Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.02.2008 :: партньор

Треска за злато

от Силвия Тулева :: Коментари (19) :: (8341 прочитания)

Добивът на злато е силно замърсяваща индустрия. Хубаво е да се замислиш преди евентуално да я подкрепиш в деня на Свети Валентин тази седмица.
В средата на 19-ти век Америка е завладяна от златната треска. Представата ни за златотърсачите от онова време почти винаги се свежда до мърляв чичко, размахващ кирката някъде дълбоко под земята или пък нагазил до колене в река, прекарващ през сито камъни и пясък в търсене на буца злато.

Сега обаче всичко това е само мил спомен. Днес повечето мини са изнесени над земята, като така са унищожени хиляди акри гори и цели екосистеми. Например между 1990 г. и 1998 г. повече от 30 000 души биват изселени от минен район в Гана, заради добива на злато. А тъй като буците злато са изключително редки, златото се извлича по химичен път от рудата чрез използване на цианид. В някои от мините в Перу, за да се извлече 1 унция злато, трябва да се обработят 30 тона руда, а в Невада количеството достига до 100 тона.

Цианидът е изключително токсичен химикал. Обработената руда, от която вече е извлечено златото според някои не бива да се смята за отпадък, тъй като винаги я е имало в природата. Но след като е минала обработка с цианид, рудата не само, че се превръща в отпадък, но тя става много опасна, тъй като цианидът се просмуква в почвата и подпочвените води и продължава да трови околната среда много дълго след като мината е била затворена. С цианида всъщност не се изчерпват възможностите за добиване на злато, но това е най-евтиният начин за извличане на микроскопични златни прашинки, а златото е станало прекалено оскъдно, за да може да се добива по друг начин от недрата на земята. Въпреки че злато се добива в над 60 страни, само 167 600 тона са извлечени през всичките тези години. За сравнение 999 милиона тона желязо са извлечени само за миналата година.

Това се казва кофти новина: През 2001 г. отпадъци от златната мина Бая Маре в съседката ни – Румъния, се изсипват в близката река. Питейната вода на 2,5 млн. души бива замърсена, а 1200 тона риба умира от отравяне с цианид.

Цифра: 20 тона отпадъци стоят зад един най-обикновен 18 каратов златен пръстен.

Нашият съвет: Предавай за рециклиране старата си техника. Мобилни телефони, компютри, телевизори, радиоприемници – във всички тях има известни количества ценни метали като злато, сребро, платина и др. Добивът на злато и други метали при рециклиране освен, че е в пъти по-голям от този при минната дейност, е и в пъти по-малко замърсяващ.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (19)

12.02.2008 :: 12:04 :: от verde
#1
Re: Треска за злато
Здравейте, Горичка, искам да попитам нещо, което може да не е по темата, но живо ме интересува. Има ли специални контейнери за изхвърляне на употребявани батерии и ако е така, къде? Може и да сте писали преди, не зная...ако е така, извинете ме. Купих си нови батерии и на етикета на опаковката пишеше, че трябва да се изхвърлят само на специални места. Наясно съм, че батериите са токсични и не бива да се изхвърлят в битовия отпадък, но къде другаде??? Рядко ползвам батерии, но все пак се налага понякога. Затова искам да се рециклират.
12.02.2008 :: 12:27 :: от Олга
#2
Re: Треска за злато
verde, пробвай в Метро - цитирам Denski от една друга дискусия, иначе не съм ходила и не съм ги виждала.
12.02.2008 :: 12:35 :: от alexx
#3
Re: Треска за злато
според една друга тема има контеинери за батерии в метрото в София. никога не съм го ползвал и незнам.

Къде да предадем за рециклиране старата и ненужна електроника?
Не съм виждал някъде да е възможно, дори и в големите вериги за ел. уреди не съм срещал такава информация. За сравнение в една друга държава в централна Европа има такива магазини, но обикновенно трябва да закупиш нов уред. Там също не е много наясно как и къде да си занесеш старите уреди.
12.02.2008 :: 12:54 :: от verde
#4
Re: otnosno bateriite
Виждала съм в Германия малки прозрачни контейнери за батерии и за стари мобилни телефони в магазини от типа на Технополис - за техника. Опасявам се, че в България ако няма къде и как да се рециклират (включително и ел. уредите), дори да си изхвърляме ненужните вещи на определените за целта места, накрая пак ще отидат на сметището...А досега не съм намерила информация да имаме завод за рециклиране на стари батерии, уреди или мобилни телефони.
12.02.2008 :: 13:35 :: от woods
#5
Re: Треска за злато
Аз пък знам че човекът е създаден за да добива на извънземните златото.
12.02.2008 :: 13:37 :: от woods
#6
Re: Треска за злато
И все пак бижутата са тъпи, да.
12.02.2008 :: 13:45 :: от Олга
#7
Re: Треска за злато
alexx, екобултех събират електроника. Виж картата на пунктовете за събиране: http://www.ecobultex.com/index.php?m=731&lang=1
Явно вече има кутии на доста места, но в Техномаркет в Люлин, където съм ги виждала, бяха празни...
12.02.2008 :: 14:04 :: от woods
#8
Re: Треска за злато
Имаше нещо за Rosia Montana, по отношение на Romania, но не помня много.
12.02.2008 :: 14:07 :: от woods
#9
Re: Треска за злато
#3, Не в метрото в София, а в Метро София.
12.02.2008 :: 14:09 :: от woods
#10
Re: Треска за злато
#4, Говореше се, че заводът за батерии (в Никопол, или не знам къде) щял да бъде първият който ще рециклира. Не знам какво е станало.
12.02.2008 :: 15:18 :: от angelheart
#11
Re: Треска за злато
Фирма Балбок Инженеринг събират за преработка стари батерии, контакта с тях става на тел./факс 02/944 19 07
12.02.2008 :: 15:56 :: от markova_z
#12
Re: Треска за злато
toner direct също рециклират техника, най-вече монитори, тонер касети също.
Може да ви се стори смешно, но събирам старите си батериии и 1 годишно ги давам на приятели, които живеят в чужбина, за да ги изхвърлят където трябва там.....
12.02.2008 :: 23:13 :: от spart
#13
Re: Треска за злато
> Цианидът е изключително токсичен химикал

Долу-горе се разбира какво има предвид авторката, но все пак се предполага и тя да има някакви познания щом се е хванала да пише.
Та нека по-добре кажем, че цианидиТЕ са изключително токсични химикалИ, иначе току-някой изпадне в заблуждението на авторката, че цианидът поначало е само един - долу-горе разликата е като да кажем че газът се диша и че кислородът се диша. Между другото, именно в отпадъка от преработката на златна руда има РАЗЛИЧНИ цианиди, не е само един. Те са токсични, но чак изключително- хм, при подходящо съхранение не са по-опасни от продуктите на промишлената химия, като да речем азотните торове. Това е при подходящо съхранение, подчертавам. Цианидната шлака освен това подлежи и на рекултивация.

>Предавай за рециклиране старата си техника. Мобилни телефони, компютри, телевизори, радиоприемници – във всички тях има известни количества ценни метали като злато, сребро, платина и др

За съжаление сте далеч от истината. Имало е някога. Не мислете, че в някоя от съвременните техически играчки, които в Китай струват 5$ с включена печалба на производителя има от тези скъпи метали. Там всички метали (доколкото количеството им е забележимо) се пестят максимално, а скъпите които сте посочили, се заменят с други, по-евтини.
За предаването за рециклиране на телевизорите примерно - ами я помислете доколко съвета ви е масово приложим. Аз лично се занимавам с рециклиране, но тази дейност е много слабо развита у нас и за 99% е просто неприложима поради липса както на информация, така и на организации, занимаващи се с рециклиране на посочените уреди. Да сте чували някъде да рециклират телевизори?
13.02.2008 :: 07:00 :: от wonder
#14
Re: Треска за злато
Когато си заживея сама, няма да си купувам телевизор..
И климатик и DVD, нито батерии. Само наистина нужното.

Действително, има толкова много вещи, които са само, за да ни задоволяват желанието да трупаме още и още материални неща.

Златото.. задържа в себе си енергия. Благороден метал...
Аз си правя сама обеците, герданчетата, от шишарки, клечици, връвчици, орехчета.. става красиво и уникално.
Не е като масово произведен пръстен.
13.02.2008 :: 10:58 :: от krem
#15
Re: Треска за злато
И със среброто ли е такава ситуацията, че аз го предпочитам.
13.02.2008 :: 21:24 :: от wonder
#16
Re: Треска за злато
Добре, на кого да вярваме в крайна сметка ?
На Силвия Тулева или на spart, който явно също има представа от тези цианиди и метали ?

Последно, има ли ценни метали в телевизорите или не ?!
13.02.2008 :: 23:54 :: от silvia
#17
Re: Треска за злато
krem, при среброто може би действа успокоително това, че по-голямата част от среброто всъщност е бипродукт от извличането на мед, злато, олово, цинк от руда.
wonder, за това дали в телевизорите има ценни метали - показателна е историята на една от най-големите минни компании - Норанда. През 80-те те започват да проучват вариантите да направят производството си по-доходоносно и проучванията им показват, че от компютрите и електронната техника могат да се извлекат поне два пъти повече метали отколкото от рудите и така започват да обработват малки количества електронни отпадъци. В края на 90-те Норанда вече е най-голямата компания в Северна Америка, която се занимава с рециклиране на електронен боклук. Явно има хляб в тази работа :)
14.02.2008 :: 00:08 :: от spart
#18
Re: Треска за злато
Хайде , понеже се обадих - та да продължа :)
Значи цианидите са са опасни ако някой ги яде, диша или докосва.Това е силна химична отрова. Поне по филмите предполагам сте гледали как някой го тровят с цианкалий и той мре на мига. Е, цианкалия е вид цианид. Макар и не съвсем точно, бих ги сравнил с някой силен химичните препарат, който се използва в големи количества - например тези за защита на растенията от вредители. Докато си седят във варела са ОК, но ако варела се спука или пък речеш да си топнеш пръстчето в него работата отива на зле. Кофтито с цианидите, е че варелите обикновено са доста големи - направо са си цели изкуствени промишлени езера, които трябва да се наглеждат, разбъркват и рекултивират по определени технологии. Тогава те се разграждат до по-малко вредни съединения, но както всяка работа и тази трябва да се прави както трябва. При правилно прилагане на технологиите, след няколко десетки години едно в едно подобно езеро вече може да вирее по-нормален живот. Риба - не. Рибите са стотици пъти по-чувствителна към цианидите отколкото човека. От всичко казано дотук предполагам става ясно, че такова езеро се изолира за известно време - става въпрос за години и то над 10, докато му се придаде някакъв по-приемлив вид с активни действия по него. Кофти става, ако на никой не му се занимава, занемари се - тогава авариите са само въпрос на време. Но при правилно, подчертавам правилно прилагане на технологиите аварии няма. Аз знам за три аварии по света за последните 50 години - румънската (широко отразена в медиите) и още две. Местата за промишлен добив на злато по цианидния метод са стотици, да не кажа хиляди.
Среброто се добива по различни методи, зависи от изходния материал - каква е суровината, рудата която се преработва. Една част също се добива по цианидния метод, друга част - чрез стопяване или електролиза - начини, който изискват повече енергия, но потенциално не толкова опасни при авария.
Който метод да се избере зависи от суровия материал който се преработва.
В съвременните телевизори злато сигурно има, но в количества, които никой не би рециклирал - дори в страни с много строги екологични изисквания. Да речем 0,002 гр злато в телевизор - общо взето почти по-случайност попаднали примеси :) Далеч по-екологично е да се рециклират другите метали в тях, както и повторната употреба на някои работещи електронни елементи. Най-голям проблем при рециклирането на ТВ-тата са пластмасовите корпуси и кинескопите, с които и на запад си блъскат главите какво да правят. Общо взето за кинескопите (стъклата) има метод за рециклиране който е енергоемък и е икономически неизгоден, затова почти не се и прилага. Пластмасите от битови електроуреди са доста трудни за рециклиране, като единственото решение в по-голям мащаб което знам е да се използват като пълнежен материал примерно в някакви пътни настилки или при запълването на някоя по-голяма дупка ;)
Хайде спирам ,че сайта май имаше някакво ограничение за дължината на коментара.
14.02.2008 :: 00:18 :: от spart
#19
Re: Треска за злато
А, Силвия се е включила с коментар, докато съм писал. През 90-те и особено през 80-те и 70-те в компютрите и телевизорите е имало доста повече злато, отколкото сега. Сега никой не рециклира телевизори заради златото, докато тогава се е правило. Компютрите са отделна работа и при тях дори и в момента систрува рециклирането на един от техните елементи заради златото. От останалите им чаркове също се изличат метали, но не благородни. По принцип е доста по-изгодно, екологично, енергийноефективно и не знам още какво прилагателно да кажа металите да се извличат от вече направени изделия - затова и компании като Норанда ще процъфтяват, на родна почва също има подобни примери.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg