Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.02.2008

Грижа за гората

от gorichka.bg :: Коментари (52) :: (9354 прочитания)

В партньорство с Горичка, дарителска кампания набира средства за залесяване на
52 000 декара гора, пострадала от пожарите в Стара Загора през 2007 г.
Обществен дарителски фонд – Стара Загора организира Благотворителен коктейл и търг на 26 февруари (вторник) от 19:00 ч. в Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Инициативата е част от кампанията “Да спасим гората” и набраните средства ще бъдат използвани за залесяване на определените от РУГ територии, засегнати от пожарите през лятото на 2007 г., които унищожиха 52 000 декара гори. Запазването на горите е най-важният фактор за екологичното равновесие и пречистването на замърсения въздух в региона.

Повече за дарителска кампания “Да спасим гората”
Цел на кампанията е набиране на дарения за залесяване на засегнатите от пожарите територии в регион Стара Загора. По данни на Районно управление по горите - Стара Загора от горските пожари в областта през 2007 година напълно са изгорели 160 000 м3 дървесина. Пожарите, бушували през месеците юли и август, обхванаха площ от 52 000 декара иглолистни и широколистни гори. Целта е тази пролет да бъдат залесени 40 декара изгорели площи. Ще се залесява със широколистни видове.

Запазването на горите е най-важният фактор за екологичното равновесие и пречистването на замърсения въздух в региона, а това е един актуален и болезнен за местните жители проблем през последните години.

Финансовата цел на кампанията е минимум 20 000 лв., като се предвижда част от тях да се наберат чрез дарителски SMS с текст DMS zagorata на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel). Дарителските SMS ще бъдат таксувани с 1,20 лв.с включен ДДС. Дарение може да се направи и чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки от www.fund-sz.org.

Желаещите да помогнат за възстановяването на зеленото богатство, могат да участват с доброволен труд (рубриката „Запишете се като ДОБРОВОЛЕЦ!”) или с дарение по сметката на Кампанията „Да спасим гората”
Сметка в лева на Обществен дарителски фонд – Стара Загора
BG72 FINV 9150 53BG N0DJ 4E
банков код: FINVBGSF
Първа инвестиционна банка - Стара Загора.

Средствата са необходими за терасиране и обработка на почвата, както и закупуване и засаждане на дръвчетата.

Инициативата е подкрепена още от: Районно управление по горите, Гражданско обединение Стара Загора, Областен управител на Стара Загора, Община Стара Загора, Американска агенция за международно развитие (USAID), Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Екоцентър – Стара Загора, Туристическо дружество „Сърнена гора”, Асоциация на обществените фондации в България, gorichka.bg, Български дарителски форум и Фондация Помощ за благотворителността в България (чрез проект DMS, който дава възможност за събиране на средства чрез дарителски SMS).

Медийни партньори: ТВ Стара Загора, ТВ 7 Стара Загора, Българско национално радио Стара Загора, Дарик радио, в-к Национална бизнес поща, в.к „Старозагорски новини”, в-к „7 дни Стара Загора”

Национален медиен партньор – Радио FM+

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (52)

22.02.2008 :: 08:52 :: от wonder
#1
Re: Грижа за гората
Много хубаво, но кога ще садим дръвчета на Витоша ? Време е. Чакам с нетърпение. :-D
22.02.2008 :: 10:16 :: от krem
#2
Re: Грижа за гората
активен ли е вече номера за sms?

Това в момента е по-важно от саденето на Витоша, става дума за огромно ужасно опустошение. Ако в този момент не се направи нещо тази гора няма да се възстанови никога. Най-много да я бетонират с поредния "курорт".
Надявам се тази кампания да е широко рекламирана, аз лично ще разпратя линк към нея на всичките си познати, когато разбера че е вече активна.
22.02.2008 :: 10:44 :: от spart
#3
Re: Грижа за гората
Силно притеснителен е фактът, че на "определените от РУГ територии, засегнати от пожарите през лятото на 2007 г., които унищожиха 52 000 декара гори" ще се засаждат както широколистни, така и ИГЛОЛИСТНИ видове.
Доколкото имам представа от тези територии, няма нито една над 1100 м. височина.
Време е в тези РУГ да започнат да се замислят освен как да се изкара максмална печалба от горите, така и по възможност да не се допускат нови пожари.
Посаждането на иглолистни видове на тези територии залага нова клопка, а именно съдаването на пожароопасни гори. Четящите тук могат да си припомнят от училище, а работещите в тези РУГ отлично знаят при какви условия виреят иглолистните, че тяхната ествествена среда не е на малка височина, там температурите са по-високи, дърветата изсъхват и в комбинация със смолата вероятността за пожар е десетки пъти по-висока отколкото ако се засадят само широколистни. Да не говорим ако възникне пожар, как се гаси в широколистна гора и как в иглолистна.
Дали ще кажат колко процента ще бъдат иглолистните гори? Мисля, че не им стиска.
Най-противното е, че тази неграмотност, съчетана с печалбарство ни се представя като благотворителна инициатива и с парите на дарителите подготвят нов капан за хората и екосистемите в този район.
22.02.2008 :: 10:55 :: от wonder
#4
Re: Грижа за гората
няма за абонати на mtel
22.02.2008 :: 11:16 :: от mandarinka
#5
Re: Грижа за гората
След като Горичка подкрепя инициативата, нека каже ще следи ли как се усвояват средствата, или пак ще потънат някъде някакви пари, както се случва с повечето благотворителни акции?!
22.02.2008 :: 12:19 :: от spart
#6
Re: Грижа за гората
Не съм забелязал в акциите на горичка да потъват незнайно накъде пари, надявам се и в подкрепяните акции да стане така.
По-скоро нека кажат какво им е мнението за засаждането на иглолистни гори на малка височина. Ако нямат такова, нека се поразходят в 30-годишни иглолистни гори на 4-500 м. надморска височина и в в 30-годишни иглолистни гори на 1400-1500 м. надморска височина.
22.02.2008 :: 12:43 :: от Whiskey
#7
Re: Грижа за гората
Аз предполагам, че искат да залесват с иглолистни дървета, защото са по-евтини от широколистните. Въпреки това, аз отдавна искам да участвам със смс-и за някоя зелена кауза и независимо дали ще бъдат иглолистни или широколистни е по-добре, от колкото нищо и ще участвам. Само не мога да разбера защо не може и от мтелски номера да се пращат смс-и, след като от там могат най-много да получат! Тъпо...
22.02.2008 :: 13:01 :: от mandarinka
#8
Re: Грижа за гората
spart, нямам предвид акциите на Горичка, а по принцип повечето благотворителни акции - събирането на пари преди 1-2 години в помощ на хората, пострадали при наводнения, за Българската Коледа и Великден и пр. Познавам лично хората, които се занимават със сайта save-darina и от тях знам, че както мобилните оператори, така и огранизациите-инициатори на такива акции събират проценти и буквално се "бутат" да правят благотворителност. Съответно ние пращаме куп смс-и, а не получаваме прозрачност на разходите. Както би трябвало да бъде, и както е в Горичка или в save-darina.
22.02.2008 :: 13:06 :: от mandarinka
#9
Re: Грижа за гората
П.П. Също така знам как се организират общинските търгове и се страхувам, че от предвидените 20 000лв. някой ще си прибере половината, ще се извадят няколко фалшиви фактури от фирми на познати, ще се направи реклама за това как са залесени въпросните райони, и така хем на нас ще ни замажат очите, че са засадили 10 декара, хем те ще се нагрухат. А природата да го духа :(
Дано не се окажа права...
22.02.2008 :: 14:28 :: от djoneto
#10
Re: Грижа за гората
Да, активен е ДМС СМС номера:

http://www.dmsbg.com/projects_details_actual.php?id=46&start=10

според дата тана сайта тази кампиния върви от Октомври 2007.
22.02.2008 :: 14:36 :: от woods
#11
Re: Грижа за гората
Дайте да измислим проект за позеленяване на София.
22.02.2008 :: 15:50 :: от mandarinka
#12
Re: Грижа за гората
woods, хаха, чудесна идея! На мястото на грозния Люлин ще стане перфектен Софийски лес!! :)
22.02.2008 :: 16:33 :: от kalina.p
#13
Re: Грижа за гората
По въпроса за иглолистните видове.. Смятам, че залесяват с тях, защото имат по-висока интензивност на растежа, на практика възобновяването на гората е по-бързо. Но впоследствие пък цялостно променят и структурата и състава на почвата, тя става по-суха и песъчлива (разбира се зависи от вида, но най-често това е бял бор), въобще променя се растителното съобщество, по-научно казано. И въпреки че експертите от въпросните РУГ това го знаят, продължават да използват масово иглолистни за залесяване. Вероятно това си има своите плюсове, но какви са те?
22.02.2008 :: 16:52 :: от spart
#14
Re: Грижа за гората
Главния им плюс е, че те растат по-бързо и по-рано могат да се отсечат.
22.02.2008 :: 17:00 :: от spart
#15
Re: Грижа за гората
А и още един плюс, който обаче е валиден само 10-ина дена в годината. За сметка на това - абсолютно пълноценно експлоатиран. Плюсът е, че по Коледа никой не украсява широколистни дръвчета.
22.02.2008 :: 17:21 :: от Whiskey
#16
Re: Грижа за гората
Е влагата всъщност много добре си се усвоява от боровете. Те имат свойството да задържат влага в много голяма степен между игличките и, за това почвата под тях става по-суха. Освен това, в по-дългосрочен план, широколистните видове могат отново да се настанят на мястото на иглолистните, тъй като имат свойството да се налагат над тях. Е, разбира се, това в случай, че не стане пак някой пожар или не изсекат гората.
22.02.2008 :: 17:30 :: от gerimira
#17
Re: Грижа за гората
woods съгласна съм със теб дайте вярно да измислим да се направи някаква кампания и тук за събиране на пари за залесяване и в София. Никой ли от тъпите политици колко спешна нужда има от това, не виждат ли кафявия въздух в София? Мога да се оплача на всички , че писах до БТВ., обаждах се на омбудцмана на София, и от Бтв нищо относно за някаква кампания за прочистване въздуха на София, писах и до зам. кмета на екологията на София. Той все пак ми върна отговор че за колите отговаря МВР, за Заводите РИОСВ , а те само за домовете и магазините/ които били най-малките замърсители/. Каза че имало някакви програми за подобряване качеството на въздуха,но кога ще се осъществят не се знае. Така че дайте да ходим да стачкуваме пред параламента........ха-ха
22.02.2008 :: 19:29 :: от Whiskey
#18
Re: Грижа за гората
Е, не е като да не се съди. През последните 2 години има доста новопосъдени дървета в южния парк например.
22.02.2008 :: 20:49 :: от earth's friend
#19
Re: Грижа за гората
Според мен дърветата, които трябва да се садят трябва да са ШИРОКОЛИСТНИ.

ДА ОПАЗИМ ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!
ДА ОПАЗИМ ИРАКЛИ!!!
ДА ОПАЗИМ И РИЛА, ПИРИН, СТРАНДЖА, РОДОПИТЕ ...

Те са нашето БЪДЕЩЕ!
Рециклирайте, използвайте FSC сертифицирана хартия,
интересувайте се от къде идва и дали е законно изсечена
дървесината за Вашите мебели!!! Благодаря за четенето!
Ако искате и да помогнете с пари за озеленяване, може и
да дарите пари в сметката на GORICHKA, пише я на
[[ http:\\www.gorichka.bg/index.php?p=73 ]]

Благодаря за четенето и МИР!

22.02.2008 :: 21:04 :: от earth's friend
#20
Re: Грижа за гората
Извинете, че го написах малко заповедно!! Простете!
Не е задължително да дарявате. Аз просто Ви препоръръчвам, хубаво
е. Съжалявам, че не можах да направя хипервръзка с дадената страница,
някой може ли да ми каже коя е клавишната комбинация, забравил съм Благодаря му или на нея.
Извинете, че коментарите ми са недодялани. Моля Ви да ми простите!
SORRY!!
22.02.2008 :: 21:12 :: от earth's friend
#21
Re: Грижа за гората
В първото изречение от предишния коментар под "го" имах предвид
коментара от 20:49. Извинете!!!
22.02.2008 :: 22:44 :: от Олга
#22
Re: Грижа за гората
Благодаря ви за дискусията и изразените мнения. Първо уточнение - въпреки че става въпрос за изгоряла иглолистна и широколистна гора, сега ще се залесява с широколистни видове. Но имайте предвид, че често така или иначе се разнообразява малко, за да се постигне устойчивост на гората. Тези от вас, които са засаждали с нас на Витоша, знаят, че бодваме повече от един вид дръвчета. Всичко това е добре обяснено в текста "Как да си отгледаш гора" на нашия "горски" Теодор http://www.gorichka.bg/index.php?p=71&l=1.

Що се отнася до финансовата прозрачност - както знаете Горичка си подбира партньорите и сме сигурни, че за залесяването в Стара Загора ще има пълна отчетност.

Благодаря, че четете с повишено внимание :)
22.02.2008 :: 23:34 :: от woods
#23
Re: Грижа за гората
#17, Съгласна си с мен, ама говориш някакви неща дето аз не съм си ги и помислял. Какво събиране на пари, какви омбудсмани, какви стачки...
1) аз пари не давам, 2) никой омбудсман няма да си размърда задника ако не му дадеш на него пари, 3) стачки колкото искаш, ама кво от тва. Тук като стане стачка никой не губи. Стачките не пречат на никого. Най-много да обявиш гладна стачка - седиш гладна, сочат те с пръст и накрая нищо :-D
22.02.2008 :: 23:42 :: от woods
#24
Re: Грижа за гората
Затва пък аз викам да драснем един план как да вземем пари от тоя/оня кмет/управител/който и да е, примерно като го накараме да се почувства отговорен с някоя камера завряна в лицето му, да видим какво ще излезе, да поканим пресата, да заявим че ще садим така или иначе, независимо дали са съгласни или не, да видим кой ще даде дръвчетата (желаещи да ги садят досега се писаха доста) и да действаме. "Уебсайт за зелен начин на живот сади дървета в София!" - ехаа :-D
Като се съберат една шепа умни хора и дадат по някоя идея и то взело че странало.
23.02.2008 :: 12:01 :: от earth's friend
#25
Re: Грижа за гората
Напълно съм съгласен с Олга. Тя е права.
23.02.2008 :: 15:39 :: от anton
#26
Re: Грижа за гората
nqkolko sms- a i ot men. uspeh
23.02.2008 :: 18:02 :: от earth's friend
#27
Re: Грижа за гората
Антоне, браво за подкрепата, но ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
БЪЛГАРИ СМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24.02.2008 :: 10:27 :: от Whiskey
#28
Re: Грижа за гората
Не исках да се включвам извън топика, но особено мразя, когато някой започне да казва на другите как да пишат, да се държат и т.н, а не е дори модератор. Особено когато използва 1234234535 удивителни и други препинателни знаци... И особено това "БЪЛГАРИ СМЕ" :). Пич, осъзнай се малко :). sori za offtopic-a :p
24.02.2008 :: 12:15 :: от woods
#29
Re: Грижа за гората
Горичка трябва да си измислят правилник за поведение и точка 1 да бъде националистите вън.
Няма по-тъпо нещо от националист/нацист / тоя вид говеда.
24.02.2008 :: 14:09 :: от earth's friend
#30
Re: Грижа за гората
Извнявайте Whiskey и woods, за това,което написах.
НЕ съм, нито съм националист, нито съм нацист, нито
някой, подкрепящ Волен Сидеров.
Искам да се запази българската национална идентичност.
А относно "Ние сме българи", имах предвид, че това е
БГ сайт и се пише на български, и че повечето посетители на
Горичка са българи. Относно коментара - не трябваше да го
пиша по този начин, нямах достататъчно време - имах много
домашни и трябваше да се подготвям за няколко трудни изпита.
...Отново се извинявам.
Прощавам на woods а коментара, просто не ме познава.
НЕ съм националист или расист.-> За президентските избори
в САЩ, ако бях американец щя да подкрепя Барак Обама,
но това си е лично мое мнение - Вашето мнение си е Ваше,
подкрепяйте, когото си искате.
Сори за начина ми на писане, и за недоразумението, което
предизвиках във Вас => Вземам си поука и думите назад.
Много Ви се извинявам!!
24.02.2008 :: 15:43 :: от wonder
#31
Re: Грижа за гората
earth's friend стига си се извинявал (а), направи го най-малко двайсет пъти.
Просто стига ! :-)
24.02.2008 :: 17:10 :: от earth's friend
#32
Re: Грижа за гората
Вземам си поука.
24.02.2008 :: 17:54 :: от woods
#33
Re: Грижа за гората
Kое точно наричаш "българската национална идентичност"? Разкажи ми моля те за нея - с 10 изречения, като на чужденец - да видим! Наистина ми е интересно, на мен като на българин, каква е българската национална идентичност. Щото ако е такава каквато аз си мисля няма нищо по-гнусно от нея...

Темата с кирилицата е изчерпана - ако щеш чети, ако щеш не чети. На мен не ми се слуша. Ако някой не може да си превключи на другата клавиатура негов проблем. Не всички хора имат умствения капацитет да го направят. Аз съответно ако такъв ми напише 20 реда текст няма да го прочета. Ако напише две думи няма и да забележа на каква азбука са, ако иска да сложи и гръцка, ама някой да ми обяснява че трябва да пишем на кирилица защото сме българи не върви.

Най-тъпи са тия които са горди че някой бил измислил специално за нас друга азбука :-D

Нищо не съм казал за теб, изказах се общо за националистите и нацистите ;-) Стой далеч от такива! И ако ти се набутат пред теб псувай колкот можеш! Ей тук има един у Горичката дето не му харесват китайците щот са "гадни жълти..." и така нататък. Ей такива са най-тъпи :-D

Като те притеснява latinicata я кажи sorry на каква азбука се пише ;-)
24.02.2008 :: 19:47 :: от earth's friend
#34
Re: Грижа за гората
Знам, че това за нацистите си писал за мен.
Относно "Бг национална идентичност" имах предвид, че
всяка страна си има свое - да го запази. Всеки
има право на свое мнение. Не си ме разбрал точно.
Това, което ти може би ти си мислиш за "БГ национална идентичност,
не е така, аз имах само предвид, че някои българи пишат само на
латининица в нета. Нищо лошо нямам относно латиницата, само
някои пишат на български с латински букви в нета, какво не им харесва
на кирилицата? Айде точка по въпроса, освен това, докато използвам
компютрите си съм причина за глобалното затопляне. Светослав93, този
които не харесва китайците и ги бърка с монглолците виждам, че е запален,
но има расистки убеждения, не го мразя, но расизма е лошо нещо.
Няма вече да пиша такива неща. Никога не съм дружал с расисти и
не възнамерявам. Айде, чао и успех! Не съм расист,нито някакъв изчанчъл
родолюбец, нямам нщо против никои народ, раса или азбука (просто
пояснявам). Да се съсредоточаваме върху екологията, че има много
проблеми за решаване. Каквото било - било.Успех!!24.02.2008 :: 19:54 :: от earth's friend
#35
Re: Грижа за гората
Woods, защо ти не направиш този правилник и го представиш пред
екипа на Горичка за одобрение?
24.02.2008 :: 20:13 :: от woods
#36
Re: Грижа за гората
Защото не съм част от екипа на Горичка и няма да се трудя без дори да знам дали ще ми признаят труда за свършена работа.
24.02.2008 :: 20:22 :: от earth's friend
#37
Re: Грижа за гората
Разбрах те! OK
24.02.2008 :: 20:34 :: от earth's friend
#38
Re: Грижа за гората
Но нали за тебе е важно да няма националисти в Горичка. Както с
борбата с глобалното затопляне - дори да измислиш начин за борба
с него и да решиш проблема. Но дори да не те наградят, за тебе ще
остане радостта в сърцето, която е много голяма. Бог ще го възнагради.
Пожелавам ти успех!!
24.02.2008 :: 21:43 :: от woods
#39
Re: Грижа за гората
Горичка не е толкова важна колкото глобалното затопляне.
24.02.2008 :: 21:46 :: от woods
#40
Re: Грижа за гората
И разликата не е дали ще те наградят или не, а това че ако правиш нещо против глобалното затопляне, го правиш против глобалното затопляне. Ако пишеш или измисляш нешо за някого, то е за да бъде използвано. Ако не знаеш дали ще бъде използвано само даваш предложение, и ако някой поиска от теб да работиш по въпроса тогава отделяш от времето си.
24.02.2008 :: 22:50 :: от earth's friend
#41
Re: Грижа за гората
Всъщност си прав. Но това с глобалното затопляне беше само пример.
Ти можеш да го измислиш правилника и да настояваш да те признаят,
ако го съставиш. Просто, ако не те признаят пиши навсякъде коментари.
Но от Горичка са свесни и разбрани хора, така, че едва ли има нужда да
се притесняваш. Чао!!
25.02.2008 :: 00:11 :: от woods
#42
Re: Грижа за гората
И за какво ми е на мен да измислям някакъв правилник?
25.02.2008 :: 08:35 :: от Олга
#43
Re: Грижа за гората
Аз пък ви предлагам да не пишем правилник, а просто да спазваме добрия тон, както сме правили досега. И още нещо - гледайте да коментирате темите и идеите, не авторите. Да пишеш не е толкова лесно :) Още повече, че нещата, които пишем в Горичка, са по-различни и като цяло изискват много research. В крайна сметка целта е Горичка да е полезен и приятен сайт за максимален брой хора.
25.02.2008 :: 09:04 :: от earth's friend
#44
Re: Грижа за гората
Олга е напълно права ! СТИГА С
25.02.2008 :: 12:04 :: от woods
#45
Re: Грижа за гората
Олга, Ами нацистите?
25.02.2008 :: 13:13 :: от earth's friend
#46
Re: Грижа за гората
Извинете, че излизам от темата, но картинката ми как е?
Ако екипа на Горичка не я харесва, ще я сменя.
26.02.2008 :: 08:43 :: от Denski
#47
Re: Грижа за гората
Хора ще ме прощавате, но след #22 коментарите пак са полемики извън темата. Четох, четох, да видя дали някой не е задал смислен въпрос или дал някое ново предложение, ама нъц.

Колкото до Светослав93, Олга е права като казва, че ще му подръпнат ушите: все пак "ученик" и "93" или по-скоро '93 би трябвало нещо да ви говорят ;)
26.02.2008 :: 09:56 :: от woods
#48
Re: Грижа за гората
Ма той е на 15! Нищо, не е причина да псува китайците. Трябва му възпитание.
Аз като бях малък никога не съм нацист.
26.02.2008 :: 14:34 :: от woods
#49
Re: Грижа за гората
*не съм бил
28.02.2008 :: 12:22 :: от Олга
#50
Re: Грижа за гората
От Обществен дарителски фонд - Стара Загора:

Iskam da spodelya edna radostna novina s vas. Vchera (26 Feb) beshe nashiat Blagotvoritelen Bal "Da spasim gorata!" i na nego sabrahme 50 000 leva.

WOW!
18.04.2008 :: 19:32 :: от woods
#51
Re: Грижа за гората
Олга, Лесно е да пишем - я ме виж мен - за пет минути пиша 10 пъти колкото автора е сътворил за един ден :-D
04.07.2008 :: 17:18 :: от Desi
#52
Re: Грижа за гората
Публикувайте някаква информация. Най-много мразя безотчетни кампании за набиране на средства. Дарявайте, дарявайте и най накрая нищо. Ни дума ни стон. Какво става с инициативата? Колко пари се събраха общо? Кога ще се засаждат дръвчетата? Искам да знам за какво и как са похарчени тези пари в крайна сметка.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg