Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.01.2008 :: партньор

За града

от dnevnik.bg :: Коментари (7) :: (4083 прочитания)

Европейската комисия стартира инициатива за борба с глобалното затопляне в над 100 града. 15 столици вече изразиха подкрепата си за инициативата.
Текстът е публикуван в "Зелен фокус" на "Дневник"

Европейската комисия постави началото на Конвент на кметовете — най-амбициозната актуална инициатива за въвличане на гражданите в борбата срещу глобалното затопляне. Тя идва в резултат на неофициално допитване до множество градове на територията на Европа, чиито кметове ще се присъединят към инициативата на Комисията за учредяването на Конвента.

Той представлява официален ангажимент от страна на присъединилите се градове да надхвърлят целите на ЕС за намаляване на техните емисии на CO2 посредством действия в подкрепа на енергийната ефективност и възобновяемата енергия. Почти 100 града от цяла Европа, сред които 15 столици, вече изразиха подкрепата си за Конвента.

Конвентът на кметовете ще бъде инициатива, насочена към постигането на определени резултати, в центъра на която ще стоят конкретни проекти и измерими резултати.

Присъединилите се градове и региони ще се ангажират официално с намаляване на емисиите си на CO2 с над 20 % до 2020 г., като за тази цел ще разработят планове за действие за устойчива енергия. Гражданите ще бъдат информирани съответно за постиженията на техните градове посредством периодични доклади, които могат да бъдат обект на проверка от трета страна.

Комисията ще подкрепи градовете и регионите, участващи в Конвента, при обмена на добри практики в областта на устойчивата енергия чрез механизъм, наречен "критерии за отлични постижения". Комисията възнамерява да договори условията за участие в Конвента и на други основни заинтересовани страни. Съдействие при изпълнението на задачите по контрол, работа в мрежа и насърчаване, ще оказва секретариат на Конвента. Той ще бъде финансиран по програма "Интелигентна енергия Европа".

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

30.01.2008 :: 09:40 :: от spart
#1
> Конвент на кметовете — най-амбициозната актуална инициатива за въвличане на гражданите в борбата срещу глобалното затопляне
Е това ако обясните как става... Па не дай си боже в София - мястото където ДВЕ топлоцентрали работят не за да генерират ток и топла вода, а само за да топлят водицата. В смисъл България е толкова богата, че може да си позволи централа за ток и друга централа за топла вода. Та гражданите в този случай бледнеят пред управниците.
30.01.2008 :: 18:56 :: от Светослав93
#2
Re: За града
За намаление на парниковите емисии има решение-ограничение върху движението.Пример:
1.Забрана за камионите и високогабаритните и големи превозни средства д апътуват през деня-пътуването да става само нощно време!
2.Забрана в Неделен ден на всички тирове и камиони да пътуват в страната
3. Плащане на еко такса от всички шофьори-примерно месечен данък 5 лв. на шофьор,или плщане такса за годината-50 лв.Тези пари да отиват за залесяване на нови гори и изобщо за чистотата в България.Повишаване на такса смет-но фирмите да си вършат поне работата.Повишаване на водата-в някои общини водата е мн. ефтина и гражданите си позволяват да я прахосват аа миене на коли и излежаване под душа с часове.Водата е ресурс,който трябва да се ПЕСТИ И ТО МНОГО!Повишаване на тока и пр. НЕПРИЯТНИ И НЕУГОДНИ ЗА НАС НЕЩА,НО АКО СЕ СПАЗВАТ И ВСИЧКО Е КАКТО ТРЯБВА НЯМА ДА СМЕ НА ТОЗ ХАЛ!
30.01.2008 :: 20:55 :: от IvanRadev
#3
Re: За града
Според мене, всичко трябва да започне от началните училища. Ако там не се направи реформа на обучението и въвеждане на нови учебни предмети, всякакви други иниациативи остават безпредметни. Каквито права, свободи и ограничения да наложиш на един незапознат с проблема човек ще му е все едно. Ако децата от малки се възпитават на простички работи за спестяване на енергия, любов към природата и нейното опазване, то след едно поколение много от тези проблеми на днешното общество ще започнат да се стопяват. Ако ниската култура е причината за замърсяването на околната среда, то чрез борба само срещу последиците няма да се постигнат особени резултати.
31.01.2008 :: 20:00 :: от Whiskey
#4
Re: За града
У нас - ниска култура и висока незаинтересованост у малки и големи.
01.02.2008 :: 02:49 :: от maniuni
#5
Re: За града
IvanRadev
абсолютно съм съгласна, ако децата от малки се научат да уважават околната среда, после няма да е трудно да си наложат някои ограничения с цел чистота и грижа за природата
03.02.2008 :: 18:32 :: от inscence
#6
Re: За града
съгласна съм с иван радев, за това че децата могат да променят своя живот утре, ако днес ги научим да ценят чистата природа и да взимат от нея само това което им е нужно - и съответно - на възможно най-ниското ниво на организация на обществото - децата заживеят с уважение към средата която обитават.Промените стават бавно-затова да започнем от този момент!
[image]http://www.unicontsoft.com/upload/pix/7.gif[/image]
[url]www.essencebulgaria.org[/url]
07.02.2008 :: 12:31 :: от gerimira
#7
Re: До горичка
Искам да попитам дали Горичка неможе да се свърже с някоя голяма медия, и да се организира кампания за очиствене на мръсния въздух в София. Знам ,че това е трудна задача, но може поне да се спрат от движение старите коли и камиони , и да се залеси на всяко свободно място.Има много хора които ще ви подкрепят. п.с. 1600 души в Сидни умират от мръсния въздух/ пише го в сп. Интро/ на година.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg