Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.01.2008 :: партньор

Дефакто и деюре

от Иван Димитров :: Коментари (15) :: (6608 прочитания)

Миналата седмица беше свързана най-вече с последния еко-протест, за Рила. Има ли разлика между нашите еко-протести и тези на Запад например?
Философията на протестите (ако можем да я наречем така) най-често бива наричана директно действие. Още през 1920-та е излязла книга с това заглавие. Директното действие е част от съвременната история на човечеството. По своята същност то е опит да промениш света. И това вече е ставало. Достатъчно е да си припомним кампанията за освобождаване на Индия на Ганди – тя е била ненасилствено директно действие.

Днес първото нещо, което свързваме с протестите, са антиглобалистите и американските антивоенни протести. Сблъсъците в Сиатъл от 1999 година и протеста в Сан Франциско през 2003, проведен ден след началото на войната в Ирак. В последния са участвали иколо 20,000 души, а арестуваните са 2000.

Положението в България е много различно. Това лято разговарях с германец, на около 40 години, от Кьолн. Разказваше как властите искали да отрежат голяма част от дърветата край улиците и тротоарите. Там се събирали и се заключвали с вериги за тях. После той ме попита какво се случва в България. „Опитваме се да спасим един природен парк, който се казва Странджа”, отговорих и му разказах за Странджата.

На Запад се борят за много каузи: от малки каузи като опазването на дърветата, до големите протести срещу Световната банка. Тук се борим за спазването на закона. Може да звучи тъжно, но е точно така. На протеста миналата сряда чух, че от април 2007 г. РИОС Варна е издала над 700 разрешителни за строеж без да направи оценка за въздействие върху околната среда. Единственото, което искаме, е опазването на природната среда да е действителен критерий при даването на разрешения. Да не е само на хартия. За по-зелено от това не си и мечтаем.

Прочети предишни публикации в "Зелената седмица на..."

No petrol, no problem
Слънчево зареждане
На зелено

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (15)

29.01.2008 :: 14:16 :: от mitar
#1
Re: Дефакто и деюре
Тъжно или не, трябва да накараме държавата да спазва собствените си закони. По стара традиция си мразим държавата и тя милата гледа да заслужи лошото си име. И се справя блестящо. Само дето държавата се състои от нас. Не само от един малък елит, на който приписваме всичко.
Можем да протестираме и/или да садим дървета. И в двата случая отговорно участваме в управлението. Дори и да звучи малко оптимистично това е така.
29.01.2008 :: 15:09 :: от woods
#2
Re: Дефакто и деюре
Никой не ми отговори защо Горичка, която много обича да говори, не сади дървета и в София, не само на Витоша? Проблем не виждам, съмнявам се да ви откаже кметът.
29.01.2008 :: 15:13 :: от gorichka
#3
Re: Дефакто и деюре
woods, засаждали сме дървета и в София, виж тук:
http://www.gorichka.bg/index.php?p=11&l=1&id=106
В последно време засаждаме на Витоша, защото там има истински екологичен проблем. Правим каквото можем :)
29.01.2008 :: 16:47 :: от Сава Чанков
#4
Re: Дефакто и деюре
Woods, ако искаш да садиш дървета в София, мога да ти дам няколко фиданки напролет. В двора ни има саморасли липи и дъбчета (канадски), устойчиви на софийския въздух и почва. Пиши ми на sava.chankov@gmail.com.
29.01.2008 :: 18:34 :: от Светослав93
#5
Re: Дефакто и деюре
Протести?! Да сте видели някой да обръща внимание на протестите? Вдига се шумотевица по медиите за 1-2 дни и после всичко утихва-последици от протестите няма освен невинни арестувани граждани!Защо става така?Верно че държавата се състои от политизи,представящи я и от граждани,но ако политизите си вършеха работата и хората щяха да спазват закона,не е ли така?А политиците са марионетки в на "висшите" рацете,така че те са просто едно нищо,освен да си вдигат заплатите,защото карат коли с 2 месеца остаряване друго нищо не правят!
29.01.2008 :: 19:29 :: от wonder
#6
Re: Дефакто и деюре
И аз искам да садя дръвчета в София! :-D
29.01.2008 :: 20:06 :: от mitar
#7
Re: Дефакто и деюре
Подготвям разсад за бъдеща ГОРИЧКА. За сега са високи има- няма, по- скоро няма 10 см. Това са паркови дървета и не стават за гората. Например американски клен /acer negundo, boxelder maple/. Ако са живи и здрави след 2-3 сезона ваши са. А ако някой е мераклия късното лято или есента може да получи саксия с бебе дръвче, но трябва да обещае да не прави бонзай.
30.01.2008 :: 17:57 :: от woods
#8
Re: Дефакто и деюре
Горичка, Тия дървета ги знам. Не знаех че вие сте ги садили. Те като се появиха имаше някакви надписи по тях - явно всеки е гледал да се похвали че е дал той парите. Ама нямам това предвид. Имам предвид да се обърнете към кмета Господих Бойко Борисов, дето се прави на голяма работа, с някой журналист под ръка да го посетите, и да му речете: искаме да садим дървета! Да ви даде някакви пари и да насеете всичко що е място за дървета без дървета. А?
30.01.2008 :: 17:58 :: от woods
#9
Re: Дефакто и деюре
#4, Нищо против, ама никога не съм садил дърво. Ама нямам нищо против да участвам с Горичка в обръщението към кмета :-D
30.01.2008 :: 18:02 :: от woods
#10
Re: Дефакто и деюре
ref. to #7, Ето, виждате ли, дори няма нужда кметът да дава пари! Има мераклии дето за доброто дават дърветата. Остава само да кажете на кмета че ще садите за да ви похвали, а не арестува, и готово!
31.01.2008 :: 00:59 :: от mitar
#11
Re: Дефакто и деюре
Става дума за не много дръвчета, в момента са двадесет и няколко. Ще се опитам да ги докарам до стотина, но зависи колко от тях ще докарам до размер за засаждане. По- скоро идеята ми е да покажа нагледно, че това може да го направи всеки.
До сега не съм садил с Горичка, но сичко си има начало.
02.02.2008 :: 15:05 :: от gerimira
#12
Re: Дефакто и деюре
няма проблем относно кандидати за засаждане,само да се организира в удобен ден и сме на линия
02.02.2008 :: 16:20 :: от gerimira
#13
Re: Дефакто и деюре
Незнам защо досега не са засадени всички празни места със дръвчета, но естествено на 80% от хората в София не им пука за мръсния въздух който дишаме, и особено на тия във парламента които гледат как само да си напълнят джобовете. Незнам докога ще се примиряваме.
05.02.2008 :: 00:00 :: от IvanRadev
#14
Засаждане на дръвчета
Ако има подобна иниациатива във Варна ми се обадете :)
06.02.2008 :: 02:33 :: от mitar
#15
Re: Дефакто и деюре
Драги ИванРадев и всички варненци, не е сложно и не е късно.
1. Събери семена от дървета. По дърветата има неокапали семена: например ясен, явор, американски клен, гледичия, китайски мехурник, чинар, айлант. За мен Витоша е близо, но ако отскочиш до малко по- високо по снега ще си намериш семена от бук, шестил, полски клен, габър... Дори някои от тези имена да ти говорят малко, а други нищо, все пак намери семена и експериментирай с тях. Поне аз правя това. Да изглеждат здрави, да не са кухи, гнили, мухлясали или изядени.
2. Постави ги в условия за покълване: в саксийка или някакъв дръг съд с пръст, или върху мокър памук, на топло в къщи или на терасата да чакат пролетта.
3. Почакай 2-3 години да стигнат размера за засаждане. Накога просто хващах лопатата и отивах да садя в парка. Сега предпочитам да ги дам на Горичка, защото парка все пак не е за стихийните ми експерименти, по- добре е да се съгласува. А и искам да се запозная със съмишленици.
Успех!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg