Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.01.2008

Жажда за живот

от Петя Апостолова :: Коментари (18) :: (10452 прочитания)

Повечето газирани напитки съдържат нула хранителни вещества и натурални съставки. Нищо добро за теб!
Ако обичаш кола, може да си се замислял какво всъщност съдържа тя. Хайде да надникнем във вече не толкова тайната рецепта на диетичната кока-кола.

Ето съдържанието на диетичната кола (според най-различни източници):


Аспартам
Аспартамът се използва широко като подсладител в закуски, сладки, десерти и диетични храни. Възможни странични ефекти – ако се приемат високи дози продължително време, са главоболие, слепота и припадък. Има и риск от развитието на рядък вид мозъчен тумор „лимфома”.

Калиев ацесулфам
Това е друг вид подсладител. Лабораторни изследвания с животни показват, че той причинява рак. Ацетамидът е разлагащ се продукт на калиевия ацесулфам. Той причинява проблеми на щитовидната жлеза - пак при животните. Обикновено се използва в комбинация с аспартам, макар че не е ясно дали комбинацията е безвредна.

Фосфорна киселина
Консумацията на фосфорна киселина разрушава костите и емайла на зъбите. Това е и връзката между високата консумация на газирани напитки и ниската плътност на костите при децата. Дете консумиращо 1.5 литра газирани напитки на ден има пет пъти по-голям шанс да е с ниско съдържание на калций в организма.

Аскорбинова киселина
Тя не е вредна – например, намира се в плодовете. Но в комбинация с натриев бензонат и по-специално при висока температура, може да възпроизведе канцерогена бензол.

Кофеин
Кофеинът е стимулант, към който лесно се пристрастяваме. Има много странични ефекти при поемане на по-големи количества. В 100 мл кока-кола има около 10 мг кофеин, една кутия от 330 мл съдържа 30 мг, а в шише от 1,5 литра има 150 мг. Последното е равностойно на две чаши кафе.

Натриев бензонат
Използва се като консервант в много видове храни, включително напитки, храни с ниско съдържание на захар, зърнени и месни продукти. Може временно да спре функцията на храносмилателните ензими и би могло да намали нивото на глицин в организма. Хора страдащи от алергични реакции като сенна хрема, астма и уртикария трябва да се въздържат от употребата му.

Сулфит амоняк карамел
Той е приготвен от притопляне на захар, но на практика не е захар. Амонякът е токсичен химикал. Този оцветител не е подлаган на достатъчно изследвания, за да се провери дали не е потенциален канцероген и дали не дава репродуктивен токсичен ефект.

Вода
Водата е хубаво нещо, но не и в комбинация с този коктейл от химикали! Ако ти се пие вода, пий... вода.

Това представлява твоята диетична кола. Но имай предвид, че повечето газирани напитки не са по-различни. Оттук нататък – ти преценявай.

Източник: Natural & Organic

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (18)

14.01.2008 :: 12:09 :: от vasia
#1
Re: Жажда за живот
Аспартама е водещ при дъвките "Без захар", купете си Орбит и ще видите. Не е само колата и газираните напитки, тези вещества ни заливат и са навсякъде около нас. Вземете за пример един готов сладкиш, кекс, руло и т.н Последния път когато погледнах 13 бр "БУКВИ Е"и се отказах.
14.01.2008 :: 14:29 :: от krem
#2
Re: Жажда за живот
Аспартама присъства в абсолютно всички продукти "Без захар" и "0 калории" , и сокове на прах "с витамини", и т.н. А и в разтворимите витамини на хапчета също!!!

Просто вече не ги купувам, дъвки също не си купувам, нито "бонбони без захар полезни за зъбите", нито какъвто и да е продукт "light". Въобще много внимавам с "junk food", само от сладоледа ми е трудно да се откажа. (има поне 5 Е-та в съдържанието му)

Газираните напитки от много години съм ги отписала - освен гореизброените "ползи" подуват корема, от тях се дебелее, излизат пъпки и ожадняваш още повече.
Единственото което пия понякога е тоник и ли спрайт в някой коктейл лятото.
Добре, че вече масово се предлагат нектари от всякакви плодове, така че алтернанива има.
14.01.2008 :: 14:40 :: от krem
#3
Re: Жажда за живот
... пропуснах да добавя, че аспартама като заместител на захарта присъства не само в продуктите обозначени "без захар" а и във всички евтини български газирани напитки и сладкиши, просто защото е по-евтин от захарта!!! И нашите съвестни производители понякога дори пропускат да отбележат този факт на етикета. Ако пише само подсладители не си правете илюзии, че това е захар, това е аспартам.
А ето и някои от търговските му наименования - Кенди, Нутрасуийт, Захарин.
14.01.2008 :: 15:02 :: от mandarinka
#4
Re: Жажда за живот
до KREM - ами да, аз постоянно попадам на БГ продукти, на които пише например "съдържа вода, оцветители, емулгатори и стабилизатори" - и иди разбери какво значи това! >:(
14.01.2008 :: 15:33 :: от krem
#5
Re: Жажда за живот
Ами и аз не мога да ти кажа точно, но мога да обобщя - нищо хубаво не съдържа!!
Обикновено такива надписи има върху "вълшебни подправки", готови супи на прах, кремчета и млека в неестествени цветове (бебешко розово, слънчево оранжево...), вафли, кексове и бисквитки с трайност 6-12 месеца и т.н.
Емулгаторите, стабилизаторите и консервантите ги има вече къде ли не и е по-трудно да се избегнат, но поне оцветителите и ароматизаторите се старая да не ги похапвам.

Също избягвам продукти, на които в съдържанието не пише нищо, което не е извадено директно от учебника по химия.
14.01.2008 :: 16:24 :: от Сава Чанков
#6
Мястото на газираните напитки е в секция „Битова химия“ на магазините
Кока-колата ми е любимо средство за премахване на ръжда и развинтване на клеясали болтове. Много по-евтина e от напр. WD-40, намира се навсякъде и е разрушително мощна - последният път, когато накиснах сглобка с изцяло ръждясал винт, го разтвори за 2 часа.
14.01.2008 :: 16:56 :: от Boris
#7
Re: Жажда за живот
Като че ли всичко с което се храним напоследък е продукт на химическата индустрия. И в хляба блъскат некви т.н. "Подобрители", които никой не знае какво точно съдържат, а даже пропускат в етикетите да впишат че изобщо слагат такива :(
14.01.2008 :: 18:58 :: от Whiskey
#8
Re: Жажда за живот
Още като видях аспартам и спрях да чета статията :). Безалкохолни от години не пия, освен в крайни случаи, когато ме черпят. Не знам какво хората им намират толкова вкусното. Аз, подобно на крем, също бих предпочел някой натурален сок :). Е, понякога уискито върви с кола, но мога да си го пия и без нея :). Напоследък го пия с портокалов сок - сууупер.

Някои Е-та са безвредни, други малко или неизвестно колко вредни, но при всички случаи избягвайте следните Е-та, за които е доказано, че са #$@%№:

Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126-131, Е142, Е152-153, Е210-217, E239, Е240, Е249-252, Е330, Е447, Е924а, Е294b, Е951, Е954
14.01.2008 :: 19:12 :: от Whiskey
#9
Re: Жажда за живот
И, понеже открехнах думата за Е-тата, не мога да не скрия разочарованието си от факта, че някъде около 99% от месните продукти в "БИЛА", които си направих труда да разглеждам един по един, имаха Е250. А доста продукти имаха и други от особено вредните Е-та. И да, може би се досещате - мнозинството от тях са продукти на "Белла" - "Сачи", "Леки" и т.н. сволоч. Защо ли не съм учуден...

С оглед на това (освен всичко останало) едно мога да констатирам: българия ще продължава да си е на първо място по смъртност в Европа. Българинът освен, че не знае, и не иска да живее по-здравословно и това си е.
15.01.2008 :: 11:16 :: от mandarinka
#10
Re: Жажда за живот
Whiskey, би ли пуснал линк, където да прочетем и значението на всичките Е-та? Мерси.
15.01.2008 :: 11:24 :: от glimpse
#11
Re: Жажда за живот
http://frostfirepulse.com/what-happens-if-you-drink-a-can-of-coke-right-now

Ето още нещо интересно за колата. След като я прочетох повече не пия кола!
16.01.2008 :: 13:11 :: от Denski
#12
Re: Жажда за живот
Интересното е, че за доказаната вредност на аспартама се знае от поне 10-15 години, а не съм забелязала някой нещо да е направил в световен мащаб (на българска почва изобщо няма да коментирам).

Кола пия само, когато трябва да будувам по работа цяла нощ (комбинацията от захар и кофеин си е доста силна), за тези случаи я предпочитам пред черния/зеления чай и кафето, тъй като такива не пия и кофеинът в тях ми идва в повечко.

Много ми хареса идеята на Сава Чанков за премахване на ръжда, много добро приложение на колата, ще я пробвам :)

Колкото до дъвките - признавам си, че употребявам и то точно Орбит, но ги ползвам като десерт, така че със сигурност поглъщам по-малко аспартам отколкото ако си купувах опаковани ДИЕТИЧНИ десерти. Единствената полза от тъпите диетични дессерти е, че са с по-малко калории, но каква полза от 10на спестени калории след като се натъпчеш с всякакви отрови?
17.01.2008 :: 10:44 :: от krem
#13
Re: Жажда за живот
"Интересното е, че за доказаната вредност на аспартама се знае от поне 10-15 години, а не съм забелязала някой нещо да е направил в световен мащаб"

Въпроса с доказаната вредност на аспартама е също както с доказаната вредност на маргарина, цигарите, глутамата, вредната химия в козметиката, в храната, найлоновите опаковки и т.н. или който плаща той поръчва музиката. Докато е икономически изгодно да се ползват тези вещества и продукти официално нищо няма да бъде доказано. Твърде силно лоби имат компаниите които ги ползват и твърде голяма банкова сметка.

Според това, което съм чела за аспартама ползата от по-малкото калории е илюзорна, защото действа така на организма, че после още повече ти се прияжда сладко.
17.01.2008 :: 15:37 :: от dany_vassileva
#14
Re: Жажда за живот
Като малка пих разни газирани напитки, главно лимонада - по време на хранене, на село без лимонада не сядахме да обядваме. Сега си намерих рецепта за домашна лимонада и лятото такава ще си правя:)
Преди малко си купих едно руло, като онези сладък дом, само че това е "най-доброто време" или нещо от този род. Отрязах си 3-4 парченца - луда съм по тези рула, но веднага усетих раздвижване в стомаха, не го чувствам добре и явно пак съм му развалила спокойствието, за кой ли път!
А иначе, честно да ви кажа, понякога ми е смешно да слушам как някой близък ми споделя въодушевено за това, че маргаринът бил много вреден, или колата колко отровна била и как той повече няма да си купува и т.н. - добро утро! Имам колеги които изпиват по няколко литра газирано на ден, вечерта сменят с градус, кой ще им каже на тях, кога ще се осъзнаят те!
17.01.2008 :: 15:49 :: от renkata
#15
Re: Жажда за живот
В газираните напитки както всички коментираха до тук не може да се намери нещо полезно, за съжаление не може да се намери и в натуралните сокове, предимно само Е-та се намират.
Ето списък с всички Е-та за който се интересува:
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html

А относно диетичните храни, всъщност има доста, които са с растителни подсладители малитол и не помня какво още, което е доста по-добре от аспартам и прочие изкуствени подсладители. А кой ще го избере пред захарта вече е друг въпрос, идеята ми е, че има избор и за тези, които не искат или не могат да консумират захар ..
17.01.2008 :: 16:31 :: от krem
#16
Re: Жажда за живот
Всички се осъзнават между 50 и 60 години, когато отидат на лекар и той ги изпрати поживо-поздраво с дълга диагноза, торба хапчета и забрана да ядат почти всичко.
Примери много, обратни примери почти няма освен някои бабички по селата дето на по 80 години ходят по 1-2 километра пеша да си копат бостанчето и имат кръвно 120-80. Не мисля, че те пият кола и ядат маргарин.
28.01.2008 :: 21:01 :: от Светослав93
#17
Re: Жажда за живот
Ооо аз съм на 14 год. и преди 1 година спрях да пия газирани ПУМИИ!И какво се случи?Отслабнах и сега съм толкова фин,че ми стават всички дрехи от преди години.....Направо се възхищавам!Ама дори нямам желание да пия газирано!Като ида на заведение карам на минерална водичка (най-хубавата напитка,или изворна вода),на чай,на кафе(кафе пия рядко в месеца 10 пъти най-много),наторален сок от рода на Cappy и Queens ( не знам те какво съдържат,но със сигурност съдържат по-малко лайна от газираните напитки).
Дъвки дъвча като съм на училище-да нямам лош дъх :P ама напоследък разбрах нещо-сутирн като се наям излеза от нас(с измити зъби след хранене) и ако не ям нищо имам лош дъх нищо че съм с мити зъбчета и изчистен перфектно език!Хапна ли нещо от рода на "Данон за пиене"+"Корни" и работата се оправя-няма следа от лош дъх....Но понякога наистина се налага да сдъвча някоя скапана дъфка Орбит и то не по мое желание :)
09.03.2008 :: 12:55 :: от Majestic
#18
Re: Жажда за живот
ХА, аз съм твърдо против колите, дъвките и всички подобни!!! Жалко, че малкото ми тъпо братче не може да го разбере!!! Освен горепосочените ефекти, газираните напитки разграждат калция в организма ни! И аз като Светослав93 си го карам на водичка и сокчета(когато ми се заминава си ги изцеждам сама)...А за дъвки и аз в много крайни случаи, даже мисля, че е селско да джвакаш като крава, което за съжаление повечето момичета в училище смятат ка готино. :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg