Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
12.05.2008 :: партньор

Зелено пране

от Любомир Ноков :: Коментари (36) :: (11130 прочитания)

Напоследък шумът от зелени рекламни кампании и продукти става все по-силен и ни заглушава от най-неочаквани места. Как да различим "зеленото пране" от истинската отговорност?
Бавно стигам до извода, че повечето рекламодатели просто не ми се кефят – държат се странно и недоверчиво с мен, надуват ми се, правят се на велики, на голямата работа, не си споделят проблемите и избягват всички неудобни теми. Други пък, очевидно ме взимат за немски турист на Златни Пясъци и гледат да ме преметнат като отегчен келнер - "ако мине". Просто не съм попадал на реклама, която да ме погледне честно, да не крие недостатъци, да не преувеличава и съвсем без комплекси да се сравнява с конкурентите. И аз съм им свикнал и просто не им се връзвам. Приемам, че това е нормално.

Напоследък обаче съвсем ме взеха за балама. По тема, която наистина ме вълнува и на която не мога да не обръщам внимание - новата еко мода. В нея разбира се няма нищо лошо, даже напротив. Дразня се обаче, когато знам, че недобронамерени субекти се възползват от тенденцията, за да извлекат полза, без наистина да правят нещо. Защото това става за сметка на всички онези, които наистина правят нещо и, разбира се, за сметка на всички нас. Ако думите бяха дела, реките и почвите нямаше да са заляти с химикали, градовете нямаше да са с отровен въздух и с планини от боклуци, атмосферата нямаше да задържа все повече топлина, ресурсите на планетата щяха да се използват така, че да има и за следващите поколения, нямаше да се храним с бавнотровещи химии.

Миналия ноември в няколко европейски страни се появи реклама на Shell, в която от комините на петролна рафинерия излизат цветя. Отгоре със седемдесетарски хипи шрифт стоеше една от мантрите на зеленото движение: “Don’t throw anything away, there is no away” (което, както казваше преводачката в кино Дружба в такива случаи е “непреводима игра на думи”). С тази визия Shell искаха да се похвалят, че събират отпадъчен въглероден двуокис и с него развъждат цветя.

Рекламата много бързо изчезна и не се появи повече. Оказа се, че организацията Friends of the Earth е пуснала жалба в Advertising Standards Authority, която от своя страна е решила да свали рекламата от британските медии тъй като е сметнала, че посланието е подвеждащо (количеството въглероден двуокис, което компанията каптира, е нищожно в сравнение с това, което продължава да отделя). Същото се случва по-късно и в Холандия (както знаем Холандия и Великобритания са между най-сериозните „зелени” бойци в света.)

Аз пък използвам случая, за да се впусна в темата за "зеленото пране" или greenwashing, както го наричат англоговорящите.

Зелено пране е:


В тези случаи няма съмнение, че единствената цел на мениджърите е била да подобрят продажбите. Нищо общо с глобалното затопляне или с биоразнообразието.

Зеленото пране е некоректно и непочтено. Най-малкото пречи на истински отговорните продукти и компании да се отличат. Некоректно е и да не казваш истината на клиентите си, но с това за съжаление сме свикнали и не ни дразни.

Напоследък шумът от „зелени” рекламни кампании и продукти става все по-силен, направо заглушаващ. И ни залива от най-неочаквани места. Дори и в България, където нещата се случват няколко години по-късно.

Ето един съвсем пресен български пример. Новият продукт на Cappy (Cappy са марка на Coca-Cola) се казва Bio Time. До тук нищо странно. Обаче според българското законодателство това е нарушение (чл. 25, ал. 3 от Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който е в сила от 01.01.2007, гласи: „Забранява се означаването като „биологичен”, „екологичен”, „органичен”, „био” и „еко”, включително на чужди езици, както и поставянето на знака за биологично земеделие, на продукти или храна, които не са биологично призведени”). Истинската биопродукция е отбелязана с номер на сертификат и лого на сертифициращия орган. Прощавай за сухата материя, но ми се стори нужно да отбележа точно какво са нарушили Coca-Cola, за да не си говорим празни приказки.

Как да познаем зеленото пране?

Когато се появи нов продукт, услуга, събитие или реклама, трябва да се уверим, че не ни подвежда с това, което ни показва, че твърдението е ясно, подкрепено от конкретни доказуеми цифри, че не е преувеличено и че не липсват важни факти, които биха го изобличили.

За още по-лесно, в американската маркетинг компания TerraChoice седнали и дефинирали шесте основни гряха на greenwash-a:


И така, разхождам се в магазина и ми е станало любимо занимание да познавам по опаковките продукти, изпрани в зелено. Картинки на гори, дръвчета и красиви недокоснати от човека пейзажи покриват бутилки и шишенца пълни с вредни химикали, мечтани от всяка домакиня. Щастливи и усмихнати пиленца, украсяват яйца от мършави непроходили кокошки, наблъскани една върху друга в някаква мрачна ферма. Като видя продукт от екологично чист район, знам, че този район вече не е толкова екологично чист - не и откакто това производство се е нанесло там с тръбите си за отпадна вода и пестеливо извозване на боклука.

Още за зеленото пране и новите правила в маркетинга и PR-а четете в Зелен офис 2. Тази книжка на Горичка излиза на 12 май с вестник "Дневник".

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (36)

12.05.2008 :: 11:16 :: от woods
#1
Re: Зелено пране
Започнете да промотирате вегетарианството.
12.05.2008 :: 11:22 :: от woods
#2
Re: Зелено пране
Еко пестициди?
12.05.2008 :: 11:23 :: от woods
#3
Re: Зелено пране
Може да добавиш и био пиле...
12.05.2008 :: 11:23 :: от woods
#4
Re: Зелено пране
А картинката на Shell е отвратителна.
12.05.2008 :: 14:05 :: от Boris
#5
Re: Зелено пране
Shell преди да пускат такива реклами и да се правят на екологично отговорна компания, да си оправят течовете по нефтопровода им в Нигерия. Хубаво е че са им спряли рекламата, а жалкото е, че в България никой нищо не прави срещу подобни реклами. И картинката наистина е отвратителна, само на някой тъп петролен магнат може да се хареса :-D
12.05.2008 :: 16:13 :: от pstj
#6
Re: Зелено пране
Хубава, критична, отваряща очите статия. Хареса ми:)

Ще се научим...
12.05.2008 :: 16:38 :: от nedij
#7
Re: Зелено пране
каква е връзката между вегетарианството и екологията?!?
и що да е отвратителна картинката, тя е просто картинка - не е ли отвратително да се изсекат зелени площи и да не се засади съответното количество зеленина, или не е отвратително да живеем в боклуци и да се наричаме интелигентни европейци, или да използваме непрекъсното кола и други екстри в живота, консумиращи енергия но да си купуваме еко продукти от магазина за да живеем екологично!?
Дано всеки да си върши работата!
айде наздраве!/алкохола еко... ли е??!/
12.05.2008 :: 20:03 :: от woods
#8
Re: Зелено пране
моралът. Ако искаш goichka-like отговор нали обясняваха как като не ядеш месо трябва 20 пъти по-малко вода за да те изхранва...
Еко е, ако ти го направят - айде да пишем петиция срещу Шуменска срещу неекологичността на бирата!
12.05.2008 :: 20:05 :: от woods
#9
Re: Зелено пране
до Шуменска исках да кажа ;-)
13.05.2008 :: 00:03 :: от solexs
#10
Re: Зелено пране
Я ми кажете, моля ви къде може да се сигнализира за продукти обявени в магазините като био или еко, които всъщност не са такива???
Наскоро си купих един италиански кус-кус от Пикадили, който беше в акция БИО продукт на магазина, на самата кутия същи пише,че е органичен, а той всъщност никъде няма символа на някоя от сертифициращите организации.Същото ми се е случвало и с едно Swiss musli.
В крайна сметка се оказа,че от десетината продукта които се продават в Пикадили с етикет БИО, само има-няма 2-3 са наистина такива!!!Това е противно:(
Да не говорим, че ми се обръща корема всеки път като виня онези малки клонирани 6 доматчета в ОГРОМНА пластмасова кутия с етикет "Био домати" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТВРАТ. ТОВА НЕ Е БИО, ХОРА!
13.05.2008 :: 07:54 :: от Олга
#11
Re: Зелено пране
solexs, не е вярно, че био продуктите в Пикадили не са био. Напротив, Пикадили имат много силна селекция от сертифицирани био продукти. Не са нито само десетина, нито само 2-3. Аз съм редовен клиент, който щателно следи всичко да е точно и дори съм се оплаквала, ако нещо не е било на мястото си и други подобни.

Кус-куса е със сертификат от Consorzio Controllo Prodotti Biologici - ето линк към техния сайт http://www.ccpb.it.

Swiss musli - сертификат от bio.inspecta от Швейцария http://www.bio-inspecta.ch/cms/front_content.php?client=1&changelang=3&idart=2.

Моят личен опит показва, че вносните био продукти са ОК. Проблемът е с българските, защото тук още няма разбиране за това, че био е равнозначно на био сертификат, а не на сладки празни приказки.

Ако все пак имаш притеснения относно някой био продукт, прочети ето това и действай http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=535
13.05.2008 :: 12:10 :: от solexs
#12
Re: Зелено пране
Олга, надявам се че притесненията ми са безпочвени, но те са предизвикани точно от факта, че върху гореспоменатите продукти няма символ за сертификат от bio.inspecta от Швейцария или Consorzio Controllo Prodotti Biologici!!!!
И между другото явно пазариш предимно в Пикадили Център (ако изобщо си от Варна).
13.05.2008 :: 12:12 :: от odisei
#13
Re: Зелено пране
"...реклама,която да ме погледне честно..." О,да, I HAVE A DREAM...Няма ли най-после да ни прекипи от помията,с която ни къпят ежедневно и да тропнем по масата..Понякога изпитвам истински гняв като ме "осведомят"за поредното най-"еко',"био","натурално"и прочее творение на синтетичната индустрия.
13.05.2008 :: 13:08 :: от Василена
#14
Re: Зелено пране
solexs,
Доматчетата са супер, не разбирам какво не им харесваш. Аз съм в Швеция в момента, тука също продават български био домати, такива точно за които говориш, при това имат и сертификат от KRAV - местната сертифицираща организация, която според самите шведи има малко по-строги изисквания от тези на Европейския съюз към био продуктите.
Ако човек иска сладки узрели на слънцето домати като от градината на баба си, просто няма да яде домати през април или май.
13.05.2008 :: 13:13 :: от solexs
#15
Re: Зелено пране
Василена, дразни ме пластмасовата кутия в която са зеленчуците!
13.05.2008 :: 13:35 :: от solexs
#16
Re: Зелено пране
Догодина като се изместя в новото си жилище, може да пробвам да си направя разсад и да си отглеждам домашни еко домати:Р
Майка ми гледаше едни дребни шарени чушлета в саксия, по-красиви от цветята бяха- жълти, червени, оранжеви...страааашшшшни!!!
13.05.2008 :: 14:15 :: от krem
#17
Re: Зелено пране
"И между другото явно пазариш предимно в Пикадили Център (ако изобщо си от Варна)."
Прочети и профила и ще разбереш, явно пазарува Пикадили в някой от двата Мола в София. :)
Не виждам това какво значение има. Когато живеех във Варна най-обичах да си пазаря в Пикадили Чаталджа. Може да е най-малкото но винаги си беше заредено със всичко.

Колкото до доматите Василена е абсолютно права - не може през пролетта доматите да са като летните, дори и да са био. А това, че са био означава и че не са клонирани, не са ГМО и т.н.
Защитавам така войнствено тези биозеленчуци, защото когато похапвам от тях съм ок. Когато ям от другите, небио още на другия ден приличам на пубер - с изринато лице. Те просто са токсични!
И на мен не ми харесват пластмасовите кутии, или това че са набрани почти зелени, за да траят по-дълго, но това е един скъп труднопродаваем продукт и производителя се стреми да го запази по-дълго годен. Просто се радвам, че все пак ги има.

Между другото кога ще свърши "зимната ваканция" на Гая, че ми е много далече това Пикадили.
13.05.2008 :: 14:28 :: от krem
#18
Re: Зелено пране
... понеже сега видях, че си коментирала и киселото мляко, това че е био не значи че трябва да е с 8-10% масленост като домашното на баба ти.
А и не знаеш кравата на баба ти с какво е хранена, едва ли е било био. Моята навремето когато гледаше животни ги хранеше и с някакви смески в които не се знае какво точно има. Даваше ги за "подсилване", прави си изводите.
13.05.2008 :: 17:06 :: от solexs
#19
Re: Зелено пране
Оооофффффффффф айде като много знаете елате в Пикадили Владиславово, да видим какво има и какво не!!!Ходя до Центъра специално за едно кисело мляко,купувам го на 11ти май и трябва да го изям веднага защото срока му изтича на 11ти МАЙ!!!!!!!!!!!!!!
А бензина който горя да отида до центъра,нали се сещаш къде отиват вредните емисии????????????
Всичко е един ужасен затворен кръг, поне в БГ:(
13.05.2008 :: 17:11 :: от solexs
#20
Re: Зелено пране
Оооофффффффффф айде като много знаете елате в Пикадили Владиславово, да видим какво има и какво не!!!Ходя до Центъра специално за едно кисело мляко,купувам го на 11ти май и трябва да го изям веднага защото срока му изтича на 11ти МАЙ!!!!!!!!!!!!!!
А бензина който горя да отида до центъра,нали се сещаш къде отиват вредните емисии????????????
Всичко е един ужасен затворен кръг, поне в БГ:(
13.05.2008 :: 17:15 :: от solexs
#21
Re: Зелено пране
Бтв аз гъсто и мазно кисело мляко не обичам, коментирах защото това е безвкусно!
А баба ми навремето като е имала крава е имала и 10 декара царевица и люцерина, така че за неиното мляко хайде да не коментираме!!!
13.05.2008 :: 17:57 :: от odisei
#22
Re: Зелено пране
Във Варна имате поне някакъв вариант да се сдобиете със заветното био кисело мляко..За Пловдив явно презумпцията е,че е подчертано селки район и тука нема кой да купува,щото всички си гледаме крави..Когато сме си на село е лесно,но в периода,когато сме в в града се налага да купувам това,което има по магазините,т.е. някакви обезмаслени бълвочи...ама кво да правим като сме пристрастени към кравешката кърма:)...
13.05.2008 :: 19:28 :: от Василена
#23
Re: Зелено пране
solexs,
Наистина пластмасовите опаковки на биопродуктите не са най-хубавото нещо, но така е навсякъде - все пак не искаме някой недобросъвестен посредник или търговец да смеси био и небио зеленчуци, нали? Просто след като био продуктите подлежат на толкова строг контрол се налага да има контрол и над това кои са био и кои не са. Тука всъщност някои ги опаковат в картонени чинийки, но винаги са пакетирани отгоре с прозрачен полипропилен. Хвърля се разделно и това е. Пък дано скоро го заменят с нещо разграждащо се.
Пожелавам ти някой от Пикадили да прочете коментарите и да почнат да ти доставят био продукти в квартала.
13.05.2008 :: 19:47 :: от solexs
#24
Re: Зелено пране
ехееееее чак в квартала!!!!
Аз не живея там, просто там работя:)В моя квартал въобще няма Пикадили:(
С нетърпение чакам да видя дали и лятото когато е топло и слънчево БИО доматите ще са отново такива!Не ви ли е любопитно?!?!?
14.05.2008 :: 00:19 :: от Олга
#25
Re: Зелено пране
solexs, определено говоря за София. Не знам как стоят нещата във Варна. Но продуктите би трябвало да са същите. За био справочника, който правихме с "Едно" в края на 2007 г. имахме мостри от всички продукти и сме гледали и описвали всяко лого!
14.05.2008 :: 14:43 :: от solexs
#26
Re: Зелено пране
Би трябвало, но не са!
Забелязала съм, че във всяко Пикадили има различни стоки или в някое липсват дадени продукти!В Пикадили Център и Пикадили Парк във Варна има всичко, за сметка на Вл-вово и Младост.
Всичко е въпрос на маркетинг, знаят си клиентите хората и затова не им се занимава да си зареждат магазина с продукт който няма да се купува:(
Много ми е жалко:(
14.05.2008 :: 16:51 :: от solexs
#27
Re: Зелено пране
Аууу, забравих да кажа:)
Снощи както си сновях из магазина, се натъкнах на продукт който нямаше етикет био, а има сертификат от Bio Agri Cert, Италия.
Два много добре изглеждащи конфитюра- от смокини и от горски плодове.И между другото и двата с
14.05.2008 :: 16:52 :: от solexs
#28
Re: Зелено пране
без захар, а са подсладени с ябълков сок и пектин.Това е цялото им съдържание:)
Много якоооооо, нямам търпение да опитам.Цената беше около 5лв. за бурканче около 300мл.
14.05.2008 :: 18:49 :: от Whiskey
#29
Re: Зелено пране
Аз напоследък съм фен на горските плодове, като малини, боровинки, капини и др.(макар да не им е сезона всъщност), и си купувам био сладка и компоти с удоволстиве. Но не е от най-евтините удоволствия, бе :). Тези без захар коя марка са и на кой щанд да ги търся?
14.05.2008 :: 19:14 :: от solexs
#30
Re: Зелено пране
Ами честно да ти кажа, бяха заедно с другите обикновени сладка и въобще няма етикет за био!!! Аз случайно се загледах защото до тях имаше бурканче сладко от белени кестени:))) Та завъртайки бурканчетата видях и символа за сертификат на Био Агри Серт!!!Много яко:Р
Просто трябва да се разровиш ахахахах
14.05.2008 :: 19:55 :: от Олга
#31
Re: Зелено пране
solexs, говори с мениджмънта, нека видят, че на някой тези неща му правят впечатление. В София също има проблеми - не всичко е означено и т.н. - но като цяло картината много се промени за последната година. Знам, че имат желание и се стараят. Бях в комисията като избирахме био супермаркет на годината през септември и наистина има разбиране, че това е нещо важно, просто не винаги това разбиране се чувства на самите щандове. Важното е, че има напредък. Всъщност, важното е, че има био храни... че само като си спомня какво беше през септември 2006 г :(
18.05.2008 :: 03:05 :: от pharaon
#32
Re: Зелено пране
И какво беше през септември 2006-та?
18.05.2008 :: 20:52 :: от Олга
#33
Re: Зелено пране
Имаше едно био кисело мляко и толкоз...
20.06.2008 :: 11:19 :: от earth's friend
#34
Re: Зелено пране
Еко пестициди!
02.07.2008 :: 10:23 :: от Belka
#35
Re: Зелено пране
Мда, септ 2006 даже не бяхме го чували това мляко :)
02.07.2008 :: 10:24 :: от Belka
#36
Re: Зелено пране
Сега и аз ходя специално до Пикадили за да си го купувам
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg