Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.03.2008 :: партньор

След утрешния ден

от Босилена Мелтева :: Коментари (20) :: (8052 прочитания)

Електромагнитният смог се превръща в проблем за все повече градове. Дори Европейската комисия настоя за незабавни действия.
Сигурно и на теб се е случвало да вдигнеш случаен поглед към софийското небе и да откриеш гъстата мрежа от кабели и жици, всяка със своя посока и логика. Има и една параноична тръпка, че черната паяжина е единственото живо и важно нещо в града, а всички сгради и улици са просто помощни средства, чрез които паяжината се придвижва и разраства. Сега, съществува още една, по-плътна „мрежа”, която не се вижда, но се усеща рано или късно от повечето градски типове - говоря за силните електромагнитни вълни, които свързват нашите gsm-и, базовите станции на операторите на тези gsm-и, модерните безжични телефони в домовете ни, както и така нашумелите напоследък wireless системи.

Тези модерни и търсени атрибути са с високи честоти на електромагнитна радиация (ЕМР), а за малко повече от едно десетилетие техните вълни се разстилат във все повече градски зони и образуват гъст електромагнитен смог, който е преди всичко смог с лоши странични ефекти за хората, попаднали в него. Твърди се, че всички ние живеем в супа от електромагнитна радиация, която е с един милиард пъти по-мощна от естествените полета, в които са се развивали живите клетки през последните 3.8 милиарда години. Няма как това да не предвещава проблем.

Какво казват учените по въпроса
Още през 1990 г. д-р Нийл Чери (световно признат експерт по електромагнитна радиация от Нова Зеландия) прави обширен преглед на всички възможни проучвания и публикува доклад, според който ниските електромагнитни честоти са "вероятен канцероген", а микровълните и радио вълните (които са с по-висока електромагнитна честота) са "възможен" канцероген. През юли 2001 г. здравният отдел на Калифорния представя публично доклад за ЕМР, в който като рискове за здравето в следствие излагането на електромагнитни полета са посочени левкемия при деца и при възрастни (при малките човечета ефектът е двойно по-силен, защото черепът им е по-тънък, а нервната система недоразвита), рак на мозъка, склероза и опасност от спонтанен аборт. Няколко други проучвания показват, че хора, които работят в среда с високи нива на ЕМР са изложени на двойно по-голям риск от рак на гърдата. Доказана е и опасността от импотентност при мъжете. Има и данни, че тази радиация намалява ефекта от лекарството при рак Тамоксифен. Учени от отдела по онкология към университетска болница в Оребо, Швеция откриват, че рискът от тумор на мозъка скача с 30% при хора, които прекарват средно по един час на ден в разговори по мобилния телефон. Установената връзка между локацията на тумора (в лявата или дясната половина на мозъка) и обичайната страна на главата, на която се слага gsm-ът, потвърждава тази теза. Изследванията продължават, а доказателствата се потвърждават.

Има и "леки" последици - влияние върху паметта, концентрацията, имунната система, настроението. Световната здравна организация констатира, че трима на всеки сто души са особено чувствителни към електромагнитната радиация. Това обаче не значи, че тя не влияе и на останалите.

Все още не са установени причините, но повечето експерти потвърждават връзката между електромагнитната радиация и увеличаването на случаи на ракови заболявания. Три важни и влиятелни здравни организации - Националната консултантска група за защита от радиация на Великобритания (AGNIR), Националният институт по екологични и здравни науки (NIEHS) и Международната агенция за изследване на раковите заболявания (IARC) - са на една позиция: магнитните полета са възможен канцероген за хората.

Цигарата на 21 век
Научните изследвания са тревожни. Явно обаче не притесняват почти никого, ако съдим по агресивната експанзия на безжичните комуникации. Бизнесът си е печеливш, спор няма. Модата - заразяваща. Сещам се само за двама души, които отказват gsm (политологът Иван Кръстев и един приятел). У нас да си "wireless" все още значи да си на гребена на вълната, да си свързан с всичко cool, а малко по на запад от нас просто "wireless" е нещото. Всеки пети англичанин разполага с лаптоп с опция за wireless, а горещите обществени точки, където може да го ползва са 35 000, засега. За последните 18 месеца 1.6 милиона Wi-Fi терминала са продадени в Англия за домашна употреба или офиси. 50% от началните училища и 4/5 от гимназиите там гордо ползват wireless. Цели градове (като Брайтън и Манчестър) планират пълно "безжично" покритие още тази година. Проф. Лоури Челис, оглавяващ правителствените проучвания по сигурността на мобилните комуникации, нарече gsm-ът и wireless-a "цигарата на 21 век".

Нещо се случи
До съвсем скоро имаше спорадични случаи, обезнадеждаващо редки, на отпор на голямата безжична вълна. Скандинавците (пак те, да), няколко училища, един университет, една-две провинции спряха wireless-a на своя територия. Нещото започна да се случва. Австрийската медицинска асоциация лобира срещу wireless в училищата. Властите на Залцбург вече посъветваха училищата да не го инсталират и обмисля забрана. Отделни влиятелни учени и доктори, а и някои европейски правителства, настояват публично за спешни мерки и ограничения. Правителството на Германия наскоро препоръча публично на гражданите си да използват жичен интернет вместо Wi-Fi, както и кабелни вместо мобилни телефони.

Добрата новина определено е от края на миналия септември, когато главна дирекция "Околна среда" към Европейската комисия най-сетне се впечатли от научните изводи и настоя на висок глас за незабавни действия, с които да се намали излагането на населението на електромагнитната радиация. Този натиск със сигурност ще пришпори европейските правителства и здравните органи. От ЕС се опасяват, че ако не се реагира своевременно, ще се стигне до здравна криза подобна на тази с тютюнопушенето. Причините за тревогите: допустимите нива на електромагнитна радиация в населените места са с "хиляди пъти по-високи" от безопасното; развитието на ракови заболявания в следствие употребата на мобилни телефони вероятно няма да се овладее; експлозията на нови технологични източници причинява "дълготрайно и натрупващо се излагане" на "драстично увеличаваща се радиация, която няма прецедент в човешката история".

Лична безопасност
Едно е сигурно - спешно се налага да преосмислим изцяло-позитивното си отношение към модерните технологии, да си спомним за живота преди неизменния телефон в джоба и лаптопа в раницата и да се предпазим сами докато хората отгоре вземат важните решения. Ето и няколко изпитани предпазни мерки:CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (20)

17.03.2008 :: 07:49 :: от Whiskey
#1
Re: След утрешния ден
Сега очакваме включване на pstj да ни каже как се е "забавлявал искрено" и с тази статия :).

Иначе около нас има към 7-8 wirelss точки. Наскоро по прину и аз ползвах wi-fi рутер, но го разкарах. Експериментално опитах да стоя по-малко от минута съвсем близо до него, докато работи, и ви казвам ме заболя главата. Не мерси от такива джаджи.

Аз ползвам и бих препоръчал като превантивна мярка лепенки за джиесеми и магнити neogard. Също така има разни гривни и други подобни, та ако има заинтересовани на тази тема (без pstj:)) може да пишат.
17.03.2008 :: 13:08 :: от 7eN
#2
Re: След утрешния ден
Whiskey
:) ако може кажи нещо повече за тези лепенки, магнити , гривни и т.н.
Къде може да прочетем за тях , да разберем какво представляват, каде се продават, колко струват и ....

Благодаря
17.03.2008 :: 19:18 :: от Dessie
#3
Re: След утрешния ден
Напълно вярвам, че е живеем в опасен свят, но от друга страна се чувствам аутсайдер, защото отказвам достъп на дъщеря си до компютъра и не съм й купила GSM. Чувала съм и предупреждения, че като тръгне на училище догодина просто ще е задължитлелно.
Може скоро пазарът да бъде покорен от шапки и жилетки против ЕМР ;-(
17.03.2008 :: 21:45 :: от mitar
#4
Re: След утрешния ден
Нямам деца, но мисля че е прекалено да се чувстваш аутсайдер задето не искаш детето ти да има мобилен телефон или достъп до компютър. По същия начин детето на мои познати прослуша чалга в детската градина, за да не е аутсайдер. За да има какво да си каже с другите. Шашави времена! Струва ми се че за децата е по- добре да се търкалят по тревата та дори и между кучешките ла... отколкото да се зверят в монитора.
17.03.2008 :: 23:11 :: от woods
#5
Re: След утрешния ден
Определено трябва да си идиот за да искаш детето ти да няма достъп до компютър :-D
18.03.2008 :: 09:45 :: от krem
#6
Re: След утрешния ден
Деси, детето на моя шеф е втори клас вече и няма мобилен телефон, защото му е рано. Така че мисията е възможна, не си само ти аутсайдер. Давам този пример, защото както виждаш не е до липса на възможности. Въпросното дете си има всичко останало.

А това всяко детенце на училище заедно с буквара да получава и телефон ми е нещо сравнимо точно с чалгата, детските партита в Макдоналдс или даването на кока кола на малки деца.

18.03.2008 :: 10:41 :: от Shaio
#7
Re: След утрешния ден
Трябва да си правим шапки от фолио. Така няма да ни хваща радиацията. И също няма да могат да ни четат мислите, щото то никой не го признава и си мълчат, ама и руснаците и американците могат да четат мисли, ахъ. И да ни промиват мозъците.

Интересно кое повече би навредило на едно дете - това че му спират развитието, като не му дават да използва компютър или това, че като стане на 50 години, е вероятно да развие рак. Хм :подръпвам си брадата:. Едно дете, което обогатява знанията си кликайки и когато стане на 30 може би ще открие лек за рак ли е по-полезно или едно което е започнало да цъка на 18 и цялата работа му е леко мътно, и IT технологиите са куул като във филм от 80-та година.

Не говоря за 12 часово зомбиране на децата, трябва да се намери баланс. Но да му забраняваш да ползва пц, е вреда по-голяма от облъчването със "смъртоносни лъчи".
18.03.2008 :: 11:10 :: от krem
#8
Re: След утрешния ден
Всички вие, които се нахвърлихте върху Деси май пропускате факта, че детето и е само на 6 години.

И според мен ползването на компютъра трябва да е от 7 години нататък, когато вече може да чете и наистина да го ползва да се развива.
Игрите на компютъра и тогава няма да ги пропусне и освен това не мисля, че са напълно вредни, защото развиват мисленето, но това се отнася най-вече за стратегиите, а те пак са за над една определена възраст.

Всичко с времето си според мен. Докато е твърде малко до ходи на училище е и твърде малко и за компютъра. Нека се позабавлява още малко с истински играчки, че после ще бъдат забравени.
18.03.2008 :: 11:25 :: от alexx
#9
Re: След утрешния ден
Shaio,
на дали хората имаха предвид пълна забрана на PC. В днешно време това е невъзможно. Но може да се намери баланс особено за малките деца, които не се нуждаят от 12 часа пред компютъра.

Малко връзки:
http://www.greenergadgets.com/ - името само говори
http://www.inhabitat.com/2008/02/20/mary-lou-jepsen-at-greener-gadgets/ - презентация на Мери Лу Джозефсън на конференцията за зелени джаджи относно лаптопа ХО. Основно се набляга на занижената консумация на енергия, но това сигурно води и до понижена ЕМР (не съм се интересувал).

Въпрос:
Тези отгоре, които взимат решенията смятат ли да направят нещо за хората, които са изложени на ЕМР поради естеството на работата си? Как мислите? Като ИТ инженер прекарвам половината от времето си пред компютъра и определено съм наясно с недостатъците на тази професия. Би било хубаво ако по закон ми се полагат някакви обезщетения за вредни влияния, постоянни медицински прегледи и изисквания за подобряване на работната среда. Само преди няколко години работех на един стар монитор от който съм погълнал кои знае колко радиация.
18.03.2008 :: 11:56 :: от krem
#10
Re: След утрешния ден
То последно време на повечето хора естеството на работата е свързана с стоене по цял ден на компютъра. Дори продавачките в магазините и сервитьорките по заведенията вече са "модернизирани".
Да не говорим за всички които висим по цял ден в офиса. Пък и кой ще ве обезщети за компютъра в къщи ;)

По скоро е време производителите да почнат да мислят в тази посока. Както нещата се случиха за мониторите така може да се помисли и за самите компютри. С това бързо развитие на технологиите едва ли ще е такъв проблем да намерят решение.
18.03.2008 :: 14:20 :: от pharaon
#11
Re: След утрешния ден
Не е проблем да имате 2-3 източника на вълни, проблема е с пренасищането!
А то е огоромно, ако се замислите в момента ви бомбардират 10 Wireless-a 2-3 станции на МобилТел, 10-15 GSM клетки, 10-15 радиостанции, 2-3 телевизии, 5 радиостанции - полиция, пожарна, бърза омощ, таксита, секюрити фирми), разни инцидентни Уоки-Токи-та на сроителна фирма, деца играещи си на близо с радиоуправляемо автомобилче, военните, 3-10 GPS сателитите (преминавайки), 5-10 телевизионни сателити (в стационарна орбита) и още десетки, а може би стотици сигнали...
Както по-горе бе предложено за металните шапки! И много правилно, а такава шапка може да се направи и от домакинско фолио :) Първо си пазите мозъка от радиацията, после наистина никой не може да ви сканира мозъка, за това той какви вълни излъчва... проблема е че трябва от време на реме да се заземява :)
Има и цялостно решение, едно облепяне на апартамента ви с домакинско фолио също върши работа, ако е наличие и железобетон изолацията се засилва (като пак не забравите да заземите цялата консктрукция). И тогава ще е 100% валидна една табелка "С GSM дотук!!!" И вече при изтистено пространство, от всякакви ЕМ вълни, можеш да си позволиш едно wireless рутерче и един безжичен телефон (който естествено е свързан с жица).
18.03.2008 :: 16:17 :: от pstj
#12
Re: След утрешния ден
Whiskey брей не осъзнавах до този момент че се нуждая от твоето благоволение за да пиша и казвам каквото и да било. Хубаво че не знаех, са как се сецнах...

Статията иначе е написана леко в апокалиптичен стил, нещо като филм за края на света.

За облепителите -> http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage
За тези с децата и компютрите линк е дал alexx (за пореден път балан... чак вече не вярвам, че са останали такива уравновесени хора)
За мобилнте телеофни - ненавиждам ги и не ги ползвам но по други причини. Ако все пак исках хората да знаят къде съм по всяко време бих си инсталирал устройство за проследяване на миграцията, поне няма да се налага да обяснявам къде съм всъщност.
Wireless - ползвам лаптоп от години, до степен че вече не мога да ползвам нормално нормална клавиатура. Но никога не съм ползвал безжичната карта. Ако някой тук е наясно изобщо как точно работят протоколите и безжичните AP ще знае защо. Пълна идиотия, само се хаби енергия напълно безцелно, у-вата се борят постоянно и resend resend resend.... пълна глупост. Като го измислят може би... Мен ми харесва идеята за Нет по електрическата мрежа. Защото такава има навсякъде. Или почти. Така или иначе на местата където няма WiFiто едвали им е първа грижа.
Като стана дума за компютри, аз понеже също съм инженер като най еко и зелен вариант виждам всеки да си има един стик по 10тина ГБ и да си ходи с тях, а терминали да има където е нужно, не се налага да мъкнеш лаптоп (щото все пак е поне 1 кило за разлика от стика който е грамове) хакаш пишката (пишка му викаме на жаргон, стик е английска дума и не ме кефи) и буутваш от нея, озоваваш се именно в твоя си комп все едно, защото на кой да е хадуер изглежда по еднакъв начин и си ползваш кактото ти е нужно. Не е ли яко? Ама ... хората обичат да притежават. Искаш всичко което пипаш да си е твое. Отвикнали сме да споделяме, както е и с колите, както е и с всичко.... консуматорски дух му е майката:) По въпроса за телефоните, аз смятам че един VoIP клиент с presence поддръжка би вършил чудесна работа. Например домът на бъдещето не е нужно да е безжичен, просто телевизора, телефона и личния компютър ще са вързани към единна IP мрежа осигуряваща така наречения презънс за телефонията.... примерно. Онова което спъва това са алчните фирми. Алчността и бързата печалба ни тласкат към това. И безхаберието на потребителя. За потребителя най-напред е цената. После всичко останало. Доказано е. Както казва един шеф - щом ще смъкваме гащите - така да е...
18.03.2008 :: 19:11 :: от Whiskey
#13
Re: След утрешния ден
#12: ц ц ц как можа да напишеш мнение, без да си ми искал разрешение? Лошо #12, лошо. Сега ще трябва да те убия....

#2 Прочети за магнитите тук: http://shop.internetreklama.com/?p=productsMore&iProduct=28 . На сайта има и други интересни джаджи, като едни гривни, но тяхното действие е по-скоро със здравословно-оздравителен характер, от колкото с предпазен. За мен ултимативното решение срещу EMF лъчите би било този медальон: http://www.emfnews.org/qlinks.html , тъй като се носи много лесно и удобно. Магниттите имат същите функции, че и повече, тъй като имат филтър и служат и за лекуване на заболявания, но пък не са от най-удобните за носене. Между другото на същият сайт е описано много подробно за влиянието, вредата и т.н. на EMF.
Относно лепенките - има различни варианти, но няммам линк към тях, не съм си ги купувал от интернет. Но е и малко спорно до колко наистина действат и предпазват. Един приятел наистина е забелязал намаление на радиовълните, което пак си е нещо. Все пак има уреди за измерването на тези вълни, които не са много скъпи, и може да си взема един, за да установя дали мойте лепенки наистина действат. Ако искаш дай icq, ако се интересуваш по тези теми. А лепенките вървят по 10 кинта, но трябва да видя дали имам още...

#11: със станьол можеш да си обвиеш кабелите :)

Относно телефоните и аз съм твърдо против даването им на деца след като стана ясно, че с тях можеш да си свариш яйца, а и особено, защото младите организми са много по-податливи.
18.03.2008 :: 20:23 :: от woods
#14
Re: След утрешния ден
[quote]И според мен ползването на компютъра трябва да е от 7 години нататък, когато вече може да чете и наистина да го ползва да се развива.[/quote]

Е да, права си. Аз не знам на колко е и говоря принципно. Щото тук е пълно с фанатици.
18.03.2008 :: 20:50 :: от woods
#15
Re: След утрешния ден
Престиж, сега ще ти кажа как става: събираш малко пари и правиш пет терминала на централни места в София, след тва пишеш до Gorichka да ти направят реклама. Естествено измисляш и стиковете (проектираш ги) и ги пускаш на пазара. Хората ги харесват - все пак интернет в центъра на София без да имаш лаптоп, на твоя си hardware не всеки предлага, и почват да ги купуват, ти съответно спечелваш някви пари и пускаш още пет терминала. Германците и австрийците като видят, и скандинавците, и те ще ги харесат. Може и патент да си сложиш и още пари ще спечелиш. А докато имаш пари може да правиш още терминали. Така ще фалират ония ******* с WiFi мрежите. И ще спасиш света от "електромагнитната радиация".

Btw тва и аз съм си го мислил - защо не се измисли стандарт за харддисковете, така че да пасват на всеки комп - да речем купувам си тва на което ще си държа моята информация, а то съответно може да се ползва без проблем на всеки лаптоп - така ще се намали нуждата от всичкия останал хардуер, щото ще може аз и брат ми например да ползваме една и съща машина, но не и един и същ комп, ако сме пет човека вкъщи да имаме два компа и кой когат му трябва, тва дето ти си го мислиш, или например във всеки университет да има известен брой машини за тия които не държат да пишат на ръка, и като си купим за по 100 лева една платка да си решим много от проблемите.
18.03.2008 :: 22:22 :: от pstj
#16
Re: След утрешния ден
@woods
Ама..щото идеята е да се продава. За това. А иначе - то вече е измислено бе. Е, не поддържа уиндоус може би, ама аз не го полвам и не знам, не съм сигурен. Иначе е много просто - USB пишка с FS на него, създаваш го един път и си ходиш на него, поддържа ти всеки хардуер които би се поддържал и при нормална инсталация, всички настройки са си винаги твоите си, монитора (големината му де) се настройва при всеки различен хардуер сам. Това сега е големия хит:) Аз си имам такава "пишка" и си ходя с нея. Единственото ограничение е да може хардуера да може да търси boot record на USB у-во. Някои по-стари bios-и не го поддържат.

А иначе и стария хардуер не е за изхвърляне, преди 5 години съм реализирал малък офис с 6 работни места с 6 Пениум2 на 400 Мхз с по 256 рам компа и един сървър, които още се използват успешно, без закупуване на допълнителни компоненти (добавиха още рам на сървъра наскоро тоест, но "рециклиран такъв - тоест стар, то от него тип май вече няма много) - реализирано е с терминал сървър (на линукс). Само си представете хардуер на и аз не знам колко години още да върши работа. (щото тя реално се извършва на сървъра, иначе терминалите не са пипвани) ....Но поне на 7 години трябва да е, щото са закупени от рециклираните бройки, пристигнали в БеГе след като са били употребявани в USA поне две години. Дел Оптиплекс не знам си какво бяха.

Имаше един пост преди месеци из блогосферата станал популярен - една снимка на бяло меченце и отдолу пишеше: искаш ли да го спасиш? Ползвай Линукс....не агитирам никой и нищо, дори смятам че трябва потребителите да си ползват Уиндовс НО трябва да настояват за мерки такива че да позволят пълноценно използване върху стар хардуер, както е това с линукс. Прекалено много джаджи купуваме постоянно. Сега тоя нов хит (Еее ПЦ) направо го купува всеки втори... страх ме хваща колко от тези неща ще са на бунището само след една година, а след 2 поне 50%. След 3 - всичките... прекалено кратък експлоатационен период имат и така са и проектирани и изработени....което е жалко. Колкото по "модерно и съвършено" става нещо, толкова по за нищо не става... а трябваше да е обратното. Сякаш нарочно ги правят нестабилни, лесно повреждаеми и с кратък период на експлоатация.... А що е така ще оставя на читателите сами да се сетят

19.03.2008 :: 19:08 :: от Denski
#17
Re: След утрешния ден
@ всички инженери, IT специалисти и т.н. - хора, благодарности за цялата техническа информация, взех да се образовам :)

@woods: "Щото тук е пълно с фанатици" ???????????????????????????????????????????
хмм, точно ти ли го казваш извинявай? :)
19.03.2008 :: 22:49 :: от woods
#18
Re: След утрешния ден
#17, Кво имаш предвид?
20.03.2008 :: 21:17 :: от gerimira
#19
Re: След утрешния ден
Whiskey
kade da si kupia takava djadja?
20.03.2008 :: 21:18 :: от gerimira
#20
Re: След утрешния ден
po to4no lepenka za gsm

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg