Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.03.2008

Жива земя

от Босилена Мелтева :: Коментари (30) :: (14885 прочитания)

Килимите и рогозките създават неповторим уют и топлина. И в България вече имаме шанса да изберем екокилими, които не тровят въздуха в затворените помещения.
Чистият килим значи по-чист въздух у дома. Обикновено килимите са свързвани със сериозни проблеми на въздуха в затоврените помещения. А този въздух и без това не е за "мирисане" - изследванията сочат, че е от два до пет пъти (минимум) по-лош от този на открито. А това, което дишаме, е най-важното за здравето ни.

Повечето килими са направени от петролни постпродукти и синтетика като полипропилен, найлон и акрил. Съдържат нискокачествени лепила и се държат на PVC основа, в която може да има още изненади като уретан и други подозрителни елементи. Обработват се с вредни препарати за петна, антистатични и антибактериални спрейове. Свойствено им е да акумулират прах и летливи органични съединения, които не винаги се премахват от една прахосмукачка.

Но преди да отречем напълно този мотив от дома си, има смисъл да се светнем как да избираме истински качествения и безвреден килим - много производители вече предлагат и тази зелена алтернатива. Търсим 100% естествени материи, да не са обработвани с химикали. Вълната е най-популярната алтернатива, защото топли и е издръжлива. Подходящи са и настилки от сизал, коноп и кокос, водорасли и листа на царевица. Появи се и логичният зелен стандарт и етикет, за който можеш да се оглеждаш.  Той не е задължителен, но в някои американски щати като Калифорния го изискват на публични места като училищата например.

С голяма радост открихме и на българския пазар яки еко настилки на G.T.Design, които от 1977г. произвеждат стоките си с "грижа и уважение към околната среда". Coconutrug® са направени от 100% естествени влакна от кокос.

Кокосовото влакно е перфектният материал за пода, защото е силно издръжливо и универсално, термоизолиращо, антистатично, устойчиво на мухъл и плесен. Основата на тези настилки не е от PVC и латекс, за да не задържа прах и други вредни компоненти. Това ги прави безвредни и лесни за почистване. Добри са като филтър на пода, затова са подходящи за къщи с домашни любимци, оживени места, вили в планината или до брега на морето. Натуралната материя на Coconutrug® приближава да природата и създава усещане, че "килимът ти е жив".

Това, което ги прави устойчиви е разбира се материалът - кокосът е лесно възобновим ресурс, изцяло биоразградим и поддържа развитието на икономиката на цели тропически държави (изборната сеч вече се практикува на много места по света, България е грубо изключение).

Размерът и цветът може да изберете лично и на място - в магазина на NIDO на последния етаж на ЦУМ. Ето и няколко интернет адреса на фирми с еко настилки, които все още не са стъпили у нас, но дават добър тон:

Еearthweave
Iinterfaceinc
Meridameridian
Colcam
Shawfloors

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (30)

04.03.2008 :: 08:36 :: от Бу
#1
Re: Жива земя
Благодаря, Босилена :D
Много интересно ми беше да прочета.
Аз залагам към момента на естествен (стар) паркет и на 100% вълнен (стар) килим, но ще имам предвид занапред, когато избирам.
04.03.2008 :: 09:08 :: от Василена
#2
Re: Жива земя
Аз отдавна си търся повод да препоръчам моите любими български килими и черги на "Родопска тъкан", които са супер красиви и толкова евтини, че се притеснявам фирмата да не изчезне. Имат магазинче в София на Цар Симеон 86, а и онлайн продават разни неща ето тук
http://rodopska-takan.dir.bg/
но на сайта не могат да се видят и малка част от красотите им. Вкъщи имам само техни черги от чиста вълна, перат се в пералнята и не са мръднали вече от 7-8 години някои от тях.
04.03.2008 :: 09:11 :: от spart
#3
Re: Жива земя
> Свойствено им е да акумулират прах и летливи органични съединения, които не винаги се премахват от една прахосмукачка

Босилена, летливите съединения, както подсказва името им, не се акумулират (натрупват) никъде - те гледат да летят :) иначе казано изпаряват се бързо. Прахосмукачката няма нищо общо в случая.
А за праха - него го има по всички настилки - и по тази от кокос също. И по мозайката, и по теракотните плочи го има.
Между другото - преди да почнем да припадаме по настилките от кокос - една от тенденциите в екологичното мислене (и действие) е да се предпочитат продуктите на местните производители, а не тези превозени от хиляди километри дотук. Самото им транспортирането вече е замърсяване.
04.03.2008 :: 10:53 :: от Dessie
#4
Re: Жива земя
У дома спалните ни помещения са без килими или пътеки, но откровено ми липсват. Сайта на Родопска тъкан е наистина интересен. Аз също бих предпочела българското. Имам си няколко изтривалки и пътеки, които са памучни и се перат много лесно в пералнята. Това за мен е идеален вариант, но цял килим?!?... Къде изчезнаха тепавиците?
04.03.2008 :: 12:15 :: от markova_z
#5
Re: Жива земя
Dessie, тепавица има в Златна панега. От детството ми е останала и работи прекрасно, поне до миналата година. Килими, черги, одеала, всико се изсипва в един водовъртеж отклонен от река, и без никакви препарати после получаваш най-пухкавите и чисти завивки, които си имал :-)
04.03.2008 :: 12:22 :: от Олга
#6
Re: Жива земя
Василена, Родопска тъкан наистина са много яки. Освен черги имат и страшно красиви одеала - страхотни цветове, не тези типичните зеленооранжеви и тем подобни, ами много свежи и модерни цветове. Подарих две такива за една нова къща и хората се чудеха откъде съм ги донесла... А те са по 30 лева от Родопите :)
04.03.2008 :: 14:34 :: от Бу
#7
Re: Жива земя
Я, тепавици :D
Автомивки няма ли за вас? За вас и да има, ние перем килими у дома на покрива на гаража. Маркуч, сапун (доскоро домашен) и четки е всичко, което му трябва на човек :) И малко слънце, за да изсъхне.
И от сайта на Родопска тъкан изчислих къде са в Пловдив - на много удобно за мен място :) Днес още ще посетя.
04.03.2008 :: 15:09 :: от krem
#8
Re: Жива земя
Помня като малка как махахме една по една чергите на прабаба ми и ги заменяхме са нови "модерни" персийски килими. Сега май ще почнем да правим обратното.

Иначе аз в квартирата съм махнала всички килими, паркета и дюшамето са достатъчно красиви за да се покриват. А и толкова по-лесно се чисти. Може би само в хола бих си сложила 1-2 малки декоративни килимчета под масичката, и то наистина нясоя от тези естествени красоти :)

Между другото старите черги на баба ми са перфектни за всяка извънгардска къща, само по-трудно се чистят.
04.03.2008 :: 15:15 :: от akrush
#9
Re: Жива земя
Много благодаря за сайта на Родoпска тъкан. Tрябва да си купувам килими и много исках нещо такова, а не знам къде да търся. Изглеждат прекрасно на сайта, утре ще ги видя на живо :)
04.03.2008 :: 15:34 :: от Clivia
#10
Re: Жива земя
Аз пък използвам в спалнята си над паркета 2 пътеки, които са 100 % памук , ръчно тъкани от баба ми. Голямо удобство е,че лесно се тупат и после перат в автоматичната пералня
04.03.2008 :: 16:36 :: от alexx
#11
Re: Жива земя
+1 за Родопска тъкан и чергите.
В гардероба още имам няколко чисто нови вълнени черги правени кои знае кога от баба ми. Малко са демоде, но пък носят стила на старите български къщи.
04.03.2008 :: 18:28 :: от Сава Чанков
#12
Тепавица, чистене и гаранция
Dessie, най-близката тепавица до София, която знам е в Железница. Намира се на около 100м по черния път с колчета (за х.Академик и Черни връх) от лявата страна (при качване). Но най-добрият начин за почистване на традиционните български вълнени килими е натъркването им със срязани на две зелки - така цветовете се запазват ярки по-дълго.

А колко години е гаранцията на килимите от статията? Нашите вкъщи са котленски и според хората, от които са ги купили баба ми и дядо ми преди 50 години, нормалният им експлоатационен срок е един век.
04.03.2008 :: 18:49 :: от Whiskey
#13
Re: Жива земя
Wow! Отново страхотна статия! Определено ще имам в предвид тези неща, когато реша да си сменям килимите у нас. А нещо за спалното бельо ще напишете ли?!?
04.03.2008 :: 22:22 :: от raggaman
#14
@ spart
човек айде млъкни или кажи нещо полезно ... "между другото една от тенденциите на водата напоследък е да мокри.." сериозно след като от някви месеци вече пишеш ли пишеш тука трябва ли да вкарваш такива "последни тенденции" за които и малоумните знаят.. и къв си ти прахолог ли си, дъстин прахман ли кво.. знам че с тва което пиша ще те накарам да пишеш още повече обаче ми е омръзнало от многознаещи хейтъри които като не им стане и отиват да се изакат някъде в интернет... недей тука
04.03.2008 :: 23:49 :: от spart
#15
Re: Жива земя
Аз и ти може да знаем тенденциите, Босилена Мелтева също, ама както виждаш в статията няма и ред за традиционните български килими.
Полезно щом искаш да ти кажа по въпроса с настилките:
Тук, на Балканите, изглежда сме толкова умни и богати, та първо хвърляме едни пари да поставим една СКЪПА и ХИГИЕНИЧНА настилка каквито са и паркета, и всевъзможните видове плочкови покрития, и после се чудим с какво да ги покрием - с килим ли, с мокет ли, с рогозка ли.
На запад паркетното покритие с основание се счита луксозно, ние гледаме да не би някое ъгълче от паркета да остане непокрито от килима.
И друго ще ти кажа: Доста от статиите тук изобилстват от фрапантни грешки, от които всеки поназнайващ съответната материя би се подразнил. Преди време в горичка прочетох статия в която ставаше дума че съвременните течникристални монитори консумират 30-ина вата. Еми на мен една от силните ми области е ремонта на подобни устройства. Знаеш ли какъв е риска, ако при ремонта на захранване на такъв монитор предвидя консумация 30 вата. Пожар!
Нещо да кажеш за килимите, които акумулират летливи съединения?
Прави ли ти впечатление, че повечето статии са просто преписано/преведени така неграмотно, че с някакви наукообразни думи изглеждат уж много зелени, а всъщност ако поразсъждаваш, от неграмотния превод някои работи звучат направо смешно.
Прахолог не съм, но все си мисля че знам повече за него теб и мога да си кажа мнението. По едно време нищо не отбирах от прах, ама седнах, четох, та се удивих че чак научни инстути го изследват, например JSEC.
Чувал ли си някъде другаде за петролни постпродукти.
Е не си само ти. Според гугъл само Босилена знае що е то "постпродукт". Има друга дума на български за това което тя иска да каже, ама нали е куул да си грийн и веган.
Като отбелязвам тези откровени безсмислици, считай, че правя услуга на горичка. Защо, не ми се обяснява. Правя го не от комплекс за многознайство, а от желание да си видят кривиците и да станат по-силен и по-печеливш отбор.
Ентусиазмът е чудесно нещо, но ако е подкрепен със знания става 10-орно по-полезен.
Е, гледам моята подкрепа не е желана.
Правилно си предвидил, че думите ти ще ме предизвикат да пиша още повече. Еднократно - това беше.
Фръцвам се и с подвита опашка позорно дезертирам - ще рече изпълнявам заръката ти, обобщена в последните ти две думи.
05.03.2008 :: 07:59 :: от bo
#16
Re: Жива земя
spart, т. нар. летливи органични съединения (volatile organic compounds VOCs) са на практика "невидимото" замърсяване на въздуха в домовете ни, причинено от строителните материали, мебелите и много от предметите, с които задръстваме домовете си. Основно се отделят и летят! във въздуха от талашита, който ние българите доста уважаваме, от бои и лакове, пластмаса, пенопласт, офис машини, препарати за почистване, освежители за въздух, НОВИ КИЛИМИ... Емисиите на VOCs от повечето от тези продукти изветрява бързо - за няколко дни или седмица, но тези от новите килими и талашита траят по-дълго! ("A Handbook for the 21st century ECO LIVING", Karen Christensen, но не само там). Ефектът: виене на свят, главоболие и гадене, дихателни проблеми като астма например, както и отслабване на имунната система и развиване на алергии.
За праха - със сигурност го има и по мозайки и теракот, там обаче той се вдига във въздуха много по-лесно, особено на места с повечко хора или на купон, но пък и се чисти лесно - с една прахусмукачка. Прахът обаче се трупа по стандартните килими и една прахусмукачка не може да го премахне, за съжаление малко хора си чистят и перат килимите повече от веднъж годишно, т. е не си решават проблема. Затова и на алергичните и астматиците лекарите препоръчват да махнат килимите от домовете си. Поради по-грубата си материя (подобно на ратана) и липсата на основа, въпросните кокосови килими действат като филтър на мръсотията, която заради това не се вдига във въздуха, но пък се чисти лесно - вдигаш килима и прахосмучиш (тази дума също едва ли ще я намериш в google, но аз с удоволствие ще я използвам на моя отговорност). Coconutrugs са вероятно първите наистина еко настилки на бг-пазара и няма как да не им се радваме и да не пишем за тях. Иначе алтернативата за 100% вълна съм я казала и то по-горе в текста. Всеки може сам да си реши какво да избере.
05.03.2008 :: 11:40 :: от pstj
#17
Re: Жива земя
От цялата статия и коментарите единственото полезно и смислено нещо беше линка към родопска тъкан. Вземете си преосмислете позициите и статиите че този сайт от как съм станал абонат на емисията му вони повече от боклука който продуцирате, но изхвърляте разделно.

И още нещо, с тези кокосови постелки. Вярно това е сайт за dummy eco consumers. Наистина сте злета ако си купите прескъп килим направен на майна си райна внесен с супер замърсяващ и вредящ на океанските животни транспорт. За целта си имаме рогозки като толкова искате да не ви се задържа прах и да не ходите по паркета....Пфу... половината статии ми рекламират някакъв продукт, другата половина ми обяснява глупости. Абе що не четете и не мислите малко...
05.03.2008 :: 12:58 :: от pharaon
#18
Re: Жива земя
Спарт, НЕ СИ ОТИВАЙ... :)
05.03.2008 :: 14:24 :: от markova_z
#19
Килими от бамбук и ратан
Бамбук и ратан също са материали, които си заслужава да предпочитаме. Затова Ви давам адреса на 1 магазинче за такива мебели, килими, декорации - на бул. Прага и пресечката Тунджа, след баня Мадара, в посока 5те кьошета.
05.03.2008 :: 16:34 :: от Nelike
#20
Re: Жива земя
Хей хора какви са тези странни килими за които говорите? Има достатъчно традиционни български килими, които много повече биха спечелили от популяризиране в сайтове като горичка. Например Чипровските. Работя за развитие на района на Северозападна България вече от години и имам много преки наблюдения върху тези килими. Даже се научих да тъка. Те са 100% вълнени с основа памук и в Чипровци все още съществува традиция за багрене с естествени багрила от природата. Занаятът там замира защото няма достатъчно реклама така че моля ви се заложете на българското и традиционното особено на такова място като горичка.
05.03.2008 :: 19:28 :: от Whiskey
#21
Re: Жива земя
Офффффффф... Явно и тоя сайт почва постепенно да страда от синдрома на "компетентните" коментари. Като се навъдят няколко комплексара да се изказват толкова ***** и ми се отщява да чета повече... Май е по-добре вече да се спре възможността за постване.
06.03.2008 :: 11:47 :: от мара
#22
Re: Жива земя
"В спора се ражда истината" да се намеся и аз с една позната фраза. Сред горичковците има две основни течения - едно на безрезервните поддържници на всичко що се пише в този сайт и друго на тези, които си позволяват да разсъждават малко повече. Първите биват обвинявани, че са повърхностностни, а вторите в "хейтърство" - за горичка или дорбо или нищо, а знаете за кого се говори по този начин :-) Двете течения имат нужда едно от друго - едните да вливат ведрия си ентусиазъм, а другите малко повече мисъл (хайде без обидени, ако може).
От една страна ми се иска статиите да са по-задълбочени от такива за килимите, които се купуват в ЦУМ, дънките в Levis, козметиката от не знам къде си, от друга съзнавам, че хората които имат нужда от зарибявка първо ще си купят кокосов килим и дънки, после току виж си изхвърлили боклука разделно, а другата пролет може и колело да яхнат.
06.03.2008 :: 12:14 :: от raggaman
#23
Re: za mapa
глей сега, представяш леко изкривено нещата - някои вярвали безрезервно, други си позволявали да разсъждават. напротив - тези против които гракнахме и нарекохме хейтъри са много характерни за българските форуми и те в никакъв случай не разсъждават, а просто хващат един текст, намират дума за която да се хванат и правят на гъз автора. това е най-най-най-лесното, всеки текст има поне едно слабо място. конструктивната критика е ОК, кажи "това не е правилно, ето как трябва да се направи". когато влезеш обаче и изплющиш "статиите ви миришат повече от боклука, който правите" значи просто искаш на някой да му стане гадно. ззначи също, че си комплексар, който го е страх да говори подобни неща в очите на хората и се възползва от мнимата анонимност на интернет. нека да спрем дотук или в противен случай да си организираме една среща, някъде на НДК примерно и да си кажем нещата.
06.03.2008 :: 17:04 :: от krem
#24
Re: Жива земя
Не мога да разбера злобата, която се излива тук.

Да представят се продукти, да прави се реклама. Вие как мислите, нали и този сайт трябва да се издържа някак. Платеният PR на ЗЕЛЕНИ продукти е един добър начин. Никой не ни задължава да купуваме. От друга страна е добре да имаме такава информация, за да можем да направим своя избор. Иначе от къде да разбера когато искам да си купя нещо дали го има в еко вариант? Нищо лошо няма в информацията. Имаш я и я ползваш за основа на своя избор.

Аз съм за спора и двете различни мнения, така се ражда истината, но пак казвам, против съм злобата и личните нападки. Не може да сме толкова отрицателни към сайт, на който най-положителното е, че въобще го има. Единствен в България, където се пише по тези теми. С излизащи всеки ден нови статии. Не може всички статии да са най-великите и да "откриват Америка". В такъв случай щеше да има статия веднъж седмично или месечно.
За да не ставам излишно многословна спирам тук, мисля че разбрахте какво искам да кажа.
07.03.2008 :: 14:59 :: от мара
#25
Re: Жива земя
Ето една статия, публикувана в Дневник, http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=466523. Малко утопично звучи, но много ми допада мисълта за нов икономически модел. Цитат от нея:

"Намаляването на материалните придобивки не е абсолютен идеал, не повече от растежа. То е необходимост в нашата действителност, така както растежът е необходимост в Хаити. Намаляването не е догма, а задължение пред идните поколения. Това е морален въпрос, както би се изразил Ал Гор."

Та за това са остри реакциите на някои от нас, когато става дума за реклама на зелени продукти от Горичка. Защото според мен по-важно е прокламирането на идеята за намаляване на консумацията, отколкото на смяната на едни продукти с други. Пример: дали да е 5 чифта дънки от био памук или само 1, когато старите са издали багажа, от какъвто дойде. Съгласна съм, че всеки сам решава дали да купува или не, но когато един ЗЕЛЕН и харесван сайт казва ей тоя продукт много го бива, много хора ще се обзаведат с него с чиста съвест. Защото едва сега сме започнали да се лекуваме от консуматорството си и никой от нас не е светец - кой кара кола, кой ски по оголени баири, друг си закупува ненужности... и да, знам че не може да го караме на хляб и вода.
09.03.2008 :: 22:38 :: от kukus
#26
Re: spart
Volatile Organic Compounds (VOCs): In the words of Environmental Building News: “Carbon-based substances that occir as gases under typical ambient air temperature and pressure. For the purposes of regulating air pollutants, EPA and other agencies include only compounds that contribute to smog in the definition of VOCs. For indoor air quality purposes the definition is not limited in that way. There are also semivolatile organic compounds (SVOCs) that don’t become gaseous as readily but are still found in indoor air. Those most commonly identified as chemicals of concern are pesticides, flame retardants, and phthalates. Finally, microbial VOCs are generated and released as a result of microbial growth.” (EBN Vol. 15, No. 9, 2005) -
http://www.treehugger.com/files/2007/01/how_to_green_your_furniture.php
10.03.2008 :: 17:05 :: от krem
#27
Re: Жива земя
мара абсолютно съм съгласна с теб за намаляването на консумацията. Това е основното. И то е горещо рекламирано в сайта според мен.

Но за мен представянето на зелени продукти има смисъл. Не за да ги подменя веднага, а за да имам информация следващият път като си купувам нещо какво точно да избера. Вярно, че една такава реклама принципно би могла да провокира "консуматорството" в нас, но имам основания да предположа, че публиката на горичка е на малко по- виксоко ниво като обществено самосъзнание и едва ли тичаме до магазина след всяка реклама. Напротив. Получаването на информация за токсичността на някои продукти ни кара да се замислим и за всички останали и по-внимателно да правим своя избор. Което освен ползи за нашето здраве носи по-малко замърсяване на природата. Нали най-важният начин е да гласуваме с портфейла си и да подкрепяме чистите производства.

Съгласна съм с някои от забележките за рекламираният тук продукт, не съм съгласна с тона на колментарите. Едно е спор и различно мнение, несъгласие и т.н. друго е изливане на тонове злоба.
Или против съм не това което се казва а начина по който се казва + против личните нападки към автора или коментиращи.
10.03.2008 :: 17:13 :: от krem
#28
Re: Жива земя
и още нещо искам да коментирам
"че хората които имат нужда от зарибявка първо ще си купят кокосов килим и дънки, после току виж си изхвърлили боклука разделно, а другата пролет може и колело да яхнат."
"Пример: дали да е 5 чифта дънки от био памук или само 1, когато старите са издали багажа, от какъвто дойде."

Да следващият път когато ми се наложи да си купя дънки може и да се огледам дали има такива от био памук. Защото 1 от биопамук са по-добре от 5 от биопамук или 1 обикновени. Нали?! Нямаше да знам за тях ако не бях прочела тук.
Както нямаше за знам за етеричните масла като алтернатива на кремовете за лице например. Защото откакто ги ползвам не замо че не вредя на здравето си, ами и не вредя толкова на природата, а и произвеждам по-малко боклук, което е по-важно от разделното му изхвърляне според мен.
Както ти каза не можем да караме на хляб и вода, така че поне да избираме по-чистия продукт.
То донякъде и цената му ни предпазва от консуматорство.
11.03.2008 :: 11:26 :: от мара
#29
Re: Жива земя
Права си, Крем, не мога да оспорвам думите ти, при положение че има достатъчно основание в тях.

Нека го обясня и по-друг начин: много по-интересни ми се струват статиите описващи процес, отколкото продукт. За далеч по-полезни намирам темите за компостиране, пред тази за компостерите, въпреки че последната се радва на много повече внимание, но нека го отдадем на увеличения брой читатели на Горичка в последно време. Защото компостирането в двора е възможно и без специално произведен компостер. По-вдъхновяваща за мен е статията за това, как се прави сламена къща, отколкото за еко селище готово да приеме посетители или даже как сами да си забъркаме парфюм пред представянето на фирма за био козметика. Също така бих гласувала за статия описваща технологията на правене на рогозки или зелено училище, където се преподават стари заняти пред такава за продажба на еко килими.

Но така или иначе има и от активния, образователен вид статии, така че няма какво толкова да се оплаквам.
28.08.2008 :: 11:25 :: от verde
#30
Re: Жива земя
Не виждам нищо лошо някой от Горичка да рекламира някакъв продукт с качества, които го правят по-екологичен от други. Идеално няма - винаги се изразходват ресурси и се прави боклук, няма как, но колко е въпроса. Предпочитам да чета за еко-продукти, ей така, за информация, така че ако имам нужда, да мога да направя информиран избор. Предпочитам да научавам за нови зелени технологии, нови практични "зелени" съвети, каквито и да са, вместо да се юрвам по молове и скъпи "бутици", които ми продават китайски евтини ментета за оригинал. Същото важи за всички продукти. Ако предложеното от Горичка върши добра работа, ако е качествено (продукт или съвет), какво лошо има? Никой не ме заставя да си купувам килим от Нидо. Само научавам, че в ЦУМ има! Това е! Не ме кефи "еко-фешън-вълната", защото болшинството от хора не са убедени в душата си. Но пък ако видим разните пишман-звезди да карат велосипеди, вместо да се фукат с лъскави коли-замърсители, повече хора, подражавайки им, ще започнат да се придвижват с велосипеди, "щото е куул и еди-кой си така прави"!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg