Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.04.2008 :: партньор

Капка по капка

от Силвия Тулева :: Коментари (32) :: (5384 прочитания)

До 2025 г. 2/3 от населението на Земята ще изпита недостиг от питейна вода. Дали обезсоляването на морска вода е решение?
1/3 от населението на Земята живее в страни с недостатъчни запаси от питейна вода. Според Световната здравна организация до 2025 г. 2/3 от световното население ще усети ефекта от оскъдността на чистата вода. Нуждата от вода постоянно се увеличава. За периода 1900 – 1995 г. потреблението на вода се е увеличило 6 пъти. А използваната или замърсена вода се възстановява и пречиства с много по-бавни темпове, отколкото ние я консумираме и замърсяваме. Заради това все повече държави са принудени да търсят алтернативни източници на вода – моретата и океаните – а заводите за обезсоляване на морска вода стават все по-често срещано явление.

Според Международната агенция по обезсоляване в света вече съществуват 13 080 завода за обезсоляване на морска вода, които произвеждат 45 млн. кубични метра питейна вода на ден. Тези заводи са от жизнено значение за държавите от Близкия изток, които разчитат основно на обезсолената морска вода. Освен това обаче те стават и основен източник на питейна вода в много американски и австралийски градове, Само преди 2 месеца започна работа най-големият завод за обезсоляване на вода в Северна Америка – така с пречистена океанска вода ще се снабдяват 2,4 млн. души във Флорида, САЩ.

Морска и океанска вода имаме в изобилие, можем да я обезсоляваме и ето ти чиста питейна вода. За съжаление обаче нещата не са толкова прости и това не изглежда да е решението на проблема с водната криза. Освен че е много скъпо, обезсоляването на морска вода е и свръх енергоемко и следователно (при сегашните енергоизточници) свръх замърсяващо. При изсмукването на водата се унищожават множество организми. А като краен продукт, освен чиста вода, се получава и една част много солена вода. От 3 чаши морска вода се получава 1 чаша питейна вода и 2 чаши още по-солена вода, която се връща отново в морето, като по този начин се нарушава морското равновесие.

Въпреки че миналата година в Пърт (Австралия) заработи завод за обезсоляване на морската вода от ново поколение, който се захранва с енергия от вятърни турбини, а водата се всмуква от океана при скорост 0,1 метра в секунда, което е достатъчно бавно, за да може заловената риба да избяга, все още остава проблемът с отпадните солени води и нарушени хабитати, а той съвсем не е малък.

Колкото и да не ни се иска, кризата с водата ще се задълбочава все повече и повече. И дори новите технологии и хай тек решения, които се опитваме да внедрим, няма да могат да помогнат, ако решението не дойде от нас самите и от промяната на собственото ни отношение към водата.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (32)

07.04.2008 :: 11:46 :: от mitar
#1
Re: Капка по капка
Ако топлите зони продлъжат да произвеждат свръхнаселение със същия темп то ще пием все повече вода и обезсоляването на морска вода е неизбежно. Но пък слънцето и втъра няма да отслабнат и ше могат да обезсоляват водата що годе екологично. Проблемът е че в зоната с най- труден живот раждаемостта е най- голяма. Ако се опитаме да го разберем с един изнежен европейски мозък той ще заври. В централна Африка средната продължителност на живота е ПОД 40 ГОДИНИ! А и морето им е малко далеч. Какво можем да направим за люлката на човешкия род?
07.04.2008 :: 12:02 :: от mandarinka
#2
Re: Капка по капка
Можем да раждаме по максимум едно дете. И без това населението на Земята вече е прекалено голямо.
Друг вариант е да си потърсим нова планета.
Аз поне не виждам други варианти.
П.П. Говоря съвсем сериозно.
07.04.2008 :: 19:23 :: от Whiskey
#3
Re: Капка по капка
България и без това е на първо място по аборти в Европа, а повечето жени така или иначе не желаят повече от едно дете (по-скоро по социални причини, от колкото от загриженост за световния прираст на населението), така че ние у нас на практика сме решили този проблем :П. Индия, Китай и другите страни с най-висок прираст на население да му мислят и да си прилагат закони за не повече от едно дете на семейство, защото пряко тях ще ги засегнат какви ли не кризи, а косвено нас.

Иначе по въпроса за водата съм на твърдото мнение, че нещата са повече от трагични. Положението е излязло отдавна извън контрол, а последиците ще бъдат меко казано страшни и касаят абсолютно всички.
07.04.2008 :: 19:47 :: от pstj
#4
Re: Капка по капка
Аз дали щото спах до сега не мога да асимилирам статията, още по-малко идейния ѝ замисъл...
Силве, какво се опитваше да ни кажеш?
08.04.2008 :: 00:13 :: от mitar
#5
Re: Капка по капка
Все пак се шегуваш мандаринка, точно България има нужда от 1-2 деца (поне). Причината в третия свят да искат деца е че някой трябва да ги гледа на старини. Но стандартът там не е особено висок и ако Запада (или Севера) може би би могъл да дава пенсия на тези които имат по 1-2 деца, особено ако им дават образование. Така те ще могат да направят живота си там по- качествен. Иначе не просто цяла Европа ще стане едно гето, но обезсоляването на Тихия Океан няма да е достатъчно.
За Индия и Китай не знам, те не са чак толкова бедни и са стари култури. Може би за съжаление вече предпочитат количеството пред качеството. Масовото образование там едва ли е отвъд Кока Кола и местната фабрика за гуменки (за износ).
Статията е прекрасна и ни кара да мислим.
08.04.2008 :: 10:05 :: от mandarinka
#6
Re: Капка по капка
Митар и Уиски, не се шегувам, но, разбира се, нямам предвид България. Уиски правилно ме е разбрал, че говоря предимно за страните с неконтролируема свръх-раждаемост. Друг е въпросът, че решението със сигурност не е толкова лесно, и си давам сметка за това. От една страна, много хора ще скочат и ще кажат, че не е хуманно! От друга, населението на планетата застарява (не знам доколко сте в час с този проблем, понеже в БГ май не се коментира толкова, колкото в Германия, например) и са необходими все повече и повече трудоспособни млади хора, за да могат да работят за пенсиите на възрастните. И така се получава един порочен кръг... :( И пак казвам, нямам предвид конкретно България.
08.04.2008 :: 12:13 :: от krem
#7
Re: Капка по капка
Абсолютно съм съгласна с mandarinka. Жизненоважно за оцеляването на земята е населението да не се увеличава повече. Мисля, че тези които искат многодетно семейство след като си родят 1 или 2 деца максимум могат да си осиновят, толкова деца без родители има. (да знам как стои въпроса в България, говоря по принцип)
Ако населението продължи да расте Земята ще загине. Всъщност самите хора ще загинат преди това имайки предвид кризата за вода и храна.
08.04.2008 :: 13:27 :: от woods
#8
Re: Капка по капка
Да ама ние няма да сме сред тях, а африканците като спрат да се размножават като хлебарки ще си решат проблема.
08.04.2008 :: 13:34 :: от woods
#9
Re: Капка по капка
#1, Единственото което можем да направим е да ги оставим да се справят сами с проблема. И българите са имали по 10 деца не много отдавна и това се е променило, и в Китай се е променило макар и с външна намеса, и в Африка ще се промени. А най-добре ще е американците и европейците да не крадат от Африка и вместо това да ускорят напредъка им. Но пък и африканците си гледат интересите - наскоро се бяха разбунтували европейците че вече няма да бъдат първият възползващ се от африканските блага регион, за сметка на Китай и разни други ;-)
08.04.2008 :: 13:38 :: от woods
#10
Re: Капка по капка
#2, Аз пък смятам за мое право да си направя три. Защото ако аз и жена ми сме двама и си направим едно дете това означава да оставим един свестен човек по-малко. А щом африканските и разни други животни раждат по 10 за сметка на качеството, по-добре повече свестни хора отколкото повече такива като тях.
Обаче колкото повече толкова по-трудно, и както казах количеството е за сметка на качеството, а качеството е много по-важно, всъщност количеството само вреди.
08.04.2008 :: 13:41 :: от woods
#11
Re: Капка по капка
#3, Вярно ли е първо място? Ми това за какво говори освен че българите са по-прости и от африканците, макар и да са открили аборта? Дори George Bush е против абортите доколкото си спомням, абортите са нещо гадно - не трябва да се правят деца от мърлящина и после да се убиват преди да се родят!
08.04.2008 :: 13:44 :: от woods
#12
Re: Капка по капка
С първия си коментар исках да кажа че докато българия не стане 100 милиона (цифрата си я измислих) българите никога няма да пият обезсолена морска вода. Ще пият ония които се множат като хлебарки и това е тяхен проблем, а не наш.
08.04.2008 :: 13:46 :: от woods
#13
Re: Капка по капка
#3, Това, което ме притеснява, е че населението на България доколкото дочух почнало да се повишава, а нали знаеш кои в България се размножават най-активно... Една разпръсната групичка мръсни хора които управлението предпочита да поддържа мръсни за да използва по разни недопустими начини...
08.04.2008 :: 13:49 :: от woods
#14
Re: Капка по капка
А Китай скоро ще ги засегне една доста по-различна криза - един милиард стари хора които няма да има кой да гледа, но нали ги знаем какви са китайците - най-вероятно ще ги застрелят с по един куршум в главата без да се разбере и така ще се приключи - китайски закон - китайски ефект, китайска политика.
08.04.2008 :: 13:51 :: от woods
#15
Re: Капка по капка
Аз гледах тия дни някакъв репортаж колко вода отива за един квадратен метър гранит за строителството. И количествата бяха колосални. Невероятно големи.
08.04.2008 :: 13:52 :: от woods
#16
Re: Капка по капка
#4, Искаше да ни даде информация, макар и не много подробна, която лично на мен ми е интересна. Ако вземе някой от авторите на Горичка да се разтърси и да напише по-подробна статия пак ще я прочета, а евентуално и изкоментирам :-D
08.04.2008 :: 13:59 :: от woods
#17
Re: Капка по капка
#5, Според общите ми впечатления от репортажи, филми, статии и др. индийците са свестни хора, много по-свестни от например българите. За съжаление са малко изостанали, но вървят напред което значи че имат много по-големи шансове в бъдеще от българите, които вървят назад. Всъщност седене на едно място практически е невъзможно - едно общество или се развива, или върви назад - а напредъкът на българите доколкото го има обикновено е чужда инициатива или такава на единични случаи българи, които са прекалено малко за да докарат цяла държава глупаци донякъде.
08.04.2008 :: 14:04 :: от Олга
#18
Re: Капка по капка
woods, като редактор на сайта най-отговорно те моля да не използваш расистки коментари в този форум. Не съм сигурна на базата на какво окачествяваш едни хора като по-качествени от други, но при всички случаи забележките ти нямат място в Горичка. Предварително благодаря за разбирането.
08.04.2008 :: 14:05 :: от woods
#19
Re: Капка по капка
#6, Възрастните да са мислили като са били млади че ще остареят и е трябвало да си осигурят пенсиите. Въпреки че в България положението е било много лошо - управлявали за някви изроди, които не са разрешавали на българите да се движат свободно по света и да си гледат живота, и са ги затваряли в границите на робски организъм, в който са играели ролята на паразити. И сега българите получават пенсия 50 лева за месец при положение че с тия пари в България може да се живее два дни. But who cares ;-)
08.04.2008 :: 14:08 :: от woods
#20
Re: Капка по капка
Олга, Моля поясни. Не съм расист, мразя расисти и мнението ми за расистите е много лошо, никога не съм използвал расистки коментари и ако не съм бил разбрал сега ти казвам че е така.

Разсъжденията ми са поместени така както ми текат през мозъка, ментална мастурбация както го беше нарекъл Pstj :-D
08.04.2008 :: 14:09 :: от woods
#21
Re: Капка по капка
*разбран, не разбрал!
08.04.2008 :: 14:19 :: от woods
#22
Re: Капка по капка
Какво расистко пък видя... - наистина ми е много интересно! Къде точно съм казал нещо расистко ми кажи моля те - никога не съм имал нещо против черни, бели, жълти, полужълти, бяло-зелени и всякакви, напротив - точно обратното - винаги съм хулил всичките простаци които говорят например как циганите съсипват великата българска държава и трябва да бъдат избивани в концлагери! Ако се разровиш из българската младеж и подхванеш темата ще бъдеш изумена колко хора говорят такива неща без капка разум у българските си глави. А в същото време държавата предпочита циганите да живеят в гета от където българин не смее да мине, да са бедни и мръсни като бомба със закъснител, за да може примерно някой лайнар от някоя етническа партийка да мине оттам веднъж на пет години и да им хвърли по пет лева за да си купи гласове!
08.04.2008 :: 14:48 :: от mandarinka
#23
Re: Капка по капка
Woods, нищо лично против теб, но постовете ти повече приличат на спам, отколкото на мнения. Или се изказвай по-конкретно, или си форумствай из други сайтове. Не мисля, че точно този е с подобна цел. Иначе ми е интересно да те чета, но някак си става досадно, когато са 5-6 или 10 поредни мнения... Надявам се да приемеш критиките ми приятелски :) Поздрави!
08.04.2008 :: 15:12 :: от woods
#24
Re: Капка по капка
Не ги приемам приятелски. На мен не ми е нито интересно нито приятно да чета как някой се заяжда за простотии щото няма кво да каже. Като ти е интересно да ги четеш, но ти е досадно че не били в едно мнение, а в 10, не ги чети. И не ме занимавай. Нито ми умувай къде да форумствам. Щото между моите коментари се нахвърля много чужда простотия :-D

Ако искаш да обсъдим нещо от това което съм писал, добре дошла, но да ми обясняваш в колко мнения да го разпределям няма да го бъде. Напълно са излишни и твоят коментар и моят отговор към него. Е това вече е СПАМ!
08.04.2008 :: 20:57 :: от raggaman
#25
Re: Капка по капка
поздравявам ви форумисти, много смислена дискусия, интелигентни и добре формулирани кометари... ние сте гордостта на сайта изобщо не знам защо има нужда от статии като има толкова мъдри коментатори
09.04.2008 :: 00:38 :: от woods
#26
Re: Капка по капка
Статиите ни дават идеи за коментарите ;-)
09.04.2008 :: 12:06 :: от earth's friend
#27
Re: Капка по капка
Посещавали ли сте сайта www.LocalCooling.com ? От този сайт можете да
си изтеглите напълно безплатно програма (3,5 MB) (най-новата версия),
която регулира електричеството към компютъра, процесора и другите у-ва
(входящи и изходящи). Можем да си правим ръчни настройки. Спестеното електричество в KWh се показва като таблица от програмта, заедно с количеството CO2, спестено на атмосферата...
Прочетете за програмата в сайта и сами преценете дали да я свалите и инсталирате.
...Аз лично, не съм си я е инсталирал, но в сайта пише, че имат повече от
250 000 потребители.
Но трябва да си на Windows XP или Vista, за да можеш да си я инсталираш
на PC-то.
Ако имате интерес и/или въпроси може да посетите сайта LocalCooling.com
След малко смятам да си download-на програмката.

09.04.2008 :: 12:11 :: от earth's friend
#28
Re: Капка по капка
Опитваме се да решим проблема с недостига на вода, а си навличаме и нови екологични проблеми.
11.04.2008 :: 12:40 :: от pharaon
#29
Re: Капка по капка
:) незнам за расизма, но по отношение на абортите: НЕ само мърлящина е повод за нежелана бременност! Така че изказването е прибързано. А по бройките постове един след друг е очевидно, че казваш нещо, после друго... т.е. първото което ти дойде на ум. Когато обмислим даден кментар преди да го напишем имулсивно става по качествен. И по ползотворем! За повече хора!
13.04.2008 :: 21:18 :: от wonder
#30
Re: Капка по капка
"не знам" се пише ОТДЕЛНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.04.2008 :: 12:43 :: от earth's friend
#31
Re: Капка по капка
Струва си да се замислим как разхищаваме водата всеки ден.
15.04.2008 :: 12:49 :: от earth's friend
#32
Re: Капка по капка
Абортите са убийства на човешки същества. Убийствата на невенни човешки същества, при това по-много
ужасни, безчовечни и свръх-болезнени. Тови грях не е решение на проблемите с водата и сглобалното затопляне. Същото важи и за хапчетата анти-бебе, които убиват живия зародиш.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg