Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.02.2008

Близо до бебето

от Василена Доткова :: Коментари (12) :: (7277 прочитания)

Да гледаш деца не е ядрена физика, всеки родител го може. Защо написах книга за родителство в хармония с природата?
Стартът на майчинството и при мен беше като при повечето съвременни градски хора – хвърляш се без особена подготовка, с надеждата че все някак ще се задържиш на повърхността от само себе си. И като много други не се оказах баш плувкиня по рождение, затова имаше няколко яки потапяния и нагълтвания с вода, докато овладея баланса.

Повечето ми приятели тогава все още бяха волни бездетни птички и не можеха много да ми влязат в положението. А положението беше толкова интересно, ново и все ми се искаше да разказвам за него. За това, как майките говорят за детето си в първо лице множествено число (“Ние май се наакахме и затова ревем.”), как по градинките се водят престрелки кога и с какво да се захранва, даденост свише ли е кърменето или въпрос на правилни действия, престижно ли е детето ти да проходи без някога да е пълзяло и т.н.

Веднага щом успях да подам глава от дълбокото и да се огледам, ми беше станало ясно, че съм привързан родител без никакво колебание. Привързаното родителство ще рече донякъде и малко да те помързява – кърмиш когато и където ти падне, спиш заедно с бебето, носиш го колкото поиска и други в този дух. Ще рече също и да ти пука за планетата. Но понеже този стил тогава още не беше много популярен по нашенските градинки, се чувствах като представител на някаква субкултура, противопоставяща се на порочното в мейнстрийма и предвещаваща да спаси света.

После привързаното родителство пък взе да става все по-популярно, а приятелите ми масово си народиха бебета и явно толкова съм им надула главите в опитите си да им спестя моите грешки, че накрая ми казаха: “Бе ти що не вземеш да напишеш една книга?”, явно за да престана да им досаждам. Аз пък взех, че се вързах, и така, докато предвкусвах как ще гушкам второто си бебче, се порових и събрах малко идеи, които се опитват да улеснят други в моето положение. Обещала бях да не раждам, докато не е готова книгата, така че бебето ми Анастасия се роди с цели 10 дни закъснение – хайде някой да ми каже, че не съм си комуникирала с нея успешно още в корема ми. С нейна помощ продължавам да се уча.

Ако и ти имаш нещо, което искаш да споделиш или ако засега не намираш достатъчно сродни души в кварталната градинка, ела да си говорим в блога ми: www.blizodobebeto.com

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (12)

10.02.2008 :: 11:32 :: от woods
#1
Re: Близо до бебето
Отивам да я купя, знам на кого ще я подаря ;-)
11.02.2008 :: 10:50 :: от verde
#2
Re: Близо до бебето
От къде всъщност мога да си купя тази книжка?
11.02.2008 :: 11:36 :: от mandarinka
#3
Re: Близо до бебето
Ех, а аз току-що те питах в другата тема за бебетата, каква е тази книга и кога ще излезе ;) Е, намерих отговора тук ;)
11.02.2008 :: 17:48 :: от b_angel
#4
Re: Близо до бебето
"Близо до бебето" вече може да намерите в София (Книгомания в Mall of Sofia, Хеликон, книжарницата на СУ), Варна (Книгомания в Pfohe Mall), Пловдив (книжарницата на Сиела в Съда). Очакваме да бъде разпространена и в другите големи книжарници.
12.02.2008 :: 13:22 :: от verde
#5
Re: Близо до бебето
Страхотно! Ще си я купя със сигурност... Поздравявам Василена за чудесната идея да напише тази книга и за увлекателния стил. Вече разгледах сайта www.blizodobebeto.com и намирам нова информация, върху която преди не се бях замисляла. Нямам дете, но се надявам скоро да имам, така че ще ми е много полезна книгата, която явно има амбицията да разчупи установените навици при раждане и гледане на бебе от 70-те години на миналия век.Аз почти не съм кърмена, благодарения на факта, че са ме изписали с болнична инфекция, преминала в пневмония. После....антибиотици, седмици на системи, натравяне на кръвта от лекарствата, родителите ми изтормозени гледали, че бебето им може да не оцелее. Кърмата на майка ми спряла от стреса, пък и нямала достъп до мен, за да ме кърми. Все пак съм имала късмет, шанс и най-вече закрила Свише. Но пък сега боледувам често и причината може да е в това, че не съм кърмена повече от няколко дни през живота си.
13.02.2008 :: 11:43 :: от vkirilova
#6
Re: Близо до бебето
Привет.Купих си книгата и наистина е страхотна! В Пловдив можете да я намерите и в "Летера" на Джумаята! Приятно четене!
13.02.2008 :: 17:06 :: от elfykarutsa
#7
Re: Близо до бебето
Прочетох книгата и съм очарована...
14.02.2008 :: 10:25 :: от Бу
#8
Re: Близо до бебето
Радвам се, че вече е в книжарната мрежа :D Много хора ме питаха къде може да се намери книгата, сега мога да им кажа.
15.02.2008 :: 11:38 :: от blagovesta
#9
Re: Близо до бебето
Приветствам "горичка" за това, че "БЛИЗО ДО БЕБЕТО" вече е достъпна до всички. Наистина стойностна книга, от която има страхотна нужда. Дано новият поглед към майчинството и въобще към живота да намери все повече последователи. Аз наистина се зарибих....Като маика, с най-голямо удоволствие подарявам, препоръчвам, рекламирам и агитирам всички около мен. Браво Василена!!!
В Кюстендил може да се купи в Хеликон.
16.02.2008 :: 16:57 :: от new_estrella
#10
Re: Близо до бебето
Имам голямо желание да си купя книгата, но не съм от София или Пловдив, ще ми кажеш ли на кое издателство е книгата за да си я поръчам от близката книжарница.
19.02.2008 :: 11:17 :: от blagovesta
#11
Re: Близо до бебето
на "ciela" (дано не бъркам правописа... в момента книжката е в спалнята, а малкия спи там и не искам да тропам)
20.02.2008 :: 12:10 :: от b_angel
#12
Re: Близо до бебето
Здравейте, книгата се продава и в www.mobilis.bg
Много се радваме, че ви харесва :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg