Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.01.2008 :: партньор

Черен флаг

от Силвия Тулева :: Коментари (4) :: (4046 прочитания)

Кораловите рифове са не само красиви, но и дават убежище на множество морски обитатели. Голяма част обаче са в опасност и може би няма да преживеят 21-ви век.
Кораловите рифове са не само красиви, но са и убежище за множество морски обитатели, освен това те дават сигурност и на нас хората, тъй като действат като буфер и предпазват крайбрежията от бури.

Факт е обаче, че голяма част от кораловите рифове са в опасност и може би няма да преживеят 21-ви век. Причината - океаните поглъщат около 1/3 от въглеродния диоксид, който се отделя в атмосферата в резултат на човешката дейност. Това спомага за забавяне на глобалното затопляне, но пък се отразява изключително зле на подводния свят.

Когато въглеродният диоксид се абсорбира във водата, произвежда въглеродна киселина – това е същата киселина, благодарение, на която се образуват фъскащите балончета в безалкохолните напитки. Но наличието на въглеродна киселина в морската вода води до разтварянето на някои минерали, които имат важно значение за морския свят. Един от тези минерали е арагонитът. Той е в основата на изграждането на скелета на коралите и на много други морски организми. Без арагонит коралите не могат да растат и са неспособни да поправят щетите, причинени им от морските животинки и ерозията.

До 2050 година 98% от рифовите хабитати ще са толкова киселинни, че коралите няма да могат да се развиват - това твърдение е на учени от Великобритания, САЩ и Австралия, работещи съвместно с екип на ОНН и Световната банка. Чрез компютърни симулации те изчисляват, че ако нивото на СО2, отделян в атмосферата, се запази на сегашното равнище – 380ppm (parts per million|, температурата ще се повиши с 1°С до края на века. Въпреки неприятните последици от това повишение, в океаните ще има достатъчно арагонит, за да могат коралите да продължат да съществуват.

За жалост обаче това е най-оптимистичният вариант. При най-лошия вариант, ако нивото на СО2 се повиши над 500ppm, температурата на Земята ще се вдигне с 3°С, това ще доведе до чувствително повишаване на киселинността на океаните и рифовете ще загинат. Всъщност този песимистичен вариант може дори да надмине очакванията. Според експертите, ако тенденцията се запази, през 2100 г. концентрацията на СО2 може да стигне до 880ppm.

Добрата новина е, че надежда има, но нещата не зависят от някой друг.

Това се казва новина: Според някои учени, в коралите се крие лек срещу рак и куп други болести.

Цифра: 1 сантиметър – с толкова нарастват коралите за 1 година, а крехката им структура може много лесно да бъде повредена.

Нашият съвет: Не мисли, че нищо не зависи от теб. В Горичка можеш да намериш не само идеи за нещата, с които можеш да помогнеш за намаляване на нивото на СО2, но и много съмишленици.

Още за кораловите рифове

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

31.01.2008 :: 14:45 :: от Светослав93
#1
Re: Черен флаг
Тук не ми идват думите ама хич..... ОТ ТАЗИ НОВИНА ПЛЪЗНА СТРАХ И НАСТРЪХВАМ САМО КАТО СИ ПОМИСЛЯ!ТОЛКОВА Е УЖАСНО И... И.... ДО КОГА ЛИ ЩЕ СМЕ ЖИВИ?
31.01.2008 :: 16:17 :: от wonder
#2
Re: Черен флаг
няма да живеем още много..
31.01.2008 :: 20:15 :: от Whiskey
#3
Re: Черен флаг
В частта "Това се казва новина" трябваше може би да кажете, че вече на много места се правят изкуствени коралови рифове. Гледах един филм, в който в един залив буквално за година можаха да създават цели нови колонии от корали с помощта на разни кабели с ниско напрежение, които позволявали бързото израстване на морските създания. Други пък правят керамични изделия, наподобяващи подобни на коралите, които също бързо се превръщат в живи коралови организми.
01.02.2008 :: 00:25 :: от PRA
#4
Re: Черен флаг
лелей...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg