Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.10.2006

Nine Inch Nails

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (5403 прочитания)

Три големи козметични компании спират употребата на токсични химикали в лаковете за нокти, под натиска на проекта Skin Deep, който предлага он-лайн информация за вредните химикали в повечето козметични продукти на пазара.

Дълго време козметичните продукти на Orly International, OPI Products и Sally Hansen бяха начело в топ-листата за вредни съставки, публикувани на сайта Skin Deep. Бяха. Защото в края на септември тези три козметични компании се зарекоха официално, че спират употребата на токсични химикали в произвежданите от тях лакове за нокти.
Прощават се завинаги и със съставката dibutyl phthalate (DBP). Въпреки че често се пропуска в етикетите, този фталат е доказано вреден за човешкото здраве, особено за децата.

Това безспорно е победа.
Победа за сайта Skin Deep, който съдържа информация за хилядите козметични продукти, техните марки и най-вече за това дали и доколко са безвредни.
Победа за кампанията за безвредна козметика, която стартира преди четири години с доклада на Enironmental Work Group наречен “Not Too Pretty” ("Не много хубава”). Според проучване на американския Център за контрол и предотвратяване на заболяванията, DBP е открит във всеки един от 289 тествани. Най-високи нива (над федералните стандарти за безопасност), са открити в жени в детеродна възраст. Заключението: "Вероятността за натрупване на фталати в организма е много по-висока, отколкото сме предполагали досега".

Дано тези три компании бъдат последвани и от останалите, чиито продукти са отбелязани с червена точка в листите на Skin Deep. Дотогава имаш възможността да провериш любимите си марки и ако са в червения списък просто да не ги купуваш.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

04.05.2007 :: 14:46 :: от petchen
#1
Re: Nine Inch Nails
Това значи ли,че лаковете произведени след края на септември вече са безвредни?
30.09.2007 :: 18:13 :: от dany_vassileva
#2
Re: Nine Inch Nails
ZA naj-sigurno prosto ne si boqdisvajte noktite! Nito kosite, nito ustite, nito klepachite i liceto, nito miglite, nito kakvoto i da bilo i shte vidite kolko po-krasivi i ekologichni shte bydete v naturalniq si vid!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg