Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.02.2008 :: партньор

Фрийрайд

от Надя Станчева :: Коментари (7) :: (4379 прочитания)

Горите в Алпите са изсичани векове наред и за да се спасят от лавините, сега хората започват да залесяват. Важно е ние да се поучим от грешките им за тези и много други неща.
Миналия месец имах щастието да прекарам една седмица сред красотата на френските Алпи. Като изключим гледката към Монблан, безкрайните бели склонове, по които оставихме първите следи, яркото слънце и глетчерите на 3600 метра, имаше и няколко съвсем не божествени неща, които ме впечатлиха.

Докато се возиш с някой от десетките лифтове, върху снега под теб не проблясват станиолчета от изядени вафли. Хората оставят колите си на паркинга и тръгват нагоре с кабини, седалкови лифтове или влекове. Нямаше вариант да се качиш с колата до пистата. Миналата седмица на Алеко далеч не беше така. Във Франция няма опасност докато спускаш някое по-затънтено място, пред теб да изскочи ентусиаст с моторна шейна. На Рилски езера улеите вече са предизвикателство именно за тези нови "любители" на планината, а не за смелите фрийрайдъри. В хижата на едно супер малко селце, имаше контейнер за пластмаса, стъкло и компост. А най-вкусните кроасани в местната patisserie се продаваха в книжен плик от 100% рециклиращ се материал.

Всичко това ме изпълва с моментна носталгия, леко съжаление, но и много позитивна нагласа. Алпите наистина са величествени, но и гледката от Белмекен също може да е разплакваща. Всъщност в опазването на горите и планините си, въпреки престъпното строителство от последните години, сме доста по-напред от Швейцария, Франция или Италия. Горите в Алпите са изсичани векове наред и за да се спасят от лавините сега хората там започват да залесяват наново. Важно е ние да се поучим от грешките им. Колкото до останалите "дребни" наблюдения на тема чистота и екология, те изискват минимални човешки усилия и спазване на основни правила. Щом в едно малко френско село това е възможно, не би трябвало ние да се затрудним чак толкова.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

15.02.2008 :: 08:22 :: от wonder
#1
Re: Фрийрайд
Горичка, айде, качваме се на един автобус и отиваме да залесяваме Алпите.

Цяяла пролет, лятото... и евентуално към края не есента да се върнем ?
Или да не се връщаме. Има ли съгласни ? :-D
15.02.2008 :: 18:27 :: от Denski
#2
Re: Фрийрайд
Аз съм за :)
16.02.2008 :: 09:37 :: от alexx
#3
Re: Фрийрайд
Защо Алпите, а не нашия роден Балкан?
Интересна история от мой приятел:
Според архивни снимки Врачанския балкан преди 100 години е бил гола поляна. Тогава се взима решение за залесяване (предимно иглолистни дървета). В момента планините покрай Враца са много добре залесени и гледката е невероятно красива, особено през есента.
16.02.2008 :: 10:25 :: от pstj
#4
Re: Фрийрайд
Хайде да не е в Алпите, може ли? Пообиколих местенца в Европа, видях доста неща, със сигурност мога да кажа, че България има наистина една от най-великолепните природи! Обратно, в градовете ни е много по-мръсно. Защо похабяваме даденостите вместо да ги използваме ми е ясно - българинът е писюрин, унаследил го е от турското си робство. И гледа бързата печалба - също тачена черта на арабите - дребния алъш-вериш. Да не говорим за прословутия ни тарикатлък. Според мен е най-добре да се започне от децата. Много излети, много обяснения, много рязсяснения, талантливи и инспириращи лектори. Ако успеем да създадем едно отговорно поколение, само едно, всичко ще се оправи. Но как да стане не знам, не е и моя работа да го измисля, има едни хора, за които ходихте и гласувахте, дадохте им права да се разполагат с живота и бъдещето на и в България. Сега е време да им потърсите сметка, пишете си писмата, телефонирайте и действайте. Аз обаче не мога да остана тук... Не и в град като София например. Просто е УЖАААААСНО там. Дори не искам да стъпвам. По - голяма мизерия и мръсотия не съм виждал. И още нещо. Испанците например бяха много по-мръсни от много българи, и те хвърлят хартии и опаковки, малко рециклират, но беше в пъти по-чисто по улиците в града. Просто хората чистят. Ние тук хем цапаме, хем не чистим, щото не е в дома ни. А някои и в дома си не чистят. К'во да правиш....
17.02.2008 :: 02:48 :: от Denski
#5
Re: Фрийрайд
pstj, обучението на следващото поколение е наистина важно, въпреки че определението "следващото" е малко неясно - съдейки по коментарите възрастта на потребителите на сайта варира между 50 и 15 (диапазонът може и да е по-голям), което обхваща 2-3 поколения така или иначе. За съжаление според доста изследвания ако не се вземат мерки в световен мащаб за следващото поколение (да кажем, децата които са родени сега или в близките 5-6 години) може и нищо да не е останало :( Тъжно, но факт. Така че щем не щем, трябва не само да полагаме усилия за образоването на децата, но и на възрастните (понякога и доста по-възрастни от нас самите), което си е доста трудна, да не казвам понякога невъзможна работа :(
18.02.2008 :: 16:58 :: от killabunny
#6
Re: Фрийрайд
Възпитанието на децата започва в семейството - ако мама и татко не те научат да пазиш природата, за трите R-та и т.н., кой ще го направи? Училището ли? Въобще не мога да се надявам на тях! Определено ще са необходими години натякване, докато нещо се промени в мисленето на българина!
19.02.2008 :: 01:01 :: от Aseda64
#7
Re: Фрийрайд
И горат над Банско е залесявана, но сега се изсича. Нямам предвид там където са пистите, а там където е лудото строителство. От първа станция нагоре. До скоро бяха живи хората, които са залесявали.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg