Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.01.2008 :: партньор

Яка селекция

от Иван Димитров :: Коментари (7) :: (7694 прочитания)

Ако се съди по едно от най-големите изложения на електроника в света, на пазара вече е пълно с еко джаджи.
По всичко личи, че ни става все по-трудно да живеем без електроника. Всяка година купуваме нови и нови неща: за себе си, за семейството, за приятелите. И тъй като очевидно не можем да спрем тази тенденция, единственото, което можем да направим, е да търсим уреди, които са направени с мисъл за природата. Ако се съди по едно от най-големите изложения на електроника в света, Consumer Electronics Show в Лас Вегас, на пазара вече е пълно с такива продукти.

Fujitsu Biblo
Тази година японският производител ще пусне на родния си пазар нов модел лаптоп, който ще каже довиждане на пластмасата. Неговата кутия е направена предимно от царевично олио. Според компанията тя е биоразградима. Учените обаче не са съгласни, защото при направата на пластмаса от царевица се използва и някакво количество петрол. Използването на царевица ограничава въглеродния диоксид с 15%, но това не помага за намаляването на екологичната вреда от другите части на лаптопа.

OLED
Органичният LED екран използва по-малко енергия от нормалния и доставя по-добра картина. Недостатък е, че екраните все още са малки, защото се правят трудно. Наскоро Samsung представиха 32 инчов модел, който ще мине на пълно производство през 2010 г. В момента на пазара има 11 инчов модел на Sony.

Nokia 3100 Evolve
Nokia съзнава, че носи вина за купчини стари апарати, които отиват на боклука всяка година. Затова фирмата предлага апарат, произведен от рециклирани и повторно употребени части. С това си качество и със зарядното, за което фирмата твърди, че е изключително ефективно, този апарат е на крачка пред конкурентите си. Nokia 3100 Evolve вече е на европейския пазар.

Green Plug
Вдъхновени от изследванията, показващи какви огромни количества енергия се губят, когато не изключваме зарядните устройства от контакта, Nokia работи по технология, която ще спре този вреден навик. Устройството използва софтуер, който отговаря за енергийните нужди на мобилния телефон. Когато телефонът не се нуждае от повече зареждане, той се изключва от електрическата мрежа.

Горивни клетки на Horizon
Тази година шанхайската фирма Horizon ще пусне на пазара революционно устройство. Това ще бъде един от първите продукти с горивни клетки пуснат в комерсиална употреба. Представете си портативен генератор, който се нуждае само от вода. Той ще е с размерите на голяма кутийка за безалкохолни напитки и ще може да зарежда около десет лаптопа.

Раници със слънчеви панели
Идеалната раница, предназначена за съвременни номади, ще бъде пусната на пазара това лято. Слънчевите панели са поставени от външната страна на раницата. Най-мощният модел произвежда почти 15 вата електричество на ден, което е достатъчно за зареждането на лаптоп. По-скромните модели дават по 4 вата енергия. Тоест един час директна слънчева светлина може да ви достави енергията за три часа слушане на музика на iPod или за час и половина разговори по мобилния телефон.

Източник: The Guardian

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

28.01.2008 :: 04:19 :: от Denski
#1
Re: Яка селекция
Това за царевичното олио ми хареса :)
Точно се каня да си купувам нов лаптоп, грешка исках да кажа личен лаптоп.
28.01.2008 :: 16:49 :: от pstj
#2
Re: Яка селекция
На мен пък много ми харесва идеята на Нокиа да "рециклира" 3100 телефона. Не че съм му фен, просто никога не съм си купувал телефон, ползвам старите на мои приятели и познати, които те се канят да превърнат в боклук, докато вече не стават за абсолютно нищо. Сега с този "reinvented" модел може би най-сетне ще си купя телефон. А може би не:) Само да видим как ще го предтсвят като цена. Някой да има информация за присъствието му в България. Яд ме е че не прочетох тази новина в Испания, ако е на евро пазара там със сигурност щеше да го има...
29.01.2008 :: 02:47 :: от pharaon
#3
Re: Яка селекция
а на мен пък...
раницата със слънчеви панели... макар да не е новост... бях си харесал една такава на о'нил (има я и в официалния им в София)!!! Със вградена батерия (2,2 Аh) и USB порт за зареждане. Проблемите и бяха цената и нисшата. Съответно струваше 500 лв. и беше предназначена за сноубордисти :) Е якото е, че аз съм такъв, а и предназначена за падания значи издръжливост на яко блъскане! Но аз бих искал да я използвам и за носене на лаптоп. Малко по мулти-функшънал! И затова се разубедих, но от тази разработка :) Сега със панелите за зареждане на GSM-ми, които се предлагат мога да си накича сегашната самосонайтка. Е, няма да мога да зареждам лаптопа, но за зареждане на батерии за челник, GPS, Pocket PC ще стигнат.
29.01.2008 :: 12:34 :: от spart
#4
Re: Яка селекция
> Проблемите и бяха цената и нисшата.

А ако разбереш и колко време изкарва един такъв слънчев панел ;) ...
29.01.2008 :: 21:51 :: от pharaon
#5
Re: Яка селекция
Колко???
31.01.2008 :: 00:41 :: от velkors
#6
Re: Яка селекция
Уточнение: 15 W = 15 J за 1 секунда . Ватовете са мерило за мощността на източника, а не за к-во енергия. Има единица KWh която мери енергия и е = 1000*3600 J (Джаула енергия).

Иначе като говорим за раници с панели и водородни клетки мога да кажа само две неща: 1. панелите на NanoSolar (вж. Гугъл) са 3-5 пъти по евтини (1USD/Ват) от сегашните полупроводникови клетки (ще минат няколко години докато можем да ги пипнем тук в БГ) и 2. Има много хляб във т.нар. алкохолни горивни клетки - правят ток от спирт (етанол) - дано ги видим по-скоро. Може би нарочно не ги пускат ...?
18.06.2008 :: 20:43 :: от earth's friend
#7
Re: Яка селекция
Искам и аз един GSM Nokia 3100 Evolve
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg