Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.02.2008 :: партньор

Еко-академия

от Надя Станчева :: Коментари (10) :: (5772 прочитания)

За разлика от повечето момчета на неговата възраст, Теодор Василев не се ужасява от идеята да се занимава с деца, точно обратното. Тео е автор на успешния проект "Летни ЕкоАкадемии".
Тео е от Казанлък и е на 27, завършил е етнология, културен туризъм и антропология в СУ, запален е по екстремни спортове като бънджи, парашутизъм и сноуборд и е влюбен в планините. Автор е на проекта "Летни ЕкоАкадемии", чиято цел е да провежда 6-дневни курсове сред природата с деца между 8 и 14 години. По време на тези игри-занимания децата научават какво се случва в природата около тях всеки ден и се мотивират да я пазят и защитават. Всичко това се прави сред красотата на родопското село Гудевица, където Тео се е захванал да ремонтира сградата на читалището за целите на екологичната си мисия.

Паралелно с това, Тео със съдействието на Горичка и други зелени ентусиасти развива и идеята за екоклубове в училищата, в които децата да имат целогодишни теоритични и практични занимания на теми като изчерпаемите ресурси на планетата, глобалното затопляне и необходимостта от рециклирането на отпадъците. От близо двегодишния опит на Тео се оказва, че децата не само лесно се запалват да стават природозащитници, но и често започват да превъзпитават родителите си.

Как от обикновен любител на природата се превърна в запален природозащитник?
Не стана изведнъж. Имам много приятели от Лесото, ходим с тях по планините и постепено започнах да виждам колко много боклуци оставят след себе си хората в планината. Участвах в почиствания, в засаждане на дървета и сега вече дори ставам досаден на всички около мен като непрекъснато им правя забележки. Има толкова много хора, които използват природата като предмет. Употребяват я като вещ, взимат от нея каквото им трябва и после я захвърлят.

Как се озова в село Гудевица и започна проекта с екоакадемиите за деца?
Баба ми и дядо ми много ме водеха в Родопите като малък и винаги съм имал специално отношение към този край. Един приятел ме заведе в Гудевица, успяхме чрез проект да вземем сградата на читалището, която беше занемарена и започнахме да обучаваме инструктори, които да водят 6-дневни курсове с деца. Идеята е чрез игри и най-прости примери да им обясняваме природните процеси, да добият представа за изчерпаемостта на ресурсите и защо трябва да пестят водата, да пазят въздуха, да се грижат за дърветата. Оказа се, че дори децата от региона, които живеят сред тази природа имат огромно желание да се включат. На първия "празник на природата" събрахме 120 деца. На някои от тях толкова им хареса, че продължават да ни пишат. Затова направихме и сайта www.zelen.bg, където участниците в екоакадемиите да продължат да си общуват и да научават нови неща. Сега кандидатстваме и по един проект на Министерството на образованието за извънкласни клубове. Има много деца, които имат интерес да се занимават целогодишно със "зелени" дейности и затова искаме да направим екоклубове в училищата. Нарекли сме проекта "ЕкОбразование" и заедно с Горичка започваме работа в няколко училища в София.

Лесно ли е да ангажираш вниманието на едно дете на тема екология?
Оказва се, че с по-малките деца, до 14 години, се работи по-лесно и те по-бързо се палят и стават по-ангажирани. Имаме едно 8-годишно момиченце, което си има зелен блог и ни пише имейли. По-големите като че ли са вече затрупани с информация, нямат отношение и трудно им привличаш вниманието. Трябва еко темите да са свързани и с нещо друго, за да започнат да се замислят. Например, имам един приятел, който е запален сноубордист и до миналата година нямаше отношения към екологичните проблеми. Но когато миналата зима нямаше никакъв сняг до февруари и не можеше да кара сноуборд, запчна да се интересува и сега вече е готов да прави много "зелени" неща, за да има повече сняг.

След екоакадемиите децата дали превъзпитават родителите си?
Организирахме едно почистване в парка с много малки деца от София. Видяха един човек да си хвърля найлоновия боклук на алеята и веднага го нападнаха. И човекът ужасно се смути, защото когато едно 6-годишно дете те пита "Защо не си хвърлихте боклука в кошчето?", не можеш просто да го подминеш или да му се разкрещиш, че не е негова работа. Разбира се, че отношението към природата и съзнанието се формират и от родителите, но съм сигурен, че екоклубовете в училищата ще се превърнат в ядра и членовете им ще споделят позициите си с останалите деца. В България хората между 18 - 25 години са супер активни и изразяват мнението си, те биха могли да оказват влияние върху общественото мнение. Затова работата с деца е много важна. Много по-трудно е да се променят възгледите на по-възрастните хора, които са почти изгубени за каузата.

Трите ти най-важни зелени мисии?
Да помогна за запазването на българската природа.
Да създам отношение към природата у повече деца.
Да направя нещо за велодвижението в София.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

05.02.2008 :: 11:07 :: от verde
#1
Re: Еко-академия
Мога да кажа само едно голямо БРАВО на Тео! Поздравления!!!
05.02.2008 :: 11:19 :: от Dessie
#2
Re: Еко-академия
Като решите да наминете към Пловдив, пишете ;-)
05.02.2008 :: 11:36 :: от Василена
#3
Re: Еко-академия
Страхотно наистина! А може ли адреса на зеления блог на момиченцето?
05.02.2008 :: 12:37 :: от Светослав93
#4
Re: Еко-академия
Като че ли виждам светлина от края на дългия тунел,но мисля,че имаме още няколко стотин километра до изхода на тунела!Да се надяваме,че няма да стане земетресение и изхода на тунела да се запуши!:)
Има и друг вариант-както си ходиш пеш в тунела да намерим колело и да се качим на него и да изминем трудния път в тунела по-бързо-отколкото пеш!:)

Аз направих опит да запаля класа,да си купим кофи за разделно в стаята,но опита ми беше напълно неуспешен!Само 2--ма човека от 27 разбраха мислите ми,другите ме изгледаха тъпо и не виждаха смисъл......
05.02.2008 :: 19:38 :: от CentralBoy
#5
Re: Еко-академия
Такива неща ме карат да вярвам все по-дълбоко, че ще имаме едно наистина добро и осъзнато бъдеще.
06.02.2008 :: 12:26 :: от markova_z
#6
Re: Еко-академия
Наистина прекрасно начинание, бих се включила с удоволствие.
06.02.2008 :: 17:59 :: от kozzmen
#7
Re: Еко-академия
Чудесен проект! Успех!
http://www.flickr.com/photos/kozzmen/2215664535/
07.02.2008 :: 02:15 :: от rossi
#8
Re: Еко-академия
Щастлив съм че познавам такива хора като Теодор! Човек като нас - от плът и кръв... И се радвам че имам възможността да му помагам в някой от начинанията!
07.02.2008 :: 21:52 :: от stefka grigorova
#9
Re: Еко-академия
Едно голямо БРАВО! на Теодор за неговите начинания!!!!!На Светослав93 пожелавам да не се отчайва от това,че неговите съученици не са го разбрали!Да продължава напред както му диктува вътрешният глас,защото той няма да го подведе никога.УСПЕХ НА ВСИЧКИ ЗЕЛЕНО МИСЛЕЩИ!
28.05.2008 :: 15:32 :: от NADQ
#10
Re: Еко-академия
Браво!!! тъй като и аз организирах еко-клуб в нашето училище се чудя дали Тео не може да мине и през него. Много е трудно наистина да привлечеш вниманието на младите хора, а още по-трудно - да го задържиш. Гледат те сякаш си изпаднал от Бог знае къде и ти се чудят на акъла защо ти пука толкова много. Адски се обезкуражавам понякога като срещна този типичен телешки поглед..........
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg