Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.09.2006

Зелени ревюта

от gorichka.bg :: Коментари (0) :: (3565 прочитания)

Да носиш дрехи без токсични материи е висша мода. Грийнпийс разказва как испанските модни подиуми се изчистват от замърсяването.

Висшата мода не е много на почит сред еколозите. Някои големи имена и марки обаче заложиха на модни ревюта „без токсични материи” и ни спечелиха веднага.

16 топдизайнери, сред тях - Кармен Марч и Антонио Пернас държат на материята също толкова, колкото и на стила. На модното дефиле ”Moda sin Toxicos” ("Мода без токсични материи") в Мадрид те показаха творения, създадени без токсичните химикали (иначе широко използвани в направата на дрехи).

За тези от нас, които нямат шанса или желанието да носят дрехи висша мода, съвсем скоро ще има повечко места, където да открием нетоксични и непретенциозни дрехи. Модните гиганти Манго и Кемпър също се ангажираха да прекратят използването на опасни химикали в своите модни линии и станаха част от политиката на Н&M, Марк Спенсър и Пума за чисти от токсични вещества дрехи.

Не е лесно и да ги избегнеш обаче. Лидерите в модата работят сред силна конкуренция и съответно имат интерес да поставят в центъра на приоритетите си грижата за природата и здравето. Но подобен иновативен бизнес ще извърви дълъг път докато открие материали без опасни химикали. Трябва да получат гаранции, че химикалите на пазара не са опасни. Настоящите закони за токсични химикали обаче не са ефикасни, тъй като често затрудняват желаещите да избегнат употребата на такива вещества.

Тези "зелени" ревюта са призив  към "сивите костюми" в Брюксел, които тази есен ще гласуват нови правила за контрол над химическата индустрия. ЕС ще решава съдбата на новия регулационен режим над химикалите – т. нар. REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Най-важното в този дебат е дали новият закон ще даде ясен сигнал на индустрията да замести вредните химикали с по-безопасни алтернативи или не.

В момента хиляди химикали се използват в продуктите за масова употреба и са с недостатъчен или изобщо без никакъв контрол над последствията върху здравето. Това от своя страна води до масово замърсяване. Един фрапиращ пример - едно неродено бебе в момента се излага на влиянието на 100 химикала.

Има обаче лъч надежда - красивите дрехи от ревюто в Мадрид доказаха, че е възможно едновременно да избегнеш токсичните химикали и да си стилен. Сега всичко зависи от политиците в ЕС, които трябва да устоят на напрежението и да направят така, че това уникално събитие „без токсични елементи” един ден да стане норма.Източник: GreenPeace

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg