Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.03.2008 :: партньор

Директор на водопад

от Надя Станчева :: Коментари (2) :: (4590 прочитания)

И като Момчи и като инж. Панайотов, Момчил има две страсти – планината и гората. Намерил е идеалната формула да съчетава личния живот с професионалния, като разделителна линия между двете почти не съществува.
Момчи е запален скиор, един от най-активните членове и съосновател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). Инж. Панайотов има PhD по дендрология в Лесотехническия Университет, където от тази година е и преподавател, и едновременно с това специализира в най-големия институт за изследване на лавините в Европа, в Давос, Швейцария. Тези две лица на една и съща личност не само не си пречат, напротив – правят от Момчил човекът, който най-много разбира от лавини в България. Още по-похвалното е, че знанията му не остават записани само в научните трудове. Момчил е движещата сила в образователната дейност на БАССЕС, като през курсовете по лавинна безопасност, водени от него, всяка година минават десетки скиори и сноубордисти. Автор е на книгата “Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти”.
Воден от принципа “never stop exploring”, Момчил е пълен с истории от пътувания, катерения и спускания, някои от които доста екстремни, но винаги завършващи със щастлив край. Колкото до лавините, оказа се че и те са част от знаците на природата, които ни казват, че е крайно време да се спрем с изсичането на горите, ако не искаме да бъдем затрупани от тонове снежна маса.

Лавини винаги е имало, т.е. те не са част от глобалното затопляне, но имат връзка с човешката намеса в природата. Как точно?

Проектът, по който работя сега в института в Давос, е свързан с изучаването на гори, които са засадени, за да пазят хората от лавини. В Алпите от векове хората са секли гората и в един момент цели села са останали незащитени и са били затрупани от паднали лавини. Постепенно започнали да залесяват наново, за да спрат свличането на склоновете. Дори има места, където ако отсечеш дърво, могат да те убият. Поддържането на новите гори обаче е много скъпо и сега хората по тези места искат да разберат, дали ако оставят горите да се развиват сами, те ще могат да ги предпазват от лавини. В това отношение горите в България все още могат да служат за пример, защото имаме много естествени гори, които да бъдат изучавани.

С други думи опитвате се да разберете дали някогашните вреди нанесени от човека са обратими или не?

Да, точно така. През последните 20 години в Европа има голям проблем с бурите, които унищожават огромни горски площи. Науката сега се опитва да установи дали това са естествени гори или гори, засадени от хората. Това ще ни помогне да разберем как трябва да се промени мисленето за стопанисването на природата, така че човешката намеса да се приближава максимално до естествените природни процеси.

Как ще отговориш на обвинението, че ти и останалите фрийрайдъри, т.е. скиорите, които карат извън пистите, също се месите в естествените природни процеси?

Има много курорти, където е намерен баланс между опазване на природата и карането извън писти. В St. Anton например има абсолютно затворени гори, а на други места има табели “това е вашата гора – пазете я”. Хората са разбрали, че е по-добре да привлекат фрийрайдърите към екологичната идея, отколкото да водят война с тях. Дори има курорти специално за хората, които искат да карат извън писти. Продават максимум по 80 карти на ден и така хем натоварват природата минимално (не секат гори за писти), хем собствениците на курорта имат печалба.

Името ти е част и от проекта Secret Trails. Какви са тези тайни пътеки?

Съвместно с парк Витоша и още няколко приятели, които се занимават с по-шантави спортове като планинско колоездене, кайт сърф и други, решихме да направим една книжка, в която да опишем всякакви маршрути за правене на интересни неща на Витоша. Това разбира се включва и подробно обозначение на границите на резервата и вододайната зона, където влизането е забранено. Надяваме се да сме полезни на хората, които искат да развиват алтернативния туризъм на Витоша, без да вредят на планината и на гората.

Студентите, на които преподаваш екология, могат ли да влияят на политиците според теб?

Те са малцинство, чиято задача е по-скоро да образоват мнозинството от хора. За да се задвижи промяната обаче трябва всички млади инициативни хора да поискат от законодателите да няма моторни шейни в планината, например. Защото сега абсурдът е, че моторните шейни не са описани от закона като МПС и следователно всеки може да си влиза с тях в парка. А когато БАССЕС реши да организира състезание по екстремни ски, веднага ни пишат акт и ни санкционират, независимо, че не сме замърсили планинския въздух и с един грам изгорели газове.  Но за да се променят правилата, не е достатъчна малка група от хора, а голям обществен натиск.

От скоро си в Давос, швейцарците са доста напред в рециклирането. Изхвърляш ли си разделно боклуците в Бълагрия?

Да, но често се ядосвам като видя как кофата с хартия е пълна с пластмаса и всякакви други отпадъци. Оказа се, че е много лесно да свикнеш да си събираш отделно кофичките от кисело мляко, стига да поискаш.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

13.03.2008 :: 11:50 :: от ogniancho
#1
Re: Директор на водопад
Момчил е страхотен експерт по въпросите на лавина. Убедих се в това на курса по лавинна безопасност, който се проведе през месец януари на Белмекен.
13.03.2008 :: 14:09 :: от woods
#2
Re: Директор на водопад
САЩ са направили нещо http://www.lemonde.fr/sciences-et-environnement/article/2008/03/13/washington-durcit-ses-normes-de-pollution-atmospherique_1022219_3244.html#ens_id=965049
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg