Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.01.2008

Велико!

от gorichka.bg :: Коментари (9) :: (5295 прочитания)

Местната власт във Велико Търново дава пример като стартира политика на "зелен офис" в първата по рода си екологична инициатива.
Няма грешка. Хубавите неща вече се случват и в местната власт.

Община Велико Търново иска да отговори на изискванията за модерна, европейска администрация, затова подема кампания за "зелен офис" и се зарича, че ще следва принципите на устойчивото развитие. Общината стартира проекта в рамките на администрацията и общинските звена, структури, фирми и организации. Името на проекта - "Събери хартия - спаси дърво".

Служителите в администрацията ще бъдат обучавани да използват максимално ефективно хартията и офис консумативите
. Със специална своя заповед кметът на общината (Д-р Румен Рашев) е разпоредил всички служители да събират разделно употребената и ненужна хартия в рамките на администрацията. За по-малко от месец от началото на кампанията са събрани над 1 тон хартия, която е предадена за рециклиране. Със средствата събрани от предадената хартия Община Велико Търново ще закупи и през пролетните месеци ще засади в парковете в града фиданки.

Община Велико Търново е първа сред местните власти, която стартира подобна екологична кампания. Предстои да стартира кампания за изключване на служебните компютри на служителите в администрацията в извън работно време.

И като си помислим, че от Велико Търново дори не ни отговориха на Кметския въпросник...

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

22.01.2008 :: 03:09 :: от Denski
#1
Re: Велико!
Браво! Само дано не се окаже краткосрочен прилив на ентусиазъм... въпреки че обикновено като се разпореди отгоре (в случая - кмета) нещата се получават. Малко кофти е обаче, че хората все още реагират основно на заповеди и санкции :(
22.01.2008 :: 09:20 :: от Руси.Атанасов
#2
Re: Велико!
Ами като за начало става ;)
22.01.2008 :: 09:22 :: от Dessie
#3
Наистина: Велико!
Браво на хората от Великотърновската администрация, но ще им кажем още едно браво ако започнат да употребяват рециклирана или поне сертифицирана хартия и драстично намалят количеството на изхвърлена такава.
Лично моите наблюдения са, че администрацията и банките са най-големите хищници по отношение на използването на хартията. Просто там има твърде много служители, чиято последна грижа е икономията на хартия и оптималното й използване... В резултат на това като внеса 5 лв. получавам 4 листа А4, които да докажат внасянето. Просто сърцето да те заболи...
Пожелавам на Велико Търново да продължава по този начин и да включи в зелената си програма още много добри инициативи. В крайна сметка, промяната в мисленето е първата и най-трудна крачка, която всеки трябва да направи... Тогава съвсем скоро ще е денят, в който се събудим и възкликнем: "Ах, колко е хубаво и чисто!". Нали!
22.01.2008 :: 20:13 :: от Denski
#4
Re: Велико!
Между другото, като говорим за "зелен офис" и решения спуснати отгоре, една забавна историйка: шефът на една средно голяма българска фирма се разболял тежко около Коледа (соломоновия грип). В резултат на това човекът попрочел доста книжки, вестници и т.н. и не щеш ли отнякъде му попаднал и "Зеления офис" на горичка.
Още в първите работни дни на новата 2008, новозапаленият шеф събрал персонала и наредил да започнат със зелените промени. По наблюденията на очевидец, въпросният персонал бил доста ошашкан, но ще не ще трябвало да се съгласи с началството.
Така благодарение на един доста неприятен вирус и на горичка в София вече съществува още един зелен офис :)

Впрочем въпросната история е истинска, разказа ми я един приятел, служител в същата фирма, който също е фен на зелената идея и горичка (е, не е подхвърлил той книжката на шефа де;). Чакам нова информация за това как вървят нещата и дали и служителите също са се "запалили" или просто "следват нарежданията на шефа".
22.01.2008 :: 21:17 :: от gega
#5
Re: Велико!
e браво това е страхотна новина :).Дано се въведе по-скоро във всеки един град и офис -ще бъде страхотно :)) .Аз лично работя в 10 кв.м. офис и много трудно се справям с разделното изхвърляне на боклука, но все пак се справям геройски , дано промяната започне във всеки един човек отделно и така ще стане по-лесно и мащабно .Аз съм ЗА тази инициатива на Търново и я подкрепям с две вдигнати ръце :).Успех на търновци ! :)
23.01.2008 :: 12:30 :: от Dessie
#6
Re: Велико!
Браво на зеления шеф. Нека не го хваща грип повече, а да си нагласи горичка.бг на Хоум пейдж и така ще е в час, а и ще може да ни разкаже от първа ръка какво и как се случи, за да използваме опита с озеленяването и на други места. Направо можем да му вземем интервю...
23.01.2008 :: 14:21 :: от krem
#7
Re: Велико!
Май трябваше вместо да си нося "зеления офис" в къщи да я подхвърля на бюрото на шефа... голяма грешка.
24.01.2008 :: 17:31 :: от verde
#8
Re: Велико!
Новината е страхотна, обаче ми е странно ето това: "Предстои да стартира кампания за изключване на служебните компютри на служителите в администрацията в извън работно време." Защо предстои, а вече отдавна не са започнали? За да си изключим компютрите, трябва ли кмета или шефа да ни заповяда? Защо изобщо трябва да ни работи компютъра, когато не го ползваме през нощта??? На другия ден включването и зареждането на програмите става за минутка...! Ех, дано и тази кампания се осъществи!
09.08.2008 :: 17:39 :: от snujolin
#9
Re: Велико!
Много се радвам че се подема такава кампания,но след като с разрешението (и активното участие) на същият този кмет се стртира и изсичането на голяма част от гората около града (за да се започне строителство на жил.сгради) някак звучи фалшиво.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg