Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.03.2008

Компостирай!

от gorichka.bg :: Коментари (26) :: (11228 прочитания)

Екокомпост е единствената българска фирма за домашно компостиране. Тази седмица можеш да се запознаеш с тях на "Флора".
Горичка разговаря с Хелена Гома и Ивайло Атанасов, основатели на Екокомпост.

Кои са Хелена Гома и Ивайло Атанасов?
Двама млади хора, на 24 и 27 години съответно, на които не им е безразлично какво става около тях! Както в България, така и по света. Става дума основно по отношение на опазването на околната среда. Има една мисъл, която много ни харесва и дори я "откраднахме" за нашия сайт: "Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко." Ето защо и ние се опитваме да допринесем по някакъв начин за едно по-устойчиво развитие, а ако можем да си изкарваме и прехраната от това, толкова по-добре.

Какви продукти предлагате и към кого са насочени те?
Нашите star продукти, това са компостерите. Както сигурно вече знаете, това са едни много прости по естество контейнери от рециклирана пластмаса, които позволяват на хората да преработват органичните си отпадъци, превръщайки ги в екологично чист хумус/компост. Те са с различен обем, така че всеки да намери това, което отговаря на неговите нужди.

Колкото до нашата таргет група, за момента това са всички хора, които живеят в къщи с дворове. Казваме засега, защото съвсем скоро ще се обърнем и към хората живеещи в блокове, но това ще е предмет на друга статия :) Естествено, ако трябва най-точно да определим типичния наш клиент, то той би бил: някой между 30 и 65 години, екологично загрижен или просто някой на когото му е писнало да се чуди какво да прави с окосената си трева или есенни листа, запален градинар или просто някой, който желае да смени торището с нещо по-ефикасно и естетично, някой със сравнително високи доходи (за огромно съжаление) и малко свободно време.

Как според вас се маркетира един толкова нов продукт на българския пазар?
Много бихме искали да отговорим на този въпрос, ако самите ние знаехме отговора. Няма да го маркетираме като някакъв масов продукт. Предпочитам хората да го купят, защото имат желание да рециклират, а не защото са видели рекламата в някое списание. Това е моето желание, но ще видим как ще се развият нещата. Може да се наложи да прибегнем и до класическите форми на маркетинга.

Какво показва испанският опит (Хелена е испанка)?
Испанският опит, както и европейският и американският показват, че хората там са усвоили тази практика от доста дълго време. Както и в други области, така и в тази те са с няколко крачки по-напред...

Има ли роля държавата в каузата на компостирането?
Определено има! Или трябва да има! Ако не друго, държавата има интерес от това хората сами да компостират и така да затворят цикъла още в домовете си. Това спестява пари от повече сметоизвозващи коли, от повече курсове на същите тези коли, от средства за нови компостиращи заводи и т.н. Това си има и обратна страна. Европейският опит показва, че хората, които компостират у дома, плащат по-малка такса смет, тъй като преработват 60-70% от органичните си отпадъци.

Откъде бихте искали да получите помощ - нпо сектора, националната, местната власт, друг?
Единствената помощ, която бихме искали да получим от националните институции или неправителствени организации, това са образователни кампании сред населението за ползите от компостиране и рециклирането като цяло.

Къде да ви намерим?
Тази седмица, на специализираната изложба за цветя "Флора". Иначе на www.ecocompost.bg или всеки ден без неделя на ул."Русалийски проход" № 1-5, офис №6, София 1407.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (26)

06.03.2008 :: 11:25 :: от silvia
#1
Re: Компостирай!
Чакам с нетърпение да излезе варианта за балкон.
За жалост у нас таксата смет, която домакинствата плащат не зависи от боклука, който изхвърлят. Ако зависеше и се плащаше за извозен боклук, както е в Германия, мисля си, че нещата щяха да са съвсем различни и повечето хора сериозно щяха да се замислят дали имат нужда от нещо преди да си го купят.
06.03.2008 :: 12:39 :: от antonio
#2
Re: Компостирай!
И аз съм съгласен с теб Silvia ... Специално ще отида на изложението да попитам за вариантите за балкон. Наистина от както започнах да изхвърлям разделно боклука, забелязвам колко много органични отпадъци имам (и отпадъци като цяло) и ми се иска по някакъв начин да мога да ги оползотворя. Важното е желанието ;) останалото е лесна работа ...
06.03.2008 :: 18:16 :: от Василена
#3
Re: Компостирай!
Да бе, тука някои от общините в Стокхолм ти връщат 40% от данък смет, ако си компостираш всички органични отпадъци. Много съм се запалила и аз, тази пролет имам двор и градина, така че ще компостирам непременно.
06.03.2008 :: 21:14 :: от alexx
#4
Re: Компостирай!
Моят фаворит за компостиране ако живееш в апартамент http://naturemill.com/. От март месец цените паднаха с 100 долара. Дано да паднат още малко. Ще се радвам ако Екокомпост стане дистрибутор на тази машинка за България т.к. не всички имат кредитни карти или се чустват сигурни когато пазаруват в Интернет.

Колкото до компоста имам един въпрос:
Смята ли фирмата да предложи някакво обратно изкупуване на готовия компост? Това все пак си е тор с голямо съдържание на хранителни вещества, но ако нямаш градина или пък градинка пред блока е безполезен. Аз бих се радвал дори за 1лв да го изкупи някои.
06.03.2008 :: 22:10 :: от Олга
#5
Re: Компостирай!
Василена, в Лондон забелязвам, че в парковете са обособили места, където събират и компостират листа, а през лятото предполагам и окосена трева. Това ми се струва много яко. Но не знам как се оправят с азотно-въглеродното съотношение.
alexx, знаех, че ще ти хареса темата ;)
06.03.2008 :: 22:58 :: от pstj
#6
Re: Компостирай!
"......някой със сравнително високи доходи...."

Тази част не я разбрах? Може ли да ми бъде разяснено с каква цел е упоменато че трябва да имам висок доход за да си се възползвам от компостера? Искам да кажа... той свързан ли е с някакви допълнителни инвестиции след първоначалното му закупуване? Не разбирам... Не разбирам и как нещо от пластмаса с размер на два легена може да струва 150 лева но това е друга тема, всеки може да си слага к'вито си цени иска, нали така...

Освен това сайта е написан неграмотно. Да вземат поне да си оправят правописните грешки, аз не че не греша поянкога, но поне не пиша всеки път "инструкций"....
06.03.2008 :: 23:19 :: от pstj
#7
Re: Компостирай!
@ alexx wow, вярно тия изглеждат много яки за градски условия, супер ме навиха:) Само дето сигурно няма да ми го доставят до БеГе нали... Баси идиотската държава сме..или по-скоро баси идиотското положение сме си докарали, та външния свят не ни смята за потенциални клиенти:)

Anyways много искам нещо такова. В смисъл не ме кефи това че е на ток, обаче реално повечето докакинства ползват например часовници/будилници на ток, разни такива глупости, а тия казват че е само 20 вата.... Сменяш две крушки и си там. А аз имам ОГРОМНА градина (67 саксии пръснати из всички стаи на апартамента) които ПЛАЧАТ за свежа хранителна пръст... А обекли от зленчуци и плодове бол, аз педимно това ям, също така ядки (предполагам че обелките от семки, орехи лешници и тн стават за компост?) и те отиват на боклука...

Как да се сдобия с това нещенце, а? Искам пък! Освен това не са скъпи. Поне на мен инвестиция за 5 години 300 долара не ми се вижда много. Те сега телевизорите по-малко изтрайват егати. Което е една много сериозна тема между другото, която днес дискутирахме в офиса, защо модерната техника се прави така че да издържа все по-малко и по-малко, едва ли не повечето устройства като телефони и mp3 плеъри едва ли не за година две и чао....
07.03.2008 :: 01:45 :: от Denski
#8
Re: Компостирай!
Ура, най-после нещо конкретно за готови за закупуване компостери!
07.03.2008 :: 01:51 :: от Denski
#9
Re: Компостирай!
pstj, не бъди толкова критичен, явно хората са пейстна-ли фразата и на тях им се случва поНЯкога, а не че сайтЪТ е неграмотен, ще ме прощаваш :)

Коментарът за цената по-скоро изразява съжаление, че все още не е достатъчно достъпна, не че ни заявяват, че трябва да сме богати за да си позволим такъв компостер. Колкото за ценообразуването и на мен ми е интересно защо цената е такава, така че ще взема да попитам - смятам днес/утре да се разходя до НДК, да се запозная с продукта наживо.

alexx, страшно благодаря за линка, продуктът изглежда страхотно! М/у другото след като има отсъпка за групова покупка (ако се поръчат 3 или повече компостера цената за всеки е 335 долара), а и ти, и pstj и аз искаме такива, да вземем да проучим нещата и да си поръчаме :)

За последното - говоря сериозно.
07.03.2008 :: 01:52 :: от Denski
#10
Re: Компостирай!
Ура, най-после нещо конкретно за готови за закупуване компостери!
07.03.2008 :: 11:46 :: от Mikkro
#11
Re: Компостирай!
Denski, тези компостери на naturemill като им платиш всички мита,такси и транспорт, ще дойдат у нас на цена от 5 - 600 лева. Не знам за вас, но не съм чак толкова запален че да дам 600 лева за компостер на ток.

Иначе сайта на младежите е доста симпатичен и мисля да отскоча и до Флората да ги видя на живо.

07.03.2008 :: 12:06 :: от Denski
#12
Re: Компостирай!
Mikkro, прав си, най-вероятно толкова ще излязат :( Освен да почакаме някоя фирма като еocompost да започне да внася или още по-добре - да произвежда такива компостери.

Нямам нищо против да започна с немеханичните на ecocompost, дворното пространство на моя и на околните блокове е затворено и външни хора не влизат, а площта не е никак малка. Притеснява ме само реакцията на съседите, особено в случай че се появи миризма, все пак не искам да дам 150-200 лева за компостер и някой да ми го счупи или да си влошавам отношенията със съседите вместо да ги приобщя към каузата.
07.03.2008 :: 12:13 :: от Dessie
#13
Една малка компилация от материали в интернет
ХАЙДЕ ДА КОМПОСТИРАМЕ!
Разделяне на органичните отпадъци и компостиране
Какво е компостирането и защо е важно то? Този и още много въпроси, свързани със запазване на околната среда са нещата, над които е добре да се замислим сега, преди да е станало твърде късно. Да започнем да се учим и да учим нашите деца на полезни и, както е модерно да се казва, устойчиви практики, за да дадем шанс на задъхващата се планета.
Изложението има за цел да синтезира най-важното от няколко материала по темата и да служи като наръчник на бъдещия композитор ;-) Музиката, която ще сътворим ще хареса на децата и на растенията в двора ни, а може би и на биоземеделците. А те ще ни се отблагодарят по своему, но най-благодарна ще е земята ни.
КАКВО?
Компостирането е процес на естествено разграждане на отпадъците, които остават от плодовете и зеленчуците, от листата и клонките, паднали от дърветата, от пепелта на камината и мн. други, които за яснота в изложението по-долу ще наричаме органични отпадъци.
Компостът пък е краен продукт от комплексен процес, в който участват стотици различни организми, вкл. бактерии, гъбички, червеи и насекоми. Това, което остава след тези организми е подобен на почва богат на органика материал, за какъвто жадува вашата градина. Целта на компостирането е създаването на хумус. Ако се осигурят оптимални топлина, влага, въздух и суровини, създаването на хумус може да се ускори многократно
ЗАЩО?
Важно е да компостираме, защото сметищата са препълнени, а отивайки на сметището органичните отпадъци се превръщат в отровни. Около 1/3 от сметищата са заети от органични отпадъци от паркове, дворове, градини, кухни: точно неща, които стават за компостиране, но веднъж попаднали там те замърсяват останалите суровини и правят рециклирането им трудно или невъзможно.
Ето няколко причини, които са повече от достатъчни, за да отговорят на въпроса – защо:
- отстраняването на органичната фракция от сметищата предотвратява превръщането им в огнища на замърсяване, тъй като процесът на гниене причинява замърсяване на подпочвените води и отделяне в атмосферата на метан, който е 20 пъти по-силен парников газ от въглеродният двуокис. Нали сте чували, че балите с боклука от София, който вече срещаме толкова често по магистралата имат лошият навик да гърмят ... Е, от метана е.
- вместо да бъдат изхвърляни, органичните отпадъци могат да бъдат използвани за компостиране;
- компостирането е най-популярният и широко приложим метод, който позволява достигане на повече от 50% отклоняване на органичните отпадъци от сметищата и представлява ускорен процес на естествено разлагане на органични материали в контролирана среда.
- Компостната купа е един идеален начин за рециклиране на органичните отпадъци от домакинството и стопанствата.
- Компостирането превръща кухненските отпадъци, градинските остатъци, горската шума, животинския тор и много други неизползваеми материали в тъмен, сладникаво миришещ градински тор, който убива патогените и плевелните семена.
- Готовият ...
07.03.2008 :: 12:14 :: от Dessie
#14
Re: Компостирай!
- Готовият продукт (компост) доставя ценни хранителни вещества на вашите растения. Компоста е един идеален начин за подобряване физичните качества на почвите, като дрениране, аерация, способност да задържат хранителни вещества и вода при песъклива и глинеста почва.
КАК?
Компостирането е лесна процедура - почти подобна на тази при печенето на кекс. Трябва да се подберат подходящите съставки в подходяща пропорция при подходящи условия, но трябва да се спазват и определени правила.
Бързината на процеса на компостиране зависи от това дали материала е раздробен и колко фино и влажността на компостната купа. Материалът трябва да бъде влажен като изцедена гъба.
Добро съотношение въглерод/азот: То трябва да бъде около 25/1 или повече – 25 единици стари листа, клонки, хартиени отпадъци (накъсан картон), слама или шума от улицата вън, останала след силния вятър и по-малко 1 единица домакински отпадъци, зелени растения или тревни отпадъци, листа от чай, заедно с пликчетата, вълна, оборски тор, урина, зелени растения; Други елементи: Калий: дървесна пепел, (добавя се когато се преобръща компостната купа), урина, дъбови листа или такива от овошки.
Ето и няколко идеи за нещата, годни за компостиране и за тези, които не стават:
Кухненски отпадъци, вкл. динени кори, обелки от моркови, торбички от чай, обелки от ябълки, банани – почти всичко, което циркулира в кухнята ви може да се компостира. Средното домакинство произвежда поне 150 кг кухненски отпадъци годишно. Вие бихте могли да ги компостирате. Месото обаче, месните и млечните продукти, мазнините могат да създадат проблем. Месните остатъци ще се разложат някой ден, но междувременно ще смърдят и ще привличат насекоми. За сметка на това яйчните черупки са чудесни, но трябва първо да се натрошат. Всичко, което добавяте ще се разложи по-бързо ако предварително го натрошите или смелите.
Пепелта от печката на дърва или от камината може да се добавя към компостния куп. Пепелта е алкална, така че не добавяйте по много наведнъж. Пепелта е богата на калий. Не използвайте въглищна пепел.
Градинските отпадъци трябва непременно да се компостират. Могат да се използват всички увехнали растения, отрязани клонки, прецъфтели цветчета. Повечето бурени и техните семена измират докато компостът зрее, поради високата температура в сърцевината му.
Сеното и сламата са чудесен източник на въглерод, особено ако имате да компостирате и свежи листа. Сеното съдържа повече азот от сламата. Сламките ще осигурят добро проветряване на купа.
Оборската тор е един от най-добрите материали, които могат да се добавят към компостния куп. Тя съдържа големи количества азот и полезни микроби. Оборската тор може да е от зайци, кокошки, патки и всякакви други животни-вегетарианци.
КОМПОСТНАТА КУПА
Най-доброто разположение на компостната купа е добре дренирано място, защитено от вятър и слънце, а също и подходящо за изхвърляне на органичните отпадъци.
За повече информация посетете интернет адрес ...
07.03.2008 :: 12:20 :: от Dessie
#15
Това ми е мечта
Алекс, и аз се включвам много искам да компостирам. Даже бяха обещали от Белгия да ми донесат домашен компостер, но нещо загубихме връзка с хората. Бих си купила. Имам и една идея, за която търся спонсори и помагачи и се опитвам да лансирам от известно време, но за сега без особен успех. Ако можете - помогнете. Ето и текста на посланието:
07.03.2008 :: 12:20 :: от Dessie
#16
Послание
Здравейте, пиша Ви по повод на Вашето запитване във връзка с инициативите, за които отговаряме и които са свързани с опазването на околната среда.
Казвам се Десислава Белева и съм Председател на Родителското „НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ ЦЕЛОДНЕВНА ДЕТСКА ГРАДИНА „ДРУЖБА – ПЪРВИ ЮНИ”, гр. Пловдив, България. Това е сдружение с нестопанска цел на родителите, чиито деца посещават две детски градини в града ни. Лично аз съм автор на една кратка статия, която беше публикувана в няколко български сайта –Тонер Дайрект, Националната екологична мрежа, и др. както и в юлския брой на списание ЕкоПолис.
Известно ми е, че изграждането на компостна купа не е лесна работа и търся спонсори и консултанти, които да ни помогнат да осъществим идеята си. Компостирането у дома е трудно, а и количествата на компостируеми отпадъци не е толкова голямо.
Като цяло искам да популяризирам няколко важни за мен неща като едновременно с това уча децата, а и техните родители, че нищо на този свят не е боклук. Просто ние го превръщаме в такъв.
Така в главата ми се въртят много мисли, но в общи линии идеята ми е да оградим едно малко местенце в двора на градината и всеки ден там родителите да носим отпадъците от вечерната салата, а и всичко което става за компостиране. Смятам да поръчаме и раздадем на всички деца ленени торбички, специално ушити за целта, на които да са напечатани няколко кратки съвета към родителите им как да направят живота си по-чист и едновременно с това да се замислят за това какво наследство ще оставят на децата си. Учителките в градината ще разяснят на децата какво трябва да слагат в тези торбички и къде да го изхвърлят като им обяснят какво ще се получи и как то ще помогне на природата ни. Децата вярват в чудеса, а за тях превръщането обелката от краставица и изсъхналото листо в полезна почва за красивите цветя в градината е чудо. Така децата ще мотивират и родителите си да направят една малка промяна в ежедневните си навици. Нали знаем, че децата са и най-добрите ни учители.
В двора ни има много място, а и всекидневно водим децата си там, което би ни позволило, без особени усилия да носим хранителните отпадъци от домакинството и да ги „изхвърляме” в изградената компостна купа. Освен това в самата детска градина целодневно се приготвят храни за децата и се изхвърлят отпадъци, които са подходящи за компостиране. В двора има много дървета, непрекъснато падат сухи листа и клонки. Има и персонал, който би могъл да се грижи за компостната купа. Доброволци също ще се намерят.
Мисля си да организираме и някакви награди за всички в края на експеримента.
Целта ми е да се популяризира компостирането като начин за намаляване на битовите отпадъци и за екологично насочено мислене и възпитание, както на родителите, така и на децата. Смятам, че за всички ще е интересно да видят резултата от тази дейност.
Освен това компостирането у дома е трудно и изисква повече познания и опит, а никой от нас не разполага с такъв.
На първо време смятаме да използваме готовия компост за ...
07.03.2008 :: 12:24 :: от Dessie
#17
продължение
наторяване на зелените площи и саксиите в самата детска градина, а ако "продукцията" ни се увеличи, бихме могли да я предложим и на други организации, които биха се заинтересували от дейността ни.
07.03.2008 :: 12:42 :: от Василена
#18
Re: Denski
Компостният куп не би трябвало да мирише зле - ако замирише, значи нещо не се прави както трябва. Може би трябва по-добра вентилация. Също гледам че на повечето места из нета не препоръчват да се слагат месни и млечни отпадъци, заради миризмата, която може да се появи. Ако отпадъците са само растителни и компостът се вентилира добре, едва ли ще се появи гадна миризма.
07.03.2008 :: 13:00 :: от alexx
#19
Re: Компостирай!
Отговарям на коментарите за компостерите на naturemill.
Има два модела единия е по-евтин и върши идеална работа за дома. По-скъпия е с малко по-голям капацитет (според мен), екстри като дизайнерски цветове и режим на ваканция (т.е. да работи по-бавно ако ти е на вилата), по-голяма гаранция и т.н. Както казах цените паднаха с 100$ а аз очаквам да паднат и още.

Доставка до БГ:
смятам, че след като има на сайта знаменце ЕС то доставката се извършва от фирма дистрибутор в ЕС и не се плащат никакви мита и такси за внос. Вярно на сайта май това не го пише, но невярвам да има някакво оскъпяване особено пък чак до 600лв.
Долара е евтин сега а митата в БГ са 5% от цената +20% ДДС (поне колкото знам)
т.ч. на 300$ правя струвам повече от 500лв не излиза.

Групова покупка:
ами хубава идея, но аз в момента не живея в страната. Определено смятам да си купя тая машинка като се върна след няколко месеца. Хубаво щеше да е Горичка да направи един форум та да може хората да комуникират по-лесно. Иначе успех на тези който желаят да го купят, а в бъдеще ако има още желаещи найстина можем да направиме групова поръчка.
07.03.2008 :: 23:13 :: от Mikkro
#20
Re: Компостирай!
Хммм, посетих ги днеска на изложението и ми направиха добро впечатление. Млади и надъхани , дано им потръгне и да разширят малко гамата си , че само с тия градински компостери едва ли ще изкарат дълго.

@alexx - така или иначе по-скъпия компостер, на цена на групова покупка + 5% от цената +20% ДДС + UPS, излиза около 500 лева +/- 20.
За мен поне тези цени, дори и над 300 лева, хич не ми допадат, особено при положение че у нас това спада към по скоро към категорията на хоби продуктите(т.е. кеф ти е да се занимаваш,имаш повече разходи от приходи, и не получаваш някакво подпомагане/отстъпка от Държавата).

08.03.2008 :: 00:19 :: от pstj
#21
Re: Компостирай!
Ам всъщност ако ще хвърляме само обелки от зеленчуци вътре, а не примерно остатъците от СГОТВЕНА вечеря (която понякога включва и месо все пак... не можем да убедим целия свят да става вегетарианец) май не е много полезен. Това за кокалите го разбирам, те траят доста повече, няма как да стане, но може да ги даваме на кучето/котките:)

Въпросът е принципен и в момента цената не е определящият фактор за покупката така или иначе. Цената е определяща когато отидете да си купувате нов телефон, гледате хем да е най-евтиния хем с най-много екстри за тези пари. При положение, че няма алтернативи, не виждам какво има да се обсъжда цената, или ги даваш тези пари или не ги даваш.

Аз искам такова нещо, защото съм любител градинар и си обичам цветята а като си купя торна пръст от магазина после цял сезон не мога да се отърва от мухичките. Очевидно някакви гадости има в тази пръст и те после се излюпват!

Груповата поръчка е готина идея, все пак не съм Рокфелер, кой не би желал да спести някой лев като има чалъм:)

Та - идеята ми не е да спестя (ние в БГ такса смет си плащаме flat) нито да се изгъзаря с видиш ли домашен компостер, просто се уча на нещо, което само нашите прабаби и дядовци са знаели (maybe) - как да бъда sustainable без да влошавам качеството на живота си. Не съм навитак да стоя на тъмно. Не съм навитак да не ползвам топла вода. И тям подобни ексцесии, но при положение че има начини... разумни може би при това...

Сега откровено казано една инвестиция от 500/600 лева НИКОГА няма да ми се изплати, ако ще 3 тона тор да си направя. То е ясно. Но така може да се дава пример. Реално в момента повечето домакински отпадък се получава от а) хранителни остатъци и б) опаковки на храни. Просто щото българина дава по-голямата част от заплатата си за храна. Което значи че по един много лесен начин може да се редуцира общото количество отпадъци което попада в контейнерите.

На село например храна никога не съм виждал да изхвърлят. Ако остане от хората отива при любимците, ако от тях остане отива при прасетата:) Празно няма.

От друга страна изобщо не си мисля, че народа ще си накупи домашни електрически компостери. Най-малкото това не е sustainable. Прекалено много материал отива за да се направи това чудо. Но "кооперационния" компостер е друго нещо. Първо - повечето блокове имат предна и задна градинка. Какво пречи в задната да има компостер? Е, на някои хора терасите им гледат на там.. не би трябвало да мирише много:)

Аз ще кажа какво пречи - хората. Същите онези които си хвърлят сметта направо от балкона, които паркират по полянките, които хвърлят фаса където им падне и тн и тн... няма да стане... Домашния компостер е едно утешение за нас заблудените души, дето си мечтаем за едно по-добро общество с интелигентни будни обществено и природно граждани:)

Край на великото ми есе наречено "нуждата от компостер"
09.03.2008 :: 10:02 :: от krem
#22
Re: Компостирай!
"Ам всъщност ако ще хвърляме само обелки от зеленчуци вътре, а не примерно остатъците от СГОТВЕНА вечеря (която понякога включва и месо все пак... не можем да убедим целия свят да става вегетарианец) май не е много полезен."

ти по-надолу добър пример даваш и аз да обобщя - най-добрия "компостер" за остатъците от сготвена вечера и други месни и млечни продукти е ... да си имаш куче :)))))))
09.03.2008 :: 18:40 :: от Tchonev
#23
Re: Компостирай!
Е да де, ама нали после кучето изаква сготвената вечеря и на теория акото му също отива в кофата за боклук (на практиката отива на улицата, разбира се, или в най-добрия случай на полянката, където милите дечица най-много обичкат да си играйкат. Между другото, настъпвал съм брутално лайно на улицата и в Холандия, дето толкоз много я фалите в съседната статия, а там е много трудно да си измиеш лайно от подметките ако си далече от вкъщи, защото навсякъде от чешмите текат едни тънки струйки - пестят вода, нале)
09.03.2008 :: 18:53 :: от Tchonev
#24
Re: Компостирай!
Забравих да добавя - този хай-тек компостер от naturemill.com е страхотен. Благодаря на пича дето пусна линка. С тоз долар без пари е направо грехота да не се купи, а и шипингът е само 36 долара (уж) - цената на едно умерено до силно напиване в нормално питейно заведение
10.03.2008 :: 13:21 :: от verde
#25
Re: Компостирай!
Здравей, Tchonev, преди да си поръчаш нещо от USA, намери начин още веднъж да провериш колко е "шипинга" в действителност, защото наскоро имах горчив опит: наложи ми се да поръчам нещо от американска фирма, Shipping and hendling charge - 30 USD за пратката, съвсем официално включено в офертата им, обаче откакто пратката тръгна за България, ми пратиха мейл, че им дължа допълнително 260 долара екстра-чардж ....уж пратката ми била по-тежка и като я качили на самолета, авиокомпанията ги задължила...а аз се израдвах предварително на евтиния транспорт...От фирмата добре знаят колко им тежи стоката и че ще има допълнителни такси, обаче супер дразнещото е, че ти го заявяват накрая, когато вече си платил стоката с кредитната си карта и ако не доплатиш и новата такса, просто няма да ти доставят пратката.
Извинявам се, че не коментирам компостирането тук, въпреки че е редно да се пише именно по темата на статията.
10.03.2008 :: 17:19 :: от krem
#26
Re: Компостирай!
"Е да де, ама нали после кучето изаква сготвената вечеря и на теория акото му също отива в кофата за боклук"

Е хайде сега ако акането е причина да не гледаме кучета, то и хората го правим. То е вярно и че най-добре за природата е да ни няма, но все пак нека да се придържаме в някакви граници.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg