Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.01.2008

Еко маратон

от gorichka.bg :: Коментари (3) :: (4758 прочитания)

В състезанието Shell Eco-Marathon студенти от европейски и световни университети могат да премерят сили в изминаването на максимално разстояние с един литър гориво.
През 2007 г. френският екип Lycée St. Joseph La Joliverie от Нант триумфира в състезанието за прототипи, като измина с един литър гориво впечатляващите 3039 км с бензинов двигател с вътрешно горене. DTU Roadrunners, отборът на датския технически университет спечели наградата „Опазване на климата”, като постави рекорд за ниско съдържание на въглеродни емисии – само 9 грама на километър. Така отборът подобри миналогодишния рекорд от 15 гр/км. Датските студенти спечелиха и в категорията „Двигатели с вътрешно горене” в състезанието за автомобили от градски тип.

Тази година маратонът е от 22 до 24 май в Ногаро, Франция.

Проектиране

Създаването на успешен проект зависи в голяма степен от екипа и подхода, който се прилага при подготовката и осъществяването на дейностите. Във всеки отбор влизат максимум 8 човека, като изискването е да могат да общуват свободно на английски език. Участници в предишни издания на Shell Eco-Marathon препоръчват задачите да бъдат разпределяни според дисциплините – инженерни науки и технология, математика, бизнес дейности, информационни и комуникационни технологии и дизайн. Препоръчително е за всяка дейност да има лидер. Задължително е също всеки екип да избере и свой представител, който да координира и организира работата на всичките му членове.

Финансиране

Финансирането е важна част от организацията на участие и целия процес по конструиране на превозното средство. Препоръчително е да се изготви първоначален план за работа на отбора и съответен бюджет, в който да са предвидени разходите за всяка дейност. Този структуриран подход дава възможност на участниците да определят и компаниите, с които е добре да се срещнат, за да обсъдят възможности за потенциално сътрудничество.

Тестове

При конструирането на прототипа е от съществено значение да се избере надежден източник на енергия и да се направят междинни тестове. Важно е да бъде предвидено транспортирането на превозното средство до пистата на финалното състезание в Shell Eco-Marathon. За целта е добре прототипът да бъде разглобен и сглобен поне веднъж преди отпътуването, а същевременно да бъде подготвено и упътване за целия процес.

Участниците в Shell Eco-Marathon имат възможност да обсъждат идеи с отбори от други страни в онлайн форума на инициативата.

Повече информацията за участие в Shell Eco-Marathon можете да намерите тук.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

15.01.2008 :: 08:08 :: от Kiril
#1
Re: Еко маратон
hah da be to4no puk shell shte se zanimava s ekologia ...
15.01.2008 :: 08:34 :: от pstj
#2
Re: Еко маратон
Популизъм бате...
15.01.2008 :: 14:13 :: от mitar
#3
Re: Еко маратон
Нали трябва да са симпатични докато изпием всичкия петрол на малки глътки.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg