Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.01.2008

Дай знак

от gorichka.bg :: Коментари (6) :: (3874 прочитания)

След проведени конкурси и продължили повече от година проучвания сред потребителите в цяла Европа, Европейската комисия прие нов знак за биологични храни, продавани в Съюза.
Новият знак има само един надпис bio на кръгъл зелен фон, заобиколен от 12 звезди. Знакът е симпатичен, запомня се лесно и се разпознава лесно. За страни като България, в които пазара на биологични храни все още е в зародиш, новото европейско лого може да помогне много за промоцията и по-лесното разпознаване на биологичните храни от потребителите.

Новият знак се създава в изпълнение на регламента на ЕС, съгласно който всички сертифицирани производители на биологични храни могат да поставят върху опаковките си европейски знак за биологично производство. Така, купувайки продукт с европейското лого, потребителите могат да бъдат сигурни, че:


Старото лого беше въведено в действие през 2000 г., но така и не успя да се наложи сред потребителите и производителите. Имаше и съпротива от страна на отделни организации.

Новият знак влиза в сила до три дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС (тази седмица). Поставянето му върху опаковките не е задължително. Всички производители, които имат напечатани опаковки със стария знак, могат да ги използват до изчерпването им.

Да се надяваме, че новото лого ще помогне за обединяване на българските био производители.

Източник: BioFerma.bg

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

24.01.2008 :: 13:56 :: от woods
#1
Re: Дай знак
от грозен по-грозен
25.01.2008 :: 12:28 :: от Belka
#2
Re: Дай знак
ок е, според мен. важното е да върши работа.
а и от печатарска гледна точка, ако се погледне, пак е много ок, защото ще се печата с много малки размери, ако има много детайли ще е трудно за изпълнение и не са много печатниците, които могат да правят това (малък размер, с детайли и качествен, чист печат, на който да е ясно изображението), което мисля и би оскъпило една такава опаковка. а този е простичък и само 2 цвята, които пък мисля се ползват често за такива опаковки и не би било проблем за производителите, т.е. не би им оскъпявало допълнително
за хубавите машини никакъв детайл не е проблем, но пък това лого може да се печата навсякъде, което според мен си е плюс
27.01.2008 :: 00:43 :: от pharaon
#3
Re: Дай знак
Вярно че бялото не е цвят, но не разчитай да се печата само на бели опаковки! Т.е. ако печатаемата площ не е бяла... може би ще се използва трети "цвят" - бяло.
27.01.2008 :: 10:49 :: от mitar
#4
Re: Дай знак
На мен знакът ми прилича на дебелобузо усмихнато лице и вероятрно ще го използват за анимирана реклама. Не е лошо, но можеше да е малко по- симпатично.
Утрепаните цветове по- екологични ли са?
31.01.2008 :: 20:48 :: от mandarinka
#5
Re: Дай знак
Чудя се, дали няма да плъзнат турско-китайски ментета... Като купищата "еко" продукти, които изобщо не са еко. Или като продуктите със знака "Дер грюнепункт".
Изобщо, имаме ли в България място, на което да се оплачем от некачествена, вредна или фалшива храна?
01.02.2008 :: 08:14 :: от Олга
#6
Re: Дай знак
Има на кого да се оплачем! Прочети това:
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=445
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg