Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.01.2008

Твоите неща: желязо

от Силвия Тулева :: Коментари (3) :: (6121 прочитания)

Какво е "екологичен багаж"? Това и много други неща за вещите, които те заобикалят, ще ти стават ясни от новата ни рубрика „Твоите неща“.
Всеки европеец изхвърля средно по 540 кг боклук на година. Но това всъщност е една нищожна част от ресурсите, които той консумира. За производството на всеки продукт се използват различни материали, чиито добив и трансформиране изискват използването на още ресурси.

Концепцията „екологичен багаж“ измерва какво количество материали трябва да бъде добито или отгледано, за да се произведе определено количество краен продукт. Например за производството на литър портокалов сок отиват пестициди и торове, за напояването е нужна вода. При превоза на портокалите отива доста гориво. Процесът на получаване на сока е механизиран, за което е нужно електричество. И така неусетно зад всеки литър портокалов сок остават около 25 кг употребени ресурси, които представляват екологичния багаж на портокаловия сок.

Датчаните от Friends of the Earth са разработили специална образователна програма насочена към учениците от горните класове с идеята да се замислят за произхода и отпечатъка на заобикалящите ги неща.

Започваме рубриката с най-употребявания метал – желязото.

История

Хетите са първите, които започват да обработват желязото. Това се случва 1300 – 1100 година преди новата ера в Мала Азия. Желязото първо се загрявало, после се изковавало и бързо се изстудявало. Така се получавал метал много по-здрав от бронза, който се използвал дотогава. По време на Римската империя желязото се използвало главно за легла, порти, колесници, брадви, копия, мечове. След това в Средновековието, с появата на топовете и гюлетата, потреблението на желязо рязко се увеличило и се изравнило с това на най-използваните дотогава метали – мед и бронз. В края на 19-ти век употребата на желязото взима превес, тъй като то измества дървото от корабите, фабриките се механизират и се появява железопътният транспорт.

Екологичен багаж

За производството на 1 кг желязо се използват 12 кг материали (желязна руда, експлозиви, природен газ, антрацит, варовик, кокс и др.), 91 кг вода и 1,9 кг въздух.
Желязото се получава от желязна руда, най-често хематит. При извличането му от рудата в него има 3,5 - 4,5% въглерод, което го прави твърдо, но пък чупливо. Когато нивото на въглерод се сведе под 2% се получава стомана, която е по-гъвкава като материал. Това става, когато желязото се разтопи и в него се вкара въздух. При производството на 1 кг стомана се използват по-малко първични материали – 8,9 кг, вода – 59 кг и въздух – 530 гр.

Факт е, че рециклирането спестява доста боклуци на околната среда. 55% от желязото и стоманата, които консумираме днес, са рециклирани. При производството на рециклирана стомана използваните количества вода и въздух са приблизително равни на тези при първичната стомана, но изходните материали са три пъти по-малко.

Употреба

В транспорта – железопътни релси и вагони, кораби, автомобили;
Различни конструкции – мостове, арматура, покриви, врати, огради;
Машини и съоръжения – двигатели, помпи, кранове, инструменти;
Тел и крепежни елементи – телени огради, кабели, скоби, болтове и гайки;
За съхранение – контейнери за храна, цистерни, резервоари, казани;
Оборудване – хладилници, перални машини, съдомиялни, печки, прибори за хранене, болнично оборудване;
Готвене – котлони, тигани, тенджери;
Забава – във фойерверките;
Украса – от ковано желязо се правят орнаменти, свещници, мебели, парапети и други декоративни елементи.

Здраве

Желязото е един от най-важните елементи за нашето здраве. Богати на желязо са храни като червено месо, черен дроб, яйчен жълтък листни зеленчуци като коприва и спанак. Растенията също се нуждаят от желязо, за да могат да растат. Железен хлорид се използва за пречистване и третиране на водата.

Всъщност желязото е навсякъде около нас и... в нас.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

23.01.2008 :: 14:52 :: от woods
#1
Re: Твоите неща: желязо
Не трябва ли някои неща да бъдат забранена тема, в сайт с насоченост като тази на Горичка? Смятам че не е редно да се говори за храни, богати на желязо "като червено месо, черен дроб", при положение че самата концепция на сайта изисква този вид храна да бъде отричан от по-голямата част от неговата публика.
24.01.2008 :: 17:23 :: от verde
#2
Re: Към woods
Woods, както винаги си критичен. То и такива трябва да има, няма лошо. По принцип си прав, че трябва да се избягва както месцето, така и всякакви вътрешности поради много причини: екология, хуманно отношение към животните, здравословно хранене, макар че диетолозите не отхвърлят месото напълно, по-важно е какъв вид месо, колко и как приготвено го ядеш. Но малцина успяват да откажат месните продукти и да станат вегетарианци. Ти само растителна храна ли ядеш? Според мен обаче, Горичка не е сайт за диети, така че нека всеки сам избира какво да яде.
25.01.2008 :: 15:39 :: от woods
#3
Re:
Не ям само растителна, не съм vegan, но съм убеден че ако хората знаят откъде идва месото в чиниите им почти никой няма да посегне към него, по-скоро ще стане революция.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg