Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.03.2008

Умните къщи

от Георги Николов :: Коментари (29) :: (36225 прочитания)

Първият комплекс от еднофамилни енергоефективни къщи ще бъде построен в Горна Баня. Част от къщите са замислени като истински пасивни къщи.
В комплекс „Умни къщи” в Горна Баня, София, в местността „Стубело” ще има общо 15 броя еднофамилни екологични енергоефективни къщи, от които две са замислени като истински пасивни. Всички къщи в този комплекс отговарят на доста завишени изисквания за енергоефективност и пасивно използване на слънчевата енергия. Това е еко-комплекс с всички основни задължителни характеристики. Тази основна идея определя и архитектурния облик и замисъл на сградите.

Мястото
Като начало теренът е така избран от инвеститора, че не е засенчен като северните склонове на Витоша. Парцелът е със 100% южно изложение. Отделно всички къщи са ориентирани категорично север-юг – най-добрата позиция за една енергоспестяваща сграда.

Пасивни елементи
Пасивна къща означава, че енергията необходима за нея в годишния енергиен баланс клони към нула (или по-точно, че необходимата енергия за отоплението и охлаждането годишно е по-малко от 15kWh на квадратен метър). Изключително ниската консумация на енергия годишно се постига така:


"Умните къщи"
В Горна Баня плътните фасади са с леки фасадни стени с голяма дебелина, минерална вата и фасадна дъсчена обшивка по стените. Южната остъклена фасада е предвидена като окачена с троен стъклопакет с отваряеми клапи. Тук ще има външна слънцезащита от ламелни щори, както и ролетна тента за засенчване на дневната и терасата. Зад остъклената фасада е основната стена с термомаса в тъмен цвят с цел акумулиране на зимната слънчева енергия. Двете спални от изток са с двойна стъклена фасада с цел да позволят възходящото движение до покрива на въздуха на дневната във въздушната междина. Южният скат на покрива е решен от запад с интегрирани системи за слънчеви колектори и фотоволтаични клетки в общ модул, а от изток като покривно остъкляване с отваряеми клапи. Тук също е предвидена слънцезащита, този път от долната страна. Южната тераса е със собствена конструкция без термомост към къщата. Изобщо избягват се всички топлинни мостове във външната обвивка.

В проекта са залагани основно строителни материали, при които съпоставката между вложена в материала енергия и дълготрайността му водят до най-малко емисии на парникови газове в атмосферата.

Пасивните къщи, които ще бъдат построени в Горна Баня, имат смел, съвременен и нетрадиционен облик, който е пряк резултат от пасивната архитектура. Сградата, заедно с богатото озеленяване и аранжиране на двора създава условия за изключително високо ниво на комфорта и естетиката на обитаване в унисон с природата и нейното опазване.

Прочети повече за арх. Георги Николов

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (29)

12.03.2008 :: 13:33 :: от Yo
#1
Re: Умните къщи
"сградите консумират цели 60% от енергията в глобален мащаб, за тях се използват 40% от всички природни източници на материали"
12.03.2008 :: 14:23 :: от alexx
#2
Re: Умните къщи
Много интересно. Преди да почнат да валят запитвания кой, кога и колко струва нека попитам нещо друго.

Произвежданата от слънчевите панели ел. енергия свързана ли е с мрежата чрез т.нар инвертори (т.е. ако е повече продава ли се на енергото)? Ако да може ли арх. Николов да даде повече информация за това как се постига такова споразумение с електрическата компания и горе долу какво оборудване е необходимо, колко струва, какъв е процеса на одобрение за такъв проект.

Т.к. знаем, че една такава къща в момента излиза по-скъпо като начална инвестиция използвани ли са някакви форми на преференции от държавата? Пр. съществува комисия за енергийна ефективност, но аз не съм запознат с дейността и. Има ли механизми за насърчаване или поощряване на тези строежи от държавата и ако да как работят те (с няколко думи)?

Благодаря
12.03.2008 :: 20:46 :: от ivanov1
#3
Re: Умните къщи
Наистина интересна статия!! Някой знае ли колко струва една такава къща? Мисля, че би било супер, ако всеки се замисли поне малко над това колко изтощаваме нашият дом- Земята!! Тези къщи са определено начин за справяне с тази ситуация!!
13.03.2008 :: 09:43 :: от Василена
#4
Re: Умните къщи
Ще се радвам и аз да прочета отговор на въпросите на alexx.
13.03.2008 :: 14:43 :: от pstj
#5
Re: Умните къщи
alexx - умно момче си, браво. Ама отговора е не, по последни данни поне Еон не се навива на такива работи, в софийско не знам как стоят нещата. Дано да може...
13.03.2008 :: 15:04 :: от Василена
#6
Re: Умните къщи
pstj,
Те не бяха ли задължени да купуват такива излишъци? Сигурна съм, че съм чувала, че е приет такъв закон, но подробностите някой друг трябва да каже какви са.
13.03.2008 :: 22:25 :: от Tchonev
#7
Re: Умните къщи
Значи аз доколото съм запознат държавната електрическа компания (НЕК) е задължена да изкупува електроенергия от възобновяеми източници, като цените варират според начина - соларен или вятърен - и според мощността. Самият закон е приет миналата година през юни, за тези които ги мързи да гугълват - ей го е: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135555862
А иначе на заглавната страница на НЕК има една много интересна презентация, която добре описва нивото на което сме, а то е нулата.
А Еон са просто електроразпределнително дружество, чиято основна функция е да клати потребителя. НЕК е компанията, която е длъжна да присъединява тока от възобновяеми източници.
Самата процедура е доста пипкава, трябват няколко документа, включително и най-гадният - да се предостави седмичен план колко ще произвежда конкретната мощност на конкретното място, щото електроенергията не може да се съхранява както знаем и от НЕК искат предварителен ангажимент колко ток ще им подаваш във всеки един момент, и за всяко количество над зададения план ти плащат по-малко, а за под - ти искат дебела удръжка. Освен това е доста трудно, поне на мене, да се намери място - покривите са идеални части от сградите, тоест трябва да имаш подписите на всички живущи, а това понастоящем е невъзможно, тъй като хората не знаят за какво става въпрос и мислят че ще им развалиш сигнала на антената или че ще фанат рак примерно. Бизнес сградите пък не са големи навитаци, защото наемът, който можеш да си позволиш да им платиш за пространството е малък.
Иначе техническата част (тук не съм особено силен) се поема от фирмите - те си имат панели, инвертори (щото панелите правят прав ток), стойки, кабеляк и т.н. Ето няколко сайта:
http://solar.sts.bg/index.php
http://www.ecoproject-bg.com/index3.php?cat=15
http://www.elpromenergy.com/
Средните имат у някакъв калкулатор, на който може да се изчисли кое колко струва, колко ток ще прави и колко пари ще носи. Ма има известно отклонение от инфото, което ми дадода по телефона после.
Нещо се назландисват, не знам защо, не са големи ентусиасти като им се обаждам да ги питам за инсталация с около киловат мощност при пик, сигурно чакат някой милиардер да им изкупи стоката за години напред. Anyway, цената на инсталиран ват е около 4.7-5 евро. Тоест за един киловат ще са нужни към 5000 евро. И към 20-25 квадратни метра. Тази мощност на различните места в България ще прави различно количество енергия на година, ма долу-горе е 1-1.5 мегаватчаса мисля, което е 400-600 евро постъпление. Цената от 40 евроцента на киловатчас е така измислена, че при сегашните цени на слънчевите панели да е на ръба на инвеститорския интерес - тоест 1 инвестиран лев да носи 8-12 стотинки годишно.
14.03.2008 :: 11:20 :: от alexx
#8
Re: Умните къщи
Tchonev,
мерси за връзките ще ги поразгледам когато имам повечко време. Знаех си аз че тая работа с изкупуването на тока не е направена както трябва в БГ.
За една идея относно излишъка на енергия и начина на складирането и можете да гледате филма на Ирина Алексиева - Изборът на Калифорния. Има го в архива на бТВ. Основното е, че ел. енергия произведена през ноща от вятърни мощности е много евтина и практически не се консумира и трябва да се продава. Вместо това те решават да я използват, за да изпомпват вода отдолу нагоре в някакъв язовир, това става през ноща. През деня като се дигне потреблението отварят язовира и водата произвежда необходимото количество ел. енергия. И всичко това може да се завърти в един кръг. Хитри са калифорнииците, но нали иде реч за пари как няма да са хитри.
14.03.2008 :: 12:31 :: от Dessie
#9
Re: Умните къщи
alexx,
много харесвам коментарите ти! Аз също гледах поредицата на Ирина Алексиева за Калифорния. Невероятно, нали!? Във вторият филм беше засегнат и проблемът с бунищата и начините за извличане на метан от тях, но много накратко.
Представяте ли си колко много ще се зарадва Бойко Борисов на едно подбно решение за Суходол! И не само той...
15.03.2008 :: 00:49 :: от econrg
#10
Re: Умните къщи
Къщите са супер, само ми се вижда малка мощността на слънчевите панели. Не съм се интересувал в тази насока, но от еврофондвете мисля, че може да се кандидатства с някакъв проект за субсидия по оперативна програма „Околна среда”.
За тези, които се интересуват могат да намерят още информация за нормативната база за внедряване на фотоволтовите панели и на:
http://pres.solextra.eu/ ;
http://seea.government.bg/documents/informacia/vei/InvestmentSOLAR.PDF ;
http://www.mee.government.bg/geoterm/docs/solar_energy.pdf .
Общо взето всичко е перфектно само не е ясно, какъв е икономическият стимул на НЕК да изкупува енергията произведена от фотоволтаици няколко пъти по-скъпо от цената, на която я продава. Няма никаква икономическа логика в това решение. Те ще направят всичко възможно това да не стане и крайният резултат ще е използването на нецензурни изрази от страна на предприемачите. Освен това НЕК са задължени за своя сметка и да ви включат в мрежата.
Според мен най-добре е държавата да дотира НЕК с разликата в цените (може и от бюджетният излишък).
Преференциалната цена от 40 евроцента е само за период от 12 години и мисля че е добра, тъй като 50 % от средствата за инвестицията могат да се получат безвъзмездно от еврофондовете, а останалите 50% биха се изплатили в рамките на 3-4 години.
Колкото до соларните паркове аз съм за (ако сте се заглеждали съществуват хиляди декари площи от голи и каменисти баири, които може би ще изглеждат дори по естетично с фотопанели върху тях). Ползата от тях ще е не само чиста енергия, но и енергийна независимост на страната.
15.03.2008 :: 10:29 :: от diki_bga
#11
Re: Умните къщи
Поклон пред трудното начинание. Българите все още немогат да ги проумеят тези неща. В нашия манталитет все още е заложено да търсим нещо по на далавера и никой реално не осъзнава че едно по скъпо и по качественно изделие може да си върне инвестицията над 1000% във времето. Аз лично се занимавам с топлоизолация и имам наблюдения, че все още населението не мисли за бъдещето а само за "ми ако може да минем по евтино". ПРОБЛЕМ зад който според мен стои не само никаквият стандарт на живот, но и бездействието от страна на държавата по въпросите за екологията и енергоспестяването. А и най вероятно не осъзнават че в перспектива ще им е по евтино!
15.03.2008 :: 15:21 :: от Георги Николов
#12
Re: Умните къщи
Здравейте,
Много ме радва вашия интерес и коментари.

Длъжен съм обаче да поведа интереса ви в малко по-друга посока, а не само в темата за производство на слънчева и вятърна електроенергия. Въпреки това и за тази тема имам своето мнение и коментар накрая.
За мен по-важното е това, че в момента живеем в сгради, които са толкова енергонеефективни, че спокойно може да се каже, че топлим и изстудяваме космоса. Най-важният въпрос е не как да произведем енергия, а как да запазим тази, която вече сме вложили. Ето защо най-напред са поставени въпросите свързани с външната обвивка на сградата, с перфектната изолираност и въздухонепроницаемост, за да имаме нужда от колкото се може по-малко енергия. Има сравнително лесен начин това да се промени, така че сградите почти да самозадоволяват енергийните си нужди и НЕК и другите енергийни компании да са фактор сведен до минимум. Само едно сравнение: масовите сгради употребяват годишно за отопление и охлаждане над 200 kWh/m2 годишно, а къщите, които ще построим над Горна Баня ще имат нужда от не повече от 15 kWh/m2 годишно. Можете сами, дори наум, да пресметнете колко пъти е разликата и какво означава това в пари, в спестявания от инсталирани мощности и емисии на CO2. Това е именно зеления подход в случая. Моята мисия като архитект е да обясня на колкото се може повече хора, че да се построи и след това да се живее или работи в такава сграда не е научна фантастика от 2100 година, а е нещо, което вече се случва и е реално възможно не само в по-развитите страни, но и в България. Освен това необходимостта от енергоефективност в България е по-остра, защото сме бедна държава и е глупаво да харчим всичките си пари за отопление или за климатизация през лятото. Още повече, че оскъпяването на строежа не би било повече от 10% (до максимум 20% при по-екстравагантни случаи) в сравнение с конвенционалното строителство.
Относно въпросите за фотоволтаичната техника ще изразя следното мнение: в проекта сме заложили фотоволтаични панели, но единствено с цел да подпомогнем самите къщи, т.е. за собствено потребление с акумулаторно стопанство. Това не бива да ви притеснява. Не го правим от безсилие и от невъзможност да продадем бъдещата енергия на електрическата компания, а поради една проста причина: първоначалните проучвания по темата показаха, че при малка инсталирана площ и мощност на тези панели, изпращането на електроенергията на сравнително голямо разстояние би донесло основно загуби по мрежата. Ефективни са доста по-големи инсталирани фотоволтаични мощности - доста над 2 или 5kW, за да се оправдае това чисто икономически и технически. Въпросът не стои само и единствено в това да се ударим в гърдите, че продаваме електроенергия, произведена от слънцето, но да го направим по ефективен начин. Ето защо фотоволтаичните паркове с обширна инсталирана мощност са, според мен, бъдещето в тази посока. За всяко нещо си има правилния подход и не бива да се прави на всяка цена. А за нашите къщи ще бъде прекрасно ако осветлението ...
15.03.2008 :: 15:22 :: от Георги Николов
#13
Re: Умните къщи
...(особено ако ползваме LED осветителни тела), телевизора или стерео уредбата, циркулационните помпички и вентилаторите бъдат захранени от слънчевата енергия, произведени на покрива на самата къща. Това ми се струва достатъчно. Идеята ни е да не си поставяме самоцелни задачи.

Преди два дни бях в Дания на строителната площадка на първите там пасивни къщи. Очаквайте включване с някои мои впечатления, коментари и снимки от там до няколко дни. Ето тук можете да разгледате най-общо десетте различни проекти, които ще построят там: http://www.komforthusene.dk/sw28099.asp
15.03.2008 :: 17:10 :: от vieca
#14
Re: Умните къщи
Много се радвам че има такива проекти.
16.03.2008 :: 09:41 :: от econrg
#15
Re: Умните къщи
Г-н Николов, извинете, за изместването на темата, но ако фотоволтовата система успее да поеме и консумацията на пералнята, готварската печка, прахосмукачката и подгряването на вода (през зимата едно пиролизно котле би било много полезно и за отопление), потребителският интерес към закупуването на такава къща би бил несравнимо по-голям. По този начин вложените средства ще се възвърнат много по-бързо, а в крайна сметка интереса е основната движеща сила на всяко едно начинание. Мисля, че 3-4 kW биха били достатъчни, а ще има и ток за продаване на НЕК. Това естествено би променило конфигурацията на къщата и би повишило цената, но мисля, че си струва предизвикателството. Пасивната енергийна ефективност и оптимизацията на консумацията на енергия са според мен само стъпка за решаването енергийно-екологичните проблеми на хората.
Колкото до енергийната ефективност на сградите, би трябвало новото строителство да се приема с паспорт за енергийна ефективност на базата на обследване от сертифициран орган. Със старите сгради въпросът е наистина трагичен и там нещата трудно ще се оправят, тъй като хората нямат пари. Тези, които имат средства, правят нещата на парче и само за себе си, и ефекта не е пълен за цялата сграда.
Мисля, че проблема не е в убеждаването на хората, а във финансовите въможности на масовия потребител и докато това не се промени ще продължаваме да греем въздуха.
16.03.2008 :: 11:13 :: от Георги Николов
#16
Re: Умните къщи
По въпроса за подгряването на вода за домакинството мисля, че да превръщаме слънчевата енергия в електричество, а след това с електричеството да подгряваме водата е неефективно, защото при всяко преобразуване на енергия се отчитат загуби. Ето защо ние ще имаме на покрива три слънчеви колектора за топла вода, които ще успеят да произведат почти цялото необходимо количество топла вода. Производството на топла вода по принцип е един от най-енергоемките процеси в домакинството. Ако пералнята има отделен вход за топла вода ще имаме отново голяма икономия на електроенергия, тъй като топлата вода е произведена от слънчева енергия. Не разбрах коментара за пиролизния котел - това по принцип е високо ефективен котел, използващ много сухи дърва като гориво. Ние ще ползваме газов котел, защото може да се регулира много финно, така че да работи ефективно при планираната супер минимална консумация на тази перфектно изолирана къща.
Мисля, че когато хората преценят, че повече не могат да си позволят собственото си отопление, а това ще стане много масово само след няколко години, много бързо ще се ориентират и ще вземат сериозни мерки и ще намерят начин за постигане на енергийна ефективност. Нещо повече: европейският съюз планира завишаването на нормите за изолираност на сградите на няколко стъпки през 5 години, като се очаква към 2020г стандартите за пасивни сгради да станат задължителни. А това е доста скоро. Аз лично бих бил доволен, купувайки къща, която още към сегашния момент задоволява нормите за проектиране от 2020г., т.е. тази къща ще задържи цената си дълго време.
16.03.2008 :: 19:11 :: от econrg
#17
Re: Умните къщи
Абсолютно сте прав, че подгряването на вода с ток от фотоволтови панели е неефективно и щях също да предложа слънчеви колектори за топла вода, но пропуснах. Ефективността на фотоволтаиците за момента е максимум 20%, докато вакумно-тръбните слънчеви колектори достигат и до 40% ефективност. В момента обаче има разработки на фотоволтови преобразувателни с ефективност над 50%, а и топлата вода няма как да се продава на НЕК, тъй като моето предложение беше изразено от тази гледна точка.
Пиролизните котли са също много ефективни и ги споменах само като алтернатива. Много удобни и ефективни са също котлите и камините с пелетни горелки. В интернет търсачките излизат много фирми предлагащи такива котли. Природния газ е също много добро решение, но инсталациите спадат към т.н. СПО, а и кранчето за газта е в ръцете на монополисти.
17.03.2008 :: 11:00 :: от yamb_obeva
#18
Re: Умните къщи
Привет на всички!,

Тъй като следя тематиката от доста време насам, имам следния въпрос към инж.Николов:
В преден ваш постинг ("Енергичен дом" от 13.07.2007) говорите, че "...мерките за енергоефективност спестяват средства в годините, но първоначалните вложения са повече. Ако Вие решите да построите къща ще вложите ли примерно 50% отгоре...?"
Същевременно няколко постинга по-горе казвате, че "...оскъпяването на строежа не би било повече от 10% (до максимум 20% при по-екстравагантни случаи) в сравнение с конвенционалното строителство."

Да разбирам ли, че сега вече сте по-добре информиран от миналото лято или все пак разликата в инвестициите между конвенциалното и зеленото строителство е значителна?

Благодаря предварително!
17.03.2008 :: 12:27 :: от Георги Николов
#19
Re: Умните къщи
Изключително ми е приятно, че следите темата и ми задавате този въпрос.
Да, определено мога да кажа, че към сегашния момент съм доста по-добре информиран относно финансовата част на нещата, не чувствам неудобство от това. Темата е наистина нова в България, а и в Европа изобщо. Това е именно причината сега, с напредването на проекта "Умни къщи" в реалната му техническа част, близо година по-късно да съм доста по-конкретен с числата, обхващайки много по-голям обем информация и задълбочени проучвания. Темата с икономическата обосновка на проекта и възвращаемостта в годините е доста сложна, тъй като има доста неизвестни в уравнението: какви ще са цените на енергиите след години, какви ще бъдат офертите на фирмите изпълнители и доставчици за тези нестандартни къщи при началото на строежа, как ще работи реално, а не теоритично модела и т.н.
18.03.2008 :: 13:06 :: от pharaon
#20
Re: Умните къщи и техните слънчеви клетки
Относно фотоволтаичните панели и НЕК: Смятам, че консумацията в къщата няма да е толкова ниска, че да не може да капацитета им. И друго, предпочитам да съхраня излишно-създадената ел. енергия от тях, в акумулатори за да я използвам после, когато ще имам недостиг! Отколкото да я продавам на НЕК!!! Т.е. няма смисъл до продадеш на някой нещо, което после ще ти потрябва, но когато това стане да го купуваш на по скъпа цена!!! Да сте чули, някой производител на каквото и да е да прави така? Идеята е такава: през деня си на работа и колекторите топлят вода и зареждат акумулатори, вечерта когато няма слънце използваш акумулираната енергия...
Г-н Николов, надявам се, скоро време да чуем за конкретни цени?
18.03.2008 :: 13:50 :: от pharaon
#21
Re: Умните къщи и техните слънчеви клетки
Относно фотоволтаичните панели и НЕК: Смятам, че консумацията в къщата няма да е толкова ниска, че да не може да капацитета им. И друго, предпочитам да съхраня излишно-създадената ел. енергия от тях, в акумулатори за да я използвам после, когато ще имам недостиг! Отколкото да я продавам на НЕК!!! Т.е. няма смисъл до продадеш на някой нещо, което после ще ти потрябва, но когато това стане да го купуваш на по скъпа цена!!! Да сте чули, някой производител на каквото и да е да прави така? Идеята е такава: през деня си на работа и колекторите топлят вода и зареждат акумулатори, вечерта когато няма слънце използваш акумулираната енергия...
Г-н Николов, надявам се, скоро време да чуем за конкретни цени?
18.03.2008 :: 14:20 :: от pharaon
#22
Re: Умните къщи и техните слънчеви клетки
Относно фотоволтаичните панели и НЕК: Смятам, че консумацията в къщата няма да е толкова ниска, че да не може да капацитета им. И друго, предпочитам да съхраня излишно-създадената ел. енергия от тях, в акумулатори за да я използвам после, когато ще имам недостиг! Отколкото да я продавам на НЕК!!! Т.е. няма смисъл до продадеш на някой нещо, което после ще ти потрябва, но когато това стане да го купуваш на по скъпа цена!!! Да сте чули, някой производител на каквото и да е да прави така? Идеята е такава: през деня си на работа и колекторите топлят вода и зареждат акумулатори, вечерта когато няма слънце използваш акумулираната енергия...
Г-н Николов, надявам се, скоро време да чуем за конкретни цени?
18.03.2008 :: 14:20 :: от pharaon
#23
Re: Умните къщи и техните слънчеви клетки
Относно фотоволтаичните панели и НЕК: Смятам, че консумацията в къщата няма да е толкова ниска, че да не може да капацитета им. И друго, предпочитам да съхраня излишно-създадената ел. енергия от тях, в акумулатори за да я използвам после, когато ще имам недостиг! Отколкото да я продавам на НЕК!!! Т.е. няма смисъл до продадеш на някой нещо, което после ще ти потрябва, но когато това стане да го купуваш на по скъпа цена!!! Да сте чули, някой производител на каквото и да е да прави така? Идеята е такава: през деня си на работа и колекторите топлят вода и зареждат акумулатори, вечерта когато няма слънце използваш акумулираната енергия...
Г-н Николов, надявам се, скоро време да чуем за конкретни цени?
18.03.2008 :: 14:22 :: от pharaon
#24
Re: Умните къщи
Айде само си оправете системата за коментари... за 3-ти път ми се случва да ми публикува автоматично един и съши отговор!!!
19.03.2008 :: 18:25 :: от Denski
#25
Re: Умните къщи
Много информативна статия. Благодаря и на всички за линковете, това, което изчетох досега беше доста полезно :)
21.04.2008 :: 12:30 :: от 5er
#26
Re: Умните къщи
Харесва ми това, което правите арх.Николов.
На въпросите за фотоволтаиците - по-евтино е през деня да продаваме тока на НЕК ,и другите по веригата - отколкото да инсталираме акумулатори и да попитам - Ако тези акумулатори са оловни какво правим с боклука накрая :)
При къщите, който е предложил арх.Николов наистина няма място за много колектори :( а се рентира ако продаваме 5кВт и нагоре - но да задам и въпрос към него - Има thin film фотоволтаици, които могат да се слагат като прозорци - полупрозрачни са и има няколко сгради с такива прозорци ( не в България :)
не е ли възможно да се използват - дори и с 14%КПД пак ще работят.
Второ - във Вашите къщи имаме топла вода когато има слънце- ако използваме селективни колектори - реално април до октомври. Какво се случва когато реша да се къпя вечерта - ток ли ползвам ? - да поясня - акумулатора не може да е безкрайно голям .
Трето - геотермални термопомпи - и имат ли те почва в пасивните къщи ? - решил съм като почна моята да си сложа термопомпа със затворен кръг на водата.
То е ясно,че управлението е сложно на една такава къща - поназнайвам нещо по въпроса и винаги ще ми е интересно да коментираме и това с някой, който се занимава с този вид дейност - все пак с правилно управление можем да свалим разходите с повече от 30% понякога.
По въпроса с LED лампите - все още са скъпи според мен и е по-добре да се ползват енергоспестяващи лампи - лошо е като ги рециклират накрая няма технология :) все още
Поздрави

24.04.2008 :: 14:28 :: от 5er
#27
Re: Умните къщи
да добавя един интересен линк за тези който не са го видяли - http://dnesplus.bg/Science.aspx?f=109&d=219617
09.05.2008 :: 18:15 :: от a01b02
#28
Re: Умните къщи-слънчеви панели
Според някой слънчевите панели се изплащат само за една година. Справка и въпроси тук: http://foroagrosfera.com/auction/detail.php?siteid=102
10.05.2008 :: 18:20 :: от Radostin
#29
Re: Умните къщи
къде мога да разгледам планове на къщите и подробности свързани с този комплекс
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg