Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.03.2008 :: партньор

London calling

от Олга Апостолова :: Коментари (16) :: (5236 прочитания)

Градовете ни могат да спечелят много от добре поддържани зелени площи. На всичкото отгоре за това не се иска кой знае какво усилие.
Сигурно защото допреди десетина дни садих дръвчета (и то много - цели 35, ако не ме лъже паметта), тази седмица очите ми изтекоха по зелените площи на Лондон. Паркът, в който сутрин тичам, се открива трудно на картата, но това не му пречи спокойно да конкурира Hyde Park или Green Park. Истинска джунгла от зеленина, добре помислена и подредена, с обособени кътчета за всичко, с вечно цъфтящи растения (сега са наред магнолиите). За такова място спокойно може да се напише енциклопедия.

Няма спор, че в един такъв парк отива много работа, поддръжка. Но той показва и отношение - към квартала, в който живееш, към града, към околната среда. В единия ъгъл на "моя" парк има заградено пространство, където се компостират окапалите листа. Предполагам, че през лятото в тази компостна купа отива и окосената трева.

Това с компостирането е ново. Не съм го виждала преди в Лондон. Но ми се вписва много добре - отива на велоалеите и роящите се велосипедисти, на отличния обществен транспорт, на високата такса за влизане с автомобил в центъра на града (ако преизберат кмета Кен Ливингстън за трети мандат през май, налагането на тази такса и де факто изчистването на града от автомобили ще е една от причините).

Познавам Лондон достатъчно добре, за да не въздишам по него като турист. Но контрастът между пищните паркове и нашите сиви градинки определено ме потиска. Нямам обяснение защо в София липсват зелени пространства. Не се иска кой знае какво, а резултатът е видим от Космоса. Всички печелим от зелените площи, дори политиците. И както възкликна един мой познат по повод на английските паркове - нищо работа, много поливане и няколкостотин години чакане. Ясно, че без чакане няма да стане. Само че няма смисъл от него, без да сме боднали фиданките.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (16)

21.03.2008 :: 10:02 :: от Dessie
#1
Re: London calling
Верно, чакането без бодване е безсмислено, но е масово практикувано у нас, където все чакаме някой да ни оправи, а пък не запретваме ръкави и не бодваме нищо.
А магнолиите - просто са разкошни и в Пловдив са нацъфтяли - в градската градина и пред общината - само две съм виждала. Някой да знае от къде може да се закупят за засаждане? Невероятни са, а през зимата си имат зелени листа, които падат малко преди пролетта...
21.03.2008 :: 14:36 :: от Олга
#2
Re: London calling
Деси, ако намериш, кажи ми, защото и аз искам да си посадя магнолия. Наистина невероятна красота, особено сега - нямат нито едно зелено листо, само тези прекрасни огромни лилаво-розови цветове :) Не знаех, че има в Пловдив! Интересно дали има в София...
21.03.2008 :: 14:41 :: от Clivia
#3
Re: London calling
Деси, в Метро доскоро продаваха магнолии само по 4.50 лв. Иначе и в разсадниците би трябвало да има. Аз купих една фиданка нар и я насадих зад блокчето си в Пловдив с надежда да оцелее. Защото предишното дръвче, което бях засадила /една красива цезалпиния- в Ахтопол е пълно с тях/ след 7 години беше прекършено най-брутално. Аз обаче няма да спра да засаждам, това няма ни най-малко да ме откаже, въпреки че много боли.
Специално в нашия квартал в Пловдив има много малки градинки край блокчетата, има много плодни дръвчета, децата ядат на воля, всеки плеви, засажда , поддържа и обогатява, така че много се радвам. Имаме си дори катерички.
21.03.2008 :: 14:56 :: от Dessie
#4
Re: London calling
Браво супер сте! Сега тече една инициатива http://forthenature.org/actions/101
Национален пролетен конкурс
Доброволци България и Граждани за Рила, с подкрепата на Коалиция „За да остане природа в България", обявяват национален пролетен конкурс за най-красиво околоблоково пространство „Красива среда за хармоничен живот".

Продължителност на конкурса: От 22 март, Първа пролет, до 22 април, Международен ден на земята, в който участват над половин милиард хора от цял свят.

Можете да се включите. Моята стажантка стана доброволец и ще озеленява около техния блок и около нашия, където ни е офиса.
21.03.2008 :: 15:01 :: от Dessie
#5
Re: London calling
Настоятелството в детската ни градина също започна една инициатива - нека ви се похвалим, а ако някой има желание и възможност да се включи - ние много ще се радваме на всички, които дойдат.
СКЪПИ РОДИТЕЛИ!
РОДИТЕЛСКОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ ЦДГ „ДРУЖБА – ПЪРВИ ЮНИ”
гр. Пловдив
О Р Г А Н И З И Р А
ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ И ЗАСАЖДАНЕ
Мероприятието ще се състои на 29 Март 2008 г. от 10 часа в дворовете на двете детски градини.
Ще са ни необходими:
1. Дървени метли с дълги дръжки;
2. Лопати;
3. Прави лопати за изкопаване на дупки;
4. Посадъчен материал: дръвчета, храстчета, здравец, луковици, райграс;
5. Колове за фиданките;
6. Компост или друг обогатител за почвата;
7. Дървени греди или стари палети за ограждане на място за компост.
8. Пясък;
9. Саксии, стайни цветя, цветарници, почва;
10. Един-двама професионалисти – озеленители;
11. Солети и сандвичи.
12. Вода
13. Сръчни ръце, добри сърца и много настроение;
Носете си ръкавици и си облечете подходящи дрехи и обувки.
За добрата организация ще бъдем благодарни на предварителна заявка, която да съдържа – името на родителя и детето, които ще участват, какво от списъка могат да донесат.
Заявките за участие се приемат на dddb@abv.bg до 27 Март 08 г.
ХАЙДЕ ДА ГО НАПРАВИМ!!!
21.03.2008 :: 15:14 :: от Clivia
#6
Re: London calling
Е, надали ще участваме в конкурс, но дано традицията продължи. Казвам традиция , защото сега най-вече с това се занимават възрастните хора, а когато те си отидат, дано ние подемем инициативата.
Иначе съм решила в един цветарски форум да открия тема: Насади дърво, надживей себе си!
Къде се намира тази детска градина? Може пък и аз да подаря някакъв посадъчен материал за градината.
21.03.2008 :: 16:51 :: от Dessie
#7
Re: London calling
http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=a3a30221c5ce745cc106d570bdd8fec0&city=plovdiv&str=%CF%C5%D9%C5%D0%D1%CA%CE+%D8%CE%D1%C5+1&grid=m5k&nType=49&oName=&oType=49&Map22_23.x=156&Map22_23.y=18
21.03.2008 :: 17:57 :: от Василена
#8
Re: London calling
Dessie,
Тука до нас в Стокхолм има няколко детски градини и скоро гледах в двора на едната, че имат компостер. Имаха и едно малко пространство сковано от дъски и пълно с пръст, където децата си садят разни неща и всеки си има негово растение. Много готино изглежда.
Като бях детенце, само ни учиха да бъшем от прах листата на фикуса :-) но надали е толкова трудно да се направи нещо подобно, нали градините поне имат дворове и съм сигурна, че на децата много ще им хареса.
Ние отскоро също компостираме (макар че при тези ниски температури засега всичко се съхранява като във фризер) и тригодишният ми син е супер ентусиазиран да ходи да наглежда компоста и да хвърля органичните боклуци вътре.
21.03.2008 :: 19:11 :: от Dessie
#9
Re: London calling
Василена,
С интерес следя всичките ти публикации и тайничко ти се възхищавам на енергията, интелекта и добре подредените приоритети. Моите дечица вече са по-големи, но ми е много интересно и полезно да чета всичко, свързано с децата.
Скоро прочетох една книга на руски (не го бях правила никога), но успях да разбера всичко. Написана е от една руска психоложка и се казва Как да общуваме с детето. Невероятна книга - преобърна мисленето и отношението ми към децата на 180 градуса.
Честно казано изчела съм куп литература за децата, но д-р Спок може вода да й носи. Освен това, смятам, че на едно американче, трудно можеш да му разкажеш приказката за Неволята. Мисля, че ще ти е много интересна - ако не можеш да я намериш - ще ти я изпратя. Казва се "Общаться с ребенком. Как?" Юлия Борисовна Гиппенрейтер. В момента я превеждам в кратце за мъжа ми и за всички мои приятелки с деца.
Що се отнася до компостера в двора на градината - най-големите ни опасения са, че може да ни глобят от някоя супер нееко институция, защото все пак става въпрос за боклук, но аз прецених, че ако не искам да ми откажат е по-добре да не искам разрешение, а просто да действаме. В този смисъл ще ти бъда благодарна, ако ми изпратиш например снимка на компостера в двора на детската градина. Аз много отдавна мечтая за това, но както казва Олга - не става само с мечтаене ;-) Идеята е да привлечем и родителите към идеята, учейки децата ни, че "Няма такова нещо като боклук".
Поздрави на всички, които пишат и четат.
21.03.2008 :: 19:55 :: от krem
#10
Re: London calling
Деси много се радвам, че все пак си на път да успееш с компостера. Имах съмнения точно заради нееко институциите :) Наистина тези деца като пораснат ще знаят за какво става дума, ще бъдат провокирани от най-ранна възраст да мислят за природата.
21.03.2008 :: 20:59 :: от Dessie
#11
Re: London calling
Момичета, не можах да се сдържа, знам че не му е мястото тук, но все пак вижте това http://www.clip4e.com/play_unikalno_sinhronno_smeene.htm
22.03.2008 :: 12:02 :: от raggaman
#12
@ dessie
това е невероятно като някаква четириглава бебе-ламя :)
24.03.2008 :: 00:45 :: от pharaon
#13
Re: London calling
Както каза уудс, гледайте Идиокрасити... не е истина, сбъдва се!!!
24.03.2008 :: 09:24 :: от Clivia
#14
Re: London calling
Деси, моят и-мейл е iliana_s@abv.bg. Пиши ми , за да се разберем как да ти предам посадъчния материал. Аз също съм от Пловдив,така че ще стане лесно.
24.03.2008 :: 12:12 :: от Василена
#15
Re: London calling
Dessie,
Много интересно звучи това, което казваш за книгата. Дали не може да ми пратиш и на мен едно копийце като направиш този превод? vassilenadotkova във yahoo.com e адресът.
А за компостера - може да пробвам да снимам като минавам натам. Компостерът им е затворен - тука по принцип правилото е, че всеки има право да компостира градински отпадъци, а за кухненските трябва да поискаш формално разрешение от общината и да го правиш в затворен съд за компост. Всъщност ние даже леко го нарушаваме това правило, щото компостираме в съд за градински отпадъци, но пък слагаме само растителни неща вътре и са добре засипани с листа. Не мисля че обелките от краставици много се различават от окосената трева например. Ще ти пратя снимка и на нашия компост (само да се стопи снегът) - според мен ако си направите такъв, в който да си слагате листата от околните дървета примерно, никой наоколо няма и да забележи че става дума за боклук. Миризма със сигурност няма да има. А и както казваш ти, понятието боклук е силно относително.
25.03.2008 :: 15:20 :: от Деница
#16
Re: London calling
http://naturemill.com/ - ето нещо и от мен. За съжаление цената му е доста висока, но мисля че е въпрос на време да стане достъпно.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg