Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.02.2008

Хайде наште

от gorichka.bg :: Коментари (4) :: (5303 прочитания)

За първи път тази година в европейския Shell Eco-Marathon ще участва и български отбор. Шестима студенти от Техническия университет – София, ще представят страната ни в състезанието за икономия на гориво.
Повече от 300 са били заявленията за участие. От тях изборната комисия на Shell Eco-Marathon покани 200 отбора в тазгодишното състезание, което ще се проведе от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция.

При избора на участниците комисията се е стремяла да осигури най-високо ниво на сигурност на пистата и извън нея и възможно най-голямо разнообразие на участващи страни, образователни институции, категории гориво и типове двигатели.

Отборът с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков вече работи по създаването на автомобил в категорията „Градски тип”. Капитан на отбора е Желязко Картунов. Дизайнът на автомобила е на Тодор Добрев, който завършва магистърска степен "Автомобилен дизайн" в ТУ-София. Пилот на автомобила ще бъде Пламен Койчев. Любопитното е, че резервният пилот е жена – Анна Царска. Тя е избрана заради уменията си като бъдещ автомобилен инженер.

“Веднага след като от компанията ни представиха инициативата Shell Eco-marathon през 2007 г., започнахме да подготвяме документите си за кандидатстване. Много сме щастливи, че организаторите одобриха проекта ни и ни поканиха да участваме. Да се състезаваш с най-добрите студенти от цяла Европа – ето това е истинско предизвикателство”, казва Желязко Картунов.

Тазгодишният европейски Shell Eco-Marathon ще включва:


В момента отборът на ТУ-София търси спонсори за завършване на проекта.

Повече за маратона

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

26.02.2008 :: 08:57 :: от Denski
#1
Re: Хайде наште
Давайте наш'те! Стискаме палци за намирането на спонсори!
27.02.2008 :: 13:21 :: от Boris
#2
Re: Хайде наште
Наистина ще им трябват доста пари, за да се представят добре. Трудно биха направили свръхикономична кола с подръчни материали. Дано се намерят спонсори, защото идеята е много хубава и заслужава да се подкрепи. Радвам че ще има и българско участие, пожелавам им успех и ще стискам палци :)
03.03.2008 :: 11:04 :: от activegan
#3
Shell Eco? ? ? ? ?
Само аз ли виждам лицемерието?!?!?!
Този статия прилича на реклама на Шел, бензина и природния газ, и на най-големите убийци на околната среда - моторните превозни средства...
Нещо не ми върви, не знам защо никой не се обажда!??!
Нигерийци няма ли тук?

06.03.2008 :: 10:19 :: от IvanRadev
#4
Re: Хайде наште
activegan прав си за това, че Shell е един от най- големите замърсители, нали все пак разпространява петрол. Но ето, че са се захванали с едно добро дело и то е да разнасят мълвата и да провокират научноизследователските институции да проектират и създават економични, или напълно екологични автомобили. Все от някъде трябва да се почне. Не искам да ги защитавам, но съм твърдо "За" тези състезания независимо кой ги организира, защото току виж някой ден прототип участвал там може да влезе в серийно производство. Ако не се лъжа сегашния рекорд е над 3000км с един литър гориво.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg