Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.02.2008 :: партньор

Еко лукс в джунглата

от Силвия Тулева :: Коментари (11) :: (6180 прочитания)

1000 акра джунгла в Коста Рика са дом за еко курорт, построен без да бъде навредено на местната флора и фауна.
Навън е адски студ, а в главата ми се вихрят топли мечти. Излегнала съм се в огромен плетен хамак в джунглата, пия мангово дайкири и разсеяно наблюдавам как шарен папагал си намества суетно перата. Няма градски шум, няма хора, няма телевизия и дори телефонът ми не звъни. Във въздуха се носи приятен аромат на зелено, а от птичите песни и крякането на жаби, леко се унасям в дрямка. Такова девствено място, точно като от моята мечта, е еко курорта Lapa Rios в Коста Рика.

Lapa Rios всъщност е плод на една друга мечта – мечтата на двама ентусиасти пътешественици – Джон и Карън Луис. След двуседмична почивка през 1990 г. в Национален парк „Корковадо“ в Коста Рика Джон и съпругата му Карън решават, че това е перфектното място за тях. Те продават цялото си имущество в Минесота (САЩ) и си купуват 1000 акра джунгла в Коста Рика. Така започва тяхното приключение, свързано с език, който не говорят, култура, която не разбират и бизнес, в който нямат никакъв опит. Затова пък мечтата да направят нещо стойностно не ги изоставя.

Резултатът - Lapa Rios – еко курорт в 1000 акра частен природен резерват, който съчетава в себе си еко туризъм и устойчиво развитие. При построяването на курорта са взети всички мерки за запазване и защита на местната флора и фауна, използвани са само възобновяеми и естествени материали, спонсорирано е построяването на училище в района, а персоналът е само от местното население.

Lapa Rios разполага с 16 бунгала и главна къща, в която има ресторант и бар.
Мебелите във всяко бунгало са от бамбук и са направени от местни майстори, леглата са покрити с бял балдахин, а огромните прозорци откриват невероятна гледка към океана. Подът е от дърво, характерно за региона. Покривът е покрит с палмови листа (Asterogyne martiana) и е изключително сложен за изпълнение. Палмата трябва да е поне 10 годишна, а листата, които са с дължина 6-8 метра, трябва да се отрежат от 3 до 10 дни след пълнолуние, тъй като точно тогава те съдържат оптимално количество влага и са най-устойчиви на нашествие от насекоми. Поставени под наклон от 50-55 градуса листата позволяват на дъждовната вода да се оттече доста бързо, без да има опасност от загниване. За 1м2 от покрива отиват 750 листа, а за да покрие 1,5м2 един човек трябва да работи 11 часа.

Пред всяко бунгало има дървена веранда с хамак и докато човек се излежава в него, може да наблюдава как суетни шарени папагали грижливо наместват перушината си. Зад бунгалото има градина и външен душ с каменен под. Камъните по земята масажират краката, а студеният душ създава усещането за летен дъжд. В бунгалото пък има луксозна баня с топла вода, която се загрява от слънчеви панели. А на една от стените има голям прозорец, гледащ към океана – малко неочаквано решение като за баня, но и без това тук няма други хора – само океанът и животинките в гората.

Това е идеалното място за почивка от шума, от неотложните задачи и важните ангажименти. Няма телевизия, няма интернет, няма дори музика по време на вечеря. Единственото, което се чува са звуците на джунглата.

Като стана дума за вечеря, се сещам за кухнята – това е една от атракциите на Lapa Rios. Има дори организирани демонстрации, по време на които гостите могат да се запознаят с програмата за рециклиране на курорта, в резултат, на която кухнята се захранва с чиста енергия от прасета. Думите „чист“ и „прасе“, използвани заедно може да звучат нелепо, но ето за какво става дума – хранителните отпадъци от кухнята отиват в изградената към хотела свинeферма. Прасетата си хапват добре, а после... свинските изпражнения се превръщат в биогаз. С това гориво работя пречките, котлоните и хладилниците в кухнята. И така цикълът се затваря без да остават никакви отпадъци.

В Lapa Rios няма климатици с цел да се намали влиянието, което оказваме върху околната среда. Липсата на климатик обаче е един голям плюс не само за природата, но и за нас самите. Температурата е между 25 и 28°С, а бризът, който подухва от океана, раздвижва и освежава въздуха. Освен това архитектурният дизайн позволява на въздуха да преминава през стените и се създава усещане за живот направо сред природата, която заобикаля бунгалото.

Еко конструкции, възобновяеми материали, липса на телевизия и комуникации, енергия от прасета – всичко това може да навява мисли за някоя хипи комуна, но като прибавим лукса и удобствата, се получава сбъдната мечта.

Lapa Rios е нещо повече от красив хотел в джунглата и еко курорт близо до плажа. Това е един устойчив проект за еко туризъм, който доказва, че стоящата гора е много по-ценна от изсечената и защитената природа много по-полезна от застроените местности.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

21.02.2008 :: 00:04 :: от desislava
#1
Re: Еко лукс в джунглата
hoooodiii mi se !!!!!
21.02.2008 :: 09:20 :: от arven
#2
Re: Еко лукс в джунглата
Само на мен ли статиите на тази госпожица ми звучат наивно и с неразбиране преписани като есе на седмокласник?
21.02.2008 :: 17:03 :: от Whiskey
#3
Re: Еко лукс в джунглата
И аз като desislava! Чудничко местенце!
21.02.2008 :: 18:02 :: от мара
#4
Re: Еко лукс в джунглата
Че изглежда много красива картинката - безспорно. Но кой, дето е "еко" с чисто сърце ще се метне на самолет (надали ходят със сал до там). Въобще струва ми се абсурдно, че някой който държи на "луксозна баня" има отношение към природата. Луксът по същество е излишество, а природолюбителите се задоволяват и с малко. Така че, как някой спечелен с приказки за "лукс" ще продължи с опазването на "местната флора и фауна"? Мисълта ми е, че ако някой е държал на природата, не е трябвало да строи каквото и да било селище насред джунглата - пък било то и "еко лукс". Където има лесен достъп за хората, там вече има все по-малко природа. Вижда ми се малко лицемерно - нека е лукс и го препоръчвайте на фешънките, ама толкова чак да е "еко".
21.02.2008 :: 19:27 :: от Whiskey
#5
Re: Еко лукс в джунглата
мара нали се сещаш, че няма кътче от сушата на земята, което да не е засегнато от човешка дейност? Ако не бяха Джон и Карън по-късно щяха да дойдат да строят други. Но дали щяха да строят природосъобразно или щяха да обезлесят всичко и да построят бетонени многоетажни хотелчета тип "българско черноморие"?
21.02.2008 :: 20:18 :: от desislava
#6
Re: Еко лукс в джунглата
Whiskey saglasna sam s teb.

22.02.2008 :: 17:55 :: от мара
#7
Re: Еко лукс в джунглата
Въпросът не е само в това - бетонен хотел или "еко". Дори и само по естетически показатели да ги сравняваме - ясно е кой печели. Ако "еко строителството" се прилага във вече населени райони, както би могло да бъде в случай че се реставрира едно българско село, тогава и аз възторжено ще приветствам идеята. Ако едно парче земя е подходящо за резерват, поне така е и представено в материала, нека да бъде оставено недокоснато. Ясно е, че е по-малкото зло, но все още е зло. Звучи като място, където увлечените по последната модна тенденция в зелено ще успокояват съвестта си, че правят нещо, което уж не товари природата. Друг е въпросът как са стигнали до там - вероятните посетители надали са костариканци. По-притеснителното е, че все ще се довлече някой с бизнес нюх и тогава горко на остатъка от костариканската джунгла.

За да има шанс "зелената идея", хората трябва да озаптят консуматорския си характер. А това тук си изглежда като продукт представен на подходящата таргет група в горичка.
23.02.2008 :: 13:03 :: от nickpeev
#8
Re: Еко лукс в джунглата
Мен ако питате най-природосъобразно щеше да е след като са закупили тези 1000 акра, въпросните Джон и Карън Луис да ги бяха оставили недокоснати. Друг е въпроса, къде са щяли да живеят но както и да и, според мен ако ще е почивно селище по-добре да е изградено така от колкото от бетон,стомана,стъкло и пластмаса. Аз лично се покланям на смелоста на Джон и Карън Луис.
24.02.2008 :: 15:58 :: от wonder
#9
Re: Еко лукс в джунглата
А бе, вижте го какво е готино. Стига сте му търсили кусури.
26.02.2008 :: 16:45 :: от krem
#10
Re: Еко лукс в джунглата
съгласна съм с Whiskey
Няма как да се спре човешката дейност, нека поне да е щадяща. Ако по нашето черноморие строяха такива курорти вместо бетонни ужасии нямаше сега да е такова положението.

Мила мара благодаря ти, че си мислиш, че ние читателите на горичка можем да си позволим да ходим на почивки по такива места, та чак ни формулира като подходящ таргет за реклама на курорта!!!

За съжаление таргета е съмсем неподходящ, защото ние и така сме за, но се съмнявам да ни четат родните "бизнесмени" на които трябва да им светне, че могат по такива курорти да почиват и най-вече такива да строят в България. Нали в това се състои и голямата борба за Натура 2000. В тези зони може да се строи но точно по този начин, а не 15 етажни "хотелчета" с магистрали водещи до тях.
Такива идеи трябва да бъдат рекламирани на повече места!
03.03.2008 :: 11:13 :: от activegan
#11
Re: Еко лукс ? звучи нелепо наистина
а какво правя с прасетата, или те са новата еко храна, продукт на генното инжинерство. въпросът ми е: така и така са ги взели рпасенцата за енергия да добиват, хапват ли си ги иначе? то така пак - върви си ръка за ръка с лукса, нали?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg