Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.02.2008 :: партньор

Валентинка

от Силвия Тулева :: Коментари (14) :: (7327 прочитания)

Свети Валентин. Любов и розови мечти... Хайде да развенчаем и този мит.
14 февруари – денят на Свети Валентин. През този ден цветарите отбелязват бум на продажбите. Голяма част от цветарските оранжерии в Латинска Америка, Индия и Китай се подготвят специално за 14 февруари, за да могат да посрещнат нуждите на влюбените американци и европейци.

Най-ценени са червените рози с голям цвят и дълга дръжка. Естествено трябва да са в идеално състояние, а това се постига с помощта на пестициди, фунгициди, инсектициди и изкуствени торове, и то в големи количества. Тъй като цветята не са предназначени за храна, няма регулации относно употребата на химикали. Така хората, работещи в цветарниците, биват системно облъчвани с отрови, а почвата и подпочвените води се насищат с токсични химикали. Има и нещо друго - по това време на годината на розите им е малко студено, за да виреят на родна почва и цветята обикновено изминават огромни разстояния докато стигнат от оранжерията до магазина. Според изчисленията всяка роза е изминала средно 1500 мили преди да се появи в някой цветарски магазин в Щатите, където са и най-големите продажби.

Свети Валентин е вторият празник по продажби на картички (на първо място е Коледа) и е на първо място по продажби на шоколад. В Япония например почти половината от годишните продажби на шоколад се падат на този ден, тъй като там има традиция тогава жените да подаряват шоколад на всички познати мъже.

67% от световния добив на какао се пада на западна Африка, като често в производството участват деца, които са принудени да работят при мизерни условия. А при отглеждането на какао се използват огромни количества пестициди, следи от които се откриват и в шоколадовите изделия. За да се освободи място за какаовите плантации пък се изсичат тропически гори.

Свети Валентин. Любов и розови мечти!

Това се казва новина:
90% от розите се купуват от мъжете; 15% от американките си изпращат сами цветя за Свети Валентин; 85% от картичките се купуват от жени, а най-много картички си разменят децата; 3% от собствениците на домашни любимци им правят подарък на този ден.

Цифра:
180 милиона рози, 36 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони, около 1 милиард картички и още много плюшени играчки се очаква да бъдат продадени тази година само в САЩ.

Нашият съвет:
Изпрати е-валентинка, подари биошоколад, а защо не и дръвче вместо цвете или просто целуни любимия човек.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

13.02.2008 :: 12:17 :: от Бу
#1
Re: Валентинка
Ха! Още една причина да ме дразни лекинко празникът :D

Ако ще се обичаме, да се обичаме целогодишно и например - без умрели цветя и дървета под формата на картички или пък плюшени животни, изработени в третия свят с етски труд.
13.02.2008 :: 12:48 :: от markova_z
#2
Re: Валентинка
Дааа напълно подкрепям Бу. Жалко, че все още тук има мнооого малко разнообразие от Еко подаръци, а да си поръчаш такъв от чужбина вече прави цялата работа не толкова еко. Така че фантазирайте! :-)
13.02.2008 :: 14:06 :: от Tchonev
#3
Re: Валентинка
Имам един-два въпроса към автора - кой по-точно принуждава африканските деца да работят, и също така каква е причината да живеят в мизерни условия?
Благодаря
13.02.2008 :: 14:20 :: от krem
#4
Re: Валентинка
Не съм съвсем съгласна.
Това, че отричаме начина на празнуване на празника не значи, че трябва да отричаме самия празник.
Мисля, че няма нищо лошо да празнуваме всички прекрасни поводи, а какъв по-прекрасен от любовта, но едва ли най-добрият начин е с тонове излишни подаръци, да не говорим картички и плюшени играчки.
Това е изкривеният американски начин (начина на търговските отдели на производителите на въпросните подаръци), също както са изкривили разбирането за Коледа и от време прекарано със семейството е станало времето на Дядо Коледа, подаръците и големите обороти на магазините.

За мен правилният начин на празнуване е да кажа "обичам те" , също както на Заговездни се казва - "прости ми". Толкова. Това е по-еко и от всеки "еко подарък". Всеки повод да обърнеш внимание на любимия човек и да прекараш една специална вечер с него е добре дошъл. Вярно е, че би трябвало да го правим всеки ден, но всички знаем как ни повлича ежедневието.
(Тук се замислих, че ако американците празнуваха Заговездни сигурно щяха да измислят шоколадчета с надпис "прости ми". Какъв пропуск за тях.)

Моят съвет:) просто целуни любимия човек и му кажи, че го обичаш за хиляден път, не му е омръзнало да го чува, гарантирам! прекарай вечерта с него, направете нещо заедно, дори и да е просто една разходка
13.02.2008 :: 14:48 :: от PRA
#5
Re: Валентинка
аз не съм по тези неща, така че ще спестя материал :)
13.02.2008 :: 15:13 :: от silvia
#6
Re: Валентинка
@Tchonev
Децата обикновено биват продадени в робство от собствените си родители и роднини или пък биват отвличани. Преди време бях попаднала на един покъртителен сайт на някаква организация в Брега на слоновата кост, където имаше направо плашещи истории и дори не съм предполагала, че това може да се случва в наши дни, за жалост обаче в момента не мога да го намеря. Прилагам обаче няколко материала, които може да са ти интересни http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EPF/is_24_101/ai_85103768
http://www.antislavery.org/homepage/news/cocoareport290702.htm
13.02.2008 :: 15:49 :: от Tchonev
#7
Re: Валентинка
Силвия, благодаря за линковете, прочетох внимателно. Осъдително е да има робство в нашето съвремие, макар че, съгласи се, тези деца няма как да бъдат наети за IT специалисти. Сега ти ще кажеш, че нямат достъп до образование (така пише и в една от статиите), но пък аз съм чувал разкази от Африка за построени от западни организации училища, чиито чинове, дъски и дограми са ограбени за броени дни за разпалки и обзавеждане вкъщи.
Също така, не мислиш ли, че като се обявяваме срещу употребата на всички стоки, които са пътували много, трябва да спрем да ползваме интернет, тъй като лаптопите ни съсдържат пластмаса (добита от петрол - възможно най-нееко стоката), злато и други редки метали (което се добива от само няколко места в света), мощни кикрочипове (които също се произвеждат на относително малко места) и т.н. Да ползваме само стоки, произведени около нас, означава да се върнем към натуралното стопанство.
Какво мислиш по въпроса? Не се заяждам, просто аз имам други виждания върху нещата и ми е интересно мнението на различните от мене
Благодаря
13.02.2008 :: 16:30 :: от silvia
#8
Re: Валентинка
Не, съвсем не съм на мнение, че трябва да обявим бойкот на всички стоки, идващи от далече или такива, за чиято направа са използвани оскъдни или редки ресурси. Самата аз не бих могла да си представя ежедневието си без интернет и няколко часа, прекарани пред лаптопа. Мисля си обаче, че не е нужно да се обграждаме с най-новото и модерното, просто защото обществото, рекламите, медиите, производителите и търговците тръбят отвсякъде предимствата на новото пред старото. Например това, че мобилният ми телефон е на 5 години съвсем не ми пречи да го използвам по предназначение - за разговори, а това, че нямал един куп екстри - много важно, на мен си ми върши работа.
И конкретно по темата за Св. Валентин - имам приятелки, които реагират така все едно е дошъл края на света, ако мъжете им не се появят с огромен букет цветя на този ден или пък с някакъв подарък. Подкрепям напълно Крем, защото целувка и мила дума са си достатъчни, за да изразиш чувствата си към другия. Не е нужно да се обграждаме със стоки и чувства еднодневки. Ох, много се разписах :)
13.02.2008 :: 19:03 :: от vrabche
#9
Re: Валентинка
мисля си,че не само няма лошо да се празнува,а че даже е препоръчително по всякакви поводи и начесто. и както явно всички тук четящи сме съгласни - празнуването не е само шопинг на едно или друго. има си алтернативи и аз предлагам една.сигурно вече сте чули,а ако не сте - ето, сега научавате, утре в 18.30 пред народния театър ще има масова целувка за спасяването на иракли. аз ще съм там. добър вариант,а?
13.02.2008 :: 19:53 :: от wonder
#10
Re: Валентинка
Сега реших – аз ще купя за майка био шоколад, а за татко ..не знам още.. и просто ще им кажа че ги обичам, че ги обичам много.

Защото родителите са най – ценното нещо за мен. Казвам им го така рядко; по – често го повтарям на някакъв там мъж, дето няма смисъл..

Да бъдем по – добри с хората, които обичаме...
И с планетата.
14.02.2008 :: 11:03 :: от margi6
#11
Re: Валентинка
Любовта към БГ природа :-)
14.02.2008 :: 11:05 :: от margi6
#12
Re: Валентинка
Днес 18:30 пред Народния театър
http://daspasimirakli.org/
15.02.2008 :: 17:40 :: от mandarinka
#13
Re: Валентинка
Аз получих френско сирене във формата на сърце, а подарих бутер баничка за закуска във формата на сърце! Получи се прекрасно, въпреки, че сиренето се беше деформирало по пътя от Франция до тук, а бутер баничката стана...огромна :D
15.02.2008 :: 18:27 :: от silvia
#14
Re: Валентинка
Мандаринка, това за френското сирене не трябваше да го казваш, изтекоха ми лигите :P
А ние си направихме валентинки - меденки. Аз само ги слепвах със сладко и тихомълком си крадях от тестото, но все пак помогнах :D
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg