Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.02.2008 :: партньор

Твоят глас в Европа

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (3925 прочитания)

Your Voice е сайт на ЕС, на който гражданите на Съюза могат да дават своето мнение по актуални теми. Като околната среда.
На www.ec.europa.eu/yourvoice се случват доста неща. Идеята на страницата е гражданите на ЕС да дават своето мнение по актуални за съюза теми.

Възможностите са две. Да участвате в дискусия или в допитване. Дискусиите се провеждат във форуми на различни езици. Форум има и на български (първата от четирите основни теми е Климатични промени и енергия), но той все още не се радва на голяма популярност. Очевидно малцина са онези, които, знаят за съществуването му. Предполагам, че сега те ще са една идея повече.

По-голямо внимание заслужава частта от сайта, в която можете да участвате в разнообразни допитвания. Вниманието ми привлякоха разделите за енергия и околна среда. Допитванията се делят на отворени и затворени. Можете да участвате в тези, които са отворени или да се запознаете с резултатите от затворените. Вариантите да дадете своя глас в някое допитване са два и зависят от конкретното допитване. В някои случаи давате коментара си (накрая публикуват всички коментари), в други – попълвате анкета. Аз направих второто и изразих отношение към лова и търговията с тюлени.

Докато се ровех попаднах в резултати от проучване за готовността на европейците да променят ежедневието си, за да намалят въглеродния се отпечатък. Което означава, че там някъде има много полезна информация, която очаква да бъде открита. Но стига толкова описание на сайта. Въпросът е: Какво можем да направим ние?

Сайтът е отворен – всеки може да дава предложения за бъдещи допитвания. Дали това не е един от малкото ни шансове да променим безотговорното отношение на нашата държава към околната среда? Защото нещата изобщо не са розови...

И тук идват идеите... Можем да се опитаме да се допитаме за различните видове туризъм. Какво предпочита европеецът? Голям бетонен курорт или малки китни хотелчета? Какво е отношението му към алтернативния и селския туризъм? Друга идея – как европейците се справят с агресивното застрояване. Изглежда е време да се допитаме до някой. Поне ако съдим от развитието на историята с Иракли, която чисто и просто се превърна в сапунен сериал. Признавам, че съм наясно само с решението на този проблем в Испания. Но се притеснявам от мисълта да чакаме двайсет години, докато бутнат нелегално построените хотели. Би трябвало да има и други опции. Или да информираме европейците за случая и да пуснем анкета дали биха отишли на почивка на подобен курорт? И ако логиката възтържествува да пратим резултатите на фирмите, които изграждат тези безумни курорти.

Идеи много. В крайна сметка всичко опира до нас. Можем да започнем да упражняваме своя натиск още сега.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

24.02.2008 :: 20:21 :: от earth's friend
#1
Re: Твоят глас в Европа
Всичко е в нашите ръце. Нужна е повече подкрепа - в това число и
медийна, и обществена и не на последно място - от държавата.
Не бива да чакаме да стане твърде късно, за да се сетят хората за
природата.
25.02.2008 :: 16:55 :: от alexx
#2
Re: Твоят глас в Европа
@Иван Димитров
разгледах този сайт, но не разбрах как мога да давам предложения за анкети и допитвания. Можеш ли да дадеш повече подробности, за да се ориентираме в сайта?
26.02.2008 :: 16:09 :: от krem
#3
Re: Твоят глас в Европа
"Или да информираме европейците за случая и да пуснем анкета дали биха отишли на почивка на подобен курорт? И ако логиката възтържествува да пратим резултатите на фирмите, които изграждат тези безумни курорти. "

Фирмите, които изграждат тези безумни курорти се интересуват само от това да изперат едни пари. Или да продадат апартаменти на англичани още на зелено. Или и двете.

Само протести - много добре медийно отразени и навън и писма до Европейската комисия могат да помогнат според мен. Въпроса е да стигнем до хората, които не ги вълнуват горните неща. Това не включва българските политици.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg