Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.02.2008 :: партньор

Китайска дилема

от Босилена Мелтева :: Коментари (14) :: (5338 прочитания)

Огромната китайска икономика стремглаво набира мощ. Това я изправя пред съдбоносен избор - да заеме челното място сред замърсителите или да поеме цената на зеления икономически растеж.
Над 1.3 милиарда живеят в най-населената страна на планетата и почти всеки мечтае за американския начин на живот с висока консумация на енергия. Ако съдим по икономическия ръст, тази мечта ще се сбъдне съвсем скоро, но със своите кошмарни последствия за световния климат. Статистиките са стряскащи - увеличаването на парниковите емисии от 2000 до 2030 г. в Китай ще се изравни с нивото на растеж в останалия индустриален свят според Международната агенция за енергия.

Тези прогнози имат и алтернатива - ако Китай има волята и ресурса да прескочи тежкия индустриален път, по който мина Западът, безвъзвратните климатични промени могат да бъдат избегнати. Държавата има и пряк интерес да поеме в тази посока. Една основателна причина е, че тя вече се сблъсква със суровите проблеми, следствие от глобалното затопляне.

След прогнозите, че развиващите страни ще пострадат най-много от глобалното затопляне, преди година самите китайци излязоха с доклад доказващ, че в най-развиващата се сред развиващите се държави се очакват рязко покачващи се температури, драстични суши, бедствия. Недостигът на жито и питейна вода, както и силно замърсеният въздух вече са факт.

Според изчисления на Китайската програма за чисти енергии до 2050 г. нуждите за електричество на страната ще скочат на 2,600 гигавата, което се равнява на четири нови ядрени завода от 300 мегавата всяка седмица за 45 години напред. Със сигурност държавата ще има нужда от енергия и тя трябва да е чиста.

"Всичко свързано с чистите източници на енергия е по-лесно, ако се започне от самото начало" казва пред списание Тайм Дейвид Московиц, енергиен консултант, съветвал и китайските официални власти. При решение за нов завод или фабрика, Китай може да инвестира още в началото в по-чист и изпитан вариант.

Основната част от необходимата енергия ще се добива от въглища - единственият ресурс, с който страната разполага в изобилие, но който отделя двойно повече въглероден двуокис в сравнение с природния газ. Още от 1980 г. се обмислят различни стратегии и технологии за добиване на енергия, щадяща природата, за редуциране на парниковите емисии и намаляване на зависимостта от вносен петрол. В тези програми Китай си партнира с Южна Африка и САЩ.

Един от най-обещаващите проекти е на Научния център за чиста енергия в Цинхуа, който разработва нова технология - чрез нея въглищата биват обръщани в по-чисто газообразно гориво, което може да произвежда едновременно електричество и да бъде преработено в заместител на петрола. Това е т. нар. генериране на мултифункционална енергия (polygeneration).

Технологията все още е по-скъпа от директното горене на въглища, но центърът лобира пред китайското правителство за строежа на завод, който ще струва 600 млн. долара, и е оптимист, че той ще бъде построен.

Вредните емисии при горенето на въглища могат да бъдат намалени значително и чрез втечняване. "Шенхуа груп", пионерите в този бизнес в Китай, са отделили 3 милиарда щатски долара за тази технология, съобщава Асоциацията на китайската въгледобивна индустрия.

Според изчисленията, ако Китай инвестира основно в технологии, които вече се използват в САЩ, спестеният въглероден двуокис до 2012 г. може да се сравни с постигнатото, ако всяка страна подписала протокола от Киото спазва задълженията си.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

19.02.2008 :: 11:08 :: от woods
#1
Re: Китайска дилема
Абе Горички, вземете направете най-накрая тоя форум бе, дето цялата Горичка говори че ще го правите, айде има въпроси за задаване, коментарите под статиите взеха да ми омръзват.
19.02.2008 :: 11:44 :: от Boris
#2
Re: Китайска дилема
Точно така !!! Кога ще видим този форум? Освен статиите има и много други теми които можем да обсъждаме.

ИСКАМЕ ФОРУМ, ИСКАМЕ ФОРУМ, ИСКАМЕ ФОРУМ................!!!
;)
19.02.2008 :: 15:58 :: от woods
#3
Re: Китайска дилема
Кво му е сложното в крайна сметка - пуснете някъв примитивен пък после ще го доизмъчите.
19.02.2008 :: 16:45 :: от galia bancheva
#4
Re: Китайска дилема
И аз съм "ЗА" такъв форум. Има хиляди теми за беседване и въпроси за задаване. Ето и един от тях.
Как мога да се снабдя с торбичка от плат с Вашето лого. Днес гледах "Часът на мама" и видях, че вече тези торбички са реалност. Та, как и от къде да си купя??????????
19.02.2008 :: 17:15 :: от krem
#5
Re: Китайска дилема
и аз съм за форума
19.02.2008 :: 19:42 :: от Светослав93
#6
Re: Китайска дилема
Ми до 1 година да се надяваме,че ще пуснат форума!

Колкото до темата горе.... Мразя тези гадни,ниски,дръпнати,жълти недоразвити маймуни!Те са толкова вреди,че няма накъде-дребни,вредни,непотребни!Направо като чуя за монголи и се чувствам сякаш ме е ударил 220 волта ток!
19.02.2008 :: 20:31 :: от desislava
#7
Re: Китайска дилема
Svetoslav, ne razbiram dali mrazish kitaicite ili mongolite, sigurno i ti ne znaesh sled kato razlika ne pravish, a takava ima i to ogromna. Ne znam dali poznavash kitaici che da gi mrazish. Estestveno ne mojem da kajem kitaicite sa takiva ili onakiva,vse pak sa dosta narod, no pone tezi koito poznavam sa strahotni hora.
V Kitai naistina vazduhat e mnogo zamarsen i men lichno tova mi vliqeshe zle i ne se chuvstvah vinagi dobre.
20.02.2008 :: 10:23 :: от wonder
#8
Re: Китайска дилема
Светослав93, не мисля, че тук е мястото да споделяш своите расистки убеждения.
И не мисли, че ти си нещо повече от един китаец.

Нямаш правото да съдиш никого !
20.02.2008 :: 23:43 :: от spart
#9
Re: Китайска дилема
Към екипа, адмистриращ сайта на горичка: Знаете ли, че в държавите, където по-някаква случайност и екологичната култура е на по-високо ниво, оставянето на мнение като на светослав93 може да донесе и сериозни главоболия на сайта.
Бих ви помолил да отчетете, че мнението му в този сайт, където пишем малко хора,но сигурно повече четат, създава впечатление в новодошлите към зелената идея изобщо и лееееекичко да го затриете.
21.02.2008 :: 10:50 :: от Олга
#10
Re: Китайска дилема
е, няма да трием написаното от Светослав93, само ще му издърпаме ушите и ще му кажем повече да не прави така, че на този сайт сме широко скроени хора и не обиждаме на расов или друг принцип. а да не говорим, че китай и изобщо азия много дръпна в зелените неща, тъй че трябва шапка да им сваляме.
23.02.2008 :: 17:58 :: от earth's friend
#11
Re: Китайска дилема
Обикновени китайци не са виновни за мръсотиите, които
Китайското правителство и едрите бизнисмени причиняват
на природата. Мръсотиите (буквално и непряко) само
Господ Бог знае.
24.02.2008 :: 19:02 :: от earth's friend
#12
Re: Китайска дилема
Светослав93, китайците не са монголци.
25.02.2008 :: 10:48 :: от earth's friend
#13
Re: Китайска дилема
Форумът е чедесна идея, но отчасти е губене на време!
18.06.2008 :: 16:50 :: от earth's friend
#14
Re: Китайска дилема
16 от 20-те най-замърсини градове се намират в Китайскатаа народна република.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg