Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.01.2008 :: партньор

Слънчево зареждане

от Олга Апостолова :: Коментари (24) :: (8863 прочитания)

Според прогноза на ООН до 2030 г. една четвърт от енергията, която използваме, ще бъде „зелена”. Можем да започнем с най-обикновено "слънчево" зарядно за gsm.
Не си падам по gadgets, но от тази седмица в живота ми има една нова джаджа, с която прекарвам повече време, отколкото е здравословно. Машинката се казва PV Power и е фотоволтаична клетка, с която мога да зареждам gsm-и, PDA, mp3, mp4 и цифрови апарати. И го правя.

Машинката – да я наречем слънчева батерия за по-лесно - е голяма точно колкото PDA и тежи даже по-малко. Засега любимото й място е в една саксия – там е максимално близо до прозореца и светлината. Мъглата не изглежда да й пречи. Нито пък северното изложение на всичките ми прозорци, което иначе доста обърква плановете ми за енергийна ефективност. Червената лампичка, която индикира, че батерията работи, светва в мига, в който фотоволтаичното екранче види прозореца.

Въпреки че пиша много (и още повече приказвам) за възобновяеми енергийни източници, на практика тази машинка е първият ми собствен (и собственически) опит с тях. Чак сега виждам какво значи на практика да си включиш кабела в... слънцето. Gsm – кабел – слънце.

И като се замисля, че PV Power стигна до мен съвсем случайно... Един приятел я изрови от дъното на торба с корпоративни подаръци. Подхвърлял я насам натам, докато не се сетил за мен. Понякога хората не знаят какво изхвърлят. В тази връзка, ако и във вашата торба с корпоративни подаръци се намира едно нещо наречено PV Power, дайте му шанс. Машинката работи безотказно. Елементарна е. Куул е. Ще ви пести енергия. И доста зарибява.

Докато си зареждам телефона за пореден път (честно, мога да се закълна, че батерията пак беше паднала...) прогнозата на ООН, че до 2030 г. една четвърт от енергията, която използваме, ще бъде „зелена”, ми се струва съвсем на място. Колко му е?

Прочети предишни публикации в "Зелената седмица на..."

На зелено

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (24)

18.01.2008 :: 01:16 :: от Denski
#1
Re: Зелената седмица на...
Олга, ти май тази машинка я спомена и в един свой коментар към по-ранна статия. Откъде може човек да си вземе такава джаджа (ако няма късмета да му я подарят:) ?
18.01.2008 :: 08:03 :: от PRA
#2
Re: Зелената седмица на...
същия въпрос и от мен.
18.01.2008 :: 10:52 :: от usurper
#3
Re: Зелената седмица на...
така-така, и аз питам същото :)))))
18.01.2008 :: 11:12 :: от mitar
#4
Re: Зелената седмица на...
същъя въпрос още веднъж моля ;-))
18.01.2008 :: 11:22 :: от Nelike
#5
Re: Зелената седмица на...
И аз имам такава джаджа - супер е! Моята е пак корпоративен подарък но търсих по интернет, защото исках да купя за подарък и намерих това:
http://computer2000.bg/HTMLemailz/2007/july/blue_adap/adap.html

Потърсете в интернет има и на други места
18.01.2008 :: 11:47 :: от Dessie
#6
още една джаджа
На мен пък ми подариха една лепенка за GSM - Safer call - чадър срещу електромагнитните излъчвания.
www.atora.market.bg
www.sfercall.com
Лепенката се залепва от вътрешната страна на капачето на батерията и обещава намаляване на влиянието на елекромагнитните вълни върху кръвните телца и главата ми. Не мога да ви кажа дали има ефект, но ... нека всеки сам да прецени.
18.01.2008 :: 18:34 :: от alexx
#7
Re: Зелената седмица на...
Кажи каква марка е? С това име PV Power излизат много неща в интернет.
18.01.2008 :: 18:45 :: от Олга
#8
Re: Зелената седмица на...
Само PV Power пише... Някой от бтк/вивател да каже къде са ги поръчвали :) Но едва ли това са единствените - тези от сайта на Nelike изглеждат яки. Вижте също този сайт, има адски много неща: http://www.solartechnology.co.uk/default.asp
Жалко, че само в UK доставят.
Деси, ще потърся такава лепенка, добре звучи.
19.01.2008 :: 10:24 :: от Whiskey
#9
Re: Зелената седмица на...
Аз също имам и предлагам такива лепенки подобни на Деси, само че също като нея, и аз не знам какъв е ефекта. На мойте пише, че редуцират до 99 % вредните радио вълни и са българско производство.
20.01.2008 :: 16:43 :: от rodoliubec
#10
Re: за лепенките
Не бъдете наивни.Това с лепенките си е чист бизнес.Никой не може да докаже ефекта.
20.01.2008 :: 18:49 :: от Whiskey
#11
Re: Зелената седмица на...
Ами всъщност може. Има си електромагнитни детектори. Освен това тези лепенки са пренебрежимо евтини, че да не се възползваме от тях. Но, както каза Деси, всеки сам си преценява.
20.01.2008 :: 23:08 :: от woods
#12
Къде е статията за АЕЦ Белене?
21.01.2008 :: 10:44 :: от Boris
#13
Re: Зелената седмица на...
Виждам че доста хора се интересуват от подобно зарядно със слънчева батерия. Порових се малко в нета и се оказа че в България предлагането е доста слабо, намерих няколко варианта на подобно устройство. Например това : http://batteryshop-bg.com/2/59.html
В www amazon.com има доста голямо разнообразие а цените са 17-50 $ и са доста сходни с тези, за които пише Nelike на този адрес: http://computer2000.bg/HTMLemailz/2007/july/blue_adap/adap.html
Обаче като човек който се занимава с електроника от време на време :) посмятах малко и се оказа че това устройство никога няма да върне енергията вложена за производството му, за това ви съветвам да не го купувате.
Единственото логично приложение е за хора, които често ходят за няколко дни (пък защо не и за повече) на палатка сред природата. Тогава определено ще е много полезно.
Иначе и аз бих се зарадвал на подобен корпоративен подарък разбира се :)
21.01.2008 :: 23:52 :: от valcho
#14
ot kude da si namerq pv power
ima li nqkoi sait deto moga da si q poru4am ot tam , a ako ima i na bg 6te e mn dobre . Mersi predvaritelno
22.01.2008 :: 11:30 :: от nboyan
#15
Re: Зелената седмица на... или за PV POWER
Уважаеми дами и господа,

Смятам че, е уместно вече да споменя от името на компанията , която е част от международният екип трудили се върху "PV Power".

1. PV POWER e собственост на Терават ООД , България
2. Относно къде можете да го закупите- за момента имаме договори за конфиденциалност с някой от водещите компаний в България, очаквайте техните промо пакети скоро.
3. Новото е , че скоро към краят на месец Февруари, ще стартираме и инициативата "Зелена реклама", надявам се да ви хареса, ползите за обществото ще са доста.

Лек ден,

Боян Налчаджийски,
Терават ООД
22.01.2008 :: 17:57 :: от Whiskey
#16
Re: Зелената седмица на...
Имате ли сайт, който да отразява инициативата?
23.01.2008 :: 10:14 :: от nboyan
#17
Re: Зелената седмица на...
В отговор на Иван

Инициативата "Зелена реклама" е насочена към външната реклама , но ползите за нас всички е , че ще радваме на повече светлина и още други неща. Индустриалите образци ще се тестват следващата седмица, а официалното представяне на продуктът се очаква към краят на Февруари.Няма в момента информация, защото трябва да защитим идеята си първо.

Боян
23.01.2008 :: 21:50 :: от Олга
#18
Re: Зелената седмица на...
Ей, супер, много се радвам, че разплетохме кълбото ;)
02.02.2008 :: 21:20 :: от pstj
#19
Re: Слънчево зареждане
Едно се чудя аз.. всички много е радват на това зелено, онова зелено, третото пембяно...

Някой замисля ли се че за да бъдат произведени тия зелени неща все пак се похабява нещо. Те не никнат на полето. Има производствен процес. Коя да е фирма може да афишира на ляво и дясно какъвто си иска зелен продукт, но това не значи че технологията им на производство е зелена? И какво е това за зелената кола? в скандинавска държава вече забраниха да се рекламира коя да е кола като зелена, именно защото ако ще с 0 бензин да се движи, тя е произведена по не-зелена технология. Не твърдя нищо специално за този продукт, но пък и вие сте толкова excited направо ми призлява, "включвам си ге-се-ме-то направо към слънчицето". Тинтири минтири. Focus Олга! за 2те (максимум) години през които ще ползваш и зареждаш гесемето си от тая глупост ще спестиш толкова на планетата, колкото ако пропуснеш два обяда за същия период. А може би и по-малко. Изкусно научен консуматор. Подаваш и он захапва... Да не изляза като бай Ганьо ама как може толкова доверие да имате във всяко "зелено" нещо. Зелен календар my ass. кому е нужен календар? и без друго всички си имаме на компютъра. Просто едни хора искат да направят едни пари с една благородна цел, да им дадем парите и да си ходим, за какво да печатаме календари? А те (календарите) с безвредни мастила ли бяха отпечатани?

Всъщност хубаво е че има хора за идеята, но е нужно да са образовани по въпросите щом ви вълнуват. Най-зелената покупка е тази която не сте направили. Аз например смятам да ползвам стария си лаптоп докато един ден не откаже съвсем съвсем напълно. И дори тогава ще опитам да подаря работещите части за други хора, които може би нещо по дребно им се е скапало. А има и толкова други неща. Трябва да се мисли по на едро, по мащабно, по в перспектива, не така консуматорски "иха има нов зелен продукт, ще припкам да си го купя. кеф кеф кеф"

Всъщност препоръчвам вместо да гледате кои продукти са зелени (абе тва всъщност горичка ли е или "сайт на "зеления" консуматор") да гледате/слушате TED talks за да чуете друго мнение по въпроса със зеленото, по въпроса с консумиането, щастието, пълноценното общуване с природата и прочее. И No impact man също. И разни други.. Четете, ослушвайте се. Ето Варна например е малък град, от единия до другия край с кола е 30 мин. Ако имахме вело инфраструктура с колела под наем мисля че супер много хора биха се възползвали, аз със сигурност, защото просто нямам къд да си държа колело - на терасата ли!? Оп, аз тераса нямам:) Но ако мога да се разходя на 10 мин, да платя 50 стинки и да ползвам колело за 30 мин за да стигна до работа и вечерта обратно същото - бих. Що не се обедините и не изконсумирате това? Натискане на управата му е майката. Хе... но ако е за "зелено" зарядно за телефона всички са готови:)

*усмих*
15.02.2008 :: 17:31 :: от Boris
#20
Re: Слънчево зареждане
Не мога да не се съглася с Петър (pstj). Наистина трябва да се замислим преди да купуваме нещо, което ни рекламират като "зелено". Както написах по-горе за производството на това зарядно е вложена много повече енергия отколкото то ще произведе докато го използвате. Така че нищо не спестявате на околната среда а замърсявате допълнително. Помислете малко и ще стигнете до същия извод. Мога да дам и доста други примери за подобни "зелени" неща. Но за съжаление напоследък явно "зелените" неща станаха модерни и всички ги купуват без да му мислят много.
Разбира се ако при покупката на нов телефон или МРЗ-ка след време в магазините дават възможността да си изберете какво да е зарядното - обикновено или соларно, аз определено бих избрал второто :)
22.02.2008 :: 16:33 :: от nboyan
#21
Re: Слънчево зареждане
Според мен искрено и лично, много бих се за мислил преди да изкажа твърдение относно :
-"Наистина трябва да се замислим преди да купуваме нещо, което ни рекламират като "зелено". Както написах по-горе за производството на това зарядно е вложена много повече енергия отколкото то ще произведе докато го използвате",
само за сравнение:
1. Когато забравите зарядното си включено към мрежа, изкривявате Cos Ph .
2. Консумацията на Вашият мобилен апарат е нищожна, но когато го умножите по милион, ще видите, че с PV -то за една година ние ще спестим 90 мин. работа на 6 блок на АЕЦ- Козлодуй!!!!!!!
3.Устройството , при правилна експлоатация ще работи мин. 48 месеца!!!!!
4. Относно зелените покупки, твърдо смятам, че са полезни за нашата икономика, надявам се скоро Олга да ви демонстрира отново, нещо супер ново от Слънчево зареждане!!!

Лек ден ,

Боян
02.03.2008 :: 00:55 :: от econrg
#22
Re: Слънчево зареждане
Съжалявам но не съм съгласен с мнението, че фотоволтовите зарядни устройства не трябва да се купуват, тъй като енергията която ще произведат е по-малко от енергията изразходвана за тяхното производство. Да това е така, но купувайки този продукт вие ще стабилизирате този производител и той ще има средства да го усъвършенства. Няма уважаваща себе си фирма (за съжаление не и българските), която да не влага средства за иновации било чрез собствени изследвания, било чрез финансиране на научни институти.
Човечеството прахосва енергия за производството на какви ли не неща, използвани във всекидневието и които, и след това продължават да замърсяват и хабят още повече енергия. Не можем да се откажем от малкото конче за това, че е слабо и не носи товар. Напротив трябва да го храним докато порасне и то ще си възвърне грижите стократно. Не мислете само за бързата и лесна печалба. Този начин на мислене затри много нови идеи.
16.03.2008 :: 21:39 :: от Nelike
#23
Re: Слънчево зареждане
Здравейте, в момента има промоция в Техномаркет на слънчево зарядно за гсм за 39 лв.
Тук http://www.technomarket.bg/promo.php на стр.8. Надявам се повече от вас да се сдобият с такова. Аз имам и съм много доволна.
17.03.2008 :: 10:44 :: от nboyan
#24
Re: Слънчево зареждане
Искам да обърна Внимание на следното.

Моля да взимате под внимание следните фактори!

За да може да бъде използувано по всяко време, която и да е фотоволтика - "слънчева батерия, зарядно" тя трябва да е с непрекъснат достъп на фотони. Слънчевата радиация , не може да проникне при закритите соларни клетки!!!! Имено поради тази основателна причина "PV power" е открито!
Взимайте под внимание тази подробност, когато закупувате подобни устройства. Моля колегите , които разпространяват устройства от този род също да вземат под внимание тази специфика!


Лек ден ,

Боян
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg