Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.03.2008 :: партньор

Хуманно отношение

от Фондация "Биоселена" :: Коментари (32) :: (9792 прочитания)

Човекът е развъждал съвременните млечни крави в продължение на стотици години с една основна цел: да дават повече мляко, отколкото може да избозае телето. Прочети за житейския цикъл на кравата и телето в една биоферма. 
Съвременните млечни крави са животни, които човекът е развъждал в продължение на стотици години с една основна цел: да дават повече мляко, отколкото може да избозае телето. Тази разлика човекът използва за свои нужди – в нашия случай се превръща в био кисело мляко.

Отделянето на мляко е процес пряко свързан с възпроизводството на бозайниците. Тази способност е дадена от природата на женския индивид, за да отгледа своето малко в началото на неговия живот. Млякото започва да се синтезира в млечната жлеза малко преди раждането. Приблизително 40 - 60 дни след раждането кравата се разгонва. От ситуацията се възползва бикът (или осеменителят). Ако кравата “хване” - следва 9 месечна бременност. През бременността фермерът се грижи за кравата и я дои по два пъти на ден. Част от млякото дава на телето, останалото продава на мандрата. Два месеца преди следващото раждане фермерът “пресушава” кравата – т.е. спира да я дои, за да може тя да се подготви нормално за следващото раждане. Периодът, през който кравата се дои, се нарича лактационен период и продължава приблизително 300 дни.

Така в живота на една млечна крава се редуват няколко важни събития: раждане, лактация (хранене на малкото), заплождане, ново раждане и т.н. Средната продължителност на живота на една млечна крава в конвенционалните интензивни ферми (factory farming) e пет години. За това време те раждат две телета. В биологичните ферми кравите живеят средно осем години и раждат по шест телета. Отглеждат се свободно в оборите (не са вързани), през по-голямата част от годината са на пасището.

Какво става с телетата?
Телетата, имали нещастието да се родят в промишлена кравеферма, много често имат съдбата на телетата от този клип.

Телетата на кравите, произвеждащи био мляко, имат значително по-добра съдба. Част от женските телета остават във фермата, за да станат майки след 2,5 години. Част от мъжките отиват в други ферми, където ги отглеждат за бици. Частта от телетата, които нямат необходимите качества за продължаване на рода (породата) се отглеждат пасищно до достигане на 450 - 500 кг. живо тегло, след което отиват на кланица.

При отглеждането на кравите и на телетата нашите биофермери спазват всички изисквания за хуманно отношение към животните. Нещо повече – те обичат своите животни, които са част от семействата им. Сутрин стават в 5.30, почистват обора, зареждат закуската на кравите и започват доенето. След това дават закуската и на телетата и чак тогава закусват те. През деня кравите и големите телета са на паша, а по-малките телета – на телешки ясли в общ бокс. Вечер обикновено приключват доенето към 21.30, дават вечерята на телетата и чак тогава си лягат. Този режим се повтаря всеки ден, без почивка в събота и неделя, без Коледна, Великденска или лятна ваканция. Така е в повечето български семейни селски ферми. Продуктите като био киселото мляко са факт благодарение на запазената любов на българските стопани към животните.

За всички, които проявяват интерес, фондация "Биоселена" може да организира посещение на двете ферми, в които се добива млякото за Био кисело мляко. За заявки: Тенчо Христов 0888 708470, biogabrovo@mbox.digsys.bg

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (32)

13.03.2008 :: 18:55 :: от Whiskey
#1
Re: Хуманно отношение
Ами нямам думи... Това за видеото. Ужас! Макар и преди да бях гледал подобни клипове, този беше повече от потресаващ! Такова нехуманно отношение към животните е недопустимо и е жалко, че продължава да се допуска. Все се чудя на психиката на такива хора, които работят в тази сфера. Какво ли си мислят, когато колят някое прасе например? И не им ли е поне малко гузно за това, че третират толкова гадно животните, които са длъжни цял живот да седят в една клетка? А и се чудя на не преките работници във тези ферми, които са запознати с тези условия на "живот" и въпреки това толерират такова отношение към животните... Явно е, че всъщност по-голям звяр от човекът на планетата няма.

Иначе би ми било интересно да видя снимки от биофермите в българия. Аз отдавна съм преминал на био кисело мляко, но за съжаление го няма в доста магазини и трудно се намира.И все пак се надявам отношението на българските ферми, независимо дали се водят био или не, да е с няколко идеи по-хуманно от това, показано в клипа.
13.03.2008 :: 19:04 :: от woods
#2
Re: Хуманно отношение
Хехе, радвам се че цяла статия написахте заради мен, ама що не ме споменахте :-D

1. Защо фермерът първо дои млякото, а после го дава на телето, което противоречи на всичко естествено, а не остави телето да избозае колкото му трябва и после да издои останалото

2. Добре сте изброили колко живеят кравите в конвенционална ферма и съответно във вашата ферма, сега бихте ли казали колко биха живяли в естествени условия? Какво става с въпросните крави след като изтекат 5те, или съответно 8те години - биват заколени, тъй като ако се изчака още вече няма да стават за ядене?

3. Не знам какво значи "бици". Може би бикове? Все пак това е отговор на въпроса ми - излишните телета от вашата ферма хранят мършоядите както след всяка друга ферма, точно както е казано във видеото, което провокира въпроса ми. Може би ще трябва да помисля за изваждане на млякото от ежедневното ми меню, както искат веганите, въпреки че в български условия ще ми е наистина трудно, но пък ще се постарая, а и смятам да сменя условията

4. Това, което сте написали - как обичате животните си, миете им зъбите и едва ли не... щях да кажа някоя глупост, ми звучи като пълна измама и пародия на това, което всъщност става (не е нужно да ме каните във фермата - нито ми се ходи, нито ще ми докажете нещо - в крайна сметка човек винаги може да подреди нещата екзотично като за една бърза презентация)

5. Наистина смятам че не е редно да не споменете благодарение на кого написахте тази статия. Все пак благодаря за отговора.
13.03.2008 :: 19:06 :: от woods
#3
Re: Хуманно отношение
Уиски, радвам се че ти хареса видеото което намерих :-D
Ще ми се да го преведа - за съжаление много българи не разбират въобще английски. Някой има ли опит в правенето на субтитри? Аз ще напиша текста, само някой трябва да го оформи в .sub файл
13.03.2008 :: 19:09 :: от woods
#4
Re: Хуманно отношение
И аз си купувам само био кисело мляко, но явно ще е временно.
13.03.2008 :: 23:01 :: от desislava
#5
Re: Хуманно отношение
ne mojah da izgledam cqloto filmche che mi stana gnusno, radvam se che sam vegetarianka, i se nadqvam vegetariancite da stavame poveche
14.03.2008 :: 00:31 :: от Василена
#6
Re: Хуманно отношение
Woodsie,
Веднага мога да ти отговоря на въпрос #1 - защото ако се даде на телето да бозае, няма никакъв контрол колко ще изяде и кога трябва да спре, пък и как ще го спреш? А и едни телета сучат по-бързо, други по-бавно, в различните дни млякото тече различно, ходи го разбери кога се наяло, кога си превишило лимита.
14.03.2008 :: 09:34 :: от Емил Данчев
#7
Re: Хуманно отношение
Защо му обръщате внимание на Дръвчо?
Само се woodи*.

* от англ. дърви (б.а.)
14.03.2008 :: 10:15 :: от mandarinka
#8
За животните изобщо
Ако не се страхувате от жестоката действителност, гледайте и това: http://video.google.com/videoplay?docid=-6176563723666627529&q Аз го изгледах целия, с паузи за духане на носа... Ужасно е просто как хората се мислят за по-висши същества от всяко друго в природата :( А най-ужасното за мен е, че аз лично познавам такива хора ;(
14.03.2008 :: 10:58 :: от activegan
#9
Re: Хуманно отношение
През деня кравите и големите телета са на паша, а по-малките телета – на телешки ясли в общ бокс..?
T.e. малките за отделени от майка си, да не вземат случайно да изпият ценното за бизнеса мляко??

И какво му е биологичното на изкуственото осеменяване, аз му викам изнасилване. Такива взаимоотношения между два животински вида ги няма никъде в природата. Никъде в природата животно не се храни с млякото на друг вид. Това не изглежда особено "био".

п.с. поздрави за рекламата.
14.03.2008 :: 11:13 :: от mandarinka
#10
Re: До Уудс
Уудс, какво значение има благодарение на кой е написана статията? Не е ли по-важно нейното съдържание, и това да стигне го повече хора? Аз също съм пращала 2 мейла, по които са писани статии, но не съм очаквала специални благодарности. Човек може да получи удовлетворение от начина по който живее, а не от начина, по който го оценяват другите...
14.03.2008 :: 11:18 :: от woods
#11
Re: Хуманно отношение
#10, Така ми дойде, така го написах :-D
14.03.2008 :: 11:19 :: от activegan
#12
Re: Хуманно отношение
http://www.dumpdairy.com/


http://www.notmilk.com/
14.03.2008 :: 12:03 :: от woods
#13
За activegan
Д-р Стойко Апостолов:

Здравейте,

занимавам се с крави вече 19 години, а с био земеделие вече 12 години, затова Ви отговарям на въпросите за кравите, млякото и телетата.
Производството на растителна храна в съвременното земеделие е един изключително замърсяващ процес. Използват се огромни количества химически торове и препарати за борба с болести, вредители и плевели (означавани като пестициди). Този процес започва след края на Втората световна война и достига апогея си през 80 -те години на миналия век. Откритието, че ДДТ е канцерогенно, уврежда черния дроб и се задържа в почвата десетки години кара много хора да се замислят какво всъщност ядат. Био земеделието започва да става популярно. Био фермерите се множат, а през 1993-1994 година супермаркетите в Европа и С. Америка заповат да предлагат био храни. Това е старта на масовото развитие на био храните, които днес в ЕС гонят 3% от обите продажби на храни.

Каква е връзката между кравата и био земеделието?
Кравата (като сборен образ на всички селскостопански животни) е в центъра на биологичната ферма. Защо?
Растенията, за да растат и за да дават плод се нуждаят от хранителни вещества. Тези вещества се намират в малки количества в почвата, но след първата реколта те намаляват значително и фермера трябва да внесе нови хранителни вещества (да натори) ако иска следващата година пак да има реколта. В конвенционалното земеделие се използват цяла гама химически торове. Тези торове в био земеделието са забранени. Тук се появява кравата с безценния оборски тор, който произвежда, и който био фермерите използват рационално, за да наторят нивите си и да отгледат растения. В този смисъл био земеделие без крави (животни) почти е невъзможно да се прави. В Япония, където са отглеждали малко животни в продължение на векове са наторявали ориза само с човешки изпражнения! - за справка Джеймс Клавел (Гай-джин, Тай-пан, Шогун).

На въпроса дали купувайки био кисело мляко стимулирате производството на телета, които отиват в кланицата - отговора е да. Но според мен по-важното е че стимулират развитието на био земеделието в нашата изостанала държава. В останалите страни от ЕС, в САЩ, та дори и в Албания, Сърбия и Турция Държавата стимулира и подпомага био фермерите. У нас все още нито един био фермер не е получил и една стотинка държавна субсидия. Вие, лоялните клиенти сте техния единствен шанс да продължат (някои вече се отказаха).

Надявам се да допринесъл за резрешаването на Вашата морална дилема. В случая избора (както често става в живота) не е много голям - без животни няма био растения, няма био храна! За съдбата на телетата в биологичните ферми, от които се добива мляко за БИО КИСЕЛО МЛЯКО подготвихме отделна статия, която горичка ще публикуват. Това, което виждате в клипчето се случва и в България. За късмет нашите био телета живеят при далеч по-добри условия и имат много по-добра съдба.

Поздрави,


Woods:


Благодаря за отговора.
Така или иначе в България няма голям избор ...
14.03.2008 :: 12:05 :: от woods
#14
Re: Хуманно отношение
Woods:

Благодаря за отговора.
Така или иначе в България няма голям избор изобщо като цяло на храна, а при мен традициите да ям големи количества кисело мляко датират от детството. При всяко положение предпочитам вашето пред останалото - поне е мляко. Но аз смятам че в нищо на този свят, в нито една "морална дилема" няма място за компромиси и ако един човек не иска да яде месо, защото за производството му се убиват животни, то този човек не би ял и кисело мляко, сирене и т.н., по същата причина. Ако обаче намерите начин да гарантирате че храната, която произвеждате, е наистина вегетарианска - ако определим невегетарианската храна като такава, за производството на която се убиват животни,
то тогава по-малко хора ще имат морални угризения при потребяването й и съответно клиентите ви ще станат повече. Направете го за идеята, за съвестта си и така нататък, пък и за доброто на бизнеса ви - незаколените телета могат да са добра предпоставка да го разширите.
Не забравяйте и това - голяма част от загрижените за планетата, био и т.н. идеите хора са вегетарианци, тоест голяма част от наистина малкото, които биха си купили именно вашето мляко. Направете нещо по въпроса.
Колкото до това че без биокрави нямало да има биоземеделие - така или иначе в българия аз био зеленчуци не съм ял, следователно не е мой проблем. А когато стане, то ще оставим производителите на биозеленчуци да намерят откъде да си набавят торовете - това че ако не ви ям млякото няма да има тор са глупости. Не е нужно хранителните вещества да преминат през стомаха на кравите ви, за да се върнат обратно в кръговрата на веществата в природата. Според много хора без животновъдство планетата би издържала много по-дълго на наплива от размножаващи се като невидели homo sapiens маймуни.
Имате ли нещо против да постна отговора ви в Горичка - един от четящите сайта ме беше помолил.
Д-р Стойко Апостолов:


Здравейте,

нямам нищо против да постнете отговора.
14.03.2008 :: 12:17 :: от bat_Bedo
#15
Re: Хуманно отношение
Не разбирам кое точно ви възмущава? Това че човека е стигнал до тук с това отношение към природата и вие ползвате благата от точно това отношение или това че просто не всички мислят като вас. Не ме разбирайте погрешно. Аз също смятам че нещата могат да се подобрят и това сигурно ще стане, но нищо не може да ме накара да спра да ям месо или млечни продукти. И изобщо всички вегитарианци които познавам явно развиват комплекса на бившият пушач. Дето не просто трябва се забранят цигарите ами и пушачите трябва да се рзстрелят. Знам какво говоря защото аз съм такъв(експушач де).
14.03.2008 :: 15:08 :: от dharba
#16
Re: Хуманно отношение
"Продуктите като био киселото мляко са факт благодарение на запазената любов на българските стопани към животните. "

Това най-много ми хареса!!
Тук има доста странни коментари и хора с доста силно его и нужда от признание, не можах да разбера от къде идват някой коментари но, както и да е ...
БИО ЗЕМЕДЕЛИЕТО е едно голямо понятие с много разногласия, но вътре има два начина:
БИО ДИНАМИЧНО И ОРГАНИЧНО ТЕХНИЧНО
тоест един начин е да отглеждаш всичко в твоята ферма само като не слагаш химичен тор, но пак обработваш земята с трактори и машини (тъпчеш я с няколко тонни машини), пакетираш нещата в найлон, използваш био(?) препарати за борба с болести и био(?) торове. Това се нарича Органично технично земеделие
Другото е Био-Динамично земеделие което започва от Антропософа Рудолф Щайнер (нещо като духовен брат на нашия Петър Дънов живяли са по едно и също време и са се познавали) Та ... Щайнер казва че кравешкия тор е ОК само ако е от природата около твоята ферма, или по точно ти си ги гледъл кравите. Фермерите не могат да торят само с оборски тор защото превишят ли нормата и самите зеленчуци стават нитратни... също така био земеделец не може да взима тор от крави хранени с химия!! Най-качествения тор е КОМПОСТА !! това е факт, даже Щайнер разкрива какви отвари и билкови екстракти са за подобрение на компоста и как да го направим "мехлем за земята". Био-динамиката изисква да се слееш с природата и да използваш всичко каквото дава .. дъждовния червей, жабата, гущера и др. са едни от най важните елементи, и още много други неща но ако се интересувате проверете какво е био-динамика само за последно ... там няма трактори и машини.
Когато става въпрос за днешно време където всички търсим джангъра в града единствено можем да подпомогнем на хора с хуманно мислене, то е ясно че имат и капиталистически нагласи но е важно че се трудят и животните да са добре. Между другото Българите както и Индийците много уважават кравата!
14.03.2008 :: 15:28 :: от Clivia
#17
Re: Хуманно отношение
Аз си подквасвам сама млякото вкъщи и го купувам от хора , които също си гледат кравите с много любов, после си отглеждат и теленцата.Освен това , така директно ги подпомагам,в пункта им дават по-малко пари.
Чудя се кое мляко е по био- онова в магазина /за което чета,че е с констистенцията на айрян/ или моето, което става много гъсто.Моите крави също си пасат на воля по поляните,не вярвам някой да е имал пари да пръска поляните с ДДТ?!???
14.03.2008 :: 15:29 :: от woods
#18
Re: Хуманно отношение
#15, Споделям "комплекса на бившия пушач", макар и никога да не съм пушил.
Ако не друго, то поне трябва да бъде абсолютно забранено да се пуши на улицата, в кафетата, ресторантите, обществените сгради и т.н. - който иска да пуши да се крие и да ходи да си взима наркотика без да дава пример на другите. А не аз като влезна в което и да е кафе после да трябва да си пера дрехите, за да не мириша, и като някой ми каже айде на кафе аз... бе я навън.
14.03.2008 :: 15:33 :: от woods
#19
Re: Хуманно отношение
#17, Как можеш да си сигурна че го проверяват за болести и т.н.? Иначе и аз бих си взимал такова мляко, ако кажеш къде и има начин да стигна до там без кола... и ако дадеш рецепта за подквасването.
14.03.2008 :: 16:51 :: от pstj
#20
Re: Хуманно отношение
Био земеделие в България? Я се стегнете бе хора, даже дядо ви на село си пръска доматите със "син камък" а от няколко години сигурно и с по-модерни препарати. И лозите и тях, с квот му падне, да не се маносва гроздето (ама после не може да се яде от него еди си колко дни).

А това за хуманното отношение към кравите... на село гледаха овце, и да, първо се доят после се пуска малкото при тях, иначе просто забравяш за мляко. От друга страна обаче се практукува доене САМО ВЕЧЕР, защото през ноща майката е спуснала още мляко и агънцето се е нахранило добре за деня още на сутринта:)

Така или иначе е научно и естествено НЕОБОСНОВАНО да се консумира каквото и да било мляко и свързани продукти, НИКОЕ друго същество на тази планета не се нуждае от мляко след като приключи периода на бозаене. Ние сме някакви странни такива уроди, бозаем си цял живот, при това от виме на други животни...смятай, само като си представя да лапна цицката на кравата и да засуча и ми минава желанието за мляко.

По отношение на наторяването с оборска тор, искам да отбележа че човекът е прав, само че нека разгледаме нещата реално:

Изсичаме (да се чете унищожаваме) една стабилна екосистема за да направим поле, после засаждаме някаква несвойствена култура, тя изтощава пръстта още първата година и после даваме почти цялата продукция на кравите, те я изяждат, изсират се и ние връщаме лайната на почвата... Някак си тук ми се загубва био-то и еко-то, ЗАЩО изобщо е трябвало да се унищожи естествената екосистема? Оу да, за да може да бозаем от кравата цял живот:)

Другото интересно нещо е защо стопаните на село убиват и изхвърлят болните животни а ние индустриалците ги ядем?

Онзи пост с "вие завиждате на това което е постогнал човека" просто ме разсмя. Постигал е това, че прибира левчетата на глупаци като вас. Нищо друго не е постигнал, но това му стига.

Изобщо това с отглеждането на добитък е пълен ташак, НЯМА еко алтернатива, алтернативате е да не ползвате животински ПРОДУКТ. Но може да ползвате животни:) Реално 20 кокошки опустошават 4 дескара ливада за 1 седмица. Пресметнете си колко яйца изяждате и си помислете дали България със всичката ѝ зеленина може да подържа еко яйцата ви които си забърквате редовно, кексовете, кремчетата и така нататък.

Защото ако приемем че всички кокошки трябва да са еко отглеждани значи да ги храним с тревица на открито през лятото. Ок, една кокошка на теория може да снася по 1 яйце на ден, макар че имат периоди на почивка, периоди на мътене и тн. За простота на примера приемаме че всеки ден снасят по едно. Нека приемем и че средния девен прием е 1/2 яйце на човек. Което значи 4 милиона кокошки всеки ден трябва да снесат едно яйце. Оставям на вас да пресметнете колко декара ливади тучни са нужни за да се изхранят тези кокошки, възстановяването на зеленината след напаст кокоша е за около 3 седмици. Или нещо такова.

Get real. Тези цифри са още по-големи за едрите добитъци. НЯМА начин да ги отглеждаме нормално всичките ако ...
14.03.2008 :: 19:11 :: от Whiskey
#21
Re: Хуманно отношение
pstj ти нещо да нямаш температура бе брато :)
14.03.2008 :: 20:17 :: от woods
#22
Re: Хуманно отношение
Нещо май не ти е цял постът - в горичка има една безума простотия мненията да се постват до определен брой знаци, редове или не знам кво, и останалото да отива на вятъра, без дори предупреждение от типа на "не може да поствате толкова дълги коментари". Което си е абсолютно неуважение към тези, които ги пишат.

21, Няма температура, да е жив и здрав.
17.03.2008 :: 12:24 :: от activegan
#23
ало, биологичния..?
Какви глупости започвате да говорите за отглеждането на растителна храна в земеделието??!? глупости на търкала , струва ми се че искате да ни лъжете нещо. Защо не отговаряте на въпросите, които зададохме.

Естествената продължителност на живота на една крава е 25 години, при вас колко живееха, след като се износят от изкуствено осеменяване и лактация??? После дали пък и те не отиват на кланицата, защо ли мисля че не сте им направили гробище...
Мляко!?

Производителите на мляко и млечни продукти ни

казват: "Млякото е съвършената храна от

природата", но не казват, че млякото е

природната храна за малкото теле, което има 4

стомаха, удвоява теглото си за 47 дни и трябва да

достигне 300 паунда до една година.
Производителите на мляко казват на децата: "За

да порастнете големи и силни, пийте много

мляко", понякога им казват, че ензимът, нужен за

усвояването на животинско мляко е лактаза. Те

никога не биха кажали на децата, че 20% от

хората от бялата раса, 53% от латиносите и

80-95% от тъмнокожите хора нямат лактаза в

червата си.
(89% от стадата от крави в САЩ са инфектирани

с левкемия - рак на кръвта/костния мозък.

Млечната индустрия казва, че вирусът на

левкемията става неактивен след пастьоризация

(процес на загряване на млякото над 158 F? ).

Всичкото мляко на пазара е пастьоризирано.

Пастьоризацията променя калция в неразтворима

форма, която не може да бъде абсорбирана от хора

или животни. Тази обработка на високата

температура също така убива и всичките ензими.

Телетата биха умрели, ако ги хранеха с

пастьоризирано мляко/сирене вместо с

нормалната им храна. Въпреки това огромна част

от млякото се пастьоризира.

Млякото е всъщност бяла кръв. Средната кварта

мляко съдържа 322 милиона бели кръвни клетки.

След като се пастьоризира има 322 милиона

мъртви бели кръвни клетки.

Инфекциозната частица, която причинява

болестта "луда крава" се нарича прион

(http://bio.hit.bg/prion.html). Прионите не могат да

бъдат унищожени при пастьоризация.

Инкубационният период на болестта е 20 години(

което значи, че след 20 години ще разберете дали

сте заразени)

80% от млечния белтък в млякото е казеин.

Казеинът е основната съставка за лепилото за

мебели и също се използва за да се залепват

етикетите на бирата.

Количеството холестерол, което се съдържа в

тези 3 чаши мляко е равен на количеството, което

бихте получили от 53 резена бекон.

Увеличен риск от рак на гърдата за жени, които

ядат масло или сирене 3 или повече пъти

седмично, сравнено с жени, които ядат тези храни

по-малко от веднъж седмично: 3 пъти по-висок.

От 59-те хормона, които има в млякото, един е

мощен хормон на растежа. Той е естествена

съставка на кравето мляко, тъй като кравите

трябва да растат много бързо. Заради някаква

игра на природата този хормон е идентичен при

кравите и ...
17.03.2008 :: 12:25 :: от activegan
#24
мляко 2
...кравите и хоата. Този хормон е добре излесван и

документиран като "гориво" за всякакви тумори.

Той е ключове фактор в развитието на

пролиферацията при рака на гърдата, простатата

и дебелото черво. Подозира се, че най-вероятно

ще се открие, че подпомага растежа на ВСИЧКИ

тумори.

Всяка хапка кашкавал съдържа ДЕСЕТ ПЪТИ

повече от това , което е имало в

млякото(различни антибиотици и пестициди),

защото трябват 10 литра мляко, за да се направи 1

килограм кашкавал. В салдоледа са 12 пъти

повече. В маслото - 21 пъти повече, от това което

се е съдържало в мазнините от млякото.

Млечните крави също се убиват в кланиците.

Естествената продължителност на кравите в

природата е 25 години, но повечето крави за доене

живеят само 4 години, докато телата им вече са

износени и трябва да бъдат убити. Държани в

постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез

синтетични лекарства, от лактация и доене от

промишлени машини, тези крави са затворени

извън всички останали животни, включително и

малките им. Заставят ги да стоят на циментени

подове, в собствените им изпражнения по цял

ден, във фабрики, където трябва да дават по 100

паунда мляко на ден - 10 пъти повече отколкото

могат да дадат в природата.

Никое същество сслед най-ранното си детство не

консумира мляко или млечни продукти. Хората са

единственият вид(освен другите, накоито ние го

даваме), които го правят. Човешкото тяло няма

никаква нужда от краве мляко/сирене/кашкавал

ит.н., поне не повече от колкото има нужда от

кучешко конско или жирафско мляко или сирене.

Няма хранителни елементи в млякото, които да

могат да бъдат набавени от немлечни източници.
17.03.2008 :: 14:49 :: от pstj
#25
Re: Хуманно отношение
Като цяло съм изненадан че има негативна реакция на отговора ми. Но пък това затвърди преценката ми, че тук се подвизават в по-голяма степен зелени потренители а не зелено мислещи хора. Типични жертви на "зелената" вълна в комерсиализма. Ако утре опаковат едно лайно и го изрекламират като много еко и зелено първи ще се наредят някои тук да си го купят сигурно.

Искам да призова всички когато правят своя зелен избор да се __информират__ обстойно и от няколко източника (поне два необвързани). Освен всичко друго така наречените зелени марки всъщност са собственост на мегагигантите, които тровят планетата и хората. Когато правите своя избор взимайте и предвид това, че индиректно спонсорирате същите тези компании, които слагат доказани вредни съставки в продуктите си. Не се опитвам да намеквам за глобален заговор, просто е хубаво да бъдат информирани хората. Дори нищо да не промените в живота си с тази информация налична можете да кажете: Да аз направих СЪЗНАТЕЛЕН изобор, не съм безмозъчен консуматор, играчка в ръцете на рекламистите и инвеститорите:)

Нещо таква... а не да скачате срещу убежденията и идеите на хората. Само защото са в разрез с вашите.

Една публична тайна е, че всички ние сме пионки в играта на мултикорпорациите за надмощие и тотален контрол. Няма спасение и няма отпор (всъщност има но е твърде алтернативен и изисква връщането ни с около 300 до 500 години назад, нещо което дори аз не съм в състояние да приема за себе си). Но в ораничения избор който ние предоставен (всъщност доста фалшив) можем да изберем да подкрепим онези, които са поне една идея по-отговони пред човечеството и природата, а ако щете и пред бога.

Нито искам да посочвам имена, нито компании, нито нищо, информацията е там, в Интернет, ходете, четете, сравнявайте, свободно обсъждайте идеите, откритията си, убежденията си.

Това е което аз мисля. Пък вие си пийте млякото. Поне да го продаваха в стъклени бурканчета.... от тъмно стъкло (че по-лесно се рециклира и не попада UV в млякото).....
17.03.2008 :: 20:10 :: от woods
#26
Re: Хуманно отношение
activegan, Говори се за незаменими аминокиселини, които били задължителни за човеците и идвали от животински продукти, значело че било задължително да се яде я мляко, я яйца, я нещо друго, но да има и нещо животинско. Какво знаеш по въпроса?
18.03.2008 :: 09:37 :: от gunmen
#27
Месото не крайно необходимо има заместители и носи болка,трагедия и смърт след себе си.
Има много зли хора на тази земя с една единствена цел -материална власт ,било то месо,било то пари или др.Дори и аз се стремя към това ,но също така гледам и да го избягвам или ограничавам
Един пр.КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ДОЙДАТ ИЗВЪНЗЕМНИ И ПОЧНАТ ДА КОЛЯТ И УНИЩОЖАВАТ ПО-СЪЩИЯ НАЧИН НАЩЕ БЛИЗКИ,СЕМЕЙСТВО И Т.Н.?????????????ТОВА Е ВЪПРОСА
18.03.2008 :: 10:03 :: от woods
#28
Re: Хуманно отношение
Сами ще се унищожим преди да дойдат извънземни.
Все пак трябва да се ядат, ако не друго, поне яйца, нали? Кои са заместителите?
19.03.2008 :: 18:56 :: от dharba
#29
Re: Хуманно отношение
woods ... неземеними аминокиселини са найстина хужни на хората но всички тях могат да се набавят от растителния свят!!! след като четем коментарите тук се оказва доста зле да се консумира НЕПРЕКЪСНАТО млечни продукти (може по някога)
месо да не говорим
яйца - и те не са ок !

нещата са доста прости ... но не винаги ни разказват истината ... понякога човек може да се докосне до нея и без да са му я разказали, но това са малцинства
всичко от което има нужда човек го има в природата - белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и др. .... тяхното съчетание е вече въпроса
всички тези незаменими амионокиселини се набавят като се съчетаят различи бобови култури (дамек белтъчини)
но по добре го обеснява др. Гайдурков в книгата си Човешкото хранене

http://www.helikon.bg/index.php?act=books&do=detailed&id=120227

за мен тя е като библия
19.03.2008 :: 23:37 :: от pstj
#30
Предложение
между другото пък горилите си набавят въпросните аминокиселини от бактериите които живеят в стомасите им. Да не намеквате, че трябва да изяждам по 20тина кила зеленина (да преживям демек цял ден) на ден за да си поддържам микробчетата активни и живи и нахранени та те да хранят мен?
Но общо взето е вярно, че може напълно без животински продукти. Истинският проблем е че в него случай за да се избягват недоимъци се налага много съзнателно да се яде (щото на инстинкт не може да се разчита..) а това означава усложняване. А за да сме истински sustainable трябва да опростяваме живота си, да го правим по-лесен и семпъл, а не по-сложен....
Аз съм на мнение че малки количества животински продукти от домашни ферми и животни гледани на свобода не оказват някакво съществено неблагоприятно действие върху един здрав организъм. От друга страна закуската с кебапчета и пържени картофи вече си е злоупотреба със себе си:) И за десерт шоколад. Само в един такъв класически обяд правим толкова много не-sustainable неща, че ще се изприщи и най-заклетия поддръжник на този сайт;)
а) месо (свинско) от неправилно гледани прасета (не са им чели приказки за лека нощ)
б) месо - само по себе си неподходящо
в) месо на скара - протеин и особено мазнини приготвени по неподходящ начин, транс мазнини и тн
г) пържени картофи - транс-мазнини и отделяне на фибрите
д) шоколад - консумиране на не-локален продукт, до колкото знам в нашата част на света няма какаови плантации, самите те пък плантации са засадени на мястото на тропическите джунгли, най-често не се ползват fair trade практики при производството, какаовата маса е пропътувала няколко хиляди километра, после са ползвани и хидрогенизирани мазнини и какво ли още не за да се роди най-накрая шоколадчето, което е увито в неподходяща опаковка, после е натоварено да пропътува още няколко (хиляди) километра в още повече опаковки и бла бла бла...
И така - няма да обядваме вече. Вместо това ще си направим CSAs* тук в България и ще си рупаме зеленчуците и това е. Всички ще са щастливи и весели, може да си направим и EcoVilliges по прототип на партизанското движение от миналия век (за повече инфо вижте тук http://www.undercurrents.org/ ) и да си построим паланки вместо предградия (хайде да не копираме тъпите Американци във всичко) и така нататък и така нататък... Всичко ще е бомба направо, със слънчеви колектори, даже няма да се включваме в ЕОН, ще си произвеждаме всичко сами и ще отглеждаме децата си в хармония с природата и близко до нея. Кеф щастие идилия. За по-невярващите и за да привлечем повече фенове ще засадим и марихуана:)

*Community supported agriculture - плащате през есента а после получавате продукция през периода на плодородие и според годината; тоста приятен метод на пряк кнтрол върху земеделието, освен това ако си нямате вила можете уикендите да ходите да помагате хем да се доближите до земята, хем да видите как все пак се отглеждат зеленчуците които ще хапвате.
20.03.2008 :: 10:59 :: от Василена
#31
Re: Хуманно отношение
pstj,
Не ми стана ясно - започна като да си против кебапчетата с пърж. картофи за закуска, но към края постепенно почна да иронизираш собствената си позиция и да си против всички, които са против кебапчетата за закуска. Изобщо - загуби ме нещо. Кажи ЗА какво си, pls, може би ще е по-лесно.
21.03.2008 :: 14:51 :: от pstj
#32
Re: Хуманно отношение
"ЗА" разумните решения съм и съм "ЗА" това да се поднася точна и смислена информация на хората, а не рекламни глупости. И да, аз виждам "лошо" в това някои индивиди и организации да припечелват от проблема. Виждам проблем в това да се манипулират неинформираните хора. Виждам проблем и в това същите не до там добре информирани хора да се бият по гърдите (или поне да спят спокойни с мисълта че са направили нещо за каузата) докато всъщност не са направили нищо реално, просто от манипулирани консуматори на едно са атанали на друго.

ЗА съм онова което съм посочил - CSA. Според мен това е много ама много добра идея. Локализация, контрол, екологосъобразност. ПРОТИВ съм щастливите крави които си играят на прескочи крава денем и вечер мучат от удоволствие докат ги доят.

Между другото понеже някой спомена и че теленцата трябвало да сучат нон стоп - това също не е вярно, съвременните стопански крави са селекционирани дъъъъъълги години, така че повечето от тях дават дотатъчно мляко за поне две телета, а имат само по едно и е вредно за тях да не бъдат доени...изобщо.. всичко е индустрия.

Аз съм "ЗА" разумно потребяване на ресурсите. И съм "ЗА" уравновесяване на потребностите - не е нормално да не можеш да изкааш един ден без "животински" продукти. Просто не е нормално "да ти прилошава" и тн истерии щото не си ял пържола. Или омлет. Такива хора ме отвращават истински. Това е най-висша форма на лакомия. И е приложима не само към храната, но и към всякакви други "благини". Не съм "За" аскетизма, но не съм "за" охолството. ЗА съм за простичкия смислен живот, близо до приятелите и семейството, близо до природата, ЗА съм сравнително по-затворените общности а не към "отворените" и безкрайно отчуждени такива. И още много неща... but who cares? Освен аз. А ти? ЗА какво си? Да пишем безмслени теми и после отговори по теми ? И да "прокарваме" идеи за зелени календари. ... смешки.
Аз съм ЗА:
* всеки път когато вадиш портфейла си да платиш нещо да се запиташ аз наистина ли имам нужад от това или просто го искам а после ако си достатъчно осъзнат да се запиташ какво ме е накарало да го искам
* всеки път когато понечиш да хвърлиш нещо да се запиташ това нещо наистина ли ми е непотребно и не би ли било потребно за някой друг, та да му го предоставя
Някакви ей такиви ми ти начи нища...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg