Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.04.2008 :: партньор

Движеща сила

от Босилена Мелтева :: Коментари (22) :: (10531 прочитания)

Нетоксични, биоразградими, без нефтени деривати, фосфати или белина, с неутрално pH, все повече компании произвеждат препарати за почистване, щадящи околната среда.
Европейски лидер в бранша е Ecover, компания основана през 1979 г. в Белгия. Продуктите им - почистващи и перилни препарати - се получават от възобновими източници на растителна основа. Това означава, че идват директно от природата и се връщат отново там след употребата им и то без усложнения. С други думи всички съставки се разграждат и не остава нищо друго освен минерали.

Ecover притежава и два екологични завода с устойчива структура - използват минимум енергия и отделят минимално количество боклук, имат трева на покрива за регулиране на температурата, използват слънчева енергия и т.н. Опаковките им се рециклират. Продуктите им се разпространяват по много международни точки, а специално в Белгия, Холандия, Германия, Франция и Великобритания, предлагат опцията да напълниш повторно бутилките си след изчерпване на съдържанието им в много от биомагазините там и така да допринесеш за намаляване на боклука.

Ecover започват с производство на прах за пране без фосфати, преди изобщо да се заговори за огромната вреда от фосфатите. Централата на Ecover е в Мал, близо до Антверпен, но компанията има офиси в Съединените щати, Великобритания, Швейцария и Франция. Двата основни завода на Ecover са във Франция. Първият отваря врати през 1992 г. и днес произвежда близо 26 хил. тона препарати годишно на производствена площ от 6 хил. кв.м. През май миналата година Ecover отваря втори завод на територията на Франция - в Булон сюр Мер, на север от Париж. Новият завод е построен на площ от 10 хил. кв.м с инвестиция от 10 млн. евро. До 2011 г. Ecover очаква да достигне общ капацитет от 35 хил. тона.

Seventh Generation
е американска компания, световен лидер в производството на еко битова химия. Още от 1988 г. компанията предлага пълна еколиния от домакински препарати и продукти - от почистващи препарати за всякакви повърхности и материи до рециклирана тоалетна хартия и специална бебешка серия с безвредни кърпички и пелени без хлор. Разширили са вариациите на гарантирано нетоксичните и биоразградими стоки от такива без аромат и варианти с природни аромати, с допълнена серия за чувствителна кожа. Продуктите им се продават масово в магазините в Щатите на сравнително ниски цени.

Seventh Generation се радва на годишен прираст от 40% и приходи от 60 млн. долара. Компанията е основана през 1988 г. Името - Seventh Generation, или „Седмото поколение”, идва от традицията на индианското племе ирокези да мисли за последствията от действията си седем поколения напред. Джефри Холандър, CEO на компанията, не твърди, че Seventh Generation е заплаха за гиганти като Procter & Gamble, но смята, че интересът на потребителите към продуктите на Seventh Generation кара цялата индустрия да започне да преосмисля това, което предлага.

В проучване на Грийнпийс - The Chemical Home - измежду всички продукти на българския пазар, само тези на Frosch са отбелязани със зелен код. Те са 98% биоразградими и засега можем да покажем съпричастност към проблемите на околната среда купувайки тези препарати.

Здрава конкуренция

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (22)

24.04.2008 :: 00:03 :: от solexs
#1
Re: Движеща сила
Якооо, ползвам препарат Frosch за съдове, а дори не подозирах:)))))
24.04.2008 :: 08:59 :: от earth's friend
#2
Re: Движеща сила
Как изпират, колко струват и как изпират, а дали имат в съставите си животински мазнини.
Иначе идеята е СУПЕР.
24.04.2008 :: 10:02 :: от Деница
#3
Re: Движеща сила
Освен Frosch, открих един препарат за почистване на петна K2R. Той е швейцарски, продава се в Метро (3-4лв.) и е на основата на волска жлъчка. Надали е 100% еко, но ми се струва по-щадящ за околната среда от останалите.
24.04.2008 :: 10:56 :: от nedij
#4
Re: Движеща сила
едно време, в далечното минало на миналия век, а сигурно и от по-миналия, и от по-по- ... и така допреди 20-30г., хората са живеели ужасно мръсни и ужасно неекологично като са се перели в тепавици, в реката или морето и са използвали масово сапун произведен от животинска мазнина - "горките"!!
хубавото е, че сега не сме сноби или такива, които се прехласват по разни думички или картинки, с единствената цел купи, купи, ...!
;)
24.04.2008 :: 11:00 :: от j11a
#5
Re: Движеща сила
Аз ползвам само продуктите на ФРОШ и съм изключително доволен.
24.04.2008 :: 11:35 :: от Nelly
#6
Re: Движеща сила
Верото на Frosch е много добро. Използвам и праха за пране не е скъп и изпира добре.Купих си и техен омекотител ,но мирише малко странно и вече не си омекотявам дрехите ,,нося си ги твърди ,,хаха.
24.04.2008 :: 12:22 :: от krem
#7
Re: Движеща сила
nedij домашният сапун е супер и аз си го ползвам вместо препарат за почистване и препарат за петна, но не мога да пера с него в пералнята. Това е причината да си купувам от онези рекламирани неща с картинките. За разлика от прабаба ми навремето аз не си стоя в къщи и не се занимавам с домакинството само, а трябва да ходя и на работа, което изключва парнето на ръка мисля.

Най-после видях прах за пране Фрош в едно магазинче до нас, но за съжаление се продаваше само комплект прах с подарък омекотител. А аз не ползвам омекотител откакто прочетох статията за тях тук в горичка и не искам такъв, дори и да е подарък, дори и да е биоразградим и т.н. И аз предпочитам да си нося дрехите "твърди" :)))). Всъшност въобще не са по-твърди и си миришат пак хубаво, което показва още веднъж че ползата от омекотителя е само рекламна.
24.04.2008 :: 15:23 :: от Бу
#8
Re: Движеща сила
"Как изпират, колко струват и как изпират, а дали имат в съставите си животински мазнини.
Иначе идеята е СУПЕР."

От доста време ползвам Фрош - течни перилни препарати. Имат два вида - за цветно и за (? не точно за бяло, не пише - аз го интерпретирам като "за светло") с алое. И двата изпират много добре, като се отчете, че аз по принцип пера или със студена или с вода 30 градуса.

Дрехите миришат на, ами, чисто след пране :D На хубаво миришат.
Фрош имат и три различни по миризма омекотители, ако съм се сетила, слагам, ако не, свиркам си - дрехите пак са добре. Голям бонус е, че течният перилен препарат е със запазваща цветовете екстра (макар че аз ползвам и цветоулавящи кърпички, т.к. пера горе-долу всичко заедно).

Имат и два вида прах за пране (цветно и бяло, предполагам - предпочитам течен препарат); веро (2 вида), почистващи домакински универсални (2 вида) и за варовик - с оцет. В домакинската гама има още препарати (за печка, например) и за ъъъ, тук ще излъжа, но още нещо предлагат.

Цените: омекотител ок. 4 лв; течен препарат (в Метро и Билла има със сигурност) 8,99-9,99 лв за 1,5 литра (около 0,50 ст на пране). За другите точни цифри не знам, но са нормални цени.

И това е :D
24.04.2008 :: 15:25 :: от Бу
#9
Re: Движеща сила
http://www.fortuna-bg.com/products.php?lang=bg&id=3&series=3&PHPSESSID=2806f82a90bbea6a15416c9116530a23
Тук има част от продуктите им - без перилните, не знам защо. Не съм намирала всички разновидности, но повечето ги има в магазинната мрежа.
24.04.2008 :: 19:04 :: от Whiskey
#10
Re: Движеща сила
Кой иска да станем дилъри на Ecover у нас?
25.04.2008 :: 11:50 :: от verde
#11
Re: Движеща сила
Whiskey правилно подсказа! Пише се за Ecover, Seventh Generation, но досега никоя компания не се е сетила да внася продуктите им на българския пазар. Чудно ми е защо. Щандовете в магазините преливат от купища препарати къде родно производство, къде внесени отвън, всичките от вредни по-вредни. А в цялата страна - само една еко-марка - Frosch. Никой ли не е открил поредната "пазарна ниша" за екологични продукти?!?
25.04.2008 :: 17:52 :: от Nelike
#12
Re: Движеща сила
Има фирма и у нас казва се Дионис
http://free.hit.bg/dionis/dionis.html
Имат всякакви перилни и почистващи препарати изцяло на природна основа.
26.04.2008 :: 21:37 :: от Denski
#13
Re: Движеща сила
Nelike, сигурна ли си, че препаратите са напълно натурални? Една моя леля ми беше показала пастата и доколкото си спомням на етикета не всички съставки звучаха много натурално. Имат ли някакъв сертификат за "биологичност"? От коя държава са всъщност?

Никъде не съм ги виждала да се продават, явно е само чрез дистрибутори.
26.04.2008 :: 22:03 :: от silvia
#14
Re: Движеща сила
Тези Дионис ги рекламират като биологични, но не са. Майка ми ходи на тяхна презентация преди време. Аз и бях подготвила един куп въпроси да им зададе относно биологичността или поне натуралния характер на продуктите, обаче нищо не са могли да й отговорят. Тя донесе една брошура, според която са сръбски. В брошурата пишеше, че са биологични, но за никакви сертификати не се споменаваше, а и снимките на продуктите бяха крайно аматьорски, на мен поне ми изглеждат доста съмнителни.
26.04.2008 :: 22:53 :: от Denski
#15
Re: Движеща сила
Така си и мислех. Благодаря за инфото Силвия. М/у другото леля ми е страшно доволна от продуктите, които използва: една от причините е, че твърдят, че са "Био", което май-май хич не е вярно. Другата обаче е че са страшно икономични, което като цяло е супер, стига да не са фрашкани със страшно силна химия. А това, че една цяла серия продукти им се казва "БИО" може да си е направо подсъдно.

Казано честно малко ме фрапират твърдения като по-долното:

"Прогонва хлебарки, мравки, убива листните въшки по цветята, а и комарите избягват да кацат на прозорците, тъй като не понасят аромата на босилек. Може да го използвате за защита от комари и други ухапвания от насекоми. При ухапване намажете мястото с концентрата – няма да има сърбежи и отоци. Ако с препарата напръскате легла, одеяла, килими, пердета, рафтове и всички места, където се събира прах , ще се погубят всички отрицателни прашинки. Детето Ви има температура - измийте челото му с чист концентрат и тя ще спадне. Идеално действа при синузит и слънчеви изгаряния – бързо сваля температурата и успокоява кожата."

Само да поясня - става въпрос за препарат за миене на стъкла!!!
26.04.2008 :: 22:55 :: от Denski
#16
Re: Движеща сила
Ако наистина са 100% чисти натурални съставки - ок, обаче ако не са??? Как така ще мажеш челото на болно дете с препарат за миене на стъкла???

Всъщност поправям се - доста съм фрапирана!
26.04.2008 :: 23:03 :: от mebbeth
#17
Re: Движеща сила
Фрош са единствената ми алтерантива, но дори и от тях гледам да не прекалявам.
За прането течен препарат за цветно и розовия омекотител, другите са ми странни някак.
Препарат за стъкло, веро и универсален за плочките (като него го ползвам рядко). Толкоз.
Лошото е, че като трябва да чистя петна, загоряло или някоя друга поразия пак прибягвам към тежката химическа артилерия.
27.04.2008 :: 10:22 :: от krem
#18
Re: Движеща сила
Загоряло по тенджерите се чисти с едно дълго няколко дневно накисване с вода и веро само, и после по-твърда гъба.

Препарат за почистване на плочки, под, кухненски плот, баня, прозорци, врати, загоряло и мазнина по печката, дори жълто от цигарен дим по монитора и телевизора (с много изтискан парцал, до степен леко влажен) и т.н. - настърган домашен сапун разтворен в гореща вода - гъст разтвор. Много е ефективен, наистина, и аз се изненадах първия път.

Чистене на петна от бели дрехи - домашен сапун. Също по-добър е от всеки препарат за петна. Трябва да се натърка и да се остави 2-3 дена така. Стават и снежно бели освен това.
Действа и на цветни, но може леко да избелее цвета при памучните и ленените. Най-добре да се натърка цялана дреха, за да е равномерно :)

Все забравям да пробвам сода за хляб за заголяло, сетете се, че залепнали власинки плат по ютия се чистят с нея, сигурно е ефективна.
30.04.2008 :: 11:50 :: от Lyudmila Atanassova
#19
Re: Движеща сила
Има няколко неща, които осъзнатият потребител трябва да търси при избора си и първото е знак за сертификация. Дори и “Ековер” в сайта си не пишат нищо за сертификация и контрол.
На „Фрош” е написано, че съдържа 5-15% сърфактанти, т.е. повърхностно-активни вещества (ПАВ), но не е написано точно какви. Повечето от ПАВ са продукти на синтетичната химия и съдържат хлор съдържащи съединения или са от петролни продукти.
Неотдавна се установи колко ментета има сред българските „био продукти”. И това няма да спре, защото няма контрол, но все пак потребителят трябва да потърси знак за сертификация и ако не го намери, значи „био” – то на производителя си е негово собствено определение за привличане на потребители. Нали всичко сега трябва да е зелено и био.
А Фрош е зелен, защото е зелен на цвят и има симпатична зелена жабка за бранд.
Има вече биологични, сертифицирани продукти за почистване в България. Казват се „Алма Вин” (www.almawin.de) , произведени в Германия и са вече в магазина за сертифицирани продукти „Биомаг” на пл. Журналист, 1, още в магазин „Слънце –Луна” на „Христо Белчев”, сигурно и другаде.
Всички съставки са изброени до едно. Освен това АлмаВин имат и продукт от миещи орехчета и няма никаква химия. И „АлмаВин” не е „битова химия”, защото ... няма химия. Сертифициран е със знак “Еко гарантие” от белгийската фирма Certysis (http://www.certisys.eu/). Тестват дерматологично и има и още удостоверения за качество и екелогичност от немския най-строг оценител на организацията на потребителите със знака на Еко тест – gut или sehr gut. АлмаВин не се нуждае от омекотител, защото не съдържа химически съединения, които правят прането твърдо. Затова се и спестяват средства, за да си купите допълнително омекотител.
А ако прането мирише приятно след пране при над 40 градуса без да сте слагали ароматизатор при плакнене със студена вода, това означава, че има синтетичен ароматизатор, който няма да се разгради и в отпадните води след пералнята.
30.04.2008 :: 13:34 :: от krem
#20
Re: Движеща сила
Благодаря за информацията, бих се зарадвала и за инфо за цените на тези продукти в България.

Колкото до ароматизатора, първо аз пера само на 30 градуса всичко и второ аз знам че праха за пране има синтетичен ароматизатор и точно затова мисля, че няма нужда от втори такъв от омекотителя.
Принципно не ми е нужен аромат на прането, който и без това бързо изчезва. Чистото изсъхнало на слънце пране мирише супер и без изкуствени аромати.
30.04.2008 :: 21:27 :: от Sunshine
#21
Re: Движеща сила
По повод домашния сапун - може и в пералнта да се ползва.Ние едно време го стрържехме и майка ми и баща ми го правеха на те4ен сапун , но не помня как то4но.Ще трябва да попитам.
01.05.2008 :: 17:35 :: от krem
#22
Re: Движеща сила
Може да ти развали пералнята, не е подходящ.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg