Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.02.2008

Смяна на посоката

от Иван Димитров :: Коментари (14) :: (6516 прочитания)

Истина ли е, че Apple поемат в нова посока? Горичка разглежда новия ултра тънък лаптоп MacBook Air.
В миналото продуктите на Apple често бяха критикувани от Greenpeace. Повод за тези критики даваха редица химични вещества, използвани в производството и нежеланието на компанията да рециклира. Така беше до май миналата година, когато от Apple официално обявиха, че ще се опитат да направят нещо по въпроса. Те излязоха с дългосрочна стратегия за изчистване на вредните химии от компютрите. Ако я спазват, към 2009 г. трябва да надминат едни от най-напредналите в това отношение производители на компютри, Dell.

Така неусетно дойде време да видим резултата от това желание за промяна. Наскоро беше представен новият MacBook Air. Освен, че е най-тънкият лаптоп в света, той не съдържа живак и арсен в LCD-екрана си. В електронните му схеми не можеш да откриеш PVC. Просто го няма. Опаковката му е по-малка от тази на други лаптопи. Той е толкова енергийно ефективен, че може да издържи около пет часа на тънките си батерийки. Алуминиевото му тяло може да бъде рециклирано. Тук идва и първият минус. Засега се рециклират лаптопите единствено в САЩ. Това безспорно е голям проблем (поне за нас европейците), но можем да очакваме, че докато дойде време да рециклираме MacBookAir, той ще е разрешен.

Когато в www.treehugger.com излезе статия за MacBook Air, повечето коментари бяха отрицателни. Някои смятаха, че е по-добре да се употребяват повторно стари компютри, докато това е възможно. Други питаха дали и алуминият идва от рециклирани кенове. Някои открито заявяваха, че не са очаквали подобна реклама от Treehugger. Имаше и позитивни коментари, но определено негативизмът беше доминиращ. Тези реакции накараха treehugger-ите да пуснат анкета, състояща се от отбрани коментари, която можеш да видиш тук.

Признавам, че няма да си купя новия MacBook. Не се опитвам и да убедя някой от вас да си го купи. Просто ми допада, че нещата вървят напред. И е наистина жалко да се опитваме да търсим дефектите на всичко. Ясно е, че в момента на пазара напълно зелен лаптоп няма. Но смятам, че преди да се хващаме за недостатъците, трябва да се хванем за предимствата. И изобщо да гледаме по-позитивно на нещата. Което ми напомня за една песен, която бих искал да споделя с теб.

Източник: Apple

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

07.02.2008 :: 00:36 :: от Whiskey
#1
Re: Смяна на посоката
Всъщност има два основни недостатъка. Единият е цената. Както знаем всички продукти на епъл са по-скъпи от множеството PC и други аналози. А това важи в особена степен за лаптопите. Другият недостатък е, че колкото и интересни да са нововъведенията в новата операционна система на епъл, все пак не е уиндоус. Лаптопа едва ли ще бъде бум както бутафорния айфон, но сигурно ще се намерят достатъчно ентусисасти да си го позволят съдейки по нарастващите продажби на лаптопи като цяло. Да се надяваме все повече копмании да следват такъв пример и да пускат повече такива решения. Аз и до сега не знам къде мога да си рециклирам обикновенните батерии, пък камо ли компютърни чарколяци....
07.02.2008 :: 12:56 :: от woods
#2
Re: Смяна на посоката
Няма дори DVD устройство. И за тия цени...
http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wa/RSLID?nnmm=browse&node=home/shop_mac/family/macbook_air
07.02.2008 :: 12:59 :: от woods
#3
Re: Смяна на посоката
#1, На тия върви и Уиндоус. Ама са скъпи и не ме кефят особено много.
07.02.2008 :: 15:52 :: от markova_z
#4
Re: Смяна на посоката
Само някой да не ми казва, че липсата на Windows е недостатък, че ще умра от смях!!!! :-)
07.02.2008 :: 18:18 :: от Denski
#5
Re: Смяна на посоката
whiskey, в Метро има кофи за събиране на стари батерии.
07.02.2008 :: 23:24 :: от raggaman
#6
Re: Смяна на посоката
ее яко че си сложил тва парче ама що не е оригинала, това е някъв вариант.. ерик айдъл е велик тука пее някъв американски гъз, както и да е.. да погледнем от брайт саид сепак си е веселба
07.02.2008 :: 23:35 :: от lucrezia
#7
Re: Смяна на посоката
А какво казва Грийнпийс за останалите производители на компютри? Дали те (останалите компютри) са по-екологични в сравнение с Мак-овете? Не съм особено убедена. А за Мак-овете мога да кажа или само добро или нищо, за оперативната им система - също.
08.02.2008 :: 09:14 :: от Whiskey
#8
Re: Смяна на посоката
@markova_z а ти каква ос ползваш? Като се има предвид, че над 90% от пазара е завзет от windows базирани компютри и съответно софтуерът за него (дори в по-голяма степен) - да, това си е недостатък. Сигурен съм, че има много приложения за леопарда, но едва ли ще ми трябва ос, на която няма да мога да стартирвам куп от нужните ми windows приложения. Ta в този смисъл за мен е недостатък, пък ти си ползвай linux или мак :).
08.02.2008 :: 09:21 :: от alexx
#9
Re: Смяна на посоката
> Ясно е, че в момента на пазара напълно зелен лаптоп няма.
Не съм съвсем съгласен с това. Според http://laptop.org/en/laptop/hardware/ (немога да намеря точното описание) лаптопът ХО разработван от фондация Лаптоп за всяко дете е направен само от "зелени" материали.
Докато не съм 100% сигурен за пластмасите използвани, съм сигурен за това че е енергийно ефективен и с много ниска консумация. Батерията му издържа повече от тези на Apple, тествал съм го.
Да се надяваме, че новите технологии на ХО ще навлязат и при другите производители на лаптопи.
08.02.2008 :: 09:27 :: от alexx
#10
Re: Смяна на посоката
Цена: всъщност не е висока. Само за нас е :( Погледнете магазина на сайта на Apple и ще видите че цените на обикновените модели са около 1000-1500$. Само че в САЩ. В Европа и България по-специално са изкуствено надути, даже прекалено високи. Оставям сметките на Вас 1000$ или >3000лв. в някой магазин в София. То за разликата можеш да идеш до САЩ и да си го купиш.

ОС: Наличието на различна ОС не е недостатък както писаха някои. Маковете се ползват изключително от професионалисти (освен от дом. потребители) и за тях има купища програми. Освен това можеш да си пуснеш и Линукс на тях (където има по 20-30 хил. програми). Проблемът е че хората са си свикнали с Windows-а и не им се занимава да сменят, малкко ги помръзва, което си е и разбираемо. Но по-добре ли е да ползваш пиратски софтуер или да ползваш свободен такъв? Това е спор за друг форум, т.ч. спирам да философствам, всеки си прави собствения избор.
08.02.2008 :: 11:08 :: от ivandimitrov
#11
Re: Смяна на посоката
raggaman
не знам какъв е оригинала на тази песен. но тук песента не я пее някъв американски гъз, а британец, това е края ни филма "Животът на Браян" на Монти Пайтън:)
09.02.2008 :: 04:04 :: от IvanRadev
#12
Re: Смяна на посоката
@ivandimitrov Това е най- добрия филм в историята(може би след "Светия граал") !
06.03.2008 :: 21:14 :: от ToshoCorporation
#13
Re: Смяна на посоката
http://news.ibox.bg/news/id_654693418
18.06.2008 :: 20:39 :: от earth's friend
#14
Re: Смяна на посоката
За цената един MacBook Air, който дори няма DVD могат да се купят 2 двойно по-добри лаптопа с много памет и с двуядрени процесори.
А ако си бъкан(а) с пари и смяташ да си купуваш MacBook Air, премисли.
Ако си дама можеш да си купиш лаптоп Sony Vaio или hp или Acer или Toshiba или Fujitsu Siemens или пък Dell.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg