Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.02.2008

Сочна рокля

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (6207 прочитания)

Еко модата завладява нови върхове. Рокля от опаковки от сок се появи не на нюйоркската седмица на модата, а в Карнеги Хол.
Класическа музика = класически тоалети. Наскоро обаче и тази класика беше разчупена. На 19 февруари младата пианистка Соайон Лий направи своя дебют в Карнеги Хол, облечена в рокля, изработена от доста авангарден материал – използвани опаковки от сок.

Музикалните пиеси, които Соайон изпълнява в Карнеги Хол са обединени от темата Re!nvented, тоест това са пиеси, които са били използвани и преди в различни адаптации и трансформации. На такава тема естествено подхожда и рокля, която макар и под странна форма, е била използвана и преди. Соайон споделя идеята си за тази рокля с годеника си Том Заки – създател и изпълнителен директор на TerraCycle – млада, но бързоразвиваща се компания, известна с това, че продава и то доста успешно боклук, всъщност био тор, получен от червени калифорнийски червеи, които се хранят с органични отпадъци. Освен това TerraCycle събират и използвани бутилки от безалкохолни напитки, които служат за опаковка на торта; опаковки от кисело мляко, които стават на саксии; целофанчета от вафли, които се превръщат в чанти; опаковки от сок, от които се правят портмонета, моливници и чанти, а в този случай – рокля.

TerraCycle се свързва с еко дизайнерката Нина Валенти, която развихря въображението си. Направата на роклята й отнема два месеца, но възможността да се представи идеята за еко мода и рециклиране в елитарния свят на класическата музика си струва. Самата рокля е изработена от 6 000 опаковки от гроздов сок, които са направени от материал, подобен на алуминиево фолио. Всяка година американците изхвърлят на боклука 4 млрд. такива опаковки от сок, които ако се подредят в права линия, могат да обиколят Земята 15 пъти. Wow!

Опаковките са изрязани във формата на квадрати с различни размери, които са зашити един за друг, а после са пришити към копринена тафта – по този начин роклята не спарва, а тялото може да диша. Според Нина, отдалеч дори не може да се разбере, че роклята е направена от нещо друго. От снимките определено е трудно да се разбере този факт.

Соайон и Том от TerraCycle споделят, че никога не са и предполагали, че изпражненията от червеи, боклукът и класическата музика могат да имат нещо общо, но засега се оказва, че тази концепция е доста печеливша. А в бъдеще се надяват да създадат дори нова тенденция в музиката.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

27.02.2008 :: 01:06 :: от Denski
#1
Re: Сочна рокля
Наистина изобщо не си личи от какво е направена :)

А от българската Zona Urbana няма ли да ни изненадат с нещо подобно? :)
27.02.2008 :: 14:54 :: от spart
#2
Re: Сочна рокля
> Соайон и Том от TerraCycle споделят, че никога не са и предполагали, че изпражненията от червеи, боклукът и класическата музика могат да имат нещо общо, но засега се оказва, че тази концепция е доста печеливша. А в бъдеще се надяват да създадат дори нова тенденция в музиката.

Пази боже.
28.02.2008 :: 21:15 :: от wonder
#3
Re: Сочна рокля
Сещам се за роклите от шоколад. А ако има и от био шоколад или от шоколад без животински продукти...
29.02.2008 :: 19:31 :: от NADQ
#4
Re: Сочна рокля
taka kato gledam s tolkova izhvurleni opakovki vseki moje da si ima takava vku6ti...
07.03.2009 :: 15:34 :: от camouflage
#5
Re: Сочна рокля
www.studiocamouflage.com
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg