Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.03.2008 :: партньор

Крехката земя

от Иван Димитров :: Коментари (5) :: (4915 прочитания)

Един от най-добрите начини да видим как земята се променя под нашето въздействие са снимките на едни и същи места, направени по различно време. Това е идеята и на една нова книга.

От зората на своето съществуване човечеството оставя следи, които по-късно изравя и изследва, за да разбере по-добре миналото си. Намираме се в епоха, в която нашите следи станаха прекалено големи и се отпечатват в огромни мащаби върху земната повърхност. Книгата "Крехка Земя" (на английски: Fragile Earth: Views of a Changing World, издателство Collins) излезе миналата седмица и има една-единствена цел: да ни покаже промените в действие.

Четивото е дело на водещи експерти и използва сателитни изображения, организирани хронологически двойки от снимки "преди" и "след". На страниците й са намерили място много феномени, част от които са пряко свързани с промените в климата.

Ако сте гледали "Неудобната истина", сигурно си спомняте езерото Чад. В "Крехка Земя" отново ще можете да се насладите на разрушителната гледка, до която са довели интензивното напояване и настъпващата пустиня. А преди време това било едно от най-големите езера в Африка! За съжаление днес нявгашните му размери могат да бъдат преценени единствено по празнотата на коритото му. И по стари снимки, разбира се.

Друга промяна, от която могат да ви настръхнат косите, е оплешивяването на горите в Аржентина, Бразилия и Парагвай. Ако през 1973 г. положението е било в начален стадии като при мъж около петдесетте, то трийсет години по-късно картината е ужасяваща и зеленината е изумително малко. Да не говорим за тропическите гори в Боливия, които едно време ги имало, а днес на тяхното място се простират ниви.

В книгата можете да видите още снимки от наводнение в Китай; катастрофалната ерозия на реката Бетсибока в Мадагаскар, която е пряк резултат от активното обезлесяване; черния слой почва в Кувейт - резултат от стотици запалили се варели с петрол, понастоящем около 5% от площта на страната. Не трябва да пропускате и картинките, представящи предполагаемия ефект, който би имало повишаването на температурата върху някои брегове.

С други думи, има какво да се види. А не е зле да се обърнем и към България. Примерно - Банско: преди и след. Като имаме предвид, че комплексът е издигнат в национален парк, можем само да стиснем здраво зъби. А Черноморието? Не ми се щеше да отварям дума за него, защото проблемът е много голям. То почти не остана място за строене, а продължават да изливат бетон където им падне. Единственото, на което можем да се надяваме, е строителната лудост на Черноморието, както и напоследък в Рила да поутихне. В противен случай много райски местенца спокойно биха могли някой ден да осъмнат в подобна книга.

Разгледай снимки от книгата


Източник: The Guardian

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

19.03.2008 :: 12:01 :: от woods
#1
Re: Крехката земя
Хаха, хитро - нека сечем гори и печатаме книги, които продаваме по 21 паунда, за да спасим Земята :-D
19.03.2008 :: 13:27 :: от krem
#2
Re: Крехката земя
woods подценяваш силата на маркетинга.
Ние хората не искаме да се тормозим от неща които ни нарушават удобството и трябва да ни ги навират в лицето по всякакъв начин, за да не ги забравяме. Така че според мен в случая жертвата си заслужава.

Би било хубаво книгата да е на рециклирана хартия, може и да е всъшност.
20.03.2008 :: 11:43 :: от pstj
#3
Re: Крехката земя
http://www.carectomy.com/index.php/Politics/Zero-Emissions-is-Our-Only-Salvation

Хората го казват в прав текст - няма спасение.
Не искам да обезверявам никой, но хората сме толкова свикнали със status quo че дори да измре половината население на планетата пак няма да се оправим. Което е жалко... всичи тези футуристични филми аз хора живеещи щастливи в чисто бъдеще и предполагаемо ползващи чиста енергия (или телекинеза - хихихик) ... просто утопизъм. Съжалявам, искрено съжалявам... защото днес сутронта беше толкова красиво в парка, роса навсякъде, лека мъгла която се вдига, слънцето пада косо..просто такава идилия, като платно на стар майстор...
Ние, хората, сме загубили пътя.. защото сме поведени от алчност и завист. Всичките... толкова е тъжно наистина...днес не ми е ден...
http://www.cartoonbank.com/product_details.asp?sid=52994
20.03.2008 :: 15:25 :: от Олга
#4
Re: Крехката земя
Ааа, готина е тази карикатура. Мерси :)
21.03.2008 :: 10:01 :: от econrg
#5
Re: Крехката земя
„Човечеството е един вирус, който предопределя сам своята гибел, изчерпвайки до край ресурсите на средата благоприятна за неговото съществуване” - агент Смит (героя-човекомразец на братята Уашовски във филма „Матрицата”.
Дали ще се намери обаче нов Христос, който да ни спаси, или трябва да се спасяваме сами от самите себе си ?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg