Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.01.2008

Мила Рила

от gorichka.bg :: Коментари (7) :: (4792 прочитания)

Светлинно шествие срещу обезличаването на Седемте рилски езера и незаконните дейности в Национален парк Рила и Рила-буфер започва довечера в 17:30 ч.
Девет международни организации изпратиха становище до българските институции, в което искат да се спрат незаконните дейности в Национален парк Рила и предложената Защитена зона Рила-буфер от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Организациите припомнят, че българското правителство не включи Защитена зона Рила–буфер в местата от европейската екологична мрежа Натура 2000, въпреки че ценността й е била потвърдена от Българска академия на науките.

Деветте международни организации искат да разберат и какви мерки ще се вземат по строителството на път и лифт в района на Седемте рилски езера в Защитена зона Рила–буфер и Национален парк Рила, които се извършват с редица нарушения. Организациите припомнят, че под формата на противопожарни просеки в Рила–буфер е започнало строителството на три планирани писти от неразрешената скизона Паничище–Езерата–връх Кабул.

Международните организации CEEWEB (Централно- и Източноевропейска работна група за биологично разнообразие), BirdLife International, федерация EUROPARKS, European Environmental Bureau (Европейско бюро по околна среда), Scottish Natural Heritage (Шотландска служба за природно наследство), Mountain Protection Commission, Union Internationale des Associations d'Alpinisme (Комисия за защита на планините към Международния съюз на асоциациите по алпинизъм), Euronature и WWF (Световeн фонд за дивата природа) искат да се вземат спешни административни мерки за запазването на Национален парк Рила и на предложената Защитена зона Рила-буфер около него.

В подкрепа на исканията за опазване на Седемте рилски езера и Рила изобщо е организираното от "Гражданско сдружение за Рила" шествие тази вечер. То тръгва от паметника на св. Климент Охридски (градинката между СУ и Парламента) в 17:30. Организаторите съветват да си носите челници и пълна екипировка - карбидки, каски, раници, ски, щеки, сноуборд или каквото друго ползвате да опознавате планината (но без пикели и сечива).

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

23.01.2008 :: 11:46 :: от mandarinka
#1
Re: Мила Рила
17.30 ми е рано, но ще направя всичко възможно поне до 18:00 да отида. Това, което става с нашите планини и природа, е възмутително!!!
23.01.2008 :: 16:54 :: от Boris
#2
Re: Мила Рила
Ще дойда задължително, даже навивам и някои приятели :) за съжаление и аз малко ще закъснея. Наистина обаче 17:30 е прекалено рано, все пак доста хора са на работа по това време.
23.01.2008 :: 20:53 :: от Whiskey
#3
Re: Мила Рила
Ето малко клипчета от event-а (правени с K770):

http://www.youtube.com/watch?v=XbDa1qNsBC4

http://www.youtube.com/watch?v=1JXvpAFHLoA

http://www.youtube.com/watch?v=KtXL-IHknhU

Стори ми се малко неорганизирано. Но аз все пак бях само, когато беше при НДК. И като че ли не малка част от хоратя бяха същите, които протестираха за Иракли.
24.01.2008 :: 03:48 :: от Божо
#4
Re: Мила Рила
Снимки:
http://rila-visi-na-kosum.hit.bg/
24.01.2008 :: 11:17 :: от mandarinka
#5
Re: Мила Рила
Whiskey, ами как да е организирано, като разбираме в последния момент :( Много хора искаха да дойдат, но или бяха на работа, или имаха вече други ангажименти...
25.01.2008 :: 20:16 :: от Сава Чанков
#6
Re: Божо и mandarinka
Организацията беше отлична, аз получих писмо от организаторите от „За земята“ една седмица предварително. За моя огромна изненада имаше страшно много хора - повече, отколкото на протестите миналото лято, и въпреки снега и студа цели 2 часа демонстрирахме. Друга изненада за мен бяха многото хора, които си носеха челниците. Имаше хора с дъски, а даже и един скиор се пускаше по стълбите в градинката пред НДК.
27.01.2008 :: 11:01 :: от mitar
#7
http://stopstealingourforests.org/
Вижте какво намерих.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg