Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.03.2008 :: партньор

Море от боклук

от Босилена Мелтева :: Коментари (19) :: (7240 прочитания)

„Голямото тихоокеанско бунище” е огромно море от пластмаса в океана, което се разраства със страшна сила и доказва безсмъртието на пластмасата.
Да приемеш найлоновото пликче и пластмасовото шише за сериозен глобален проблем може да се окаже наистина трудно. Тези неща са си нещо удобно и практично. След снимка или графика на гигантската "супа от пластмасови боклуци" в Тихия океан, обаче, няма как да останеш равнодушен.

Става дума за огромно пластмасово море в океана, което се разраства много бързо и вече е достигнало два пъти размерите на континентална Северна Америка. Така нареченото "Голямо тихоокеанско бунище" (Great Pacific Garbage Patch) се задържа на едно място вече над десет години (открито е през 1997г.) заради въртящите се подводни течения на около 500 морски мили от бреговете на Калифорния, в Тихия океан, минава през Хаваите и почти стига да Япония.

Откривателят му - американският океанолог Чарлс Мур твърди, че около 100 милиона тона плаващи боклуци циркулират в региона. В началото хората са смятали, че това е остров от пластмасови отпадъци, по който едва ли не може да ходиш. На практика това е по-скоро безкрайна "супа от пластмаса". Състои се от две свързани части (Западното и Източното петно от боклук) от двете страни на Хаваите. Около една пета от този боклук се изхвърля от кораби или петролни платформи. Другото идва от сушата.

До скоро боклукът, който е "свършвал" в морето, се е разграждал след известно време. Отпадъците на модерното време, най-често направени от пластмаса, са толкова издръжливи, че се реят във водите повече от половин век и няма изгледи да се разградят скоро. Всяка малка частица пластмаса, произведена през последните 50 години и стигнала до океана, със сигурност е все още там. Смята се, че 90% от всичките отпадъци в океана са от пластмаса.

Научна експедиция тепърва ще изследва необятната пластмасова шир, която според учените образува изцяло нов хабитат. По данни на екологичната програма към ООН, пластмасовите остатъци причиняват смъртта на над 1 милион морски птици всяка година, както и на над 100,000 морски бозайници. Няма начин и всичко това да не достигне до хранителната верига и до хората - стотиците хиляди малки съставни части на пластмасата действат като химични гъби, които привличат синтетични химикали като въглеводород и пестицида DDT, това се поглъща от рибите и морските животни, които стигат до нашите чинии.

Източник: Treehugger

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (19)

03.03.2008 :: 01:05 :: от Борито
#1
Re: Море от боклук
Източно петно, Западно петно – география на морския буклук... Шокирана съм.
В такива моменти съм абсолютен песимист, не виждам как това би могло да се промени... навреме.
03.03.2008 :: 08:38 :: от earth's friend
#2
Re: Море от боклук
Не езвърляйте боклуците си в природата. Осве , че е много неекологично,
грозно понякога от вашия боклук, о особено ако е пликче, консерва и т.н., умират невинни животинки, а в окена - и корали и техните екосистеми...
03.03.2008 :: 12:13 :: от woods
#3
Re: Море от боклук
Остров Хавай или Хавайските острови?
04.03.2008 :: 08:38 :: от Бу
#4
Re: Море от боклук
Уау. Това беше новост за мен. Интересно, а не биха ли могли да го махнат? Да го изгребат някак? Все пак това бунище със сигурност много пречи на океанския хабитат, доколкото такъв има останал.
04.03.2008 :: 10:54 :: от Dessie
#5
Re: Море от боклук
Не мога да си представя подобно нещо. Струва ми се съвсем елементарно просто да се изгребат от там
04.03.2008 :: 12:26 :: от Олга
#6
Re: Море от боклук
Според мен проблемът е, че дори да се изгребе, няма да има къде да се сложи... Ох, това е някакъв ужас, много скоро няма да има out of sight, out of mind - ще се гледаме очи в очи с боклука си.
04.03.2008 :: 12:52 :: от krem
#7
Re: Море от боклук
Наистина е ужасно.
Като си помисля и как ходим да море и се плацикаме в "чистата" вода.
Но има и печеливши - фармацефтичните компании. Ще ставаме все по болни от това, което поглъщаме с храната си и ще си купуваме все повече хапченца, за да се "излекуваме".
04.03.2008 :: 12:54 :: от krem
#8
Re: Море от боклук
Съгласна съм с Олга, първо къде да се сложи, второ нали е в международни води и никой не си го "познава". Кой ще го плати, кой ще го складира, чий е.... Докато си спорят и положението може да стане неспасяемо.
В такива моменти и аз съм песимист, а моментите стават все повече.
04.03.2008 :: 13:24 :: от pharaon
#9
Re: Море от боклук
Поне океана се е погрижил да ни го събере на едно място и ще е по-лесно да се изгребе! Със сигурност има каде да се сложи, изгребе дори!!! В случая е толкова голямо защото боклука не е нито компресиран нито един върху друг, а е разтелен! Ще го махнат с общу усилия, едва когато разберат, че проблема е глобален (като затоплянето)! Т.е. когато опре ножа до кокала и когато всички започнат ЯВНО да страдат от тези сметища. А това ще се случи, тези които най не им пука (и незнаейки какво ги застрашава), най ще го усетят!!! А ние, които знаем за него, най-малкото ще знаем от какво и как да се предпазим.
04.03.2008 :: 15:04 :: от woods
#10
Re: Море от боклук
Гледайте Idiocracy.
05.03.2008 :: 16:43 :: от gergana75
#11
Re: Море от боклук
Направо нямам думи... попаднах и на тази информация за тихоокеанското бунище:
http://nashinovini.blog.bg/viewpost.php?id=126014

Аз вече избягвам да купувам найлонови торбички, но пластмасовите опаковки са навсякъде и все още ми е трудно да ги огранича. Дори да се рециклират пак не се разрешава проблемът със замърсяването.

Пластмасата не се разгражда и замърсява, заради хартиените пък изсичат горите... На запад вече има на пазара органични чинии и чаши за еднократна употреба, които са произведени от царевица и се разграждат. Но все още са доста по-скъпи от обикновените пластмасови съдове и прибори и малко хора ги купуват.

Ако започнат да се произвеждат органични опаковки от царевица например, дали пък това няма да е претекст да се увеличи производството на ГМО царевица, тъй като за опаковките ще трябва много царевица... Как мислите?
05.03.2008 :: 17:11 :: от Олга
#12
Re: Море от боклук
gergana75, виж това:
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=251
06.03.2008 :: 10:06 :: от IvanRadev
#13
Idiocracy
Woods, Idiocracy според мене е от ония майтапи, чрез които си казваме истината. Колкото и тъпо да изглежда, този филм засяга много проблеми на днешното общество. Страхувам се, че някой ден ще станем герои в един такъв филм.
06.03.2008 :: 12:16 :: от pharaon
#14
Re: Море от боклук
Хаха, ууд, готено е филмчето... хареса ми. Естествено пак става вапрос за затъпяващата Американска нация, но реално, този проблем е доста наболял и засяга всички ни... Естествено засяга и боклука :) Представен е малко в абстрактна форма, но доволно... катос е има предвид, че го дръпнах с HD качество.
09.03.2008 :: 10:08 :: от albena cholakova
#15
Re: Море от боклук
Ако искате можете да подпишете петицията на студента от СУ Алекси Дамянов за забрана на найлоновите торбички в България, като влезете в студентския портал diploma.bg
09.03.2008 :: 12:46 :: от Majestic
#16
Re: Море от боклук
интересно, защо не го почистят?
10.03.2008 :: 16:24 :: от mandarinka
#17
Re: Море от боклук
Това, което ме шокира преди броени дни е, че във френския Carrefour (магазин като Метро и Кауфланд), изрично имат нареждане да слагат различните плодове в разлини найлонови торбички! Проведох 15-минутен спор с продавачката, която отказваше да ми залепи лепенката за грамажа върху грейпфрута, лимона и 3те банана, а ми ги сложи в 3 различни найлонови торбички, защото, цитирам "имала нареждане от шефовете". Обясни ми, че преди е можело да са без торбички, но от не помня кой януари издали ново нареждане!!! Бях потресена!
11.03.2008 :: 22:12 :: от mandarinka
#18
Re: Carrefour France
Продължение на предния ми пост:
След като изпратих възмутен е-мейл до управителите на веригата, имам сравнително дебилен отговор, съдържащ 10 реда реклами и 1 ред обещание, че ще вземат забележката ми предвид... Е, все е нещо ;)
02.04.2008 :: 12:28 :: от dvemp
#19
Re: Море от боклук
Здравейте, доколкото четох не е възможно да се изгребе или почисти, първо защото ще струва милиарди, второ защото така ще се унищожи и много планктон, който живее там. Явно просто ще трябва да живеем с него и да се стараем да не става по-голямо. Колкото до Carrefour - ако политиката им е такава не бих пазарувала там.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg