да не е близо до прозорец, защото на хората не им е приятно. Наскоро имаше подписка в моя вход да се отсече едно дърво, защото било много близо до блока и по него се качвали крадци. Съседите с подписката ги бяха обирали два пъти вече.
16.01.2008 :: 12:39 :: от Denski
#4
Re: Оттук насетне
Звучи страхотно, браво! Любопитна съм обаче какво точно представляват "електропастирите"?
17.01.2008 :: 22:58 :: от teodor
#5
Re: Оттук насетне
За Светосла93 - напролет най-вероятно ще можем да ти осигурим безплатни фиданки смърч - винаги остават - проблемът е че са мънички и потрудно ще оцелеят около блока;
Денски - електропастирите са заграждения с нисковолтов ток, захранвани в нашия случай от слънчев панел - инсталират се около пчелини, кошари, обори и др. места които се нападат от хищници (мечки, вълци) - служат за предтвратяане на конфликта между тях и хората, който обикновено води до избиване на животните - идеята е да ги държат настрана от въпросното имущество, за да не ги стрелят :)
19.01.2008 :: 15:13 :: от Светослав93
#6
Re: Оттук насетне
Ами всъшност то не е мн. близо до блока,защото то е една полянка,която всъшност е осеяна с боклуци и то толкоа,колкото ще ви е трудно да си представите(наистина са много),но преди да ги засадя мисля да поразчистя и тогава...Колкото до дръвчетата-аз си имам лични спестявания и то доста,така че за парите нямам проблем... и ако ги наглеждам всеки ден мисля,че ще успеят да уживеят,ако някой ги "прецака",ще му прецакам "главата" ;)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg