Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.01.2008 :: партньор

No petrol, no problem

от Олга Апостолова :: Коментари (20) :: (6400 прочитания)

Абу Даби започва да строи първия зелен град в света. Masdar City ще бъде град с нулеви емисии, нулев боклук и нула автомобили.
Миналата година по това време се връщах от Дубай, където за пет седмици се бях нагледала на всякакви чудеса на модерното време – най-високата сграда в света, най-грандиозният мол, най-голямата строителна площадка, най-дългата колона камиони, превозващи строителни материали (един ден на магистралата между Фуджейра и Дубай спрях да броя като стигнах до 300). Точно тогава Дубай беше на корицата на National Geographic като градът-чудо – метрополис с амбиция.

Тази седмица с носталгия си припомням пътешествието из Обединените арабски емирства покрай голямата новина от Абу Даби. Съседното на Дубай емирство започва да строи първия зелен град в света. Masdar City ще бъде град с нулеви емисии, нулев боклук и нула автомобили. Опитвам се да си го представя. Само след четири години 100,000 жители ще обитават чисто новото (и чисто) градче, заобиколени от всякакви любопитни реквизити на новото време – фотоволтаика, слънчеви системи, пречиствателни станции за морска и отпадна вода, екологичен градски транспорт, общинско рециклиране и компостиране.

Проектът е сериозен. Прави се в рамките на инициативата One Planet Living на WWF, гаранция, че градът ще следва десет ключови принципа на устойчивото развитие. Архитектурата е на Foster + Partners, тежката артилерия в съвременното строителство. А инвеститор е държавната организация Abu Dhabi Future Energy Company, която от години работи в областта на възобновяемите енергийни източници. Няма съмнение, че Абу Даби се готви да заеме стратегически позиции в енергийния сектор на бъдещето – no petrol, no problem.

Абу Даби и Дубай са си отдавнашна конкуренция – не само в нефта, но и в авиацията, туризма. Това с първия зелен град, обаче, е чист мат. Амбиция с визия. Поне в моите зелени очи.

Прочети предишни публикации в "Зелената седмица на..."


Слънчево зареждане
На зелено

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (20)

25.01.2008 :: 15:09 :: от spirita
#1
Re: No petrol, no problem
Мм дааа. А вече може да се види и повече инфо.
http://www.zazz.bg/play:1f997bdb
http://www.zazz.bg/play:81027d92
там има и още
25.01.2008 :: 16:10 :: от woods
#2
Re: No petrol, no problem
http://youtube.com/watch?v=ovly1dQGKH4
25.01.2008 :: 17:25 :: от irina_st86
#3
Re: No petrol, no problem
eto na takova mqsto iskam da jiveq. Zvuchi mi pochti kato prikazka, no za6to ne :)
25.01.2008 :: 17:39 :: от thanks4nothing
#4
Nqma smisul
Vmesto da stroim novi,visokotehnologi4ni gradove,ne e li po-ekologi4no prosto da se vurnem kum jivota na selo?Predi 100 godini v Bulgaria ne e imalo problemi sus zamursqvaneto nito na vuzduha,nito na prirodata kato cqlo.Estestvenoto e nai-ekologi4no.
26.01.2008 :: 00:24 :: от gerimira
#5
Re: No petrol, no problem
искам там да живея, писна ми от тоя мръсен въздух в София
26.01.2008 :: 00:46 :: от woods
#6
Re: No petrol, no problem
#5, Ми колко му е - арабски и нещо с което да допринесеш за страната им...
26.01.2008 :: 00:59 :: от PRA
#7
Re: No petrol, no problem
страхотно
26.01.2008 :: 02:43 :: от IvanRadev
#8
Re: Няма смисъл
thanks4nothing, може би си прав, но един от основните закони на еволюцията е, че не търпи обратен процес.
26.01.2008 :: 02:47 :: от IvanRadev
#9
Форум
Моля да ме простите, ако някъде из сайте се крие отговора на моя въпрос, но просто не съм го намерил :)
А той е: Ще има ли и евентуално кога ще можем да се възползваме от форума на Горичка?
26.01.2008 :: 16:39 :: от Светослав93
#10
Re: No petrol, no problem
"No Petrol,No Problem" Да започнем с критиката!Възмущавам се как може да слагате заглавието на Английски език! За вас БЪЛГАРСКИ език няма ли?Вие цигани ли сте,к'ви сте?Поне да го бяхте превели или д абяхте сложили едно нормално заглавие!После ще сме чифуто-турцо-циганизирана държава.... МИ КАК НЯМА ДА СМЕ С ВАЩЕ ПРОСТОТИИ!

За темата-да се "строят" Еко градове е пълна простотия и МАЛОУМЩИНА!Защо? ЗАЩОТО СЕ ЗАМЪРСЯВА ОЩЕ ТОЛКОВА,ЗА ДА СЕ ЗАСТРОИ ТОЗИ ГРАД И ИЗОБЩО.... НЕ ВИЖДАМ КОЕ МУ Е ЕКОТО.....

ЕКО ЩЕ Е АКО ХВАНЕМ МОТИКАТА,СЪРПА И ЛОПАТАТА И ЗАМИНАВАМЕ НА СЕЛО ДА ГЛЕДАМЕ КРАВИ,ДА ЯЗДИМ КОНЕ И ДА ГЛЕДАМЕ НИВИ!Е Т'ВА Е ЕКО! НЕ ТЪПИТЕ ПРИУМИЦИ НА НЯКОИ " ЕКОЛОЗИ"
26.01.2008 :: 23:34 :: от woods
#11
Re: No petrol, no problem
Националистите вън! В момента те псувам, ама понеже съм възпитан не го пиша.
27.01.2008 :: 14:55 :: от Светослав93
#12
Re: No petrol, no problem
Ясно ми е що ме псуваш.....Щот си..... О*р*з*н :D
27.01.2008 :: 16:29 :: от irina_st86
#13
Re: No petrol, no problem
да по-добре да превърнем вече съществиващите градове в "зелени гадове". Обаче да се връщаме към селския начин на живот! към кой по точно? към този от 19, 20 или 21 век, защото този последния не е много еко. А който иска може да отиде да пробва да погази малко "екологична" кал и да покопае царевица под горещото лятно слънце. Просто не мисля че това е начина каквото е било няма да се върне пак същото.
27.01.2008 :: 20:53 :: от dharba
#14
Re: No petrol, no problem
Малко критики за начало ... към Светослав93 ... кви са тея цифри бе ти де ни си номеруолог, каде ти е семейното име я горд Българин ? кви са тея измишлотини с цифри и проблеми с английския? Хората пишат както желаят и ти не си тук за да коментираш начина на комуникация а стойноста и.
А сега за Холивудската продукция - много интересно филмче има в YouTube. Изглежда като чудесна инвестиция за капитализма, 47 500 омагъосани същества ще могат да живеят в постинята сред тонове бетон (нещо което постинята не познава) и да се радват на съвременните технологий без емисии?>! Звучи смешно.
Глобалните проблеми на планетата идват от съвремени измишльотини. И това изглежда като поредната. Много ми е интересно какво ще правят там тези хора като всичко около тях е по-лукс от лукса, какво ще предпочетат да седят пред лаптопа (който черпи "най-чистия ток") или да се разхождат из планината на кон? Да усещат природата или електрическото влакче?
Да еволуцията въври само напред но кой знае къде е посоката напред. Идията за по-чист свят и по-хуманно съществуване не означава че едни ще живеят без емисий а други на 500 км ще мрът от глад защото капитализма им пие ресурсите. И така мой скъпи приятели спрете да мислите че това е чудесна инициатива, това е поредна холивудска заблуда пред човечеството. Отидете няколко дни извън града и ще поговорим пак къде е по-готино да се живее.
28.01.2008 :: 00:47 :: от lucrezia
#15
Re: No petrol, no problem
Проектът е интересен, и за момента - уникален. Но аз бих изчакала първо да бъде реализиран и едва няколко години след построяването му би могло да се прецени какви точно са плюсовте и слабите места на такива типове градове, или да ги нарека градове от ново поколение? Т.е. нека да се види в какво ще се превърне този "идеален" град след като започне да се разраства (а това е неизбежно). Да не забравяме все пак, че хората се опитват да "сътворят" иделаният град/мастърплан още от Ренесанса - до сега не се сещам някъде това да е било реализирано.
28.01.2008 :: 10:35 :: от Dessie
#16
Какво прави всеки от нас
Приятели, чудесно е, че всеки изразява мнението си! Постарайте се да запазим добрия тон, защото всичко друго е просто излишно и съвсем не му е тук мястото.
По-добре е да си обменяме идеи и да споделяме опит. Тук темата е за един интересен проект... Еми, това е супер. Какво по-хубаво от това добрите идеи да се сбъдват. А до тогава - нека всеки направи нещо за своя си град. Да си измете пред къщи, да посади дръвче в градинката зад блока, да си изхвърли разделно боклука, като си направи труда да затвори капака на контейнера.
А аз днес ще пиша на кмета - може да не ви се струва особено ефективно, но пак е нещо. Ще му пиша с предложение за по-ефективно функциониране на една общинска наредба, която си стои на лист хартия и никой не я спазва.
Става въпрос за задължението на гражданите, притежаващи домашни любимци да почистват след като те се изходят.
Картинката в Пловдив е отчайваща, споделете и за други градове
28.01.2008 :: 13:45 :: от verde
#17
Re: No petrol, no problem
И аз смятам, че е по-добре да се влагат пари в подобряването на условията във вече съществуващите градове, да се развиват и селата, да се подобрява инфраструктурата им, да се дава шанс на хората там да живеят по-добре. А съревнованието между богатите на петрол, но миниатюрни по територия и население емирства в Персийския залив едва ли ще доведе до някакъв устойчив напредък - въпреки добрата зелена идея, въпреки идеята в проекта. Хора, това е пустиня, там няма никакви материали, освен петрол, пясък и солена вода. Всичко останало се внася с кораби и самолети. Всяка храна се доставя от чужбина, работната ръка там е предимно от Филипини, Индонезия, Индия, към работниците се държат по-зле отколкото към роби. На никой от арабите не му пука за екологията, докато го има петрола. Например в Кувейт от петрол се произвежда електричество и то е най-скъпото в света. И ще е така, докато залежите не секнат. След това - пак на камилите и в пустинята...
А към Dessie - дано има ефект от писмото към кмета, стискам ти палци. В София е същото, с добавка, че кучешка тоалетна е всеки тротоар. Винаги трябва да си гледам в краката, иначе....
Обичам кучета, но не ми е приятно да ходя по изпражненията им и да ми налитат на глутници.... Чудно как са се справили с проблема в Германия, в Австрия например? Там няма нито едно безпризорно куче, значи намират начин. И съм сигурна, че е по-хуманен от нашия, ако изобщо имаме такъв.
28.01.2008 :: 16:41 :: от pstj
#18
Re: No petrol, no problem
Вчера се върнах от едноседмичния си престой в малък град в Испания. Само мога да ви кажа, че както имат повече автомонили, повече трафик и повече замърсявания, така е много ама МНОГО по-чисто. Ние просто сме си цигани. Ядем и хвърляме, купуваме и хвърляме, като не е в дома ни значи може да е навсякъде. Не еко градовете с нулеви емисии, ами нулевите моъци на населението е прблем.
28.01.2008 :: 17:42 :: от Dessie
#19
Спискък на причините, поради които не пътувам в градския транспорт
1. Нередовен е.
2. Рейсовете са мръсни, студени и задушни.
3. Пътуват много болни, които кихат и кашлят около мен и децата ми.
4. Днес кондуктурът беше толкова мръсен, че сакото му лъщеше.
5. Пускат гръцка музика и чалга, когато има музика, де.
6. За да се придвижа в рамките на един час, до детската градина и до работата ми трябва да сменя два автобуса и билета ми не важи.
7. Спирките, където чакам не са защитени от вятър, дъжд и слънце. Няма пейка, на която да седна или да си оставя тежката чанта.
8. Всички автобуси се движат с повредени двигатели и на спирките, където дават най-много газ, за да потеглят оставят огромно количество изгорели газове.
Ами, все неща които наистина до голяма степен са разрешими с волята на местната власт и хората, които да настояват. Но при наличие на и на нулева воля няма как да стане това с нулевите отпъдъци.
Хората, наричат решението на проблева - ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СТАНДАРТИ!
28.01.2008 :: 17:49 :: от Dessie
#20
По темата
National Geographic скоро публикува една снимка от Дубай. Кристално море, синьо небе, бял плаж - питаше се "Какво липсва?". Отговорът - "Живот"!
Не съм ходила, не знам, но вярвам че е така.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg