Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.03.2008 :: партньор

Нож с две остриета

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (4766 прочитания)

С 400% са се увеличили хранителните алергии, а случаите на астма са нараснали с 300% за последните 20 години. Никой не си мисли, че това е случайно, нали?
В последните 20 години алергиите отбелязват истински бум. Според някои експерти те се дължат на интензивното земеделие – прекомерната употреба на пестициди и консумацията на генно-модифицирани култури.

Притеснени от ефекта, който все по-нарастващата употреба на индустриални пестициди оказва върху цялата екосистема, с помощта на генното инженерство учените се опитват да измислят начин за намаляване на използваните пестициди в околната среда. Така се появяват генно-модифицираните култури, при които токсични химикали са внедрени в самите семена. Според американската Асоциация на търговците на хранителни продукти днес 75% от готовите храни съдържат ГМО. 91% от соята, 60% от царевицата и още голяма част от ориза, памука и картофите също са генно-модифицирани и постоянно се работи върху „подобряването“ на различни плодове и зеленчуци и „оборудването“ им с екстра гени, които да морят различни видове вредители. Отровните химикали са оръжието, с което нарастващото население на Земята се бори с другите видове за надмощие над хранителните ресурси. Досега обаче няма официално представени изследвания за влиянието на ГМО върху хората и най-вече върху децата.

Скорошно изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на конвенционално отгледана соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като генно-модифицираната соя съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците. Това е една от причините, поради които във Франция например препоръчват кърмещите жени и децата до 3 годишна възраст да избягват всякакви продукти, съдържащи соя (освен ако тя не е био).

Това се казва новина: Европейски екип от учени откри, че кърмещите жени, които консумират главно био млечни и месни продукти имат с 50% повече свързана линолеова киселина, която е един от най-мощните антиоксиданти.

Цифра: 70% от имунните сили на организма ни идват от храната, която поемаме.

Нашият съвет: Открий своя топ 5 – 5 храни, които присъстват ежедневно на трапезата ти – и се опитай да ги замениш с биологични или по-здравословни алтернативи.

Източник: Allergy Kids

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

27.03.2008 :: 11:29 :: от usurper
#1
Re: Нож с две остриета
Мда, аз това го усетих на мой гръб. Като малък обичах абсолютно всички видове плодове и ги ядях с килограми. Впоследствие, обаче, развих алергия към много голяма част от тях - праскови, кайсии, череши, абълки, круши, ягоди, малини и т.н. както и към някои ядки като орехи и лешници... Лошата тенденция за съжаление май е да не се ограничават генно-модифицираните храни, а по-скоро да се борим с резултата от тях - алергиите и астмите... :(
27.03.2008 :: 12:11 :: от krem
#2
Re: Нож с две остриета
"Според някои експерти те се дължат на интензивното земеделие" - докато са само някои а не всички, оправия няма да има.
И аз съм го усетила на свой гръб. Все повече са зеленчуците от които се обривам, основно несезонните, пълни с нитрати и пестициди. Естествено нищо такова няма когато ям биозеленчуци. А освен че са алергени тези ГМО зеленчуци са и отвратителни на вкус. Особено картофите и доматите. Просто нищо общо.

А за борбата с алергиите и астмите просто нямам думи. Доста се рових в нета за да открия такъв специалист, който да предлага добро, различно действащо лечение. Такива няма!!! Лечението се състои в потискане на симптомите с агресивни лекарствени препарати. Причини никога не могат да кажат. А да, има и изследване за алергени. В повечето случаи резултата е алергия към домашен прах. Било от акарите в него. Що ли си мисля че по-скоро е от битовата и всякаква друга химия в него?!!!
27.03.2008 :: 15:28 :: от Борито
#3
Re: Нож с две остриета
Доколкото съм чувала, някои от алергиите се поддават на лечение чрез десенсибилизация. Изготвят ти специфичен алерген и ти го инжектират в много малки дози, докато ти се нормализира реакцията. Не е 100 % надеждно и не знам колко време е нужно.
Иначе хомеопатията била също много полезна.
31.03.2008 :: 13:09 :: от Бу
#4
Re: Нож с две остриета
Не на последно място - голяма част от децата в България развиват подобни алергии заради ранното захранване. Първо имаме нашето поколение, захранено на 2-3 месечна възраст (и много от нас са с алергии), сега следващото поколение е в много случаи с *фамилна обремененост към алергии (благодарение на родителите си), *рано захранено във все още голяма част от случаите и *хранено с ГМО, защото родителите не сме с вградени сензори за Био храни...

В момента едно на 4 деца е с алергия; алерголозите смятат, че скоро ще е едно от две.
10.04.2008 :: 13:34 :: от krem
#5
Re: Нож с две остриета
Ето един линк на който попаднах случайно и където се говори такива хубави неща за земеделието и най-вече ГМО, че ми настръхнаха косите докато четях!

http://www.mindfully.org/GE/2004/Heartbreak-In-The-Heartland-Bulgarian21jun04.htm
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg