Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.03.2008

Рекордна компенсация

от Павел Ненков :: Коментари (11) :: (7957 прочитания)

Производството на електроенергия от слънцето не е евтино, но фотоволтаичните системи са напълно безвредни, не изискват гориво и имат нужда от много малко поддръжка.
Павел Ненков е читател на Горичка и автор на Блогът на Павел Ненков.

Страните от ЕС, в това число и България, поеха задължение до 2020 г. да произвеждат 20% от своето електричество от ВЕИ. В момента у нас този процент е около 8%, като основните мощности са от водно-електрически централи, малка част от вятърни и нищожна част от слънчеви (фотоволтаични) ферми. Производството на електроенергия от ВЕЦ-ове е доста добре развито в България. Производството на електричество от вятъра стана хит през последните години, но за съжаление страда от един основен недостатък – местата където има вятър, достатъчен да се строят и експлоатират такива съоръжения, са ограничени предимно до морските и планинските райони на страната. За разлика от вятъра обаче, слънце има на цялата територия на България. Това дава основание да се мисли за сериозното развитие на този вид енергетика у нас.

Производството на електроенергия от слънцето не е евтино, но фотоволтаичните системи са напълно безвредни, не изискват гориво и дори нямат нужда от почти никаква поддръжка. Тези системи естествено произвеждат енергия само през деня, но тогава е и пикът в използването на електроенергия, така че ползата от тях е безспорна.

За да се подпомогне развитието както на промишленото, така и на „домашното” въвеждане на фотоволтаични системи в страната се изискват сериозни законови и финансови ангажименти от страна на държавата. Понастоящем нормативното подпомагане на производството на електроенергия от слънцето е уредено чрез въвеждането на преференциална цена за изкупуването на тази енергия от 718 лв на мегават, т.е. около 72 стотинки на киловат (без ДДС). Тази висока цена завишава крайната продажна цена на електроенергията.

Много по-изгодно за всички би било да има субсидия за въвеждането на подобни съоръжения, без да се поемат ангажименти за фиксирана цена. Ето едно опростено пресмятане какво би струвало това на държавата и какъв би бил постигнатият резултат.

Нека приемем следната рамка (за опростяване на схемата, не съм предвидил поевтиняването в бъдещо време на фотоволтаичните системи, което като се има предвид скокът в технологиите може да се окаже значително, като по този начин за 10 години вместо 500 мегавата може да се достигне и мощност от 1000 и повече мегавата):


Ако се изпълни една подобна схема, в края на периода в България ще има инсталирани промишлени и домашни фотоволтаични системи с мощност 500 мегавата (при цена от 7000 лв. за мегават), което компенсира затворените блокове на АЕЦ Козлодуй например!

Как се прави слънчева ферма или вятърен парк
Интервю със Светослав Божилов
Най-голямата слънчева ферма в света

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (11)

14.03.2008 :: 11:41 :: от alexx
#1
Re: Рекордна компенсация
Едно голямо БРАВО на г-н Ненков за неговите сметки и за предложението как да се въведат такива системи в страната. Аз обаче съм скептично настроен, на дали тези които взимат решенията четат Горичка.

Трябва да се лобира пред правителството и то много силно. И не на последно място от бизнеса. Тези които реално имат възможностите да започнат производство на чиста енергия дори и без субсидии от държавата.

Дано г-н Ненков има достатъчно силни контакти, за да задвижи идеята си и наистина да се постигне нещо сериозно. Пожелавам успех и обещавам да помогна с каквото е по силите ми.
14.03.2008 :: 12:26 :: от Dessie
#2
Re: Рекордна компенсация
Приятели, решенията са взети и закон има. Има и инвеститори, наистина е добре да има и субсидии, но докато ги чакаме, всеки от нас може да направи по нещо, ако не за друго, то поне, за да намали сметката си за ток. Аз от две години имам слънчеви батерии за топла вода и дори зимата не плащам много ток. От март до септември варира от 30 до 50 лв. Не съм предполагала, че инвестицията ми толкова скоро ще започне да се изплаща.
14.03.2008 :: 12:36 :: от bat_Bedo
#3
Re: Рекордна компенсация
Съвсем скоро водих разговор със собственик на фирма внасяща точно такава техника. Той каза че при настоящата ситуация такава система ще се исплати занай-малко 25 години. И като включим и амортизациите верочтно накрая ще се окажем набутани. Много ми се иска да не е бил прав. Обаче цифрите говореха друго. Разбирасе ако държавата вместо даде висока цена осигури субсидия, си мисля че нещата по-ще замясат.
14.03.2008 :: 17:44 :: от Footman
#4
Re: Рекордна компенсация
Аз съм против създаването на соларни паркове. Заемат много място и е много скъпа енерията от тях. След като НЕК я изкупи, за да си покрие загубите ще вдигне цената на електроенергията на цялото население в България.

Но за сметка на това бих се радвал ако повече хотели, сгради, складове, фабрики сложат такива системи на покривите си. Особено в големите градове, върху сградите мисля, че би било много ефективно, тази енергия да покрие част от нуждите на съответната сграда.
14.03.2008 :: 17:46 :: от Footman
#5
Re: Рекордна компенсация
Апропо, как 500 мегавата ще компенсират АЕЦ Козлодуй, при положение че първите 4 блока са с мощност 440мв-та всеки??? 440х4 не прави 500. Нека поне автора бъде по-коректен.
14.03.2008 :: 19:13 :: от silvia
#6
Re: Рекордна компенсация
В края на 2008г. се очаква Соларпро АД, което е дъщерно дружество на Каолин да започне производство на фотоволтаични панели в Силистра като идеята им е по-голямата част от произведените панели да се реализират на бг пазар, така че скоро нещата може и да се променят :)

Dessie, къде стоят слънчевите батерии при теб и възможно ли е да се сложат такива, ако човек живее в апартамент?
15.03.2008 :: 01:04 :: от econrg
#7
Re: Рекордна компенсация
Съжалявам, че повтарям част от коментара си по отношение на публикацията за "Умните къщи", но мисля, че е актуална и тук.
За тези, които се интересуват могат да намерят още информация за нормативната база за внедряване на фотоволтовите панели и на:
http://pres.solextra.eu/ ;
http://seea.government.bg/documents/informacia/vei/InvestmentSOLAR.PDF ;
http://www.mee.government.bg/geoterm/docs/solar_energy.pdf .
Общо взето всичко е перфектно само не е ясно, какъв е икономическият стимул на НЕК да изкупува енергията произведена от фотоволтаици няколко пъти по-скъпо от цената, на която я продава. Няма никаква икономическа логика в това решение. Те ще направят всичко възможно това да не стане и крайният резултат ще е използването на нецензурни изрази от страна на предприемачите. Освен това НЕК са задължени за своя сметка и да ви включат в мрежата.
Според мен най-добре е държавата да дотира НЕК с разликата в цените (може и от бюджетният излишък).
Преференциалната цена от 40 евроцента (в Гърция е по-висока) е само за период от 12 години и мисля че е добра, тъй като 50 % (а в някои случаи и повече) от средствата за инвестицията могат да се получат безвъзмездно от еврофондовете, а останалите 50% биха се изплатили в рамките на 3-4 години. Без субсидии периодът на изплащане скача над 10 години (при преференциачна цена) и нито един бизнесмен не би инвестирал.
Колкото до соларните паркове аз съм за (ако сте се заглеждали съществуват хиляди декари площи от голи и каменисти баири, които може би ще изглеждат дори по естетично с фотопанели върху тях). Ползата от тях ще е не само чиста енергия, но и енергийна независимост на страната.
18.03.2008 :: 13:50 :: от pharaon
#8
Re: Рекордна компенсация
А някой знае ли как да си направим кола със слънчеви батерии? И какви са начините да се регистрира в кат? Един австриец, ако се не лъжа, мина през БГ с такова нещо... а аз също бих вложил средства!
18.03.2008 :: 14:20 :: от pharaon
#9
Re: Рекордна компенсация
А някой знае ли как да си направим кола със слънчеви батерии? И какви са начините да се регистрира в кат? Един австриец, ако се не лъжа, мина през БГ с такова нещо... а аз също бих вложил средства!
19.03.2008 :: 23:47 :: от pstj
#10
Re: Рекордна компенсация
Аз имам един технически въпрос:
Тези фотоволтаични панели/плоскости не намаляват ли ефективността си ако са покрити в приятно дебел филм прах и други отлагания? Просто си се чудя....
Щото...реално се намалява количеството светлина което попада директно върху панела, а пък знаем сега както се стори и тн колко е запрашена атмосферата ( за сравнение, в града слой прах вътре в стаите се натрупва за около 2 до 3 дни при затворени прозорци - при отворени още повече при това без да влиза човек в стаята че да речеш да е от мъртвите му клетки, на село периодът е доста по-голям, знам щото и там никой не влиза в някои стаи, но когато все пак влезеш не можеш да си напишеш името по рафтовете, докато моето си го пиша редовно по секциите в библиотеката...)
Та някой знае ли, дали тези панели аджеба както се и поставят не вертикално а под ъгъл (по лесно ще има наслоявания) до колко се влияят от това?
26.03.2008 :: 21:45 :: от ludmil
#11
Евтините слънчеви клетки са тук
Произвежда ги фирмата Наносолар, печатат се направо върху фолио, без тежките и скъпи рамки, силиконова подложка и прочие.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg