Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.03.2008 :: партньор

Идилия от слама

от Босилена Мелтева :: Коментари (12) :: (12168 прочитания)

Sacred Sands е комплекс от сламени къщи за гости в Калифорния. Къщите са модерни и луксозни - eко идилия!
Домът е мястото, където сме спокойни и уединени, можем да се отпуснем, да си почиваме и да се заредим за следващия ден. Би трябвало да е така. Много често обаче не е. Една съществена причина за разминаването на идеята за дом с реалността е материалът и начинът, по който са изградени къщите ни - с много токсични материали, формалдехид, почти без естествена слънчева светлина и връзка с околната среда.

Вероятно тези мисли спохождат и американците Скот Катлър и Стив Прат, когато правят екокъщите си за гости „Sacred Sands” на западния вход на национален парк "Джошуа Три" в Калифорния. Наричат ги "убежище в пустинята", където можеш да "освободиш съзнанието си, да освежиш тялото си и да се вслушаш отново в душата си". "Обнови връзката си с природата на това магическо място," предлагат Катлър и Прат.

Заобикалящата среда е идеалната предпоставка за този тип релакс. „Sacred Sands” е разположен високо на плато, гледащо към цялата долина и скалистите образувания в околността.

Условията в къщите са модерни и луксозни. Предлага се уединение, удобства като вътрешни бани и собствено спа на терасата на всяка от къщите. Офертата включва и здравословна закуска. Спалните са оборудвани с висококачествени легла от естествени материи като лен. В банята с под от речен камък, освен обикновен душ може да изберете душ тип „дъжд”, както и еко спрейове за тяло.

Един решаващ елемент, който помага за истинската и качествена почивка, е материалът, от който са изградени къщите - изцяло от балирана слама и метал по устойчиви и щадящи природата методи. В строежа и дизайна главни действащи лица са Джон Тил от Till Construction, и архитект Джанет Армстронг Джонстън, добре известна в движението за строителство със сламени бали.

Сламеното строителство доскоро може и да се е свързвало със селската идилия, хипита и суров живот. Последното десетилетие обаче го утвърждава като модерно, икономично, евтино и екологично строителство, като устойчива и натурална концепция. Все повече архитекти и дизайнери задълбават в тази ниша, обменят опит и се обединяват в сдружения, а крайният резултат е усъвършенствани техники и качествени постройки от балирана слама. В някои части на Щатите дори вече се е утвърдило като мейнстрийм.

Суровият и естествен материал за строеж е вид катализатор, който ни връща отново към естествената човешка природа, която в ежедневието си постоянно блокираме заради прекалено много работа, конфликти и преумора.

Предимствата са много. Материалът е устойчив и много евтин, защото е в изобилие всяка година. С други думи това е възобновим ресурс. Ако не се използва за строителство, сламата обикновено се изхвърля, а най-често се изгаря, което добавя вредни емисии въглероден двуокис във въздуха. Зелената цена на сламата е и в спасените и неизсечени за строителен материал безценни гори.

Сламата е дишаща материя, чрез която къщата винаги се проветрява. В същото време този жив материал е перфектен изолатор, защото е от една страна в контакт със заобикалящата го природа и в същото време задържа топлината в помещението през зимата, а през горещите месеци - охлажда. Това позволява елиминирането на стандартната токсична изолация на дома и спестява големите разходи за ток и отопление.

Този материал гарантирано не отделя вреден формалдехид за разлика от повечето индустриални материали за строеж. Начинът на градеж е сравнително лесен.

Сламените стени са измазани с гипс и създават усещане за керпич. Широки и гъвкави, в същото време плътни и обезвъздушени, те са по-устойчиви на заметресения и в сравнение с дървените конструкции - три пъти по устойчиви на пожари, заради липсата на кислород в пресираната в бали слама.

Сламената алтернатива
Направи си сам

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

20.03.2008 :: 07:15 :: от Footman
#1
Re: Идилия от слама
Това е много хубаво _^^

Сега се сетих нещо. В борбата ви срещу разхищаването на хартия (по-точно на гори) съм чувал от роднина, че от сламата се прави много хубава хартия. Не става първо качество, по скоро жълтеникава, но за хартиени торбички или нещо друго е перфектна. Може да проучите нещата и да направите статия по-този въпрос. Евентуално ако е вярно инфо-то ми, доста гори могат да бъдат спасени след жътва на нивите ако отпадъчната слама бива събрана.
20.03.2008 :: 09:38 :: от Dessie
#2
Re: Идилия от слама
Идеята е страхотна, само че на мен лично показаните къщи изобщо не ми харесват, да не говорим за заобикалящата ги среда. Само си представете тези къщички (без онези кубести силози за зърно) някъде в Рила или Родопите... Интериора е хубав и лично на мен неравните стени ми допадат ;-)
За разлика от нашата родина в Щатите има пустини. В Израел и Египет също. Странният парадокс, обаче е, че хората се опитват от пустините да направят градини, а ние от градината - пустини... от бетон. И не само се опитват, ами и успяват
20.03.2008 :: 13:06 :: от raggaman
#3
@ dessie
вярно е че тези точно са грозни, но има и доста по-успешни варианти:
http://www.youtube.com/watch?v=LZABqaEsrLM&feature=related
отстрани има линкове към други видеа с идеи...
20.03.2008 :: 15:24 :: от Олга
#4
Re: Идилия от слама
Верно ли ви се струват грозни? На мен пък адски ми харесват! Естетика, слънце, пустиня, какво повече му трябва на човек ;)
21.03.2008 :: 07:02 :: от pstj
#5
Re: Идилия от слама
На мен ми харесват. Но мястото не е приветливо. Пустиня, какво да му харесваш. Но ако се озова там по някаква случайност (примерно пространствен парадокс) бих отседнал в някоя от тях без да му мисля много много (но само ако заедно с пространствения се е получил и фниансов такъв, за да мога да си го позволя, че май единствения смисъл да бъдат еко и дизайнерски е да са по-скъпи за ползване).
21.03.2008 :: 09:58 :: от Dessie
#6
Re: Идилия от слама
Наистина, и аз съм виждала доста по-приятни за окото екокъщи от слама. Даже мисля, че беше в този сайт. Просто всичко ми изглежда някак изоставено и тези два кубести елемента - може и нарочно да са направени така и да представляват някаква есететика, но аз не я разбирам - изглеждат ми малко страховито и самотно.
Както казват хората - По вкус и по цвет товарищи нет ;-)
21.03.2008 :: 13:32 :: от Dessie
#7
Re: Идилия от слама
http://www.vipdom.bg/index.htm - това изглежда много красиво - в рекламния им филм обещават, че са много еко, но не ми се вярва, защото също така пише, че този бор расте много бавно ;-) Но по отношение на архитектура и изглед са доста по-добри... Според мен.
21.03.2008 :: 15:56 :: от nedij
#8
Re: Идилия от слама
хм, ще взема да напиша нещо и тук!
според мен ние сме хора живеещи в рая, които всячески се опитват да си продадат и превърнат рая в сметище или пустиня но се дивят "непристорено" и "от сърце" на творенията на други хора живеещи в пустиня и опитващи се да превърнат пустинята си в малко по-приятно място за живеене.
пък и защо да е иначе - всеки се радва на това което няма и цени това, което притежава чак когато го загуби, та в тоя ред на мисли трябва да сринем всички селски къщи с каменни покриви и гредоред/сламоред, плевни и други калени къщици за да си построим модерните сламени къщи като на снимката горе, и след няколко десетилетия като станат модерни нашите сламени и каменни къщи пак да си ги построим защото е ново и модерно!
просто кръговрат:) и баланс - красиви къщи сред пустош и грозни къщи сред красива природа...
на мен пък много ми харесват наш'те си - от слама и камик!
24.03.2008 :: 10:46 :: от krem
#9
Re: Идилия от слама
Мила nedij, ти май през живота си не си виждала сламена къща наживо а?
Без поддръжка не лесто стават опасни за живеене.Едно време са ги ремонтирали и поддържали всяка година. Сега са оставени на произвола. Затова ги сриват, не може да отидеш сега в една такава 50 годишна неремонтирата къща и да си живееш безопасно. Между другото тези по нашите села са кирпичени, което е малко по-различно, гредореда не е синоним на сламоред и покрива не е точно от камък, защото би станъл тежичък....

Идеята на тази статия е че на запад преоткриват това строителство, правят го по-устойчиво използвайки същите материали. Да си видяла някой у нас в момента да строи такива нови къщи?
Тези хора там го правят. Това ме кара да се надявам, че един ден ще почнат да го правят и тук отново. Защото идеята сама да си построя такава къща не ми се струва реална. Да не говорим банка да ми отпусне кредит за нея.
24.04.2008 :: 18:03 :: от Ceco-Meco
#10
Re: Идилия от слама
Добри хора какво ви става?....?..
Идеята на тази статия е да покаже и да даде пример на всички,че в страна кадето е нямало традиций за строене с подобни устойчиви материали ,каквато е САЩ,вече се строи по този начин.В нашата страна от край време се строят керпичени и то много здрави къщи,които за съжеление явно всички сте забравили.Тези наши варианти на устойчиви къщи отдавна са разработени от нашите предци така че да отговарят на нашите климатични особености и са един от най -добрите примери за такива еко кащи.За това мили хора просто трябва да възобновим и потдържаме старите си къщи на нашите баби и дядовци а не да ги събаряме и да се чудиме от каква глупост да ги направиме или най лошия случей към бетона да прибягваме.
24.04.2008 :: 18:09 :: от Ceco-Meco
#11
Re: Идилия от слама
крем искам да кажа че нашите баби и дядовци са си ги строели сами и нито камака нито дървото са ги плашили и са живяли в тях стотици години.Така че ако имаме желание те винаги биха ни научили как дая си ги построим и то без кредит!!!!
26.07.2008 :: 12:36 :: от muhomorka
#12
Re: Идилия от слама
то това са къщи за почивка,затова са в пустинята
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg