Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.03.2008

Твоите неща: найлон

от Силвия Тулева :: Коментари (33) :: (10301 прочитания)

За производството на 1 кг найлон се използват 8,1 кг петрол, природен газ, въглища, дървесина и биомаса, както и 310 литра вода! Кой по дяволите е измислил това чудо?
Малко история
„Найлон“ е търговско наименование на клас синтетични полимери, известни най-общо като полиамиди. За създател на найлона се смята Уолъс Каротърс, който докато работел за DuPont имал задачата да създаде полиамидно влакно, достатъчно надеждно, за да замени азиатската коприна при направата на парашутите, тъй като в навечерието на Втората световна война тя ставала все по-дефицитна. На 28 февруари 1935 г. Каротърс създава половин унция (около 14 гр.) полимер, който бил наречен „полиамид 6-6“. С него се работело трудно поради високата му точка на топене, но последващите обработки превръщат полиамид 6-6 в това, което днес наричаме „найлон“.

Първото нещо, за което бил използван найлонът, е четки за зъби – през 1938 г., а през 1940 г. се появили и женските найлонови чорапи. Оскъдицата на естествени тъкани по време на Втората световна война води до възход на найлона и от него се правят парашути, въжета, дъждобрани, покривала, автомобилни части и куп други неща за нуждите на армията.

В края на войната 25% от произвежданите текстилни влакна са били вече найлонови, а само 10 години преди това тази материя е била непозната.

Екологичен багаж
Има различни видове найлон. Най-често употребяваният е найлон 6. За производството на 1 кг найлон 6 се използват 8,1 кг материали (петрол, природен газ, въглища, дървесина, биомаса), 310 литра вода (WOW!) и 1,6 кг въздух.

Употреба
Текстил и килими – за тази цел се използват около 2/3 от найлона, произвеждан в Европа.
Четки за зъби;
Чорапи и чорапогащи;
Велкро (лепенките за бързо закопчаване върху чанти, някои дрехи и мебели);
Въжета, мрежи, струни на музикални инструменти, хирургически конци, корда;
Автомобилни и машинни части;
Въздушни възглавници;
Парашути и др.

Твоите неща: стъкло
Твоите неща: желязо


Подпиши българска подписка срещу употребата на найлонови торбички!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (33)

25.03.2008 :: 10:56 :: от alexx
#1
Re: Твоите неща: найлон
Интересно: според една теория името NYLON идва от имената на двата града New York и London, т.к. там се е работело по откриването на този материал.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nylon#Etymology
25.03.2008 :: 11:57 :: от Dessie
#2
Re: Твоите неща: найлон
Вчера бях в София и като задуха един вятър и като заваляха едни торбички ... Не е истина. Направо се възгордях от Пловдив..
25.03.2008 :: 12:07 :: от mandarinka
#3
Re: Твоите неща: найлон
Dessie, това е заради прекратяването на договора на Софийска община с концесионера ВОЛФ, доколкото знам. Т.е. понеже бате Бойко иска да ги разкара след някой друг месец, и те не си вършат работата.
Ужасно е, знам, и мен много ме дразнят тия боклуци :(
25.03.2008 :: 12:14 :: от mandarinka
#4
Относно петицията
Идеята на петицията е много добра. Но тя не е адресирана към никой конкретно. Кой ще я изпрати до "компетентните органи" и кои са изобщо тези "компетентни органи", които биха получили петицията и биха задействали въпроса?!
25.03.2008 :: 12:58 :: от krem
#5
Re: Твоите неща: найлон
Торбичката на картинката е много идейна. С такава бих ходила не само до магазина.
Горичка, ако направите такива може и мода да стане и в резултат да запалите повече хора по идеята. :))
25.03.2008 :: 16:41 :: от Mr.Mahony®
#6
Твоите неща: найлон
Ами аз отдавна не ползвам (разбира се, не на 100%) найлонови торбички а си нося една стара хубава платнена торба. Разбира се ... смеят ми се продавачките и дори съм известен с това в квартала, но мен това само ме амбицира още повече.

@mandarinka

На всички ни е ясно, че в тази държава една петиция и да е адресирана до отговорните (в тази дуржава такива няма) или някой си там ... то няма да има ефект. Въпросът е аз, ти и всички други да НЕ приемаме, ползваме предаваме дори ... такива торбички. А ако ги ползваме - да ги изхвърляме на специалното за това място.

25.03.2008 :: 16:53 :: от dharba
#7
Re: Твоите неща: найлон
Mother Teresa казва че никога не би отишла на протест срещу войната, а би отишла на демонстрация ЗА Мира ...
или по-точно каквото е искала да каже е че не би дала от енергията си за да подхрани войната (отивайки на протест) а предпочита да дава енергия на нещо по хубаво. и това е толкова просто идейте се хранят от енергията на хората. докато продължаваме да упрекваме найлона и пластмасата за най-лошото нещо на света те ще се развиват и ще растът от нашате "негативни" изказвания.
А ако спрем за малко да търсим косури и се смирим с реалноста (че всеки момент сигурно стотици или хиляди кг. пластмаса се призвеждат) и потърсим нещо друго позитивно в което да си влагаме енергията може би някой ден ще се спре с унищожаването на природата.
Тоест търси да раждаш а не да убиваш идеи.
25.03.2008 :: 16:56 :: от pstj
#8
Re: Твоите неща: найлон
Аз ходя с една "бабешка" торба, мрежеста такава една, соц. Преди ме гледаха странно, после взеха да възкликват "позанавателно":
Ахаа! Ти си еко ....
(Каквото и да значи това)

Но е факт че доста торби съм пропуснал да ползвам. Обаче продавачките са научени да дават, защото клиентите се сърдят. Една доста добре облечена жена вдигна скандал защото не ѝ дали найлонова торбичка, а тя (милата) нямало как да си съхранява пресните продукти иначе... OMFG...
25.03.2008 :: 17:50 :: от mandarinka
#9
Re: Твоите неща: найлон
dharba, браво за това, което каза!
25.03.2008 :: 21:32 :: от Dessie
#10
dharba
Не веднъж тази малка женичка ме е възхищавала с мъдростта си и правилно подредените приоритети, дори държа няколко нейни мисли за най-значимите неща от живота пред очите си в офиса, за да ми напомнят, когато ги позабравя. Затова и всички ние тук сме ЗА платнените торбички!!!
26.03.2008 :: 19:35 :: от stefka grigorova
#11
Re: Твоите неща: найлон
Разбира се,че трябва да не приемаме найлонови торбички при пазаруване.Но всеки ,ако има време и желание може да си направи торбичка по свой вкус и виждане.А колкото за позитивното мислене е вярно,че ще се получат по-бързо нещата както ги искаме,ако мислим позитивно и и действаме в тази посока.Колкото по-вече хора се присъединяват към нашата позитивна енергия,толкова по-бързо ще отстъпят негативните емоции и настроения.Пожелавам на всички добро настроение и позитивно мислене!!!!!!!!!!!!!!!
26.03.2008 :: 23:12 :: от lucrezia
#12
Re: Твоите неща: найлон
И аз определено съм фен на платнените торбички, още повече, че повечето от тях са със суперсвеж дизайн и ти прави кеф да се размотаваш напред-назад с някоя интересна торбичка. Мога дори да си избирам с каква да отида да напазаря, според настроението ми :-). Доста по-удобни са, защото са с много дълги дръжки и могат да се носят на/през рамо.

А преди време на един битак в Берлин бях попаднала на един японец, който прави страхотни чанти от рециклирани супермаркетски торбички от цял свят. Дори на една от чантите мернах и логото на супермаркетите "Европа". Нелоша идея, си мисля. Ето тук можете да хвърлите един поглед на чантите:
http://yuki-berlin.blog.de
27.03.2008 :: 11:49 :: от krem
#13
Re: Твоите неща: найлон
Много са свежи :)
Аз много си харесвам торбичката също защото наистиа с тези дълги дръжки е много удобна да се носи на рамото, по-малко ми тежи така. Другото предимство е, че се пере в пералнята. Само един недостатък и намирам - малка ми е, много пазарувам. Може малко по-големи да ги правят.
27.03.2008 :: 22:55 :: от joro65a
#14
Re: Твоите неща: найлон
Според мен, авторката на тази статия я е написала, защото е мислила че "найлоновите" пликчета и други опаковки са направени от Найлон (R).

Невежество!

Торбичките са направени от полиетилен. Тези които хвърчат по дърветата са от high-density polyethylene, който е много по-различен от найлона. 1 кг. от този материал се прави от 1,75 кг. петрол, съгласно http://en.wikipedia.org/wiki/HDPE
28.03.2008 :: 12:26 :: от Борито
#15
Re: Твоите неща: найлон
А според мен авторката на тази статия я е написала като продължение на серията от статии за различните материали, от които са направени нещата около нас. :)
Торбичките нека са направени от каквото си искат, а ние нека четем по-внимателно, преди да критикуваме! Хаха!
28.03.2008 :: 12:40 :: от Fafi
#16
Re: Твоите неща: найлон
Много неща са направени от тези материали ,но аз съм чела ,че при произвеждането на "найлон" е по-чисто от производството на хартия ...
28.03.2008 :: 23:08 :: от joro65a
#17
Re: Твоите неща: найлон
Към Борито:
Прочетох внимателно статията преди да я коментирам. Илюстрацията към статията е торбичка на която пише "Nothing on me is Plastic" , а най-отдолу е линк към петиция за забрана на "найлонови торбички". Отчитайки също така, че Найлона (R) присъства изключително малко в ежедневието ни, смятам че авторката наистина се е объркала поради незнание. Също като нея са се объркали и няколко от коментиралите по-долу статията.

Опаковките (и в частност торбичките) не се правят от Найлон (R). В България и някои съседни страни хората казват на полиетилена - найлон. През 60-те и 70-те много модерни бяха дамските чорапи от Найлон(R). Това беше първата гъвкава пластмаса разпространена в бита. После, когато се появиха гъвкавите пластмасови опаковки, всички почнаха да им викат "найлонови". Хората обичат удобството, пред точността. Наместо да казват "пластмасови" или "полиетиленови" те казват за краткост "найлонови".
29.03.2008 :: 13:51 :: от silvia
#18
Re: Твоите неща: найлон
Виждам, че тук се е разразила дискусия на тема "Какво е искал да каже автора?" и тъй като аз съм авторът - да взема и аз да изкажа своето предположение ;)
Летящите навсякъде торбички, които сме свикнали да наричаме "найлонови" всъщност не са HDPE, а са LDPE. От HDPE са направени другите торбички - по-плътните - като тези, които дават в Metro. Но както и да е... Никъде в "Употреба" не е споменато торбичките да са направени от найлон...
Не виждам нищо лошо в присъствието на линк към подписката против торбичките тук - макар че действително не са направени от найлон, не е ли по-добре в тази подписка да се включат повечко хора?
:)
29.03.2008 :: 15:13 :: от joro65a
#19
Re: Твоите неща: найлон
Към Силвия:
Защо е необходимо да се излагате? Защо Вие ще казвате кое от какво е направено, а не аз, който съм преподавал химия в 3 държави?

За Ваше сведение:
Плътните торбички в Метро, както и в Била са направени от LDPE, а не обратното, както вие твърдите.
Вземете една торбичка Била, отворете й дъното и ще прочетете: 04 (оградено в триъгълник за рециклиране) , а отдолу пише: PE-LD . Това е знака, който указва, че торбичката трябва да се рециклира като LDPE (полиетилен с ниска плътниост)

За Ваше успокоение:
Не само Вие от авторите на този сайт сте скарани с точните науки. Има и много други неверни твърдения от гледна точка на науката в www.gorichka.bg

Въпрос към Вас:
Отговорете, но честно: Когато писахте статията, знаехте ли че торбичките за пазаруване нямат нищо общо с Найлон-а?

29.03.2008 :: 16:12 :: от Олга
#20
Re: Твоите неща: найлон
Здравей, Георги,

Изборът на снимка е мой. Снимката е там не заради торбичката, а заради надписът - "Nothing on me is plastic". Линкът към петицията също е сложен от мен - петицията стигна до нас в деня на публикацията и това беше добро място да я споменем.
30.03.2008 :: 00:20 :: от Dessie
#21
Re: Твоите неща: найлон
Найлон, полиетилен, HDPE, а са LDPE, PE-LD - Честно казано, не ми пука какво е - вълнува ме дотолкова, доколкото може да се рециклира. Минимизирам употребата на всичко, което ми прилича на найлон и това е. Не е нужно да си химик, за да знаеш, че нито едното, нито другото, нито третото, нито четвъртото се разгражда естествено и бързо в природата. Усеща се на пипане... и това е повече от достатъчно. И нека всеки с образованието си допринесе за нещо и нека бъдем по-толерантни едни към други...
30.03.2008 :: 05:55 :: от wonder
#22
Re: Твоите неща: найлон
# 19 – Всеки нормален човек е скаран с точните науки. ;-D
Като си преподавал химия не знам си къде, не означава, че другите, които не са толкова наясно са идиоти.

По полезно би било да ни обясниш повече за тия полиетиленови торби или там каквито са, като толкова разбираш.

Но, всъщност е все тая от какво са направени, важното е, че трябва да се спрат от употреба.
30.03.2008 :: 08:02 :: от Footman
#23
Re: Твоите неща: найлон
Освен нормалните торби против ли сте тези новите, които се разграждали за 24 месеца?
01.04.2008 :: 18:54 :: от inciza
#24
Re: Твоите неща: найлон
Здравейте,статията е страхотна!Няма никакво значение точноста на материала,по-важното е,чесъзнанието ни се събужда от летаргичния сън:))
Всички ние сме отговорни за опазването на Майката Земя и за това нека си купим или ушием по една ленена тоба:))
Нека да обясним и на децата си ,защо правим това:))
За 8ми март,тази година получих ленена торба,с малки децки ръчички по нея от различен цвят боя.Подарък от дете на моя приятелка,правили са ги в час по ръчен труд в Швейцария.......
02.04.2008 :: 00:09 :: от thebetelgeuse
#25
Re: Твоите неща: найлон
Всички много добре знаем за какво точно става въпрос в статиите на горичка и това е благодарение на факта, че са увлекателни и лесно усвоими. И защо все някой ще се намери да се бие в гърдите "колко съм голям и колко много знам". Ами и те да вземат да напишаш статия, която да те заинтригува с първите два реда и с лекота да се разбере от всеки.И въобще информацията, която някой иска да даде, да сподели не е нужно да е с нападателен тон - така много по-полезно ще е присъствието им в сайта. И тук да споделя и аз - евала на авторите на горичка, че винаги съумяват да отговарят на такива коментари спокойно и коректно.

И естесвено - всички, които ни вълнува майката земя знаем всичко за нейните "врагове" и то с най-малките подробности (в частност какво е това найлон и че тънките торбичките, които ни заливат отвсякъде всъщност не са найлон, но така ги наричат всички, с които се сблъскваме в ежедневието си и за да ни разбират за какво им говорим ги наричаме найлонови). И съм убедена, че това е така и за авторите на горичка - да не говорим, че те са и едни от малкото в България, които правят нещо. Благодаря ви, че ви има!
02.04.2008 :: 16:25 :: от bard1
#26
Re: Твоите неща: найлон
Драга Силвия,
биоразградими торбички вече съществуват в българия - преди година внесохме разградим гранулат на основата на царевично нишесте, бяха направени тестове в производството на малки опаковки-пакетиране на пчелен мед, във флакони за медицински нужди и в ред други области. При интерес се обръщайте към Валентин Атанасов - bard1@abv.bg
08.04.2008 :: 11:51 :: от Vesselag
#27
Re: Твоите неща: найлон
Здравейте,
Аз съм голям противник на найлоновите пликчета и често обмислям различни идеи за намаляване на използването им. Струва ми се, че информирането на населението в тази връзка, както и количеството найлонови боклуци навсякъде около нас не влияе особено на поведението на хората. Различни идеи, които са ми хрумвали, след обмисляне, ми се виждат много трудно осъществими.
Последното, за което се сетих, ми изглежда възможно за реализиране, макар и трудно. То е както следва:
Предлагам да се въведе данък или акциз (еко данък/ зелен данък), който да се налага при вноса на найлонови торбички, както и на местните производители, т.е. събира се на митница и при осъществена продажба от местен производител. Този данък трябва да е в значителен размер - според мен, поне 20 ст. на пликче. Той, естествено, ще се поеме от потребителите, които в последствие ще трябва да заплащат за пликчетата. Ако им се налага да плащат по напр. 30 ст. на пликче, със сигурност потреблението им ще намалее многократно. Това, разбира се, би убило производителите, но е неизбежно последствие. Събраните суми от предложения данък би следвало да отиват във фонд за опазване /възстановяване на околната среда.
Реализирането на такава схема на практика няма да е лесно (вероятно ще доведе до нелегално производство и внос), но ако държавата се ангажира, би могло да се осъществи.
Ако считате, че идеята е добра, предполагам, бихте могли да я лансирате пред съответните държавни институции.
С уважение,
Весела Гълъбова
09.04.2008 :: 12:38 :: от earth's friend
#28
Re: Твоите неща: найлон
Жалко, но има и надежда.!.
19.04.2008 :: 12:09 :: от earth's friend
#29
Re: Твоите неща: найлон
Гаден найлон.
20.05.2008 :: 10:06 :: от Belka
#30
Re: Твоите неща: найлон
dharba - ЗА!!!
Ще ти копирам комментара на много места от сега нататък ако ми разрешаваш, много хубаво казано!
Позитивната промяна може да направи, това което вс търсим, с негативната само задълбаваме там от където искаме да си отидем :)
20.05.2008 :: 10:23 :: от Belka
#31
Re: Твоите неща: найлон
До joro65a - и в пет държави да си преподавател, запитай се за какво си използвал знанията си до момента, да учиш други химици как да "допринасят" за "развитието" на цивилизяцията и за "прогреса" на човечеството...
Тук има хора, кото знаят по-малко от теб, но използват и малкото си знания за опазването на планетата, опитай и ти, вместо да се ежиш :))
18.06.2008 :: 16:42 :: от earth's friend
#32
Re: Твоите неща: найлон
Има и статия "Твоите неща: алуминий".
01.07.2008 :: 08:21 :: от pkomarew
#33
Re: Твоите неща: найлон
Здравейте на всички. Според мен проблема за найлона е не че го ползват на всякаде и за всичко, а че не може да се върне отново в производството. Този тънкостенен продукт с ниска насипна маса много трудно се рециклира и ако се рециклира той е с много ниско качество. НО благодарение на на наши български инженери това вече е възможно. Eто и сайт където да видите това http://pkb.hit.bg/ekstruder.html
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg